Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?

Több
11 éve 11 hónapja #121 Írta: nebula
nem vetem el, de jelenleg valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem bízom benne. 225 liter [jelenleg most épp ennyi a terv:)] az nem viccel azért.

most itt körbenéztem a nappali-konyha komplexumban:) és amit látok, az fenyő és fenyő és fenyő. sőt, még egy kis fenyő. meg némi szobanövény. :) szóval jó lenne, de nem tudom elhinni, hogy biztosan megbírná, a kifröcsögött vízzel együtt.

egyébként pl a tetőt fenyőből kell megcsinálnom, amibe a világítás is megy majd, és abban se vagyok biztos, hogy az nem fog-e hamar tönkremenni.

a baráti körömben van két asztalos, és apám is az:) kölyökkorom óta barátságban vagyok a fával, amit lehet, meg is csinálok belőle, de tudom a korlátaimat.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 11 hónapja #122 Írta: halőrxxl
Most a fáról beszéltünk kolléga?Rendkívül barátságos anyag az...a megmunkáláskor sem büdös-mint a flex,és hegesztési gázok,sőt inkább illatos.Ráadásul a kezelése is egyszerűbb,meg a kikészítése is.Én azt mondanám hogy ha a te otthonod csupa természetes anyagból áll,ne vesd el a lehetőséget egyenlőre-ráadásul van sejtésem arról hogy bizony a baráti körödben professzionális "fa szaki" is van!
A vas barátságtalan,rideg...nálam azonban gyermekkor óta körbevesz minden téren.Aztán mellette szól a kisebb méretű teherviselő elemek adta helytakarékosság,a szinte milliméternyi pontossággal az utolsó csöppnyi hely kihasználása is-mégis nagyon szivesen halaznék fa állványokon,ha bővebben lenne helyem.
Viszont te tudod természetesen...amit választasz abban segítünk ha szeretnéd!:)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 16 órája #123 Írta: nebula
valamelyik hasonló képedet egy halodáról láttam már korábban, tudom, hogy a fa sokat kibír. de ezek precíz mérnöki szerkezetek, preciziós műszerek mondhatni. én nem tudok ilyet se tervezni, se készíteni, ehhez legelőször is megfelelő szerszámok kellenek, itt nem elég az, ha 1mm a pontossági hibahatár [nálam meg a szerszámaim miatt 2 is megvan].

egy zártszelvény állvány azért ennél kicsit kevésbé klinikai műszer. mondhatni primitív. valamiért jobban bízom benne, holott sokkal jobban szeretem a fát [körül kéne néznetek a házamban, megértenétek].

Nedőzz!

Több
12 éve 16 órája #124 Írta: Mátéfi
Nézd mit bír el a fa:

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, nebula

Több
12 éve 2 napja - 12 éve 2 napja #125 Írta: nebula
mi a pék haragja az a diópánt...? :D
utánanézek minnyá'

edit: na, megvan, világos [hogy ez mitől dió?:)]. nem, ilyet semmiképp se, nem illik stílusban a többi bútorhoz. nem lehet látszó fém alkatrész.

Nedőzz!
Last edit: 12 éve 2 napja by nebula.

Több
12 éve 2 napja #126 Írta: halőrxxl
Egyáltalán nem..látom gondolkodtál;)!
Nyugodtan beljebb teheted annyival,hogy sima kivetőpántokat is alkalmazhass...de az eredetinél a diópánt is megoldás lenne.Na filózgass,rajzolgass-ráérünk,és közben újabb ötletek is felmerülhetnek!

Több
12 éve 3 napja #127 Írta: nebula
addig is, amíg be tudom fejezni a rajzot, egy rövid kérdés: okozna-e az gondot, ha a lenti képen is látható elülső lábakat 5-5 centivel hátrébb tenném, ezzel a felső keretnek nem pont a sarkában, hanem az oldalsó élek alatt támasztana?

Nedőzz!

Több
12 éve 4 napja #128 Írta: nebula
a rajzokkal nagyon könnyű a dolgom, a sketchup zseniálisan egyszerű és jó 3d tervezőprogram. még én is meg bírtam tanulni kezelni:)

Nedőzz!

Több
12 éve 4 napja #129 Írta: halőrxxl
Semmi gáz,a tervezés szakaszában bármire "vevő" vagyok-és szeretnék segíteni majdan.Privátban említett kollégádat is szívesen olvasnám,hiszen szakmájából kifolyóan Szotyikával gondozásuk alá vehetnék a fa mint alapanyag felhasználásával készülő állványokat.Rendkívül hasznos lenne az ő véleménye is!
Egyébként a túlméretezéssel kapcsolatosan:mindig az a jó ami a terhet tartósan is megbírja,és még a szemnek is kellemes...ez egy állvány lesz,ami nem két percre készül,értem én!:)Próbálnék viszont a hobbikasszáddal takarékoskodni,de ne tarts attól hogy bármi is marad-majd elköltöd szivattyúra,meg egyéb technikára;).Végül is barkácsolni jó...
Várjuk a rajzaidat,és itt jegyzem meg:gyönyörűen rajzolsz,szakmai szemmel is követhető!

Több
12 éve 4 napja #130 Írta: nebula
kicsit elhavazódtam más dolgokkal is [sajnos], de még rajzolom tovább:) több dolog is változott, lesz majd új kép is, meg reagálok a fentiekre is, de előbb lásd majd az új elképzelést.

csak egy reakció: lehet, hogy túlméretezek sokmindent, de mint írtam, halvány gőzöm nincs ezeknek a méretezéséről - ráadásul a biztonság mindenek felett.

Nedőzz!

Több
12 éve 5 napja #131 Írta: halőrxxl
Vártam hogy módosítasz-e még valamin..de úgy néz ki ez a végleges verzió-kivéve a "mélységét"..az még a rajzhoz képest módosul.
Sőt..mire végigolvasol minket sok minden!Előrebocsátom,hogy Mátéfival egyetértésben én sem dupláznám a felső keretet.Ám nagyszerű ötletet kaptál attól a társadtól akivel erről már beszéltetek-a hossztartók duplázása járatos megoldás az iparban,de nem egészen így!:)Ha egy gigantikusan erős felső polcot szeretnél-amire ráállok neked a vén Ladámmal is behajlás nélkül-akkor a két keret közé nem egy állított helyzetű újabb szelvénydarabot,hanem egy beszakaszolt lemezt kell tenned a teljes felületen.A lemez mérete ebben az esetben megegyezik a két kereted közötti rés magasságával-hosszával/Ugye érted-ha nem bátran szólj,kivesézzük!/Miután eképpen egyesült a két keret tekinthető egy érdekes kivitelű "I" gerendának...megjegyzem hogy erre a terhelésre abszolút nem kell ez a megoldás-nevetségesen "iparivá",ugyanakkor gazdaságtallaná teszi.
Vegyük akkor azt a példát amit chaten ecseteltem neked-de erre sem lesz szükséged szvsz:csomólemezek a felső keret,és a lábak közé beszakaszolva./Szakaszolás:nem folytatólagos varrat,hanem rövid szakaszokkal megvalósított hegesztés.Úgy képzeld el hogy pl.100mm hosszanként van egy 30mm-es varrat./Itt már ugye csak egyetlen keretről beszélünk,a csomólemez mérete pedig bele is fér a te általad alkotott méretekbe-ez esetben 92x300 Lv4.Ha ettől erősebb alátámasztást szeretnél a csomólemez szabadon maradó élét is merevíted egy laposvassal....de mondom elmegyünk már a hídszerkezetek felé,neked ez sem kell!:)
Amit viszont javasolnék,ha már van anyag....a felső keret valóban három hossztartóból álljon ahogy Mátéfi is említi!Az elülső helyzete fix,a második külső éle egyezzen az akvárium szélével-de itt egy pillantásra álljunk is meg!Ide ha gondolod egy laposvasból/4X40mm/hosszanti fület rakatsz rá teljes hosszban-ez fogja alátámasztani a szűrőakváriumod akvárium felőli oldalát.A hátsó hossztartó ugye a megfelelő szélességi méret adta helyre kerül,ezzel kész is a felső kereted amin majd az akvárium/szűrőakvárium foglal helyet.
Haladjunk most kissé lefelé ha van kedved követni....Lábak.Ember..minek ekkora dimenzió,sok a kidobnivaló cash?:D Bátran alkalmazz 40x40x4-es szögvasat a lábakhoz,sőt az alsó összekötőkhöz is vadul megfelel!Ha már beszerezted ezt az anyagot kérlek két darab megfelelő méretűt illessz be a felső keretbe is-létraváz immár!-ezzel elősegítve az akváriumod fenéklapjának még jobb teherelosztását is.Persze ha extrém földrengésállóra szeretnéd,akkor a lábak,a keret,és az alső merevítők találkozásához is betehetsz kis csomólemezeket-ezek hivatottak az oldalirányú dőlés "megfogására".De minek...
Látom a közbenső polclapnak beterveztél amúgy is egy kis konzolt-nos ebből az anyagból azok is elkészülhetnek.Ha később mégis akvárium kerülne erre a polcra,akkor is egyszerű dolgod lesz-ezt majd akkor!;)Elérkezvén a talajszintre,még nem végeztünk...szintező lábakat javaslok!
A vasszerkezet kész is volna...echte massives!
Még beszélhetünk róla,de sajnálom hogy a mester által beillesztett hollandiai és német nagykerekből származó képek is a technikai malőr martalékává látszanak válni e topicban...Talán megtenné hogy saját albumába illeszti,és megszemlélhetjük ott!Láthatnád hogy bizony semmiféle komolyabb alátétezés nincs,sőt néhol mintegy konzolokon nyugszanak a medencék-és bőséggel bírják!Mondom mindezt az akváriumod alá szánt 38mm vastag-talán konyhai munkapult?-alátétről...te,ez borzalom amit ráköltesz majd-van erre szükség/és miért?Folytassuk még ezt a témát is itt e honlapon-néha már kicsikét mintha elszállna a méretezés!
Sőt..még van mondanivalóm magával az akváriummal kapcsolatban is-meg az alatta lévő kiegyenlítő alátéttel is.
Öröm hogy a te példádból kiindulva megint érdemi dolgokról-tervekről beszélhetünk..de bedobok egy témát neked:fából nem szeretnéd az egészet?:)
Visszatérünk az ajtólapok felszerelésére is...nem nagy kunszt,én egy kicsikét más elgondolást mondok majd neked!

Több
12 éve 1 hete #132 Írta: szotyika
szegecselni bármilyen ajtó pántot lehet
csak pontosan kikel mérni az ajtót , és bele kell kalkulálni a pánt méreteit is.

Tommy

Több
12 éve 1 hete #133 Írta: nebula
najó, de hova szegecseljek és mit ?:)

Nedőzz!

Több
12 éve 1 hete #134 Írta: szotyika

Több
12 éve 1 hete #135 Írta: szotyika
pop szegecsel simán megoldható, illetve önmetsző csavarral

Tommy

Több
12 éve 1 hete #136 Írta: nebula
még egy érdekes kérdés: hogy a bánatba' lehet erre ajtót tenni... milyen pántolással, hova rögzítve? egyelőre tegnap este óta ezen filózom, de nincs ötletem.

Nedőzz!

Több
12 éve 1 hete #137 Írta: nebula
én fogom összerakni, illetve egy akvarista társsal közösen, meg a szomszédot is bevonjuk, elvileg :)

köszönöm a hozzászólásokat!

Nedőzz!

Több
12 éve 1 hete #138 Írta: Mátéfi
Szerintem semennyire. Nekem van egy méretben és súlyban hasonló akváriumom szintén 40x40x3 zártszelvényből. Nincs dupla merevítése a felső részen és nem hajlik be egyáltalán.

Véleményem szerint akkor tapasztalnál nagyon kevés behajlást, ha az egész súly az állvány közepének két pontjára összpontosulna. Mivel a kb. 300 kg az egész felületen egyenlően fog eloszlani, így a behajlástól sem kell tartanod.

Tudod mit? Ha te magad építed meg, akkor elsőre hagyd ki a dupla merevítést felülről és hegesztés után teszteld a teherbírását 500 kg-al. Ha behajlik középen, akkor még mindig behegesztheted a merevítést. De nem fog behajlani. Főleg teljes felületű felfekvésnél nem. Esetleg középen összekötheted egy keresztmerevítővel a hosszú elemeket.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula

Több
12 éve 1 hete #139 Írta: nebula
a kérdés csak az, mennyire fog úgy behajlani a zártszelvény középen. a lehetőség szerint minimálisra szeretném ezt csökkenteni, hogy a később elöregedő polifoam vagy nikecell se okozzon gondot.

Nedőzz!

Több
12 éve 1 hete #140 Írta: Mátéfi
Szerintem tegyél be egy plusz kereszt merevítőt az akvárium hátsó síkjában is. Én úgy ítélem meg, hogy a felső részén nem szükséges a dupla szerkezet amennyiben a keretet alulról támasztják meg a lábak. Durván kb. 300 kg lesz az összsúlya. Ez nem olyan nagy súly egy 1000 mm fesztávon a 40x40x3 mm-es szelvénynek. De ha van anyag és az a kis plusz költség nem számít, akkor meg miért ne.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula

Oldalmegjelenítési idő: 0.331 másodperc

Naptár

February 2025
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Bejelentkezés