- Köszönetek: 4
Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?
- Atis84
- Nem elérhető
- Ikra
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Atis84
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 4
Korábban már írtam itt a fórumon, hogy szeretnék készíteni egy állványt rajta összesen 12 db akváriummal (2 db 200 literes, 4 db 75 literes és 6 db 49,5 literes).
Akkor megrajzoltam és fel is töltöttem a képet, de az eltűnt a fórumról, a hozzá kapcsolódó írással együtt…, na mindegy.
Szóval azóta letisztáztam és ez lesz a végleges verzió, így fog kinézni, ha egyszer elkészül!
Mivel csavarozhatóra szeretném bizonyos részeit, ezért ezzel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy milyen fajta, mekkora méretű csavart ajánlanátok!?
Az állvány 40x40x3-as zártszelvényből készül, a vasanyag már megvan és méretre is van vágva csak a lábrészeket kell hegeszteni és fúrni.
Itt lenne még egy kérdésem, hogy a polcrészt melyik irányból lenne célszerűbb csavarozni a lábrészhez, vízszintesen vagy függőlegese legyenek megfúrva. (utolsó kép: bal vagy jobb oldali fúrás legyen)
Üdv. mindenkinek: Atilla
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 105
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Egyébként is ha valaki olyan blogot ír melynek később még "fejleménye van" illik is jelezni..így lesz csak igazán értékes,és nyomon követhető a dolog.
Mit szólsz?Ne a fórumban süllyeszd el-írj önálló blogot! Amint felrakod azonnal kapott is egy saját rovatot...
T.:Gábor
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Akár nyithatnánk egy új témát, vagy a kezdő akváriumom címűbe lehetne alfától omegáig ahogy egy jó aksi elkészül!
Itt van az én 300 literesem, legalább fél év, míg készen lesz. De a fagyűjtéstől a hátterezésig, és a legvégén "beállás" , ill a növények növekedéséig érdekes lehet az egész...
Mit szólsz??
Arról jutott ez eszembe, hogy küldjek képeket a bútorról, küldök, de akkor az egész folyamat egybe...
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A hangszigeteléssel sokkal komolyabb lépést teszel mint sok más hobbista...igen,ez is ok!
Köszi hogy meghallgattál-a véglegeset majd elkészülte után ne feledd megmutatni nekünk-türelmünk az viszont van!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
vagy az elől levő hosszmerevítőt jó lenne inkább a két keresztben levő rúd közé heggeszteni? vagy jó így, hogy az fut ki teljes hosszra?
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- a középső lábat szedjem ki, felesleges
- valahogy oldjam meg a hangszigetelést a tv felőli oldalon. ezzel már megnyugtató lesz a helyzet?
az utóbbi kérdésre fontos a válasz. alapvetően minden akvárium stressz a halaknak. kisebb, mint a természetes élőhelyük, jóval zsúfoltabb, egész más vízben, ökológiai környezetben tartjuk őket adott esetben. de ezeket megszokják, és amennyire lehet, jó életük lehet.
ezért kérdés, hogy ez a körülmény mennyire válik általuk megszokhatóvá és tolerálhatóvá.
persze ezt már lehet, hogy nem itt kéne kibeszélni:)
ja: tuc-tuc ebbe a házba be nem teszi a lábát.
a világítás az jó lesz nekik - a tálaló csak a hátsó felét takarja el a medencének, az ablak, ami a képen is van, az délkeleti fekvésű, szóval hajnaltól fény jön be, pont nekik. úgyhogy ez jó lesz. az esti a kérdéses, mivel itt éljük életünket, és én bagoly fajta vagyok - de a helyi világítást szeretem, szóval akkoris max szűrtet kapnak - vagy majd letakarom, mint a papagájkalitkát szokás:)
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
viszont a szűrő nem látszhat, szóval marad a poszter.
Nedőzz!
- metzgerbalazs
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Lehet hogy figyelmetlen vagyok, és épp nem itt kéne írnom, de ugye nem egy kép háttér lesz ott?? Ha ekkora munkát végzel, akkor légyszíves írj erről máshol, és tedd ki magad, ill a májad a kritizáló keselyűknek...
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
a polcot valahogy így képzeltem,eltekintve attól hogy szükségtelennek tartok hat lábat.Sőt,mivel felhozódott az anyagiak kérdése van további javaslatom is.A lábakat készítheted akár 30x30x3-as zártszelvényből is,de ha még alább szeretnéd venni a költségeket a szögvas is megoldás.Ha kéred átdolgozhatjuk az egész állványt "full alapra",a létező legolcsóbbra-mégis megfelelőre!Már nem láthatóak a nov-dec. hónapokban átépített,illetve újra készített állványaim-de egy példa a kedvedért:egy állványom a fürdőszobában.Megszélesítettem,sőt plusz polcot is becsavaroztam...azt hittem én balga,hogy azt a polcot majd alkalomadtán kiveszem.Persze más sosem...inkább egyedi méretű akváriumokat készítek rá /50x40x25 4db/,semmint hogy egyetlen akváriummal foglaljam el a helyet..a literszám,és a hely kihasználása így gazdaságosabb.Szóval ezen az állványon most van 1db 140,1db 155,7db 15,és 3db 20 literes medence....az összsúly/csak vizet számolva!/460kg-és még nem beszéltünk sok mindenről.A lábak 30x30x2.5 mm-es zártszelvényből vannak,a magasság sem elhanyagolható.Jah..stabil mint az atom!
Nekem teszik ahogy a halaid óvásához állsz..bizony a stressz egy alattomos dolog.Az elektroszmog mára életünk része lett sajnos-de mindenképpen védekezni,illetve kerülni kellene.számos módon lehet árnyékolni a káros sugarakat,erre magad is rátalálsz a neten-én ebben a te spec esetedben azonban nem tartom olyan észvesztőnek.A televízióval kapcsolatosan az akciófilmek,és egyéb képi "zajokra" gondoltam,még minket is zavar némely film élénk fényeffektus orgiája-nyugovóra tért halainknak viszont valóságos megváltás amikor végre kikapcsoljuk a tévét.Igazából ez sem vészes nálad-hiszen a készülék nem a halakkal szemben helyezkedik el-a hang viszont terjed!Érdekes hogy a mély hangok terjedése gömbszerű,míg a magas frekvencia tartományban már megfigyelhető az "irányítottság"-de nem is ez a lényeg!Mint tudjuk az állatok nagy többsége igen érzékeny az alacsony rezgésszámú,de nagy amplitúdóval rendelkező hangokra..a mi fülünknek hallhatatlan tartományt is érzékelhetik/infrahang/,és bizony menekülnének...de legalábbis erősen stresszeli őket.Képzeld el hogy "tuc-tuc" zenét hallgatsz..vagy amiben a dobos agyonveri a hangszereit-mindez éjnek évadján, a halak mellett:(
Nos ezért is javasoltam az akvárium,és a televízió közé a szűrőakváriumot...reménykedjünk benne hogy a Nitrosomonas,és a Nitrobacter kultúráidat nem annyira zavarja majd a hang-legalábbis mi nem látjuk a reakciójukat.Nem apácarácsra gondoltam,hanem fából készült falra..esetleg egyik oldalán egyszerű hangelnyelő képességű bevonattal ellátva/már festék is van ilyen/.Erre a falra aztán szerelhetsz bármi támot-lényeg hogy a fal útját állja a fénynek,a bevonat/szűrőakvárium együttese pedig csillapítja a hangokat.
Itt mesélem el azt,hogy nekem miért nincsenek már vitorlásaim:a fürdőszobában volt a helyük..rendkívül szépen fejlődtek,csodás példányaim voltak.Aztán egy hajnalon-általában 3.45 az ébredésem időpontja- a fürdőszoba használata közben megláttam ami máig emlékezetes:gyönyörű vitorlásaim magatehetetlenül sodródtak az áramlással,ide-oda forgatta őket a víz..mint egy rongydarabot. Magyarázat:ennyire hatással volt rájuk a hirtelen fényözön...szegények.Már másnap elköltöztek egy hobbitárshoz-nem tudtam volna nekik máshol helyet szorítani.De a mostani állományom is érdekes:mint tudjátok páran szinte kizárólag coryk,és ancik vannak nálam.Nos ők sem egyformán reagálnak a fényre:míg az ancikák elbújva pihennek az esti "vadászat" után,némely cory faj egyáltalán nem keresi a fedezéket-simán az aljzaton fekszenek.Én meg berobbanok sötét hajnalon,és bummmm-be a mennyezeti világítás.:(A blackek majd kiugranak a medencékből..a panda-banda szinte felforralja a vizet,úgy rohangálnak.Amely faj viszont nyugodtan-pontosabban halálra stresszelve-ül az aljzaton,annak viszont csak a szemébe kell nézni:tiszta szivemből sajnálom őket.
A hirtelen fényözön ellen aztán már védekezem is:este letakarom a két állványt egy textillel-nem szép,meg nevetséges is-de hasznos! Továbbá nem a mennyezeti világítást használom,hanem csak a fürdőszobai polcvilágítást-így is megtalálom az arcom a mosakodáshoz/nem nehéz!/.
Mint láthatod senkinek nem egyszerű ha a lakásban halazik..de meg kell tennünk mindent halaink nyugodt életének reményében.A probléma mindenkinél létezik,attól,hogy nem beszélünk róla.A megoldás egy természetes hajnallal kezdődő ciklus lenne egy igazi halodában,és az esti fények is csak fokozatosan csökkennének...erről álmodunk sokan.
A továbbiakban még jelezném:adjunk hálát a szerencsénknek ha életünk párja,és gyermekeink toleránsak a hobbival-viszont ne feszegessük a határokat.Ha annyi a hely amennyi,akkor ott halazzunk...Nézd csak:ha végül a teljes kidolgozás után sem valósítod meg,az nem probléma-jó beszélgetni is,és olvasóink fantáziája is beindul..jó olvasást nekik is!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
a tv-nél nem is igazán a villódzás lehet talán a gond - ez még jó régi képcsöves cucc, 60 centinél van a képcső, szóval nem a medence mögött lesz - nem világít bele.
a hang viszont annál inkább, és az elektromágnesesség talán méginkább.
van arról valakinek bármiféle infója, hogy az elektromágneses mező/sugárzás valamiféle hatással van rájuk?
szeretném egyértelművé tenni, hogy a lehető leginkább szeretném, ha számukra megfelelő helyet kapnának. ha végül nem tudok megnyugtató választ találni ezekre a kérdésekre, akkor fájó szívvel ugyan, de lemondok a medencéről.
ezért teljesen komolyan szeretném tudni, hogy ez az esetleges zavarás valami olyasmi, ami számukra állandó erős stresszt okoz, ezzel betegségre hajlamosságot, nyugtalanságot - tehát sosem fognak tudni igazán nyugodtan, természetesen viselkedni? vagy esetleg komolyabb gondokat is okozhat nekik?
a medence és a tv közé olyan 40cm helyet rajzoltam itt. ezt legvégső esetben olyan 80 centire fel lehet tornázni, annyi van még az egyes bútorokban. de ez a max és persze ez már asszonynak sem tetszene annyira:) de ha számít, akkor meg tudom oldani. ha nem, és úgyse lesz jobb, akkor persze mindegy.
nagyon csábító az apácarács-szerűség, hogy oda felfuttassak növényeket. ezesetben viszont a szűrő nagyon nem lenne hozzáférhető úgy. oldalpolcossá nem akarnám tenni. akkor előlről valamivel le kell takarni vagy valahogy máshogy elrejteni, de akkor szintén a hozzáférhetősége lesz nehézkes.
tudod... én egy akváriumot akartam, és ehhez szereztem hozzájárulást is:) lassan viszont már az egész falat beépíteném ott - ami önmagában még nem is lenne akkora baj, de tiszta fenyőből ez több tízezer forint az akváriumos cuccokon felül is. mert akkor már kerüljön oda felülre is valami polcos-szekrényes cucc, hiszen pakolóhely mindig is jól jön, és akkor már ha kell, akkor legyen nagy, és így tovább...
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A TV mint olyan mindig is zavarni fogja a lakókat...villódzása,a hangok terjedése stb. Csak kényszerűségből próbálok kétségbeesetten segíteni neked,meg halaidnak-ezért is ajánlom a TV,és az akvárium közé a szűrőakváriumot,meg a mellette lévő növényfuttatási lehetőséggel megálmodott falacskát is.
Persze kénytelen vagy igazodni-megértem én,semmi gáz..ez csak hobbi!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
ami a tetőt illeti: lesz plexi vagy üveg biztosan, de már csak a vakítás elkerülésére is kell valami. viszont ezek az fd kompaktok nem páramentesítettek, szóval valami lesz.
több okból sem cserélném ki a tálalóval a medencét, egyik csak ebből a természetes fény, de még sok van, csak most telefonról írok, és nincs energiám mind részletezni:)
lényeg, hogy nem lenne jó.
a felette rész beépítése viszont megfontolandó, csak úgy aztán biztosan fix lesz a helye - mi pedig évente legalább kétszer átrendezünk:)
a tévé közelsége nem lenne gond eszerint?
Nedőzz!
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A csodaszép tálalószekrény nem mozdítható a TV mellé?Ódzkodnál a természetes fénytől inkább..ez kérdés csupán;).De még további gondolatokra is inspirálnálak,ha már ennyire liquid még a dolog:mi lenne ha már teret hódítottál,akkor ki is használnád?Vajon rossznak találnád olyan megoldás megvalósítását amit én megkísérelnék a helyedben:ha már a bútor adja a helyet,sőt a televízióig még van 40 centi,hát építsd be!A szekrényke mérete lehet akár olyan is hogy a TV-ig érjen-ebben az esetben praktikussági okokból persze már háromajtós lenne-,a szűrőakvárium lehet a medence mellett is.Így viszont mélységében-a falig-nyertél egy szép helyet...egyedi méretű akváriummal kihasználható-és a plusz "mélységgel"rengeteg helyet is nyertél!A növényeknek sokkal több hely lesz,a halak kiúszótere megnagyobbodik.Gondolkodj el azon is,hogy ha az oldalpolcos verziót választod akkor a szűrődből táplálkozó növények fényellátottsága is javul,hiszen az ablakon beáradó napfényt nem árnyékolja a komód-tálaló szekrény.Akár a TV mellé egy megfelelő szélességű falapot is beszerelhetsz,ezen pedig szépen futtathatod támrendszeren a növényt;)...micsoda dzsungel!
Akvárium tető..számomra érthető hogy miért népszerű-de sosem alkalmaztam.Gondolkodj el azon,hogy mi történne ha olyat készítenél,mely csak az akváriumod hátsó felét takarná le..abban is elegendő világítás helyezhető el,és úgyis hátra ülteted a nagy növényeket-elől szabad tér a halaknak.számomra nem zavaró-sőt élmény-ha látom a szabad víztükröt..de ha téged zavar,nem szóltam.Régimódi vagyok...én a tolható üvegtetőket preferálom-ezt te is tudod-így nem mennek tönkre a világítást magába foglaló elemeim.Nem beszélve arról,hogy nem verődik fel a víz,nem párásodik az egész hóbelevanc-és nem kell attól tartanom hogy a megtelepedő ki tudja milyen organizmusok és a visszacsepegő víz miatt mi alakul ki a halak vizében.Fájni fog,és kapok majd hideget miatta...de nem bírom ki: szerintem ez a tető dolog a nagyipari akváriumgyártás,meg a szettek térhódítása miatt ilyen nagy etalon.Én sosem burkolnám le felülről teljesen a medencémet egy akármilyen csúcsszuper tetővel-a krisztálytiszta üvegtetőknek párja nincs..még egy betekintési lehetőség kedvenceinkre!:)Persze mindenkinél "nála van a tudja"-nem kívánom eltéríteni./Gondozáskor milyen jó lehet már hogy a szemembe vág a többszáz lumen...meg hogy a csigák össze-vissza másszák az egészet,bealgásodik a cumó,meg jó drága elektromos szigeteléseket kell alkalmazni.:(Kell a fenének..kérlek legalább elvi síkon filózz el az üvegtetőkön,akár ez alá a tető alá is./
De ami most bennem munkál:a helyed adott...én széles medencét építenék,és mellé tenném a szűrőakváriumot.Én persze már emeletes állványban gondolkodnék-de visszafogom magam....értem én hogy nem mindenki megalomán,sőt becsülöm is!
Kellemes hétvégét,jó tervezgetést-és köszi a szép rajzokat ismét!
ui.:jujj..a lábakat elfeledtem!Minek ide hat láb??
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
hátrébb raktam az első lábat, ahogy beszéltük, valamint kiszedtem a dupla felső keretet. a középső hosszmerevítés a nagymedence hátsó falánál van, így asszimetrikus.
egy röntgenkép is erről az állásról:
lentről-szemből:
szemből, a nagymedencét elrejtve, hogy látszódjon a szűrő:
félig hátulról:
alulról, borítás elrejtve, vasszerkezet:
a tető közelről felnyitva:
és végül egy látkép a környezettel együtt:) [oké, a szobanövényeket az ablak előtt és a többi apróságot nem rajzoltam meg... de így látszik, hogy milyen környezetnek kell megfelelni]
természetesen az utolsó miatt tartott ennyi ideig a válasz:)
Nedőzz!
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
semmit nem tudok arról viszont, hogy a halakat mennyire zavarja a hang illetve akár az elektromágneses sugárzás, még ha ez oldalra minimális is.
Nedőzz!