- Köszönetek: 29
Az akvárium szûrése
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Ui: én persze sörös dobozokat használtam, nem pedig üdítősöket :

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Chris0604
-
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- Köszönetek: 8
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Chris0604
-
- Nem elérhető
- Ivadék
-

off:most még egy világítás tuningon töröm a fejem,első körben egy reflektort tennék a meglévő csövek alá,de nem tudom mi lenne jó...
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- Köszönetek: 76
- Chris0604
-
- Nem elérhető
- Ivadék
-
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
Ha van keret akkor a pénzt ne pocsékold a belsőszűrőre, hanem egyből vegyél egy olyan külsőt ami óránként 7vagy8* meg forgatja a 112 l és akkor nme lesz probléma a szűréssel.
Ha vállalkozó kedvű és barkácsolás szerető ember vagy akkor ugyanabból az árból mint a külső szűrő, összetudsz rakni egy jóval nagyobb szűrőtérfogatú külsőszűrőt is.
- Chris0604
-
- Nem elérhető
- Ivadék
-
Szeretném lecserélni jelenlegi belső szűrőmet.(Diversa-Claro 1000) Kinéztem egy Eheim biopower 160-ast,de olvasgattam,hogy nem biztos,hogy jól járok vele,mert nincs nagy szűrőtérforgata stb...
Az aksi az egy 112L-es vegyesen vannak benne halak,guppik,molly,ancik,plattik,neonok,rókamárnák,páncélosok.Kb. 35 db összesen,meg folyamatosan vannak kis molly,de azokat le szoktam adni halas boltba.
Élő növényeim vannak,ill. CO2-is vezetek az akváriumba.Igazából az lenne a kérdésem,hogy jó-e nekem a fent említett szűrő vagy nézzek inkább másikat.Ill. jobb-e egy külső szűrő esetleg.Lényeges lenne a csendesség is,mert a hálóban van az akvárium.
előre is köszi a válaszokat.
- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Csak akkor kell majd kitisztítanod a biológiai részt ha szemmel láthatóan csökken vagy a vízhozam emiatt,vagy a biológiai tisztítóképesség.Ha jó az előtte lévő média fizikai képessége és vaklóban ilyen szép a bio rész akkor minek is birizgálnád nem igaz?

- csubi1980
- Nem elérhető
- DiszhalAM
-
Rég jelentkeztem, lenne megint egy újabb kérdésem. Karácsony környékén lesz 2 hónapos az aksi amit indítottam. Van ebbe ugye egy Eheim Biopower 240-es belső szűrő, a szűrő felépítése alulról, 1 rekesz szivacs, 3 rekesz bioszűrőanyag spéci Eheim, felül a rotor előtt megint szivacs. Szóval én a heti vízcserék alkalmával, csak az alsó és felső rekeszt "tisztítottam". Ami abból állt, hogy kivettem a szivacsokat és a leszívott vízben kinyomkodtam azokat. a Két biotöltetes rekeszhez nem nyúltam. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a 3 rekesz mikor és, hogyan kell tisztítanom, mert elvileg a szivacson alul nem nagyon juthat át mechanikai szennyeződés, mivel a felső rekesz szivacsán sose látok semmi szennyeződést, csak a baciktól megbarnult közeget, lehet ezt se nyomkodom ki többet.
Nos, ha ki kell a 3 rekeszt is takarítanom:
1. Milyen időközönként?
2. Hogyan? Én úgy gondolom, hogy ezeket csak kilögybölöm aksiból leszívott vízben és csuma, mert itt van a legtöbb baci és nehogy elpusztuljanak. Amúgy ilyen kis golyócskák, szépen megbarnult mind, a bacik belakták mind a három rekeszt.
Amúgy az aksival minden rendben van, minden halam él és vidul, most jön majd az ünnepek alatt egy nagyobb próbatétel, 6 napra magugra maradnak a halak. Javaslat alapján veszek valami weekend kaját, ami lassan oldódik fel, nem merem őket kaja nélkül hagyni, pandákat, meg az alganyalókat nem féltem, de a ramikért, meg a vörös neonokért aggódok.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
Ismételten egy baráttól kapott ötleten felbuzdulva a mai nap délelőttjétől lázban égek!Természetesen ismertem már korábbról a moving bed filter-t,de erről magyarul az ég egy adta világon semmit nem találni netszerte!

A dologhoz még hozzátartozik hogy erős felindulásból a mai napon én máris elkészítettem egy csodásan forgató példányt,természetesen mivel sem K1-nem azonos a nitrátszelektív gyantával,csak névrokonok!-sem Biocell nem állt rendelkezésemre még a médiát is magamnak alakítottam ki.Valami nagyon falusiasan egyszerű dologra gondoljatok-de nagyon nagy arc kellene ahhoz hogy most mindenféle tapasztalat nélkül erről továbbit mondhassak.Lényeg hogy a kísérlet már elindult..ötletelhetnénk is,akár kritikákra is kíváncsi lennék a konstrukciókkal kapcsolatosan!Egy nitrát és ammóniagyilkos bioszűrőről van szó egyébként,amit szinte bárki otthon megvalósíthat-és rém egyszerű!
Hasonló tartalommal-és baráti kis csipkelődésünkkel megtűzdelve pár perce éppen erről beszéltünk a FB "Hungary Guppy club" zárt csoportban-én a témát idehoztam,hátha a nagyobb nyilvánosság előbbre vinne minket!
Bárminemű segítség hálámat vonná maga után

- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- Köszönetek: 192
én pont a szűrőakváriumra voksolnék, mert ott egészen biztosan lassabb lesz az áramlás.
lásd a folyók is ott gyors sodrásúak, ahol ugyanolyan eséssel összeszűkülnek. de ez minden anyagra igaz. ha ugyanannyinak kell ugyanannyi idő alatt kisebb helyen átjutni, akkor azt gyorsabban teszi

Nedőzz!
- jocopoco95
- Nem elérhető
- ŐshalAM
-
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
két dolgot szoktak megmondani, ha az ember szűrőt tervez:
a baktériumok miatt az átfolyás legyen 5-30cm percenként, és
a bio szűrőanyag térfogata legyen 10%a az akváriuménak.
ez a kettő dolog egy hülye példával élve olyan, mintha egy mozgásképtelen ember étkezéséről beszélnénk. két dolog kell neki, önmagában egyiktől sem lesz megfelelő az étkezése:
egy hely, ahol odajut hozzá a kaja, és ő ott tud maradni, nem zavarják el, nem rúgják félre,
és egy megfelelő "flow" - azaz időzítés, hogy ehessen, amikor éhes.
bármelyik stimmel, önmagában nem elég, csak együtt a kettő - viszont nem tudod egyiket a másik függvényében meghatározni.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
- nebula
-
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
-
egyrészt a szűrőanyag térfogata fontos azért, hogy elég hely lesz-e a baktériumok számára.
másrészt a keresztmetszet fontos azért, hogy ezeknek a baktériumoknak megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány és oxigén és víz érkezzen.
mindkettő alapvető fontosságú, de nem egymásra ható dolog. szerintem.
Nedőzz!