Az akvárium szûrése

Több
12 éve 7 hónapja #281 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok!

30 literes, kb 10 db rc garnélás akváriumhoz milyen/mekkora szűrést ajánlotok? Eredetileg sarokmattenre gondoltam kb 400 cm2 felületű szivaccsal, 200l/h teljesítményű powerhead-el. Tudom, hogy ez sok, de mindig azt hallom, nincs túlszűrt aksi. Erre most olvastam, hogy a kevés táplálék a túl nagy felületen elégtelen működéshez, kis baktérium telep kialakuláshoz vezet. (Ami nem lenne gond, ha a szűrési feladatukat ellátják.) Gondolkozom légpumpás kis szivacsszűrőn is, de az (szerintem) hangos. Cseh emelő is szóba jöhet, de mekkora teljesítményben gondolkozzak?

Mikes

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #282 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szia!Ekkora mennyiségű, és minőségű szűrőmédium mellett a zeolit már felesleges. Személy szerint én használom a minőségi szűrőközeg hiánya végett. Lávakő, siporax, és még ezt megfejelve zeolittal az már szenteltvizet eredményez.Egyszer volt itt említve ,az már káros a halaknak! :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Prosac

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #283 Írta: Prosac
Prosac válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Érdemes zeolitot rakni hordós szűrőbe?
30L-es a hordó, 15L lávakő, 10L siporax ez mellé szeretnék mondjuk 5L zeolitot rakni a tetejét pedig szivaccsal vagy perlonvattával zárnám.

A válaszokat előre is köszi!

Üdv:

Prosac

Több
12 éve 7 hónapja #284 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Igen, tanulmányozásra jó lehet, bár ezeket általában úgy kiöntik tömítő anyaggal, hogy hogy nem biztos, hogy le lehet szedni róla roncsolás nélkül.
A Fi relé jó dolog életvédelmi célból, sajnos nem a halak tűrőképességéhez lett tervezve, valószínűleg még Fi relével sem élnék túl a dolgot...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #285 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Rendben-elfogadom természetesen a szakmai tanácsodat..kuka és kész!:) Egyben jelzem hogy mindenféle meghibásodott/törött,elhasználódott akvarisztikai eszközt szívesen fogadok-nem használni szeretném,hanem szétberhelni,fotózni,megismerni a működésüket!:) Nagy keresztem a levegőpumpák iránti szenvedély,de bármiféle műszaki eszköz örömet szerezne-persze csak szigorúan az,amit úgyis kidobnátok!Tehát nem kéregetés,nem tarhálás-örökre tönkrement berendezéseket várnék.
T.:Gábor
Ui.:milyen jó lenne ha mindenkinél működne "fí relé";)
Last edit: 12 éve 7 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77, Cenci

Több
12 éve 7 hónapja #286 Írta: Gabor77
Hát, én villanyszerelőként ilyet nem ajánlanék, elég egy kis hiba, és nagy baj is lehet belőle. Ezeket a nem szétszedhető víz alatti eszközöket nem úgy tervezik (direkt), hogy javítani lehessen, ha meghibásodik akkor vagy használod vízen kívül, vagy kuka.

Inkább a megelőzést javaslom, mint a TV-be a mosógépszerelők, lágyíts vizet (de ne kalgonnal). :)

Ami a minőséget illeti, ahhoz nem tudok hozzászólni, elképzelhető, hogy spóroltak a kábelen, de szerintem nincs az a műanyag amit ne enne meg néhány év alatt az itteni víz lágyítás nélkül. Mostanában nem voltak problémáim, de régen mikor volt akváriumom (20+ éve) emlékszem, hogy nekem is sok gondom volt ezzel, a levegőcső állandóan eltört a vízben, az akvárium a víz felszínénél állandóan vízkövesedett, stb. Akkor nem tudtam mi a probléma, azt hittem ez mindenhol így megy, most már tudom, hogy egy kis desztvíz hozzákeverése a csapvízhez csodákra képes...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, Cenci

Több
12 éve 7 hónapja #287 Írta: halőrxxl
Gábor én is filóztam Robi gondján...mit gondoltok arról,ha mégis javasolnám a ragasztást?Fáj a szívem a kukába dobott belsőkért,én megpróbálnám javítani!FBS-t rá jó hosszan-a ház bemenetéhez is!Amint elkezd meghúzni rá egy megfelelő méretű zsugorcső,és rámelegíteni...Az áram nem gyerekjáték,egyértelmű-de miután kész a művelet ki lehet mérni hogy van-e "kóboráram".Te azt hiszem vill.szerelő vagy-mit szólsz ehhez?
Egyébként pedig egyáltalán nem elfogadható az,hogy eltöredezik a bevezető kábel-kemény víz ide vagy oda,mondjuk ki:a gyártó felületesen választott kábelt/lehet olcsóbb volt méterenként 10 forinttal:(/
Segítenék.-agyaljunk még rajta,ok?:)

Több
12 éve 7 hónapja #288 Írta: Gabor77

Robi0108 beküldte: A motoros belsőkkel van némi gondom. A vezeték gyorsan vízkövesedik, majd felkeményedik és eltörik a házba való csatlakozásnál. Félek egyszer szép nagy áramütés fog érni.

Sajnos ez annak az eredménye lehet, amit mondtam is Neked anno, hogy iszonyat kemény vizünk van. A 40-es összkeménységű víz idővel mindent tönkretesz amihez hozzáér. Nem véletlenül lágyítom én is, nem szeretném néhány havonta szétborítani az egészet, hogy kisavazzam...
A levegőcsövek idővel ugyanúgy el fognak törni, bár az közel sem olyan veszélyes, mintha az elektromos vezeték törik el a vízben, azért érdemes odafigyelni rá, mert megszűnhet a szűrés mellett a levegőellátás is...

Több
12 éve 8 hónapja #289 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Minél nagyobb szűrőtérfogatot válassz, akár egy 30 literes műanyag hordó is megteszi. A motor 1500-2000 liter/órás legyen. Ha kevés lenne az áramlás a medencében (pl. azért, mert a akvárium hosszú), akkor egy 1500-2000 liter/órás belső szűrővel vagy power-headdel lehet kiegészíteni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Prosac

Több
12 éve 8 hónapja #290 Írta: Prosac
Prosac válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok!

Körülbelül 1.5 hét múlva kész lesz a 450l-es akváriumom. Tapasztalatokat szeretnék kérni, hogy mekkora teljesítményű külső szűrőt érdemes hozzá választani. Nagyobb afrikai sügérfajokat szeretnék majd benne tartani(pl.: frontosák) (társas lesz)

Illetve, ha saját készítésű hordós megoldáson gondolkozok, hogyan méretezzem azt?

Előre is köszönöm a segítségeket!

Üdv:

Prosac

Több
12 éve 8 hónapja #291 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok! Két hónap alatt ez már a mások eset. Olyan 4-5 évesek lehetnek. Hiába tisztítom ecettel sokra nem megyek vele. Ragasztással nem próbálkozom! Megy a kukába! A lényeg, hogy a külső csinál olyan 650 L/H-t .Ezenkívül van egy Atman levegőpumpa, ami 120 L/H forgat. Ez simán levegőztetésre van. A belső motoros csak + levegőt ad be, és abba van a sat gyanta. A belső motoros helyett szeretnék egy levegővel meghajtott szivacsszűrőt. De mekkorát?? A külső maradna. Valamire csak jó, biológiaira talán, esetleg, lehetséges. A mennyiben beválik, akkor teljesen lecserélném szivacsszűrőre. Természetesen valami hozzáillő levegőpumpával. Egy másik fórumon, egy sügeres kolléga már így szűr 400-500 litereseket.Őt nem tudom elérni. Véleményét sem tudom kikérni. Azt tudom, hogy bazi erős kompresszorokkal dolgozik.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 8 hónapja #292 Írta: halőrxxl
Érdekes,és elgondolkoztató üzenetet váltottam Robinkkal a "fészen"...viszont úgy beszéltük meg,itt folytatnánk,hiszen mindannyiunknak lehetnek ezzel kapcsolatos meglátásai.Íme hát az üzenete:

Szia Gábor!
Ide írok, mivel a fórumra nem tudok belépni. Helytelen email cím, vagy jelszó-val köt belém! A kérdésem az lenne, hogy olyan 250 literes( nettó 170 liter) akvárium belső szűrését szeretném az általatok is használt szivacsszűrővel megoldani. A motoros belsőkkel van némi gondom. A vezeték gyorsan vízkövesedik, majd felkeményedik és eltörik a házba való csatlakozásnál. Félek egyszer szép nagy áramütés fog érni. Megvannak a külső szűrőim is, de a belsőkkel levegőztetek. Amennyiben ez lehetséges lenne, akkor még egy jó kis bioszűrés is lehetséges lenne. A vízfelszín mozgatást már kiveséztétek a fórumon, és teljes mértékben egyetértek! Az egy növényesbe lehet jó, de nekem nem. Szerinted mekkora levegő pumpa lenne ideális? 400 L/H? Ami van az nem tudom elég-e, de keveslem.120 L/H. Nagyon hajlok az általatok használt szűrés felé.Amit még el kell mondanom, hogy amióta nem babrálom az akváriumot, hanem csak az etetés, és a heti vízcsere van gyönyörű tiszta. Nincs 10-20 x-os forgatás, hanem, csak 2-3. Sok víz, kevés növény, kevés hal. Nem misztifikálom túl! Sokkal gyorsabban nőnek a pici torpedóim is!

Első körben én azt gondolom ennek a medencének a szűréséhez kevéske az említett levegőmennyiség,vagy éppen hogy elegendő.Egy próbát megér,de amíg nem bizonyít megfelelően én más szűrést is párhuzamosan futtatnék a levegőssel.Amint beállnak a szűrő médiák akár egyetlen oldalmatten is képes lesz megfelelő vízhozam mellett ellátni a biológiai szűrésedet,ez tuti.
De visszakérdeznék:mesélj még a belső szűrőkkel kapcsolatos gondjaidról...régiek,vagy miért töredezik ki a vezeték??ÉLETVESZÉLYES,VIGYÁZZ!!!

Több
12 éve 10 hónapja #293 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Húúú emberek köszönöm a sok számomra pozitív megerősítést :)
Én is úgy vettem észre, hogy kint a medencében szuperül érzik magukat, tekintve a vígan úszkáló dániókat, a szaporodó elevenszülőket és a piciket amik már lehagyták a testvéreiket amik benn vannak akváriumban.
Igen szedtem nekik bele egy vödör bolhát, ami nagy ragadozónak tűnő bogarat találtam azt nem tettem bele de azért félek, nehogy valami ragadozó is kerüljön bele ami kárt tenne bennük.
A zöld alga miatt csak azért aggódom, nehogy éjjel sok oxigént vonjanak el a vízből.
A szűrésre visszatérve nekem is mindig is belső motoros szűrőm volt és úgy néz ki el is vannak vele a halak, most csak tesztelésként próbálgatom megcsinálni a külső szűrőt.
Egy nagy 5 literes flakonba tettem vagy 2,5-3 liternyi szivacsot aminek az alja már kezd barnulni gondolom a szennyeződésektől és a mikroorganizmusoktól.
Vettem bele kerámia szűrőt, de az nicsen ráírva hogy lehet-e ezt egyáltalán valahogy takarítani?
Illetve ezt mikor kell ha már mondjuk barna a színe nem fehér?

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #294 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ázsiában legtöbben ezt a szűrési módszert alkalmazzák:üveggel leválasztott rész + aljzatrács + kavics + légemelő

Last edit: 12 éve 10 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: czet49, mmccannon, tauben1, Pana28

Több
12 éve 10 hónapja #295 Írta: Mátéfi
Kiteszed két-három hónapra egy kis kerti szűretlen zöld vizű tavacskába a vitorlás növendékeidet, majd szeptemberi lehalászás után egész télen azon fogod törni a fejed, hogy vajon benn a kristálytiszta tökéletesen karbantartott akváriumban miért nem olyan szépek és miért nem nőnek úgy.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28, metzgerbalazs

Több
12 éve 10 hónapja #296 Írta: halőrxxl
Na erre aztán igazán nem számítottam!
Lényeg a lényeg:sokféleképpen elérhetjük akváriumaink megfelelő kondícióját..kinek így,kinek úgy sikerül.Ha bárki úgy gondolja hogy ehhez neki nélkülözhetetlen egy tagadhatatlanul szép külső /vödrös/ szűrő,én nem ellenzem..csupán némi ellenérzésem van a ma kialakuló nézetekkel szemben,mi szerint enélkül halazni lehetetlen!Nagyon jó dolog "plug in&enjoy" halazni,de ez nem az én világom...Vannak viszont olyan területei az akvarisztikának ahol valóban nagyon jó,és indokolt is a használatuk.Itt viszont azt érzem,hogy a legegyszerűbb dolog lett kiválasztva..mert ezt csak bedugjuk,megszórjuk minden matériával "oszt kész"..mehet!El lehet süllyeszteni egy alsó szekrényben is..igaz jóval többet fogyaszt mint ami tökéletesen helyettesíthetné,de valamit valamiért.
Egyezzünk meg egy dologban:nincs olyan szűrő jelenlegi ismereteim szerint ami nem igényel karbantartást,olcsón üzemel,és megfelelő eredményt produkál.Mindig kell kompromisszumot kötni..csak azt kell eldönteni hogy adott halazónak mi az ami vállalható.Részemről nem zavaró némi-fel nem kavarodó-mulm,netán egy kissé hosszabban a medencében időző levéldarabka.Tudom hogy lebomlik,és tudom hogy e bomlás melléktermékeit kordában tudom tartani-ha mégsem,akkor gondolkodom:mit kell még tudnom a témában,mi okozza hogy nem jól működik?
Uraim:egyáltalán nem számít hogy ki mióta van a hobbiban-mint tudjuk hosszú időn át is lehet valamit rosszul csinálni.Részemről csak saját gondolataim kifejtése volt a cél,mely nem biztos hogy valamennyiőtök számára jó megoldásokat takar.Nincs két egyforma akvárium..és nincs két egyforma hobbista sem.Meg kell vallanom a természetjárásom közben még sosem láttam teljesen mozdulatlan vizet..a tavakban is van áramlás.Én ezért nem követem D.W. módszerét-én azt vallom:kell szűrés,és kell levegő egy akváriumba. Hogy aztán az milyen azt éppen vesézzük-megköszönöm hogy nem vettétek le rólam a szenteltvizet!:)
Ui.:agyonszűrt,"UV-zett" vízben lesz ellenálló halunk?Nálam részben tudatos a fapadosság-elnézést,de totálisan kezdőknek nem javallom a maradéktalan követést.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28, metzgerbalazs

Több
12 éve 10 hónapja #297 Írta: Mátéfi
A halakat nem kell szentelt vízben tartani, mert árt az egészségüknek!

Több
12 éve 10 hónapja #298 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szűrés ügyben osztom Gábor(halőr)véleményét.A kicsi akváriumaimban egyáltalán nincs szűrés,csak a vízcserék és némi moha,vagy Anubias javítja a vízminőséget.A nagyobb medencéimben mindegyikben a gyártó véleményezése alapján túl kicsi belső szűrők dolgoznak.
A sok ivadék miatt az ajánlottnál zsúfoltabbak a medencéim.....mégis évek óta nincs betegségben elhullott halam,és a seregnyi szép,egészséges ivadék is igazolja,hogy ennyi szűrés is elegendő lehet!!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #299 Írta: Mátéfi
Régebben neveltem kerti tóban halakat, pl. elevenszülőket de még vitorlásokat is. Volt rá eset, hogy néha bezöldült a víz, ha nem volt elegendő víznövény illetve nem volt elegendő árnyékoló növény, tavirózsa vagy más. A halaknak ez nem okozott problémát, legalábbis nálam. Szépek egészségesek és ragyogó színük volt. Ha van lehetőséged, menj fogj valahol egy vödör vízibolhát és öntsd bele.
Last edit: 12 éve 10 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #300 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Visszatérve a kerti medencémre, hogy erősen bezöldült a vize az algától
Ez amúgy nagy mértékben rontja is a vizet a halak szempontjából vagy "csak" optikai gond?
Tehát esetleg sok oxigént von el a víztől, vagy termel valami toxikus anyagot?
Mert az a pár hal ami benne van úgy tűnik jól érzi magát szaporodik is benne és a kicsik is szépen fejlődnek.
Last edit: 12 éve 10 hónapja by Pana28.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.320 másodperc