Díszhalak etetése

Több
12 éve 9 hónapja #241 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Nálam a Drosophila az ami eddig legnagyobb tenyésztésbe került..igazából nagyon megértem hogy irtózol a csótányoktól-ebben azt hiszem én még űberelnélek is.
Nem is mondtátok hogy kedves párodnak ilyen blogja van!Azonnal könyvjelzőztem,és tuti végigolvasom-köszönöm szépen!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 9 hónapja #242 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A a frissen kelt vándorsáska nagyobb mint a tücsök és nem biztos hogy megennék a békáink és ha már eleség-állatozok akkor már a halaknak és a békáknak is jó legyen méretben. Csótányt meg elvből nem tenyésztenék( a kicsik méretét nem ismerem), panelban tenyészik magától is. Szerencsére a lakásban még nem futottam velük össze, de a közös folyóson már nem egyszer láttam.

Tücsökből a sima barna vagy a banán tücsök a legegyszerűbb mert azok a legkevésbé kannibálok. Tároló edénynek a műanyag dobozok vagy akár a diszperzites vödör a legjobb, de csak ha tiszta, mert ha poros vagy vízköves akkor ki tud belőle mászni. A ragasztott akvárium se jöhet szóba, mert a ragasztásnál fel tud mászni. Ugrani 10 cm-nél nem ugranak nagyobbat.

Az eleségállatoknál kapcsolódik legjobban össze a terrarisztika és az akvarisztika.

Bizony az ám előszőr Én is fanyalogtam hogy békákat is tartsunk, de ha nem lennének akkor hiányoznának, annyira jópofák és érdekesek.
Itt egy kis videó Réka oldalán ahogy esznek a békáink, mondjuk épp nem tücsköt hanem muslit: rekuszbrekusz.wordpress.com/2013/02/09/vacsiznak-az-osok/

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 9 hónapja #243 Írta: halivadek
A a frissen kelt vándorsáska nagyobb mint a tücsök és nem biztos hogy megennék a békáink és ha már eleség-állatozok akkor már a halaknak és a békáknak is jó legyen méretben. Csótányt meg elvből nem tenyésztenék( a kicsik méretét nem ismerem), panelban tenyészik magától is. Szerencsére a lakásban még nem futottam velük össze, de a közös folyóson már nem egyszer láttam.

Tücsökből a sima barna vagy a banán tücsök a legegyszerűbb mert azok a legkevésbé kannibálok. Tároló edénynek a műanyag dobozok vagy akár a diszperzites vödör a legjobb, de csak ha tiszta, mert ha poros vagy vízköves akkor ki tud belőle mászni. A ragasztott akvárium se jöhet szóba, mert a ragasztásnál fel tud mászni. Ugrani 10 cm-nél nem ugranak nagyobbat.

Az eleségállatoknál kapcsolódik legjobban össze a terrarisztika és az akvarisztika.

Bizony az ám előszőr Én is fanyalogtam hogy békákat is tartsunk, de ha nem lennének akkor hiányoznának, annyira jópofák és érdekesek.
Itt egy kis videó Réka oldalán ahogy esznek a békáink, mondjuk épp nem tücsköt hanem muslit: rekuszbrekusz.wordpress.com/2013/02/09/vacsiznak-az-osok/

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #244 Írta: halőrxxl
Engem természetesen felcsigáztál-bár tücsöktenyésztést egyenlőre nem terveztem.Van aki helyettük inkább a csótányokat javasolja,netán a vándorsáskát...sőt,talán a közelemben van is egy srác akinek van ez utóbbi/na álljunk meg Gábor,de most már tényleg!:D/.
Igen emlegetik a szagot,és azt is hogy-dehát olvassátok el magatok:
egzotikusmadarak.hu/rovartenyesztes/

Kiderült ugye hogy az afrikai tücsökkel talán csendesebb lenne dolgozni,erről egy nagyszerű leírást itt találtam:
frogforum.net/content/culturing-crickets-care-breeding-common-house-cricket-145/

A vándorsáskáról általam jónak gondolt magyar leírást itt olvastam:
reptilemagazine.webnode.hu/news/taplalekallat-tenyesztes/

A link megnyitása után kissé lejjebb gördítve ismét szó van a tücskökről is-tetszik a diszperzites vödör bevetése!;)
Nem....nem foglalkozhatok még ezzel az eleségállatkával is,mert erőt kell vennem magamon.Szinte második hobbim már az élő eleségek tenyésztése,és a velük való kísérletezések sora-nagyon sokat lehet tanulni/tapasztalni.....de időm véges sajnos.Pedig...na hagyjuk!
Ui.:rendkívül jól példázza a dolog hogy a hobbiállatok tartása során felgyülemlett tapasztalatok más "ágazatban" is hasznosak lehetnek.Sándor neked elmondom:ma hajnalban a YT-n nyílméregbékák hangjának hallgatásával töltöttem az időt,igazi dzsungel láz vett rajtam erőt.Nagyon szép hobbi!
Last edit: 12 éve 9 hónapja by halőrxxl.

Több
12 éve 9 hónapja #245 Írta: halivadek
A tücsök tenyésztést viszont nem javaslom lakásban, maximum úgy mint nálam ahol külön helyiség van az állatoknak. Egyrészt mert nagyon büdösek tudnak lenni még rendszeres takarítás mellet is, valamint éjszaka elég hangosak. Az utóbbira már találtam egyszerű megoldást, ha valakit érdekel szívesen leírom, de követem Halőr barátomat, Én is egy kis fóruméletet szeretnék generálni. Egyszer-egyszer néhány napos tücsök kiszökik, és mivel a halas szobában találnak inni és enni szépen fel is nőnek. Volt már hogy éjszaka arra ébredtem hogy tücsök mászik a kezemen.

A fű hálózás nem lehet rossz, biztos sok értékes rovari táplálékot lehet összeszedni, de estefelé rajzó árvaszunyog és egyéb rovarok lehálózása is eredményes lehet.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 9 hónapja #246 Írta: halőrxxl
Hmmm...a legnagyobb örömemre szolgál,hogy vannak fórumtársaim akik továbbgondolják a dolgainkat!Élénk privát forgalmam van néha,ilyenkor igazi élvezet titeket olvasni ahogy újabbnál újabb Észrevételeiteket osztjátok meg velem..kérdés hogy miért nem a fórumon "adjátok az ívet?"Bátran társaim-nincs halott ötlet,és még az első ránézésre necces dolgokból is tanulhatunk...tessenek hát ötletelni is,ha kérhetem!;)
Tudatosan "erőszakoskodom"...a fórumélet van hogy nagyon élvezetes.
Hadd hozakodjak most elő egy "áldozatommal",aki nem más mint örökbecsű Halivadék barátunk.A fiatalember mostanában elfoglalt lesz az tuti-de nézzétek csak milyen aranyat érő részletet ragadtam ki a privátjából:
".....Ha van rá lehetőséged, szerezz napos tücsköt, mert ha beteszel hozzájuk egy szelet gyümit 10-12 órára, akkor azok feltöltődnek a benne lévő vitaminokkal ásványi anyagokkal. Békáknál ezért alkalmazzák előszeretettel a tücsköt, sajnos a halasok előtt ez nem nagyon ismert/használt dolog, pedig a napos tücsköt, a neonméretű halak is már lazán be tudják falni."
Hát erről van itt szó kérem-az élő eleségek tárháza mindig rendelkezésre áll,ne féljünk kissé extrémnek tűnő dolgokkal is próbálkozni!Elég csak belegondolni hogy a természetben mivel találkozhatnak halaink...megy ez ugye?Addig halogattam a dolog felemlegetését,míg /hálistennek/megelőzött egyikőtök-legyen ragadós a példa!
Ok,akkor már csak egy összetett szót dobok be nektek hétvégi gondolatébresztőnek:fűhálózás. Lássuk lesz-e valakinek hozzátenni valója-lássuk van-e véleményetek róla!

Több
12 éve 9 hónapja #247 Írta: halőrxxl
Nekünk a macropa kellene-de nagyon!:)Mint a linkeden kicsit irigykedve látom a külföldi kollégáinknak milyen jól megy soruk...fillérekért szinte bármi!

Több
12 éve 9 hónapja #248 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Lehetséges, hogy innen lehet Moinát macrocopa-t rendelni?

www.fischfutterhandel.de/lebendfutter-c-176.html

Több
12 éve 9 hónapja #249 Írta: Mátéfi
A thai akvaristák kertvégében pedig ilyen csodálatos Moina macrocopa tenyészik

Több
12 éve 9 hónapja #250 Írta: halőrxxl
Fekete szúnyoglárva "frontról" jelentkezem!:)
Mikor indítottuk e témakört,már akkor szerettem volna tudni hogyan csinálják ezt külföldi kollégáink-páran ott is jelzik a harisnyában való fűáztatást...vettem is egy olasz legnagyobb méretű és finom /15 den/harisnyanadrágot.No nem a páromnak-a szúnyoghölgyeket szerettem volna elkápráztatni velük.Nem jó ötlet...mivel több részre vágtam/30cm/már akkor elkezdett "szaladni a szem".Ez még jobban megmutatkozott mikor beletettem a füvet is,mindenhol elindult a szál..ahogy sejteni is lehetett.De nem adom föl:holnap vásárolok szúnyoghálót,a párom abból készít majd nekem 20X30cm méretű zsákocskákat..na az bírni fogja szerintem!Egy gyenge próba volt a krumplis zsákkal is,nem ok....a zsákon a lyukak ugyan kicsinek tűnek,de a fűszálak mégis kiesnek belőlük-a lyukak tulajdonképpen kis téglalapok,egyik irányban jóval nagyobb a rés.
Csalán-jó hogy eben nőttek leggyorsabban és legnagyobbra a lárvák,de lett is olyan szaga mint az igazi mocsárnak..és ez a szag megmaradt még a befogó hálón is.A víz totálisan átláthatatlanul fekete lett a periódus végére,benne milliónyi szúnyoglárva hemzsegett.
A fűvel indított telepek a szokott formát hozták,bár érdekes megfigyelésre is módom volt:elöregedett kultúrába már nem olyan hévvel petéztek a szúnyoglányok,és a lárvák növekedése is messze elmaradt a várakozásomtól-hát még a csalánostól!
Ma mindegyiket újraindítottam harisnyába kötött fűvel-de innen egy más metódust fogok követni...kísérletező kedvem kitart még egy ideig.;)
A lehálózott szúnyoglárvákat halaim mind megették,a kis növendék guppik olyan hasat raktak tőle mintha megannyi Carnegiella lenne...A coryk "fojtott lárvát"kaptak,a módszer nagyszerűen működik!A ládák alján elhanyagolható mennyiségű Chironomus lárvát leltem,amit sikerült kibogarásznom azt feletettem a Peckoltiákkal..
Nos eddig a mostani beszámolóm,legközelebbi jelentkezésemkor új ötletekkel/tapasztalatokkal térek vissza!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Mátéfi, roberto8802, saluosi

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #251 Írta: Mátéfi

...és az oldalsávban még számtalan témába vágó dolog.
Last edit: 12 éve 9 hónapja by Mátéfi.

Több
12 éve 9 hónapja #252 Írta: Mátéfi

Több
12 éve 9 hónapja #253 Írta: Mátéfi
Televény és grindál, lássuk mások hogyan csinálják:

Több
12 éve 9 hónapja #254 Írta: Mátéfi
Szerintem a bolhákat Tomi sk. telepítette!

Több
12 éve 9 hónapja #255 Írta: halőrxxl
Tomi szívesen cserélnék veled...nálam csak a fekete,némi vörös kíséretében jelenik meg:( Jah és darazsak,de abból a francia,a német és a kecskedarázs is..meg a csodálatosan "barátságos" lódarazsak!:blush: Félelmetes amint isznak ezek a szárnyas fejvadászok..
Ui.:a szúnyoglárvás téma messze nem kifutott még!;)

Több
12 éve 9 hónapja #256 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Gábor a csavart fűz ágakkal áztatott lében nálam megjelent és szépen szaporodik , 2 naponta szüretelem halaim nagy örömére, konkrétan a következő kis eleség csomag van :laugh: a hordóban.
cyclops, vízibolha, és szúnyoglárva, fekete , és vörös. utóbbit nehezebb kipecázni és idő igényes is.
de ha szedek a hordobol kaját akkor legalább egy kis élő mixet kapnak a halaim.:laugh:

Tommy

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #257 Írta: Mátéfi
Szúnyogok adják be a védőoltást

azta.hu/tudomany/9969--szunyogok-adjak-be-a-vedoltast-
Last edit: 12 éve 9 hónapja by Mátéfi.

Több
12 éve 9 hónapja #258 Írta: halőrxxl
Jogos,és nyilván bárhová petéznek-egyértelmű!:)Még nem láttam finnyás szúnyogot mely válogatott volna!
A kökényág,meg a csavart fűz is jól példázza a dolgot...mindenhol tenyészni képesek ahol csak szabad vízfelületet találnak-ez nekünk jó hír!Még pár szó a szomszédokkal való jó viszony ápolásáról-nem tartozik szorosan a témához,de elmondom azt is én ezt hogy oldottam meg.Felfigyeltek a vízzel telt ládákra,nyilván azt hitték halakat tartok bennük,ezért volt érdeklődés..aztán megmutattam nekik miről van szó.Első pillanatokban volt aki nem igazán lelkesedett a dologért-én nem hibáztatom!Azonban némi magyarázat után-mi szerint én sem szeretnék szúnyoginváziót a lakásban-már megnyugodtak a kedélyek.Gyorsan le is hálóztam némi eleséget,és azonnali etetést prezentáltam a halaknál.Na ekkor volt aztán nagy ováció!Olyannyira,hogy azon a napon halaim extra adag szúnyoglárva elfogyasztására "kárhoztattak"-mindenkinek meg kellett mutatnom hogy hogy esznek a halak,szabályszerű vendégsereg volt nálunk..
Azóta rendszeresen kapok invitálást,hogy ugyan merjem már ki esővizes hordójukból a szúnyoglárvákat,mert locsolnának-és nincs szívük kiönteni őket a földre! Titkon abban reménykedem hogy valakinél megjelenik a bolha vagy cyclops....;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
12 éve 9 hónapja #259 Írta: Mátéfi
Bele kell pakolni a növényi részeket egy sűrű szövésű zsákba vagy nylon harisnyába, hogy a szúnyoglárvák lehálózásakor ne kerüljön közé a növényi maradvány és tiszta legyen. A szúnyogok életük során nem igazán tesznek meg nagy távolságokat, nem sokat vándorolnak, ezért ha találnak vízfelületet a szaporodáshoz, akkor belerakják tojásaikat. Leginkább akkor vándorolhatnak kisebb távolságokra, ha ezek a feltételek nem adottak vagy kimerültek. Nyilván ha van választási lehetőségük, akkor oda petéznek ahol a kikelő lárváik a legjobb eséllyel tudnak felnőni. Pl. van élelem bőséggel és kevesebb a ragadozó. Ezért kedvelik legjobban a sekélyebb frissen elárasztott területeket. Ott nagy mennyiségű élelem áll rendelkezésükre és elegendő élettér. De hát ez csupán az én eszmefuttatásom, a valóságot egy szúnyog tudná elmondani.

Hoppá de eszembe jutott egy link, ahol van még némi infó:

forum.allatvilag.net/index.php?/topic/24...emes-a-verszivasrol/

Több
12 éve 9 hónapja #260 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Gábor én csavart fűzfa ágakat használok , nem füvet és csalánt. de rögvest ki is próbálom.
ami még igen jó szúnyogkeltetéshez az nem más mint a száraz kökény áztatta lé. ;)

Tommy

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.337 másodperc