- Köszönetek: 124
Díszhalak etetése
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
halőrxxl beküldte: Errefelé egy kicsit drágábbra jön ki a literenkénti ár.Hasonló mennyiség/30ml/itt mindkét halasboltban 120-140Ft.
Itt is attól függ, hol veszem, mert a másik boltban 20-25 ml-t adnak csak ugyanúgy 100 Ft-ért, csak az olcsóbbal számoltam...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1127
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Úgy érzem korom ellenére én egy kicsit régi vágású akvarista vagyok...én szerettem és szeretek is tubival etetni.A körültekintő tárolási,és etetési metódusoknak köszönhetően a pár évtized alatt még nem volt olyan elhullásom/betegségem amit a tubival való etetés számlájára írhatnék.
Tudjátok az a nagy bajom nekem,hogy nagyon a "végeken" lakom.A nagykereskedés autója két hetente jön errefelé-de csak akkor ha megvan a boltoknak a minimális limitjük amit már kiszállítanak.Ha nincs meg a limit nem jön az autó,nem kapni a boltban amit szeretnék,és egyértelműen nincs tubi.Az egyik kereskedővel nagyon jó kapcsolatom van-igaz a másikkal sincs az égvilágon semmi bajom,gyermekkorom halas bácsija ő-,ő nagyon segítőkész volt mindig is velem.Már többször is rendelt direkt nekem extra mennyiséget,és a tubik megérkezte után a legrövidebb időn belül mentem is értük.Sajnos az utóbbi időben olyan értékelhetetlen minőségű tubifexet kapott,hogy volt amikor azonnal a lefolyóba öntötte a bűzös katyvaszt.Egyáltalán nem hibáztathatom ha már inkább tartózkodik a rendelésétől...így a fene vigye el,szabályosan fohászkodom mindig a tubiért!
Fentebb olvashattátok hát a magyarázatot hogy miért mozgatok meg minden követ ezekért a kis férgecskékért...most jöjjön hát a mai "jelentésem",ugyanis jártam mindkét pataknál ahová négy hete másfél liternyi tubit helyeztem ki.A tapasztalatok kiértékelése most van folyamatban a fejemben...a távirati stílust előnyben részesítők kedvéért én most csak ennyit tudok mondani:ahogy sejtettem is akkori hozzászólásomban az eredmény totális kudarc.Többszáz méternyit sétáltam a patak folyásirányában is,hogy lássam ha valahol máshol tanyát vertek,de mindössze egy kisgyermek tenyérnyi pirosas folt volt a jutalmam a csalánerdők leküzdéséért.Ez nulla....mire is számítottam?Ha viszont azt nézem igen tanulságos volt,és soha az életben nem nyughattam volna ha ki nem próbálom...végül is ez a hasznom.
T.:Gábor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Robi0108 beküldte: Szia! Itt Bonyhádon 30 gramm-100 ft.
Bár súlyra nem jutott eszembe, hogy megmérjem, itt Szekszárdon 30-40 ml-t (mikor hogy sikerül nekik szerintem, 2 egyforma még nem volt) kerül 100 Ft-ba, tehát 1 liter olyan 2500-3000 Ft-ra jönne ki, ha literenként is ennyiért adják...
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Lehetséges hogy kissé alább zuhant,és halaid ettől étvágytalanabbak.Emellett még a heti egy koplalónapot is ajánlanám figyelmedbe,nálam már a halak 1.5 hónapos korától kezdődően alkalmazva van.Jó kondícióban lévő halaknál semmi gondot nem okoz,sőt ivarérett állományunk akár egy hetes periódust is elvisel.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Másik tippem:keresni kell viszonylagos földrajzi közelségben olyan tenyésztőt,aki hajlandó nekünk segíteni abban,hogy akár egyszerre több deciliternyi,de akár több liternyi tubit is átengedjen sporttársi áron.Ez nyilván még mindig több mint a nagykereskedelmi ár,de ne kicsinyeskedjünk...párszáz forint a mai világban igazán nem számít/de még 1-2k sem/.
Ugyanez a helyzet a fagyasztott eleségek terén is-minél többet vásárolunk egyszerre,fajlagosan annál olcsóbb-és nekünk is vagy fagyasztónk ugye!
Hmm..a kérdés megválaszolásakor legszívesebben azt ajánlottam volna hogy gyűjtsetek magatoknak..de a mai benzinárak mellett jószerével már csak úgy éri meg esetleg távolabbra utazni planktonért,ha többen is összedobjátok a költségeket.Egy ilyen planktonozás nagyszerű összecsiszolódási alkalom is egyben,nagyon ajánlanám.Ja hogy tubi..na azt egyáltalán nem tudom hogy lehet-e még hazánkban gyűjteni,de ha igen a helyet nyilván fegyveresen őrzik.Azért derítsétek fel a környező vizeket,sosem tudni!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
- Pana28
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 27
Ti mennyiért szoktatok venni?
Tudnátok ajánlani olyan helyet ahol lehetne mondjuk egy litert is venni?
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Egyelőre darabolni nem szeretném őket, de ettől még írhatsz róla, hátha van olyan egyszerű módszer is, amitől kedvet kapok hozzá, bár méreti gondot nem látok, ha a néhány hetes cory megbirkózik vele, akkor az 1 éves neon is meg tudja enni.
Viszont ez elhullás is megszűnt, nem csak a víz opálosodása, tehát szerintem túl régóta koplalhattak, bár ez nem magyarázza, hogy miért nem eszik meg egyből a halak...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Sajnos manapság igencsak utána kellene nézni ha az ember itthon szeretne lelőhelyet találni-általában külföldről hozzák be,és sosem lehet mely faj lesz a következő szállítmányban./Még vita tárgyát képezi némely faj,mert állítólag akár 13 species is alkothatja a genust../
Talán megoldás lehet neked a jövőben az aprítás ha megint ilyen nehezebben elfogadható férgekhez jutsz-kérdésem:mivel aprítod őket,kell ötlet?
De még a krumplis dologhoz azért hozzáfűznék:május 4.-én hoztam haza a férgecskéket,a mai napig is van még belőlük némi aranytartalék...a krumpliszeletkék valóban karbantartják nemcsak a vizet,hanem az állatok meg is eszik.Ennek egyenes következménye hogy üríteni is fognak,így egy idő után megint csak azt veszed észre hogy mintha "sarasodnának":)Ez nekem nagyon jó hír mert nem éheznek de nem biztos hogy mindenkinek az a célja hogy huzamosabb időn keresztül eltartsa őket.Ilyenkor a krumpliszeletkéket célszerű másnaponként frissre cserélni..a régebbiek felszíne elkezd elfolyósodni,sőt szabályszerűen látható hogy a férgek esznek belőle..a tubicsomó rátelepszik a krumplira.
Kérlek szólj ha elfogadsz hasonló-nem tapasztalatból,csupán "érzésre történő" válaszokat is...megvallom nálam eleddig még nem tudott annyi tubi a vízbe kerülni hogy akár másnapra is maradt volna írmagjuk.
A kertes házban lakó kollégáknak-sőt aki meg tudja oldani-melegen ajánlom e férgecske hosszú távú eltartását..némi inspirációként megmutatom pár hete készített fotómat a sajátjaimról a pince hűvösében:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5889336975782543330
Mint látható a krumplik jó szolgálatot tesznek a cseh emelők pedig itt is hadrendbe vannak állítva.A férgek azóta is remekül érzik magukat,ahogy fogy a létszám úgy kell egyre ritkábban cserélnem a vizet.Jelenleg ládánként olyan fél fel liternyi az adag,heti egyszeri vízcserével/állandó szűrés mellett!-már a vizük is tűrhető marad.Már spórolok velük....nem tudni mikor lesz hasonló "Extra*** " minőségű tubim..köszönet a mesternek a lehetőségért,hogy egyenesen tőle vásárolhattam.
De van egy reményeim szerint futó projekt is-emlékeztek még ugye a patakokba kihelyezett tubikra?Nos már nem bírom tovább-e hétvégén hacsak nem lesz 5-ös tornádó,vagy nem keletkezik számos hatalmas fumarola az itteni vizekben én felkeresem őket...immár negyedik hete élnek a szabadban.Drukkoljatok nekem!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Van esetleg ötleted?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Legutóbb mikor pár hete vettem egy kis adag tubit, már az elején feltűnő volt, hogy ne koszolódott be a vizük fél nap után, bár ennek csak örültem. Így is betartottam, hogy kb 1 hétig csak naponta 2-szeri vízcsere mellett, nem etettem velük, vártam, hogy kitisztuljanak, de látszólag tiszták voltak. 1 hét után elkezdtem velük etetni, először megtámadták őket a neonok, de szinte egyből ki is köpték őket, 1-2 szálat megesznek ugyan, de nagyrészét egyből kiköpik. Ugyanez a corykkal is, mikor leér a tubi, bár ott már nagyobb százalékban fogy el, de még ők is egy részét otthagyják. Megkóstolja, de megy is tovább. Máskor addig el nem mozdultak míg le nem nyelték a tubit, most meg simán otthagyja.
Ráadásul most (3 hét után) el is kezdett koszosodni a tubik vize, ismét kell nekik a 12 órás vízcsere, és egyre több kifehéredett (döglött) tubi jelenik meg a víz tetején (nem az akváriumban, a tartó vizükben). Nagy meleg sem volt, hogy arra tudjam fogni...
Van valakinek ötlete, simán kifogtam valami rossz szériát, vagy valamit rosszul csinálhattam?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Hát nincs egyszerű dolga annak a hobbistának aki ilyesmi férgeket szeretne otthonában használható mennyiségben tenyészteni az hétszent!Elnézegetem a kaliforniai farm képeit,olvasgatom a speciális pellettjükről szóló ajánlatot stb...de unos-untalan felmerül bennem a kérdés:mi a fenét akarok most?
Nyilván hatalmas szerencsém volt akkor mikor a pincénkben 15-16 fokos vízben is meg tudtam tartani a magasabb hőmérsékleti igényű férgecskéket,és biztosan nem a tudásomon múlt hogy a közeg is megfelelőnek bizonyult.Azonban mikor felhoztam őket egy kisebb medencébe,már igen leromlott állapotban,és számszerűen megfogyatkozva vághattak neki az újabb kísérletemnek..szegények.Talán ha 150-200 egyedet számlált a közösség,soványka kis testük szinte csak árnyéka volt annak amit szerettem volna.Tanulság azonban mindenképpen leszűrhető:minden férget a megfelelő körülmények között kell tartani,mert a génjeikbe ivódott igényeket átírni nem lehet!
Megejtettem hát a dolgot-igaz én akkor úgy gondoltam pár nap múlva ki is önthetem őket,ezzel mindörökre véget vetve álmomnak hogy őket egyszer még etetni fogom halaimmal.Etetni-merthogy spontán fragmentálódásuk olyannyira alkalmassá teszi őket a kisebb halak etetésére is,hogy elsőrangú eleségnek érzem őket!Az újabb helyükön aztán ismételten megetettem őket WC papírral..a legolcsóbb,egyrétegű,nem fehérített változatról van szó.Némi granulált halkaja is a vizükbe került,bár mindannyian tudjuk hogy nem ezeket,hanem a rajtuk kialakuló mikroflórát eszegetik...Érdekes hogy rengeteg helyen az igen lágy vizet ajánlják heti többszöri cserével,és intenzív szűrés mellett.Most kérném hogy nézzétek meg az én kultúrámat:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5881792888665325250
Na??
A kép a maga valójában mutatja a medencéjüket..a szivacs még a saját pincebéli menedékükből származik,lassacskán ki is költöztek belőle-eltávolítom.A szűrés/levegőztetés egy cseh emelő feladata,amit remekül el is lát-ezzel kapcsolatosan "csalnom" is kellett!Ha üzemszerű körülmények között mutatnám be nektek őket,bizony nem látnátok a férgecskékből csak pár milliméternyi farkincát...így egy félórai várakozás után készült a kép,miután elzártam a levegőt.A kialakuló alacsonyabb oxigénkoncentráció kicsalta őket a cellulóz iszapból,hogy megcsodálhassuk tömegüket,és igen erőteljessé vált testüket.Szó nincs itt már vegetáló lézengő férgekről kérem...a magasabb hőmérséklet,a megfelelő közeg,és nyilván az eleségek rendelkezésre állása meghozta kedvüket a reprodukcióra!
Még néhány adat:sima járdánházi csapvízben vannak,nincs fűtés,és a vízcsere is csak 10 naponta esedékes..de lehet hogy még ritkítani is lehetne!Vizüknek abszolút semmi illata nincs-a megszokott "akváriumszag" lelkesítő.A cseh emelőt alig gyöngyöztetem..nagyszerűen érzik magukat,sodrás szinte alig van.Ha figyelembe veszem hogy mennyire egyszerű a tartásuk,és mennyire igénytelenek akkor megint fellobog bennem a vágy:tenyészteném őket!Hmm...helyem meg alig:(.
Mátéfi kollégával már beszélgettük:nagyon lassan szaporodnak ivaros úton-mindenhol ezt írják!-így sok helyütt a szétdarabolásukkal kényszerítik őket a sokasodásra.Én azt gondolom hogy továbbviszem ezt a vonalat-már az "ivarost"-és csak majd akkor kísérelem meg a szétszabdalásukat ha rengetegen lesznek..időm az van,ha szeretnétek időnként jelentem a fejleményeket.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5881794777001959266
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5881792193874285026
Míg az első képen csak a kitűnő állapotukat láthatjátok,a másodikon már a hűtőbe kerülés előtti perceket..a víz szintje az ami számít,és a felület!Természetesen fedett dobozkában vannak.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A tapasztalatom is efelé tendál egyébként:amint elkezdtek fogyogatni a krumpli szeletkék,megdöbbenve vettem észre hogy az addig aranytisztának gondolt tubi telepeken ismét megjelent valami iszapszerű összeállt dolog!Jelzem mindez egy héttel az után hogy hazahoztam őket-tehát a krumpli fokozta a bélműködésüket?Ez nagyon jó hír..ők ugyanis kénytelenek azt enni ami van nekik tárolás közben:nyilván elpusztult társaik is eledelül szolgálnak.
Egyenlőre a tároláskor nem használok krumplit-szeretném ha a maradék is elfogyna közülük!
És akkor még egy kis víz..ami lehet klóros is sajnos:( Bár nagyvárosi kollégáink nem tapasztalnak semmi károsat,errefelé ismét "tej" jött a csapból..ezzel hogyan cseréljek én vizet a tubikon?A megoldás kéznél volt szerencsére..a "Mátéfi féle" aszkorbinsavas vízelőkészítés ismét bevált,erős szellőztetés hatására már fél órán belül végeztem is!
- gyovai68
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 14
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ha angoltudó van azok között akit érdekel a téma érdeklődjetek már utána ha kérhetem!
Elnézem az én blackjeimet,és ők bizony a világért nem jönnének elő a cellulóz iszapból-csak kis darabkájuk kandikál kifelé.Felvetődik bennem a gondolat hogy vajon mi lesz ha szeretném őket tisztán kiszedni?Na hagyjuk is..magamnak ástam ezt a vermet,tudom!
Pár héten belül egy olyan helyre települnek át,ahol lehetséges róluk fotót készíteni-igérem mellékelem majd!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A krumpli mindkettő célt szolgálja ahogy észrevettem:a víz stabilan tiszta marad 2-3 napig,de amint elkezd lágyulni a tubik nyilván eszegetnek is belőle.Sajnos nem ajánlom sokáig alattuk hagyni:elfolyósodik,és szerintem oxigénszegény környezetet hoz létre..meg nyúlós kulimászt alattuk.Talán a csere a vízcserékkel egyetemben lehet a jó megoldás!
De van más hírem is:1.5 liter tubi két patakocskában új helyre talált!Az elsőhöz nem túl sok bizodalmam van,szó szerint egy erdei patak részre kerültek kitelepítésre.Az aljzatot avardarabkák,és egyéb ágak borítják-mondanom sem kell hogy egy kitűnő égertoboz lelőhely is egyben.Sajnos a partján képtelenség volt megállni úgy hogy tudjak képeket készíteni,folyamatosan a gravitációt meghazudtoló mutatványokkal tartottam viszonylag stabilan magam.
Hmm..és azt kell mondanom hogy a másik patakocska sem lesz ok!Ez az amiről már meséltem hogy a fele gyermekkoromat benne töltöttem,ám mostanság gyalázatosan mesterséges mederben kénytelen folydogálni:( Azért csinos adag tubit ajándékoztam neki,hátha a mederben megfigyelhető tegzes lárvák mellett nekik is tudna eleséget adni.Medre néhol teljesen a vízzáró agyagrétegig lecsupaszítottan várja az iszap lerakódást,kilátszik az errefelé szokásos kék színű agyag...ez nem ok.Partján jó darabon gyalogoltam amíg megfelelőbb helyre nem találtam-ám itt a vízben is nőnek a zsurlók..a fenébe:( Ez megint azt jelenti,hogy a vízhozam eléggé rapszodikusan alakul,hiszen ez a növény korántsem vízi életre találtatott ki...viszont a folyásban csodálatos iszapréteg van,és bízom a tubik életösztönében:ha csökken a vízszint nyilván beljebb húzódnak majd.Kifejezetten szeretném hogy ha a fentebbi folyás mellett idillikus környezetben élő farmertől bemosódna némi trágyalé..lovak bőven vannak szerintem,aprójószág is talán./Itt csak halkan jegyzem meg:ha egyszer annyi pénzem lenne,én itt szeretnék élni-patak van,csönd szintén....hhhh...de jó lenne!/Elgondolkoztam azon,hogy mi lenne ha én segítenék rá némi érett komposzttal...
Most semmi más dolgom nincs csak várni,és nagyon-nagyon reménykedni!Hetente-kéthetente azért bejárom majd a helyszíneket,rendkívül szeretném ha fotókkal illusztrált blogot rittyenthetnék nektek a természetes helyen élő tubikról!Pontosan tudom hogy sokan nem voltatok abban a szerencsés helyzetben hogy WF tubival etethessetek..keresztemnek érezném hogy örömet szerezzek nektek ezzel.Drukkoljatok kérném...