- Köszönetek: 1127
Díszhalak etetése
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mikes
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 54
Mikes
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Leírás is van róla? Milyen a hatásfoka?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Valóban lehetséges hogy sokkal magasabb hőmérsékletet is elviselnek,hiszen akváriumban is hónapokig-vagy tovább-élnek ha nincs aki megegye őket..lényeg az oldott oxigén.Tényleg borzalom helyeken érzik magukat legjobban..régen vágóhídi,sertéstelepi befolyóknál is hatalmas mennyiség volt-aztán jött a nagy előíráshalmaz,nekik pedig kaja nem maradt.Nem okvetlenül bánom hogy megtisztultak a folyóink-sőt!-de azért a tubik is hiányoznak keményen!
Én egy nagy tésztaszűrön öblögettem át az iszapot,szintén gigantikus mennyiség volt gyűjthető.Akkoriban még a horgász egyesülettől külön engedélyt is lehetett szerezni annak aki nagyobb mennyiségben való begyűjtését szerette volna művelni-a Sajón viszont senki nem horgászott.Ha rálelnék egy gyűjtőhelyre biztosan nagyon becsülném,de itt a felső folyáson ennek az esélye nulla-talán elhihető hogy sok éve járom a partokat és a szemem mindig a vízen van.
Valaha a tubi lelő helyeket nagyon féltették is..meg a gyűjtési módszereknek is voltak praktikái.Volt aki a mi kisipari módszereinkhez hasonlóan "mosta az aranyat",de volt akiknél emeletes tálcarendszer volt üzemben.Aztán volt aki az iszapot belapátolta egy ilyen szitaszövetes ládába,a folyó meg automatikusan mosta is...élmény volt figyelni,de néha kemény szavakkal zavartak minket oda ahová sosem süt a nap.Nem értették hogy mi srácok sosem leszünk nekik konkurencia,mert párszáz literkében halaztunk..Jó lenne videókat is látni e témában!
Mikes:dehogy gond..nyugodtan tedd mélyebb vízbe!A nagy felületű tárolóedényeket csak azért preferálom mert aktívabb lehet a gázcsere.Az általad jelzett mennyiségű tubi minden további nélkül eltartható a módszereddel...
Halivadék:lelkesedésed magával ragad!:)Még nem tudom mi lesz a megoldás...szeretném ha belaknának egy kisebb vízfolyást.Sajnos időm véges-ezért is gondoltam a legolcsóbb,legkisebb munkával járó módozatra.
T.:Gábor
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- mikes
-
- Nem elérhető
-
Köszönöm a válaszodat! Hozzád hasonlóan én is a pincére gondoltam, bár lakótelepi pince, a hőmérséklet 16 C° körüli. A tubi mennyiség viszont csak ilyen 5-10 ml körül van. A hűtőbe annyi vízzel szoktam betenni, amennyit Te is írsz, asszony pajtás toleráns, ezzel nincs is gond. A pinébe egy 2 literes befőttest gondoltam letenni, mondjuk félig feltöltöm vízzel, az aljára porlasztó kövön menne a levegő. Nem gond a tubiknak, ha nem csak pár centi víz van rajtuk? Ha jól gondolom, így ki kellene bírniuk azt a két napot, amíg nem vagyok otthon. Utána jöhetnek vissza a hűtőbe, napi kétszeri vízcsere rajtuk, ahogy azt írtam is. Egy ilyen kis adag 1,5-2 hétig kitart nekem, persze közben kapnak mást is.
Köszönettel:
Mikes
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
A kitelepítés tényleg a legolcsóbb megoldás, de a felvetett próblémákat, elég nehéz kordában tartani.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Az én tudásom szerint a természetben nem az állóvizek lakói-sőt inkább a folyók terhelt részein,a csatornabefolyások mellett tenyésznek nagy számban.De nem a sodrás nagyságán van a hangsúly-sőt nem is igen szeretik azt.Ha belegondolsz ahol ők élnek ott iszap van,ahová beleáshatják magukat-ilyen nagy sodrású helyeken pedig nem rakódik le.Ráadásul ennek az iszapnak tartalmaznia kell olyan összetevőket is amit ők fogyasztanak-már többször keseregtem a Sajónk ilyen szempontból való alkalmatlanságán.emlékszel:meséltem hogy a rendszerváltás előtti Sajó fekete színű vizében errefelé is észveszejtő mennyiségű tubi volt...vörös szőnyeget képzeljetek el százméternyi hosszú partszakaszokon.Igen ám-de akkoriban még működtek a szlovák bőr,és papírgyárak.Nyilván a rengeteg ipari szennyvíz festette így be a vizet,annak lebegőanyag tartalma pedig "tubi Mekkává" változtatta a folyót.Így volt ez kérem..messze földről jártak tubit gyűjteni az akvaristák,sőt tavaly egy egri boltossal még nosztalgiáztunk is ezen.Azt mondta sehol ilyen jó tubi nem volt..ha egy vödörnyit megemeltek belőle az egész egyszerre,egy csomóban kiemelhető volt!Nyilván pihentették hogy a béltartalom kiürüljön,de tény hogy akkoriban sosem volt hiány a boltokban ebből-alapkaja volt minden hobbista számára!
A Daphnia fajok jellemzően állóvíziek..ne akarjunk mindent egy helyen tenyészteni,nem fog menni sajnos-pedig de jó volna!
Sodrásra vissza egy kicsinykét még:nem azzal van bajom hogy hogyan állítsam elő-hanem azzal hogy hogyan csináljak olyan "beach"-et nekik,mely hosszú távon is megfelelő lehetne?Nem tudom olvastál-e már utána:télen lehúzódnak nagyon mélyre az iszapba,itt telelnek át.Na ugye akkor a fóliás tavak már ki is estek...az én lakhelyemen pedig bár agyagos a föld,de nem vízzáró-legalábbis elérhető mélységben nem az.Bezzeg a pincénkben már jó lenne,mert onnan a beszivárgó vizet csak szivattyúval tessékelhetem ki-de ott nincs kedvem tubis patakot csinálni!
Aztán-de sajnálom hogy nem állhattál mellettem anno a Sajónál-megfigyeltem azt is hogy a tubik nem a meder alján gyülekeztek,hanem a partok mentén mintegy 5-30 centis vízmélységig!Csak kisebb patakokban voltak a főmederben,de ott sem a nagyobb mélységekben-szóval elképzelhető hogy hiába ásnék egy medret,csak a szélét használnák.Felmerül akkor a kérdés,hogy miért nem csinálok olyan sekély kis patakocskát ahol egész felületen tenyészhetnének?Azért,mert nyáron nagyon felmelegszik...és hiába áramoltatnám zuhatagként nem lenne jó.Ezen a fonálon elindulva jutottam addig,hogy a legolcsóbb megoldást választanám:kitelepítem őket egy vízfolyásba.De itt is vannak kritériumok a fenébe...ne legyen nagyon gyors,de mindig csordogáljon..medre iszapos legyen,de ne kavicsos/köves,mert azt nem szeretik.Legyen olyan szennyező forrás a vízgyűjtőn ami elláthatja őket táplálékkal,de ne mérgezze ki őket.Aztán csak kényelmi okból:megközelíthető legyen számomra akár kerékpárral is,de ne olyan frekventált helyen legyen ahol rajtam nevethetne az egész kisebbség amikor gyúrom a sarat,meg szitálom az "anyagot"..bár ez lenne a legkevesebb!Van egy elég önző kitétel is:ha már belefeccölök ennyi energiát szeretném ha a babérok nagy részét is én arathatnám le..ne legyen nagy őshonos halállomány,de ne legyen olyan akvarista sem aki mindent tönkretenne.Igen..ezt is említenem kellett,mert a kapzsiság nagy úr errefelé is sajnos.
Amint látod nem egyszerű a dolog annyira ahogy elképzeljük...én meg attól félek nem is leszek sikeres a kihelyezéssel-de megteszem az tuti!
Mikes:én többféle módon is eltartottam már őket-sőt tisztára gyászba borulnék ha nem lenne itthon elegendő tubim;)A beszerzett tubikat én több napig-netán hétig is-csak tárolom,vele nem etetek.Most került "rendszerbe állításra" pár húsos láda-25 liter/db-ezekben én cseh emelőkkel forgatom a vizet.Tapasztalatom:egy ládában életük beteljesedéséig-feletetés-eltartható 1-1.5 liternyi tubi,megfelelő levegő beoldás mellett.Nem a nagy sodráson van a hangsúly-az a megfelelő nagyság ha a tubik összecsomósodva szépen kinyújtóznak 1-2 centiméterre a csapatból.
A mesternél hasonló a ládák elrendezése,ő viszont toronyba állítva használja őket és folyamatosan friss vizet folyat rájuk-ez nála szabadon elfolyik,így mindig friss vízben vannak.Talán ez a módszer a legjobb....de a pincénkből nem tudnám kivezetni az elfolyó vizet.
A tárolási hőmérséklet nagyon lényeges nálam,mivel hiába a sodrás a víz nem cserélődik.Szerencsére nálam a pincében télen-nyáron 15-16 fok van kisebb hőingadozásokkal,így némi feltétellel már megfelelő a tárolásra.Azonban van egy kis "trükk" is a dologban:ez nem más mint a burgonyaszeletek alkalmazása,és a maximum három naponta eszközölt vízcsere...elegendő itt is 50%-ot cserélni egyébként.A krumpliszeletkékkel nem szabad takarékoskodni...én két jókora gumót tettem be három ládába-az eredmény megdöbbentően jó!A víz kristálytiszta,bár a terhelésből eredően habosodás is megfigyelhető a 3.napon.Amire érdemes figyelni:ha elkezd zavarosodni a víz akkor valami nem ok...valószínűleg kezdődő pusztulás van kialakulóban.Ilyenkor átmosás,teljes vízcsere következzen..Egy jól karbantartott csodás tubiszőnyeg szívmelengető a magamfajta halazónak-a tubik élénkvörös színe csodásan mutatja a jó oxigénellátást.Azért naponta félrehúzom a "szőnyeget",és alájuk tekintek..az elhalt tubik itt gyűlnek össze,mennyiségükből jól következtethetek a kolónia állapotára.A ma hajnali karbantartáskor egy-egy láda tartalma alatt mindössze 1-2ml-nyi halott férget konstatáltam,de eljött a 3.nap,így vízcserét eszközöltem.
Persze tudom hogy a te kérdésed ettől kisebb mennyiségre vonatkozott,ezért tovább folytatom:a napi szükségletemet mindig a hűtőben tárolom egy 7 literes kis edénykében,mindössze 1-2 centis vízborítás alatt kb.2-3 deciliternyi tubit-itt semmi vízmozgás,semmi levegőporlasztás nincs.Naponta egyszer mosom át őket,aztán etetek velük.Némi nyákképződés megfigyelhető,de valamennyi tubi él...ehhez viszont toleráns háziasszony is kell.
Az árokba kitelepítést nem javaslom...ha rájuk süt a nap azt nem nagyon szeretik,ráadásul a jéghideg víz sem mindig jó a felhevült testüknek!
Régebben már volt több hónapig futó tubi "projektem" egy közepes akváriumban is...egy motoros szűrővel levegőztettem/szűrtem,az aljzat mosott folyam homok volt-éltek mint Marci Hevesen.De elélnek ezek az akváriumodban is...csak legyen elegendő oxigén!
Aztán lenne még a Black Worm ami érdekelhet titeket...mert vannak nagyon jó híreim is!Feltelepültek ugye a pincéből a fürdőszobánkba-feleségem imádta is!-most 23 fokos vízben leledzenek,és a WC papírt eszegetik nem akárhogyan:)Hihetetlenül szépek ahogy már egy kisebb kolóniába álltak össze,és egy ugyancsak cseh emelő sodrásában élvezkedve ringatóznak a vízben.Ezek azonban másak mint a tubik...mikor felhoztam őket olyan kis vékonykák voltak,most meg már kezdenek "pocakosodni"..persze már van kajájuk,nemcsak a túlélés a cél.Mint jeleztem is én csak a lassúbb ivaros szaporodásukra apellálok,nem szeretném darabolással növelni egyenlőre számukat.Mindenesetre nagyon biztató hogy már több mint 11 hónapja éldegélnek nálam..voltak sokkal többen is,de a mostani állományom igazi Bear Grylls...adja a magasságos hogy továb tenyésszenek nálam.
- mikes
-
- Nem elérhető
-
Kapóra jött, hogy pont most került elő a tubi téma. Néhány hete nem tudok adni tubit a halaimnak, mert hétvégente nem tudom naponta kétszer mosni őket. A köztes időszakban hűtőben vannak. Kipróbáltam, hogy bírják a kétnapos mellőzést, a wc-n távozott az eredmény. Valami olyan megoldás kéne nekem, ami biztosítja a folyamatos vízmozgást. Nincs másik, felesleges aksim. A tubiknak sekély, vagy mély víz kell? Vagy mindegy? Befőttes üveg, légpumpa kombinációval megoldható lenne a tubi tárolás?
Anyósomék háza előtt van egy árok. Friss, kútvíz mosdatja állandóan az iszapos árok rézsűt. Ebbe nem lehetne tubit telepíteni?
Üdv mindenkinek:
Mikes
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
mű vízesésssel tudsz csinálni.Viszont az áramlás miatt a daphnia felejtős lehet. Az etetést meg meg lehet oldani a ládás szabadalomban lévő tápkeverékkel is.
Gyorsan leskicceltem hogy tudsz egy tóban áramlást csinálni:
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A gondolataid ismerősek...ismerőseim a megmondhatói hogy pár éve tartó kínomban-amióta errefelé nehezített a tubi beszerzése-már saját kis mű patak megépítésén is filóztam..de sajnos a talaj adottságaink miatt ez nem megoldható.A tubinak kell az áramlás...és kell a szerves eredetű bemosódás is.Reménykedjünk hogy második helyszínem megfelelő lesz..tájékoztatlak benneteket majd!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
Ha lenne lehetőségem akkor tuti csinálnák egy kerti tavat amiben tubit és planktont tartanék csak
Az egyik régebbi AM-ban volt egy cikk egy német tenyésztővel akinak saját sórákos tava volt. Már nem emlékszem hogy volt-e benne éfnykép vagy technikai adat róla, de kíváncsi lennék, mekkore mérettől érné meg vele foglalkozni.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egy kis szomorúság van most bennem...akartam-így múlt időben-írni egy folytatásos blogot nektek,halazóknak.
Arra gondoltam,hogy a Tubifex témát még megtuningolhatnánk alaposan.Be is szereztem a múlt héten a mesterünknél egy szép adag tubit,ennek egy részét szerettem volna kitelepíteni a természetbe.Már hetekkel ezelőtt bejártam a környező vízfolyásokat,kisebb patakokat-a helyszín kiválasztásra került.Igazándiból két helyszín is eséllyel pályázott a kísérlet alanyára-ma azt kerestem fel melyet jobbnak gondoltam.Fogtam az egyik halas vödrömet,és elkarikáztam hát-elkísért másfél liternyi remek állapotban lévő tubi is.Az a pár perc amíg odaértem szinte örökkévalóságnak tűnt...a fényképezőgépem szíja vágta a nyakam,a gondolataim pedig száguldoztak a terv sikeressége körül.Már terveztem a blog címét,az indító mondatokat...aztán megérkeztem.
Baj van-ez volt az első érzésem.A víz partja magasan benőve fűvel-és a meder is:( sőt..víz alig.Ide aztán nem tehetem őket..ennyi volt.
A jövő hét végén talán lesz annyi időm hogy az esélytelenebbnek gondolt helyszínt meglátogassam,és ha alkalmasnak ítélem be is telepítsem a tubikat.A meg nem írt blognak már csak ez az esélye van...nem is az írás,hanem a közös megbeszélés lett volna a célom.Okulhattunk volna,nyomon követhettük volna teljesen télig a dolgok menetét-és ha kedvezően alakult volna lett volna egy tubizó helyem.
Meglátjuk...addig csak az eltartásra koncentrálok,mely szintén nem mentes tapasztalatoktól.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Pontosan arról van szó hogy nem kellenek óriásiak...a banánféreg után a következő amivel meg szoktam kínálni kis coryjaimat az az apró grindál.Majd csak aztán jön a vágott/mixelt tubi...Ha szerencsém van sikerül ismét szép tenyészeteket létrehozni,így egyenlőre erre koncentrálok.