- Köszönetek: 1688
Díszhalak etetése
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Előbb a fűvel tettem próbát ugye,ez a mai napig is kicsikét privilegizált nálam:csak levágok egy maréknyi magasabbra nőtt füvet,és kész..a csalánért menni kell,igaz a gyerekek élvezik ha ők hozhatnak.Ilyenkor jó falusi csínytevőkhöz méltóan viselkednek.Már tudom mikor közelít a szomszédos gyerekeket is magába foglaló kis csapat:egymás lábszárát,meg minden csupasz bőrfelületét meg-meg érintgetik "véletlenül" a csalánnal-innen a harsány zsivaj.
A lényegre térve:a korábban Mátéfi által ajánlott két linkhez hasonlóan magam sem találtam különbséget a csalánnal,és a fűvel indított ládák között.A szúnyogok ugyan úgy petéznek a jó idő beálltával mindkét konténerbe,a peték ugyanolyan intenzitással kelnek,sőt a kis szúnyoglárvák is szemmel láthatóan naponta szépen gyarapodnak méretileg is mindkét edényben.Némileg zavaró számomra azonban a csalán mérete...ha nem veszem ki a vízből,sok lárva el tud bújni a levelek között,de ha kiveszem,akkor meg sok a levelek közé tapad.A csalános víznek határozottan feketés színe lett,és volt olyan periódus amikor felszínén csillogó hártya alakult ki.Szaga alig van azonban ennyi idő alatt,közelről viszont érezhető a bomlás illata.Most is "felnéztem" a tenyészetet,e csillogó hártya jól látható a víz felszínén-ez azonban nem gátolja lárvák gázcseréjét,simán átdugják rajta a törzsük végén kialakult "lélegző csövecskét".Amit nagyon fontosnak érzek:megfigyelésem szerint a csalános vízben gyorsabban növekednek a lárvák ez jól jöhet annak aki nagyobb halainak szeretne kedveskedni etetésükkel!
A fűkaszálékot időközben leváltottam-már nem a fűnyíró által összekaszabolt füvet alkalmazom.Mivel szeretném ha az egész állományt egységesen,azonos nagyságban gyűjthetném be-és lehetőleg szennyeződésmentesen-ezért vagy egy kisebb lyukacsos ládácskába teszem a füvet/majd ezzel együtt süllyesztem le/,vagy pedig amit jobbnak érzek:magasra nőtt füvet vágok,és a maréknyi adagot összekötözöm célszerűen ugyancsak fűvel.Ezt minden további nélkül teszem a vízbe,persze pár nap szárítás után.
Itt egy kis kitérőt kell tenni viszont:megfigyeltem hogy ha olyan fűnyíróval levágott füvet helyezek be ami némileg bomlásnak indult már,akkor az liftezik!Pontosabban fogalmazva nem gondolom alkalmasnak azt a füvet,mely napokig feküdt a földön-nem volt fűgyűjtő a fűnyírón-,mert hol a víz felszínén,hol pedig alant foglal helyet.Igen érdekes egyébként a látvány,szerintem nemcsak a benne zajló bomlási folyamatoknak köszönhetően,hanem a mindenkori légnyomás változás hatására is liftezik... de térjünk vissza a lényeghez.
A saját anyagával kötött fűcsomót úgy teszem a ládába,hogy némi azért később is kilógjon belőle.Erre azért gondolom hogy szükség van,mert így nem kell annak kivételekor a vízbe nyúlkálni,illetve a vízfelszín közvetlen közelében minden bizonnyal olyan illatot áraszt a nedves fű ami ellenállhatatlan peterakásra készteti a "drága" szúnyoglányokat.Így a kis csónak formájú petecsomóknak nemcsak az edényzet szélén,de még a fűszálak mentén is van "kapaszkodási lehetőségük".Mint ti is megfigyelhetitek,a petecsomó mindig valahová mintegy "odaragad"..nem véletlenek a macskakörmök,csak képletesen mondom ezeket!A kiálló fűszálakban a petéző nőstény is kapaszkodót találhat,így talán komfortosabban érezheti magát miközben petéket rak.Hmm...lehet hogy már túlagyalom a dolgokat-szokásom,elnézést!
Így kora reggel ezeket gondoltam elmondani nektek-bizonyára kissé bő lére engedtem,és érzem hogy még mindig van mondandóm/tippem a témában...erre visszatérek a hétvégén még.
Szúnyoglárvázzatok-halaink nagy része bomlik értük,és némi kis munkával ingyen biztosítja nekünk a nyári természet!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
www.akvarista.hu/?oldal=42&uid=12357&cmd=show&id=2704
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nem is tudom-lehet hogy amit tapasztalunk/hogy bejönnek a szúnyoghálón keresztül is/ hasznunkra válhatna?Mit szólnátok ha ezzel borítanánk be a bejáratokat?
Másik kézenfekvő dolognak tűnik,ha őket pontosan úgy választjuk el a csalitól,mint a tenyésztetteket:a fény felé húzódnak.Esetleg egy zsilipszerű megoldás...na ezt el kell magyaráznom:nyitott bejáratokkal várjuk a muslicákat,mikor pedig úgy gondoljuk akkor pár méterről hirtelen zárni tudjuk az ajtókat.A muslicák bennragadnak,mi pedig egy zsilipszerű tolóajtós résen át átengedjük őket egy olyan edénybe amit azonnal tehetünk is a fagyasztóba.Itt megfagynak,és azon mód pergős-ropogós állapotban vagy etetünk velük,vagy hozzáöntjük a készlethez.
Meglátásom hogy ha sikerülne egy jól működő konstrukciót kitalálnunk,milliószámra tudnánk befogni a legyecskéket-élettanilag nagyon hasznosak halainkra nézve,miért ne spájzoljunk belőlük?Írom mindezt a vad muslicákról,mert őket szerintem csak leölve érdemes etetni..
Már vizualizálom egy olyasmi csapda kinézetét,melyről írtam...megfigyelésem még hogy a vad muslicák bármi közeledő tárgyra,vagy rezgésre azonnal felrebbennek-na ezért gondolok a távolsági bejáratzárás esélyességére.Ne gondoljatok valami nagy dologra-pofonegyszerűnek,és szinte fillérekből megvalósíthatónak kellene lennie!A bejárat zárása lehet rúgós,lehet súlyzáras...ahogy szeretnétek.Ha már fogságban vannak a legyecskék,és mégsem menekülnek be a zsilipen keresztül a levehető tartályba akkor esetleg elsötítéssel rásegíthetünk...
Gondolkodjunk együtt,dolgozzunk ki egy használható modellt,ok?
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Csak annyiban csináltam másképp, hogy a nálam egyébként is meglévő anyagokat használtam ki jobban, középső-vízszintes palackot 2 db egymásba fordított palack felsőrészből alakítottam ki (azonos palackok alját muslincatenyészetnek használtam fel).
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Tenyésztjük is őket,jó pár változat fejlődik eleséges tégelyeinkben-de én most nem ezekről kérdeznélek benneteket.Mi a helyzet a vad alakkal,azzal ami szállni is tud,és beférkőzik a szúnyoghálón keresztül is a spájzunkba?Elég ha gyermekeim kint hagynak egy kis almacsutkát,ne adj isten még a kimagozott meggy magjai is elegendőek lehetnek..Ezek a kis legyecskék az ég tudja honnan,de előkerülnek.Fogjuk be őket...etessük fel őket olyan halainkkal melyeknek ez igen különleges csemegének számít az üveglapok közé szorított világukban!A természetben persze megeszik őket-de megesznek ők szinte mindent,csak kaja legyen:).
Közeleg az ősz-a muslicák fő idénye-,de már ebben a pillanatban is rengeteget foghatnánk belőlük ha lenne rá módszerünk.Nos van-tegnap egyeztettem a blog írójával....bár ő szerénységében csak amolyan amatőr szintű dolognak állította be,én mégis azt gondolom az általa lerakott alapokon el kell hogy induljunk-feltéve persze ha szeretnénk muslincával etetni,netán télire eltárolni belőlük!
Gondoljatok csak bele:az ég világon semmibe nem kerül,az a kis munka pedig amit belefeccölünk igazán semmiség!Beszéljünk a vadon élő muslincák befogásának lehetőségeiről,módszereiről...ki hogyan csinálja,vagy hogyan tartaná ésszerűnek csinálni?Hogyan tegyük el őket télire,és hogyan etessünk velük akár még mozgó,akár már holt állapotukban?Az inspiráló blog:
akvakultura.blogspot.hu/2011/08/ecetmusl...la-melanogaster.html
Gyerünk hölgyeim-uraim...nyakunkon a muslincaszezon,legalább fogjuk meg őket ha már úgyis vannak mindenhol!
Ui.:szeretném ha linkelnétek is a témában...minden olyan hal megeszi őket mely a felszínről is csipked.Ezt a kis legyecskét szintén ajánlom még panelban lakó kollégáinknak is-meggyőződésem hogy az erkélyetekre kitett gyümölcshéjakra is rajzanak.Kedveskedjetek halaitoknak ti is...tudom nehéz panelban a kis hely miatt,pontosan ezért hegyezem ki egy ideje mondandómat a ti hobbitokra.Biztosan vágyódtok ti is némi élőeleséges etetésre,ám kevés a lehetőségetek.A szúnyoglárvákkal,és a muslincákkal viszont ti is etethettek-még pénzbe sem kerül!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szúnyoglárvák:itteni beszélgetésünkről befut hozzám némi "külső érdeklődés" is,nem fórumtagok akár személyesen is megállítottak már az utcán...
A héten tapasztalt erős lehűlés,és a sok csapadék nem kedvez a ládákban folytatott lárvatenyésztésnek-ez sajnos így igaz!Viszont jön a jobb idő,ne szontyolodjatok el ha nincsenek petecsomócskák a vízen ringatózva..nálam sem!Türelem,a nyáron még annyit etethetünk velük hogy nem is hinnétek-csak aztán legyen "aki" megeszi őket.
Jövő héten frissítem is a tenyészeteket,ahogy magamat ismerem lesz mondanivalóm....
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Egy adott halfaj sajátosságaira kihegyezett napi, heti étrendere, amely magába foglalja az etetési időpontokat, az etetett táplálékfajtát figyelemmel az adott halfaj egyedeinek életkorára.
Az jutott eszembe, hogy nem lenne egy hátrány ha jól átgondoltan ki lenne dolgozva ilyen terv halfajonként, vagy halcsaládonként figyelembe véve azok táplálkozási sajátosságait és igényeit. Egyrészt azért, hogy minden életkorban a megfelelő táplálékot kaphassák a kedvenceink, másrészt, hogy a legoptimálisabban fejlődjenek.
Ha lenne ilyen, meggyőződésem, hogy sokkal jobban lehetne ütemezni az eleségállatok tenyésztését, a gyári táplálékfélék beszerzését. Jobban ki lehetne számítani a szükséges mennyiséget annak érdekében, hogy pl. egy gyári táplálék ne álljon megbontatlanul túl hosszú ideig.
Sokszor javasolják, olvassuk a "változatos etetés" kifejezést...hát azt hiszem, hogy egy megfelelő program ezt nagyon praktikusan szemléltetné illetve nagy segítség lenne az ötletszerű etetési módok helyett.
Van valakinek e téren tapasztalata, gyakorlata és saját programja? Ha igen, nem bánnám ha megosztaná a nagyérdeművel. Ha nincs, akkor akár kis is dolgozhatnánk közösen ilyeneket. Remélem, hogy nem zárkóznak el ettől a kis kezdeményezéstől a tapasztaltabb akvaristák, hiszen ők rendelkeznek elsősorban nagyobb tapasztalattal.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szúnyogok:pontosan az általad felvázoltak szerint gondolkodhat egy nőstény szúnyog is...van viszont egy nagyon megfontolandó mondatod! ".... hogy nemrég elárasztott szűz terület, sok kaja a lárváknak."
Erről van szó..a frissen elárasztott eddig még lábon álló növényzet halódása közben keletkező bomlástermékek,az ezekkel táplálkozó ázalék állatok,és nyilván a bomló szerves anyag is vonzza őket!Lehet hogy ezért minden újrainduláskor friss növényeket kellene beletenni,mert a régiekből már minden kiázott?Még nem tudom..de már ötletem-ingyenes természetesen!-van a fűtartó szitára..még gondolkodom rajta picit.mindenképpen meg szeretném oldani,mert nagyon csábító a tiszta szüret esélye..nincsenek felkavarodó bomló növényi részek,csak a fekete szúnyoglárvák!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Ami a szúnyogokat illeti, véleményem szerint miután a nőstényeknek sikerül a megfelelő adag friss vérrel bebiztosítani a fajfenntartáshoz szükséges egyik feltételt, elkezdik keresni a legmegfelelőbb helyet az utódok számára. Hogy milyen szempontok alapján dönthetnek két vízfelület között? Csak gyanítom, hogy a kikelő lárvák élelmiszer ellátása, a ragadozóktól védettebb élőhely...ilyenek. Úgy hiszem, hogy a bomló növényi részekből felszabaduló gázok azt jelentik számára, hogy nemrég elárasztott szűz terület, sok kaja a lárváknak. De csak okoskodok. Ha én lennék a tojó szúnyog, valószínűleg ezek lennének a főbb szempontjaim annak érdekében, hogy a jövő generációit biztosítsam a fajfenntartás érdekében, melyek majd kellő vehemenciával bosszanthatják a szalonnát sütő vagy szunyókáló embereket.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szokás szerint e hétvégén sem mentem horgászni..mi lesz így?Helyette egy valódi örömhalazást tartottam,egész álló nap valamilyen formában az akvarisztikával kapcsolatos dolgokkal foglalkoztam-hulla vagyok,de a jól végzett munka öröme mindenért kárpótol.
Már elmúlt a nagy eső mikor gondoltam:ideje a kiürült tubis edényeket is munkába fognom...már mindannyian a hűtőben várják a sorsukat.Így aztán újabb három láda került a "fekete szúnyoglárva projekt"-be megerősítésképpen..vannak tapasztalatok ismét,előbb azonban a kép:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892742900543341586
Balról indulva a két eddig itt üzemelő láda látható-róluk kissé alább-utána két vadonatúj "szárazfüves",aztán kísérleti "csalános".A pár post-al előbb emlegetett német honlapokon jelezte mindkét kolléga hogy enyhe szagképződést tapasztalt ennél-nos meg kell azt nekem is szagolnom!
Off:
A kép jobb felső sarkában láthatjátok szerénykedni az egyik vizes hordónkat-na ha arra várok hogy abból majd én ennyi szúnyoglárvát szedek mint a füves edényekből,akkor igencsak türelmesnek kellene lennem.Ajánlom hát a célzottan nekik készített tenyészetet..nézzünk egy sajna gyengécske képet az aktuális állapotukról:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892743600924450786
Eső utáni helyzetkép..a szikrázó napsütést szerettem volna kijátszani a polárszemüvegem lencséjén keresztül készített képpel,de ennyire voltam csak sikeres.A lényeg viszont látható:a lárvák erősen szétnőttek már,az összes fű alámerült,a víz csak nagyon enyhén sárgás...és az összes lárvacsomót kiverte az eső!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ha lesz link nagyon várom!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Annyit beszélgettünk már a fekete szúnyoglárváról,hogy időszerűnek érzem megosztani valahai képeimet,némi gondolatokkal egyetemben..nézzük most ezeket:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892629508919670226
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892629708709874498
A fenti képeket még 2010-ben készítettem....errefelé akkor esett utoljára annyi eső,hogy megtelt gyermekkori planktonozó helyem mélyedése.Nos ezeket a szúnyoglárvákat ott gyűjtöttem,közben azon morfondírozva hogy bizony öregszem-amit gyermekként nagynak éreztem,most csupán csak egy kis vízzel teli mélyebb rész volt.A lárvák egy részét fagyasztottam,más részét azon melegében felfalták halaim!
A következő képek pedig a tulajdonképpeni csodálkozásomat fogják bemutatni....nézzétek,aztán olvassátok gondolataimat!ű
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892632897765698370
A kép ismerős lehet már,mert többször is mutattam anno-itt éppen egy halmentő akción veszek részt sokadmagammal..ők nem látszanak,mert otthonról könnyebb a munka.
A lényeg azonban nem ez...2010-ben egy kis vízállás keletkezett közvetlenül a 25-ös főút mellett.Az egyik kis kubikgödörből ide mosta az "anyahalakat"a rengeteg eső,és itt is ívtak le.Sosem hittem volna hogy eben a mindössze 30x60-70 méteres alig térdig érő vízben ennyi hal fog megteremni..de mégis!Ebből a kis vizecskéből ezerszámra mentettem szinte kizárólag pontyocskákat,kárászokat.Viszont volt benne nem kevés védett hal ivadéka is,pedig a Sajónak semmiféle összeköttetése soha nem volt ezzel...nyilván a kubikokba hordták a gyerekek a szülőket.Ebből a vízből a teljes kiszáradásig/befagyásig hordtam vissza a halat a folyóba...valahai avatarom is ekkor készült a kis csukával.
Itt,e ponton kapcsolódik mondandóm a fekete szúnyogos témához.Számos alkalommal gázoltam keresztül kasul a vizet,de semmiféle planktont nem láttam!Persze a fekete szúnyoglárvákban szinte gázolni lehetett,és nagyon kevés vörös is volt.
Gondolkodtam már ezen...mennyi fekete szúnyoglárva kelhetett ki abban az évben ott pár hónap alatt?Mondom:ezerszámra/20-30K biztosan!/mentettem onnan 2-3 dekás kis pontyokat..menyi tömegű fekete szúnyoglárva,mennyi számomra rejtett de biztosan jelen lévő más planktonikus szervezett kellett ehhez az irdatlan tömegű halnak a felneveléséhez??Na kérem....hát ennyit a természet erejéről,és búcsúzóul bemutatom egy akkori "mentős" vödröm tartalmát-ilyenekből nem is tudom hányszor,és hányat vittem a folyóhoz a tragacsommal..de jó volt!
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5892633570015244754