Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?

Több
7 éve 10 hónapja - 7 éve 10 hónapja #21 Írta: NorbiD
Sziasztok,

álvány projektbe kezdtem én is, Anciknak és L-eseknek, gondolom a 30x30x2-es zártszelvény elegendo lessz ezekhez a méretekhez, az aksik alá esetleg teszek még egy darab butor lapot.Az aksik 70x40x30 lesznek.

Szerintetek elég "biztonsagos" lessz? mert hát szobában lessz.(nem egy pinceben,vagy mas helyisegben)

Köszi,
udv,
Mellékletek:
Last edit: 7 éve 10 hónapja by NorbiD.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
8 éve 11 hónapja #22 Írta: Pap Endre
Az én állványom is fából van. 40x40mm keresztmetszetű nyírfa lábak adják a szerkezet oszlopait. Ezekhez 3 oldalról 25mm vastag 50cm széles bontott pozdorjacsíkot csavaroztam 3-3 helyen lábanként M6-os csavarokkal a lábakat és az oldalakat együtt átfúrva. Fejjel lefelé fúrtam szereltem össze a lábakat az oldalakkal, ezután a földtől mérve egyformára vágtam a lábakat. Így felállításkor a pozdorja oldalak széle síkban van a lábak felső végével ezután a 4. oldalon is befúrtam és csavaroztam belülről a lábakhoz 2-2 helyen egy 200x50mm-es keresztmetszetű fenyőfapadlót, mely a tetejét tartja majd az elejénél. A csavarozáshoz nagy alátéteket is használtam, hogy a csavarok meghúzáskor ne szakadjanak bele a fába. Ha van rá mód érdemes kapupánt csavarokat használni, hozzájuk való négyzetes lyukú kapupánt alátéttel. Ez esetben nem kell meghúzáskor ellentartani a másik oldalon. Mikor az oldalak és a lábak egyben voltak, befúrtam a tipliket a polcnak, amit felülről helyeztem bele. A sarkoknál a lábak helyét ki kellet rajta vágni.végül felcsavaroztam facsavarokkal a tetejét is, ami szintén 25mm vastag bontott pozdorja. A 160l-es akvárium alá egy terítőt, rá 6mm vastag polifoamot tettem. A terítő megvédi az elázástól a pozdorját, az a gyengéje. A szabáshoz dekupírfűrészt (szúrófűrész), mérőszalagot, asztalos derékszöget, vonalzót és ács ceruzát használtam. Csavarbehajtó és villáskulcsok az összecsavarozáshoz, fúrógép a fúráshoz. Az összes anyag lomtalanításkor kidobott bútorokból van, csak a csavarokat kellett megvennem. Így egy elölről nyitott egypolcos szekrényállványom lett, mely elég masszív. Próbaképpen ketten ráálltunk, mozogtunk rajta és láthatóan meg sem kottyant neki a teher. Ekkor már rá mertük tenni és fel mertük tölteni az akváriumot.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 napja #23 Írta: halőrxxl
Ha nagyon szépen és masszívan van megcsinálva egy állvány - úgy értem hogy egyáltalán nem deformálódik terhelés alatt majd- úgy vas és fa állványokon is egy pár milliméteres Polifoam-ot szoktak tenni alá. Ha várható némi elhajlás, de még mindig a tűrhető tartományban van akkor is bőven elég a 20mm-es Nikecell vagy ennek megfelelő más anyag. Felhívom a figyelmed hogy én soha nem lépésállót /XPS/ használok hanem a sima egyszerű mezei fehéret....van is olyan állványom ahol az egyik oldalnál 4mm-t összébb zsugorodott a terhelés hatására, tehát a szerepét betölti.
A másik örök téma a teljes felületen való alátámasztás szükségessége- avagy nem?! Ha az állványodnál meglehetősen sűrűn rakod a léceket akkor a medence alá teljesen felesleges a bútorlap- mondom ezt megfelelő méretű/vastagságú/ üvegből készült medence esetén.
T.:Gábor
Ui. : Horváth Tamás fából készült állványaira keresőzz rá a megfelelő cikknél! ;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Fittboy

Több
9 éve 2 napja #24 Írta: Fittboy
Köszönöm szépen a tanácsokat :) A hungarocellt nem az asztal alá,hanem az akvárium alá gondoltam közvetlenül. Oda milyet érdemes,vagy elég,ha léceken áll csak vagy legyen bútorlap is alatta?

Több
9 éve 3 napja #25 Írta: halőrxxl
Ezt a méretű medencét akár még a tetőlécekből készített rács is megtartja, lábaknak is jó ez ha összecsavarozod "L" alakban és merevíted. Lehet impregnálni és aztán lakozni vagy lazúrozni/zománcozni, a felmosáskor esetlegesen odaérő rongy nem tesz kárt benne. Alá semmiképen ne tegyél hungarocellt, sőt semmit sem- viszont kaphatóak kis beüthető alkatrészek lábak alá valók műanyagból- ezeket használhatod. Segítségükkel a padlón maradó nedvesség sem éri a lábakat tartósan, és mindössze pár millimétert állnak ki...ilyenek, filléresek: www.butorkellek.hu/kepek/termekek/1805/e...szo_440x220t1_ic.jpg
T. :Gábor

Több
9 éve 3 napja - 9 éve 3 napja #26 Írta: Fittboy
Sziasztok!

Egy 112 literes akváriumot szeretnék beüzemelni,ami már meg is van,csak az állvány még kérdéses. Olvasgattam a fórumot és láttam,hogy fából is meg lehetne oldani a dolgot. A kérdésem az lenne,hogy milyen fajta és vastagságú alapanyagokkal kezdjek neki? A talpát miből lehetne megoldani,hogy felmosáskor ne szívja fel a vizet a fa? Hungarocellből ha 3-4 cmeset teszek alá abba nem süllyedne bele?
köszönöm a előre is a segítséget!

István
Last edit: 9 éve 3 napja by Fittboy.

Több
9 éve 1 hónapja #27 Írta: halőrxxl
Igaz- de melyikhez kollegina? :) Esetleg rossz topicot választottál?

Több
9 éve 1 hónapja #28 Írta: Kriszta
Szia! Minimum 6mm -es üveg kell ekkora akváriumhoz.

Több
10 éve 1 hónapja #29 Írta: Atis84
Atis84 válaszolt ) témában
toist!

Arra nem is gondoltam, hogy azért tervezted így az állványt, hogy oldalról tedd fel az aksikat! :) Nem rossz megoldás ez sem, csak így egy kicsit macerásabb lehet az aksik felhelyezése - bár az is igaz, hogy csak egyszer kell azokat feltenni és az aksi több helyen fekszik fel! :)
Ebben az esetben viszont, igen az oldalán, a lábak között célszerű +1 cm-t ráhagyni.

A 200 literes aksi alatt, nálam csak polifoam csíkok vannak a zártszelvényen, semmi polc. A polifoam csíkok egy cm-rel szélesebbek a zártszelvénynél, hogy az aksi még véletlenül se érjen hozzá a vashoz. Az aksi 8-as üvegből van és a súly alatt a zártszelvény 1 mm-t sem hajlik meg.

Üdv.: Atilla

Ui.: Az én állványom még furatokkal is gyengítve van (szerelhető, csavarozható) és így is teljesen masszív! :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist

Több
10 éve 1 hónapja #30 Írta: lucius
Szia Pisti!

A 40x40x3 zártszelvény bőven elegendő. Simán rámernék pakolni 2tonnát is
Nálam is ebből a méretből van, és 2db zártszelvény az aksik alatt keresztbe, felesleges a 3, csak kell a 8-as üveg aljnak.

Több
10 éve 1 hónapja #31 Írta: halőrxxl
Az anyagválasztás rajtad áll Toist mind a 40x40x3, mind pedig az 50x50x3 mm-s dimenzió jó lehet! Én lehet hogy lábaknak a nagyobbikat választanám, viszont a "polclapoknak" a kisebbet, de a "B" verzió szerinti 3 hossztartós megoldást. A fenéklap nyomása így több részre oszlik...viszont a 150-es medence alá elegendő lenne az "A" verziós polclap is.
Beszéltünk már párszor az alátét lapokról- én mindenhol alkalmazom, de nekem szögvas állványaim vannak jellemzően- zártszelvényre rátéve /főleg ha nem a széleken támaszkodik fel az akvárium/ elegendő a rugalmas alátét is. számtalan helyen láthattunk már erre példát- nálad is jó lesz feltéve ha a medencék megfelelő üvegből és megfelelően készültek (ezt nem is kétlem! ;) )
Nekem is van olyan állványom ami magas, de nem széles...mindenképpen javaslom a falhoz való rögzítést, no nem azért mert felborulna, hanem azért mert ingatag! Nem mozog, nem tekeredik, de mikor gondozom a halaimat nagyon "viszi a rezgéseket", a halak pedig nyugtalanná válnak. A magasságoddal lesznek gondjaid- pár centivel vagy magasabb tőlem, de a felső polcon elhelyezkedő medencédet te is csak létráról tudod majd gondozni- ide én olyan halakat tennék melyek nem igényelnek sok mozgatást, költöztetést. Ismerős a dolog egyébként- adott alapterület van, de az égig nyújtóznánk hogy minél több vizünk legyen! :)
A kivitelezéshez sok sikert kívánok neked!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, szotyika

Több
10 éve 1 hónapja #32 Írta: toist
Atis84!

Köszönöm a véleményed, kicsit fázom attól, hogy 40*40*3-as felépítményre majd 1 tonnát rakjak, de ha azt mondod, jól bírja, töröm még a fejem rajta! Emlékszem az állványodra, illetve a tervekre, meg át is böngésztem a témát tervezés előtt, de valahogy nekem mindig új fába kell vágni a fejszém, úgy látom :) A 200 literes állványaid alatt csak a vaskeret van, vagy raktál rá valamiféle polcot/bútorlapot is?
A méretezés kapcsán: a 100 centi hossz azért 100 centi, mert a mélység 60 az 50 helyett, mondjuk itt 50-es anyagnál valóban illdomos legalább 1 centit ráhagyni, hogy ne "passzosan" férjen be :). Tehát úgy gondoltam, hogy oldalról raknám be az akváriumokat, a két szélénél a lábak az akvárium előtt és mögött helyezkednének el - ez a felülnézeti rajzon látszik igazán. Persze lehet, hogy nem a legpraktikusabb, de valamiért statikai előképzettség nélkül így gondolnám a legmasszívabbnak, hogy az oldalösszekötőkön is felfekszik az akvárium két rövidebb oldala.

Több
10 éve 1 hónapja #33 Írta: szotyika

mikes beküldte: Közben összeraktam, 18-as bútorlapból. A középső függőleges oldalakat megdupláztam. Ismerős akvarista tanácsára tettem így, nála működik. Nálam még csak félig van felengedve az akvárium, de stabilnak tűnik. Talpat nem szereltem, az akvárium jobb és bal oldalában van 6 mm ferdeség, túlélem valahogy.

Köszönettel:

Mikes

az egésznek a lényege ha bútorlapból raksz össze állványt hogy a hátfalhoz is kell egy plusz lap ami megakadályozza az oldal dőlést.
a felső és alsó lap közé kell berakni a függőleges lapokat. csavarokat ne sajnáld ; Sajnos a mai anyag minőség már nem olyan mint 10 évvel ezelőtt.

ha így csináltad nem lesz gond vele .

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mikes

Több
10 éve 1 hónapja #34 Írta: Atis84
Atis84 válaszolt a témában
Szia toist!

Ha elfogadod a tanácsomat akkor annyit javasolnék, hogy szerintem az állványnak elég lenne a 40x40x3-as zártszelvény. Nagyon hasonló elgondolású állványom van ilyen vasból és az alsó szinten pont akkora méretű aksik vannak.
Az állvány méretein gondolkozz egy kicsit, ha ajánlhatom, mert ugye a front oldalon 100 cm-es lenne az állvány teljes széle lábakkal és az akvárium is pont akkora, így nem fog rá felférni. Ha a 100 cm-es akváriumhosszt veszed alapul, akkor rászámolsz még 1 cm pluszt, hogy fel is tudd tenni az aksit az állványra a lábak mellett, illetve ott vannak még a lábak ami még 2x4cm-fognak eredményezni, így összesen az állvány 109 cm széles lesz.
A polcok közötti távolság..., én 60 cm-t ajánlanék, mert ugye az aksi 40 magas és én még ezzel a plusz 20 cm-vel (kicsit kevesebb, mert a polifoam elvesz egy kicsit) is néha nehezen férek el, +5 cm még nálam is elférne a teljes kényelemhez, bár az már a teljes luxus lenne...
Oldalt az 50 cm az teljesen jó.
A felülnézet nálam is az A) verzióhoz hasonló, annyi különbséggel, hogy én nem tettem a polcrészen kívülre a lábakat, azaz a létra rész lett készítve két oldalt és középen, amire ment a polcrész. Az enyém csavarozható, de lehet hegeszteni is, ha nem szempont a szétszedhetőség.
Én is ezen a fórumon beszéltem át az állványom, az 5. oldalon kezdődik az eslő verzió és talán a 8. oldalon látható is a végleges esedmény.

Remélem tudtam segíteni!

Üdv.: Atilla

Több
10 éve 1 hónapja #35 Írta: mikes
Közben összeraktam, 18-as bútorlapból. A középső függőleges oldalakat megdupláztam. Ismerős akvarista tanácsára tettem így, nála működik. Nálam még csak félig van felengedve az akvárium, de stabilnak tűnik. Talpat nem szereltem, az akvárium jobb és bal oldalában van 6 mm ferdeség, túlélem valahogy.

Köszönettel:

Mikes

Több
10 éve 1 hónapja #36 Írta: toist
mikes!

Szerintem többen olvastuk kérdésed, én sajnos érdemben nem tudok hozzászólni azt hiszem.. Maximum 1 méter magasra raknám (minél magasabban van, annál jobban mutat "dísz" szempontból, annál inkább felhívja magára a figyelmet, könnyen áttekinthető, viszont annál nehezebb kezelni). És nem állítanám az egészet bútorlapra, szerintem a bútorlap nem alkalmas kiszintezésre, ha nem akarsz lábakat, én pontosan bevágott, oldaltartós, keményfa stokikkal szintezném. A pontos anyagelképzelésről és vastagságról nem írtál, a fához sajnos nem nagyon konyítok, de nekem kicsit kevésnek tűnik 400 kilóhoz a koncepció.. Bízom benne, hogy Szotyi úr, Takker, vagy Roberto "megmondja a frankót" neked! :)

Én is kérdéssel jöttem - viszont fém részlegen - csináltam egy gyors, eredetileg méretarányosra tervezett skiccet az elképzelésemről. 3*200 liter (100*50*40) és 1*150 liter (100*50*30) kerülne rá. 50*50 3-as (az egyszerűség kedvéért ezzel rajzoltam), vagy 60*40 3-as zártszelvényből készülne - esetleg ezek kombinációjából. Mi a véleményetek, az A.) verzió elég lehet, vagy legyen inkább a B.)? Bútorlapot vagy egyéb fedést nem akarok rátenni, vasra tett szintezőanyagra direktben kerülnének az akváriumok.

Mellékletek:

Több
10 éve 4 hónapja #37 Írta: mikes
Elfelejtettem, hogy csavarral raknám össze, de előtte az éleket faragasztóval bekenném. Korábbi tapasztalat alapján ez a kombináció elég erős, főleg ha leszedem a műanyagot a ragasztandó felületről. Gyorsan rajzoltam valamit a jobb érthetőség végett.

Mikes
Mellékletek:

Több
10 éve 4 hónapja #38 Írta: mikes
Sziasztok!

350 literes akvárium alá tervezek szekrényt bútorlapból. Az aksi mérete 130x50x55 (h-sz-m) lesz. Lenne néhány kérdésem:

- Milyen magasra érdemes feltenni az akváriumot?
- Lábak nélküli tervezem a szekrényt. A jobb súlyelosztás érdekében állítsam egy vízszintes bútorlapra az egészet, vagy állhat a szekrény a függőleges lapokon? Mindkét esetben kérdés: hogyan állítsam be a vízszintet? A szekrény alatt parketta van.

Terveim szerint 4 függőleges lap osztaná fel a hosszméretet. Hátul furnér helyett is bútorlap lenne, persze a szűrő kivezetéseihez kifúrnám. Előre tennék a bútor teteje alá egy 20 cm-es merevítőt. Középre betennék egy polcot, ami összeköti a 4 függőleges lapot. A tetejére két réteg bútorlap menne. Így egyik irányban sem lenne 50 cm-nél nagyobb fesztávú szakasz, ráadásul mindenhol merevített.
Megpróbálom lerajzolni és feltenni, amit most leírtam.
Üdvözlettel:

Mikes

Több
10 éve 5 hónapja #39 Írta: Cerberosz
Köszönöm szépen a válaszokat! Tervezés alatt van a dolog, a kezelőnyílás mindenképp 20 v 25 cm lesz. A szelvény méreténél is egyre ink. hajlok a 30*30-asra. Megrajzolok egy tervet majd azt is felteszem, szívesen várok véleményt róla. A felső két kicsiben garnélák lesznek. RC+tigris illetve Crs. Az alatta lévőbe amerikai sügérek zebra, szivárvány... még képlékeny. Az az alatti meg elsősorban beszoktató illetve karantén lesz a nagy akváriumomhoz. Ha pedig minden bekerült a nagyba amit terveztem, akkor valószínűleg valami specifikus lesz. Esetleg feketevizes, vagy brakk.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, saluosi

Több
10 éve 5 hónapja #40 Írta: halőrxxl
Csatlakozom Saluosihoz- 60 cm "mély" medencéhez /a mélység itt a hátfal távolságát jelenti/ kevés lesz a 15 cm. Nálam is vannak 60 "mély" medencék, bár azok 40x60x30 cm-es méretűek..tehát sekélyebbek mint az általad tervezettek. Én ehhez a mélységhez 18cm-t hagytam, nekem jó- neked a 20 cm jónak tűnik!
Javaslom a legalsó polc mélyebbre helyezését- ha jó a derekad problémamentesen tudnád kezelni/nézni azt is, viszont a magasságot szépen kordában tudod tartani. Én 183 magas vagyok, de a 167cm magasan kezdődő 4. szintet már nem tudom áttekinteni, kényelmetlen a gondozás is!
24x40-es zártszelvény jónak tűnik élére állítva, javaslok középre egy osztót is a fenéklap terhelésének egyenletesebb elosztására- de ugyan így használható a 30x30-as szelvényméret is, még a 2mm falvastagság is meg fog felelni!
Lábak elhelyezése:én oldalról hegeszteném rá azért, hogy a medencékkel szépen ki lehessen tölteni a polclapokat-oldalt 4-5 millimétert azért hagynék! Ha megfelelő a medence alsó lapja és köréépített módszerrel készül akkor nem is szükséges a teljes felületet pl pórustömített bútorlappal fedned, elég a zártszelvények tetejére egy-egy csík poliuretán vagy más rugalmas anyag. Írom mindezt abban az esetben ha a zártszelvény polclapok síkjában eltérés nem tapasztalható-magyarán ha szépen van megcsinálva! ;)
Sok sikert kívánok- de kérdeznék is: mit szeretnél majd bennük tartani?

Oldalmegjelenítési idő: 2.692 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés