- Köszönetek: 1688
Az akvárium szûrése
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Ha csak lebegnének egy helyben,apatikusan csak néha rebbentve az úszóikat akkor aggódhatnál..de véleményem szerint így nem.Ha esznek,nem mutatnak semmiféle kóros tünetet akkor ne féltsd őket-tudod a hazai vad guppi populáció is sok helyütt él patakokban,és nem mondhatni hogy meghatja őket egy kis folyásirányban való úszás.

Tápláld őket igényeiknek megfelelően,és üzenem neked:olyan ez mint a biciklizés-25 év után sem feledhetted el!Ha esetleg később kevésnek véled a szűrést,még mindig növelheted,de feltételezem hogy rutinodnál fogva nem népesítetted túl a medencét,és nem is etetsz túlzottan.Sok sikert kívánok neked,kisfiadhoz pedig gratulálok...
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Skalar
- Nem elérhető
- Ikra
-
- Köszönetek: 0
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 76
Illetve szerintem nem lesz kevés a víz, mivel ugyanúgy van kitalálva a ki és a bevezetése is a szűrőnek, másrészt, ha ebből lenne probléma a leszabályozás a szivattyún még mindig működik, így azt is igénybe tudom venni. na meg ugye ott van a csap is rajta. Aztán meglátjuk, egyenlőre a csapot szedem ki belőle, a jövőhéten.
Köszönöm, a segítséget, amint időm engedi átnézem az említett fogalmakat, egyenleteket, mert ebben tényleg hiányosságaim vannak.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
De maradjunk a medencéink közelében,és egyszerűsítsünk:egyértelműen igen a kérdésedre adandó válasz!Még szuper sima furatú csövekben is van csősúrlódás,ez magyarázza azt hogy sík terepen is esik a nyomás..a klf. idomok nagyon befolyásolják a nyomást és a hozamot,mert hatalmas turbulenciákat keltenek az áramló folyadékokban.Aztán itt a kedvencem a szűkítő-ez a "legkeményebb" mondhatni,hiszen legelső címszavamban szereplő törvény kimondja hogy...Itt már csak érdekességképpen említem meg a Venturi elvet,talán ennek is nézz utána és érteni fogod a belső szűrők levegőbeszívásának elvét;).
Jocókám már csak egy kérdésem maradt feléd:saját csővezetékedben ugye minden kedvezőtlent megtaláltál?Sajnálom...
Még valami:ha a szűrőanyag nem enged majd át elegendő folyadékot akkor megsemmisül a szivattyúd is-szárazonfutás ellen nem védett,valahogyan át kellene konstruálnod a szűrődet.
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 76
Pár napja működik nálunk egy DIY külsőszűrő amit egy Eheim compact 1000-es pumpa hajt.
A pumpa csonkjának a belső átmérője 13mm, 3 csapot használunk hozzá, amik 1/2" a szűkítők a csapokhoz 8mm belsőátmérőjűek. A szűrőcsövek pedig 3/4". A kanyarok amik a szűrőhöz kapcsolódnak is 1/2" és elég kis helyen fordítanak 90fokot, kb 4vagy5 cm. Teát nem szép ívesek.
A problémám, hogy az eddig oly nagy teljesítményű szivattyú egy kicsit lagymatag lett feltöltés után.Szerintetek mennyire foghatja vissza a teljesítményt a csapok 8 mm-es szűkítője meg a kanyarok?
Maga a szűrőház egy 22 l térfogató PVC cső majdnem csurig töltve szűrőanyaggal. A szűrőanyagnak 19 liternyi helye van. Alulról: gégecső, szivacs, aztán 7 liter biotöltet. Legfelül pedig a pumpa.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Amit a cseh emelődről írsz az nekem nagyon a szívem mélyére hatol...tudod jól hogy keresztem ez a módszer!

Mostanság számos guppival is megosztom medencéimet,és sajnos azt vettem észre hogy szegénykéknek sok az a felszíni áramlás amit harcsáim olyannyira élveznek.Ezért neked is,és más cseh emelőt használó kollégának is melegen ajánlom a blogban látható áramlásrendező használatát-segítségével valamennyire barátibb a helyzet,de még mindig elégedetlen vagyok! Ez arra sarkall(milyen érdekes paronima) engem hogy ismét felpörgessem a szoftveremet e témában-az eredmény majd a bloghoz fűzött újabb update-ben lesz látható!Cél:lassabb mozgású,és a vízfelszínről is táplálkozó halak életének megkönnyítése a felszíni áramlás mérséklésével,sőt..a legjobb lenne ha a felszín alig mozdulna.Meglátjuk..most ötletek és kísérletek következnek.

- Takker
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 64

Ezért aztán szakítva a 100 éves

Mivel megvan az új állvány amin csináltam 3 cseh emelős szűrést,2 sarok mattent,meg egy tömb szivacsost,úgy döntöttem had menjen:) Az emelőket egyébként 16-os és 24.3-as szürke csőből csináltam (az volt kéznél)Mikor beüzemeltem nagyon megtetszett,még gyengébbre is kellett állítsam,mert iszonyat erővel nyomta a vizet:) Már csak néhány bujkálót,meg kis növényt teszek bele és jön néhány trilineatus a lazacok alá...
Üdv:Takker
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Nézzük a mikroszkóp dolgát:egészen biztos hogy fogsz élő baktériumokat találni..kérdés hogy erre alkalmas-e a mikroszkópod,illetve hogy meg fogod-e tudni különböztetni az aerob,és anaerob kultúrákat?Meglátásom szerint utána kell járni annak is hogy melyik fajnak mi a szerepe a nitrogénkörforgásban,hogy megítélhesd a dolgokat!
Halak nyugodtabb pihenése?Nem-épp ellenkezőleg sajnos!Gondold el hogy leálláskor csökkenni fog az oxigénszint is,ráadásul még a növényzet is szipkázza éjjelenként-a halak ezt érzékelik,szaporább légzéssel igyekeznek megszabadulni a "fáradt gőztől".ez még mindig nem elég-mire képletesen szólva végre elpilledhetnének,újból jön a nagy flow,ők meg kénytelenek újabb pihenőhelyet lelni a koromsötétben.Vagy csak lézengenek ekkor már..ki tudhatja.
Technika kímélése?Van olyan motorsom ami 16 éve megy,csak tisztításkor áll meg,és etetésekkor állítom le 5 percre..levegőpumpám-ami most van a rendszerben-éppen két éve nyomja folyamatosan.Egyedül a fűtőkkel "játszok"-kísérleti/tapasztalati úton egy időzítővel szeretném az egészet vezérelni úgy,hogy éjjelenként essen a hőmérséklet 2 fokot,aztán kb délelőtt 9-re érje el az optimumot.Ezzel is halaim edzettségét,vitalitását kívánnám javítani-és nem azt jelenti hogy az éjszakai hőmérséklet kívül esne azon a tartományon amit endemikus élőhelyükön is megélhetnek.
Mindezek mellett fontosnak gondolnám elmondani hogy ezek csak az én meglátásaim-mivel rég halazol,és ezt a gyakorlatot követed még az sem kizárt hogy én tévedek valamiben...Másrészt a baktériumok viszonylag gyorsan képesek újból felszaporodni,még az is lehet hogy az oxigénszint olyannyira nem is csökken le,és ők csak afféle "stand by" állásba kerülnek.Azért a halak komfortérzetének tekintetében gondolkodj el a felvázoltakon kérlek....
- Takker
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Nos prózai oka van,annak,hogy a szűrést leállítom,mert így addig nincs áramlás,és a halak nyugodtabban pihennek,valamint a technika élettartama is meghosszabbodik.Tudom ez így elsőre hülyén hangzik,de én hiszek benne és ez a fő.Valszeg addig,míg majd mikroszkóp alatt megnézem,hogy azok a bacik tényleg halottak mikor leáll a levegő,vagy csak annak hisszük őket.

- mikes
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 54
200 literes pontylazacos aksiba tervezek szűrést. A következő alternatívákon gondolkodom:
- sarok/oldalmatten kb 1000 l/óra teljesítményű power head-del
- saját gyártmányú nyitott rendszerű külső szűrő 400-as KGPVC csőből
- régi barát által felajánlott gyári külső szűrő
84 literes aksimban sarokmattent használok, nincs gond vele, csak a mulmot nem szedi össze.
A gyári külső szűrő kellemesen kompakt megoldás lenne, nem tudom, biológiai szűrésben elegendő -e?
A barkács külsővel -félek - uszodát csinálok a lakásból.
Tudtok ajánlani más alternatívát? Esetleg érvet valamelyik lehetőség mellett?
Más kérdés: Miért jó, ha kombináljuk a szűrő közegeket? A sima szivacs is elvégzi a biológiai szűrést, ha összerakom perlon vattával rendben lesz a fizikai szűrés is, nem? Vagy a különféle kerámia hengerek, lyukacsos kőzetek, krumplis zsákok csak a kis helyen nagy szűrőfelület biztosítására jók?
Köszönettel:
Mikes
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- Köszönetek: 29
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-

Nem-telepítési kísérleteket tettem csak,ráadásul magasabb hőmérsékleten nem figyeltem meg kokonokat sem,viszont a krumpliszelet csodás dolog.Anno egy másik topicban beszélgettünk erről,ide viszont az kívánkozik,hogy a tubikkal kapcsolatosan kijelentsem:hiába a halálra szűrt víz,ha kevés az oxigén,vagy magasabb a hőmérséklet,akkor bizony nagyobb odafigyelést igényelnek.
Takker a magamfajta coryfannál az lenne a természetes ha még ettől is jóval több tubi állna állandóan készleten...
- Takker
-
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Szerintem sem kell annyira aggódni,mert bár páran biztos megköveznek érte,de én minden éjjel 2 órára leállítom a szűrést.Évek óta megy így akváriumom,és semmi gond nem volt vele sohasem.
Gábor,klasz képek,irigykedtem,azért a rengeteg tubiért.

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Ui.: nagyon jók a képek

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
plus.google.com/photos/11643316274994437...16433162749944378009
A szűrőt akár már most is kimoshatod,és visszateheted az akvárimba-nem az összes fog lenullázódni,ne idegelj-kell majd egy kis idő,de problémamentesen túlesel rajta!
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ui.:fél óra után még általában nincs gáz ha jó kondiban van a kultúra.