- Köszönetek: 192
Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
meg lehet azt így mondani, hogy mennyi lesz a belógása középen a szerkezetnek - és ezzel a medence mennyit görbülne, ha nem lenne polifoam?
most jövök rá egyébként, hogy jó nagy állatságot rajzoltam - a medence mögött ott lesz a szűrő is, amit a másik topicban szedtünk darabokra, tehát az állvány mélysége 60cm lesz. azaz a nagy akvárium hátsó lapja alatt nem lesz zártszelvény.
ez változtat valamin? okoz valami gondot? ha igen, akkor elég csak simán oda is betenni egy ugyanilyen kereszt-szerkezetet, mint ami elől és hátul van?
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
Tommy
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- nebula
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 192
előrebocsájtom, a leghalványabb gőzöm nincs a zártszelvény teherbírásáról és a hasonló szerkezetek méretezéséről-tervezéséről, viszont gábor ragaszkodott hozzá, hogy itt kérdezzek
100x45-ös, 225 liter bruttó medence bútorát tervezem, ami ráadásul fenyőbútorok közé fog kerülni [az egész szobában nincs más], úgyhogy bútorlap szóba sem jöhet.
ráadásul úgy kellene megoldani - hogy valami előnyt is fel tudjak mutatni - hogy középen nem lehet se lába, se függőleges lap.
ennek nyomán rajzoltam valamit, ahogy elképzelem, aztán kérek mindenkit, akinek van hozzá affinitása illetve tudása, hogy jó alaposan kommentelje meg, minden létező problémát, hibát vesézzünk ki.
egyáltalán, az is derüljön ki, ha ez így totál hülyeség és megoldhatatlan.
ha valakinek van a gépén sketchup [leánykori nevén google sketchup], akkor a 3d modelt is szívesen odaadom, ott körüljárható, jobban megnézhető, hátha így nem elég egyértelmű.
tehát:
40x40x4-es zártszelvény szerkezet, 18mm fenyőlemezekkel burkolva. az állvány tetejére 38mm konyhai munkalap kerül, erre pedig 2cm nikecell vagy polifoam.
emiatt a burkolat kívül magasabb, hogy eltakarja ezt, valamint a medence alját. ez a magasítás lefele folytatódik fixen úgy, hogy összesen 20cm fix keret van felül, emögé el lehet dugni merevítést meg egyéb rácsozatot. alatta viszont egy kétajtós, két polcos normál szekrénynek kéne lenni.
a rajzok:
medencével együtt így nézne ki.
medence nélkül a felső keret jól látszik.
alulról benézve látszik a merevítés, amit felül gondoltam.
a keret első lapját itt elrejtettem, hogy látszódjon a munkalap és a merevítés rendesen.
bárkinek kérdése van, kérdezzen bátran, igyekszem mindent leírni az elképzelésekről.
és előre is köszönöm.
Nedőzz!
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Még egyszer ajánlom figyelmedbe a szükséges hézagok tartását a medencék és a lábak között..hidd el inkább legyen két centi üresen,minthogy ne férjen be egy medence-na az az igazi gáz!
Bőséggel ráérsz a tervezgetésre-én partnered leszek a dolgok megbeszélésében!Az időnk szinte korlátlan...jó tervezgetést neked a hideg hónapokban!
T.:Gábor
Ui.:még valami-a rajzokat akár progi segítségével is elkészítheted,de kérlek a méretvonalak elhelyezésére ügyelj-így valóban mindenki érteni fog minket,már aki valaha "megette" a szakrajz könyvet!
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A középső lábat én biztosan síkba raknám, a terheléselosztás és esztétika miatt, a megspórolható vasanyag maximum párszáz Ft, amiatt szerintem nem érdemes köré rakni - ettől függetlenül a terhelést gondolom ugyanúgy bírná. A ráhagyásban Gáborral egy véleményen vagyunk, plusz nekem még a körérakott lábbal sem teljesen áll össze, de ez lehet azért van, mert nagyon kis felbontású az ábrád... Ha a 201 centiből csak középen hiányzik 4 centi (mondjuk 2-2 jobbra és balra), hogy rakod be egyáltalán a 100 hosszú akváriumot? Köréépíteni elég melós lenne Szóval egy szó mint száz, dobj egy új rajzot, ha tudsz, hátha már mindenki egyetért, csak nem látjuk megunk előtt!
- Atis84
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 4
Először is elnézéseteket kérem a késedelmes válaszomért és meg szeretném köszönni a segítő válaszokat, tanácsokat!
toist: Először is ahogy Te számoltál az nem teljesen jó, mert ha a tartó lábak be lennének építve az állvány síkjába, akkor a következőképpen jönne ki, ha a teljes 201 cm-es hossz, ha 40x40-es zártszelvényből készülne: 201 cm - 3x40 mm (12 cm)=189 cm és nem 199,8 cm, mivel a 40x40-es zártszelvény, 40 mm=4 cm és nem 4 mm.
Nekem nem igazán az esztétika számítana, hanem a praktikusság, így arra gondoltam, hogy a középső lábak kívülről lennének a hosszanti merevítőkhöz hegesztve, valamint a végén lévő lábak ugyanígy a keresztmerevítőkhöz vagy inkább a hosszanti merevítők végeihez, így helyet és vasanyagot lehet megspórolni (ha nem is túl sokat), és így a 201 cm-t elégnek tartanám.
A polcok közötti belmagasság meg azért lenne ennyi, mert a vasra csak polifoam csíkokat terveztem tenni, mert az elég lenne és megspórolom a bútorlapokat is.
halőrxxl: Ennek elkészültét követően terjeszkedni nem tervezem, de még az is lehet, hogy az nem így lesz! Köszönöm ajánlásod akkor szerintem a kisebb kompresszort veszem meg majd és ha egyszer majd nekiállok az állvány elkészítésének, akkor a külső részeket 40x40-es zártszelvényből, míg a belső részeket (keresztmerevítőket) 40x20-as zártszelvényből készítem el.
Ja és amennyiben, majd egyszer sikerrel nekiállok az állvány elkészítésnek, jelezni fogom és képeket is prezentálok, bár ez csak jövő tavasszal/nyáron lesz valószínűleg!
Addig is szívesen várom tanácsaitokat!
Üdvözlettel: Atilla
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Ugyanakkor megleptél a matekkal;)-lehet Sanyival együtt jártatok suliba?
De komolyra terelve a szót:ha a medencék készen várják az állványt,valóban nem gyerekjáték a méretezés-de még további adalékokkal is szolgálnék.Sose készítsünk pontosan olyan polcot amilyen az akvárium..én rá szoktam hagyni egy centit.A magasságokat-polclapok távolsága- nagyon számoljuk ki,mert előadódhat olyan helyzet ami kellemetlen...a mindenkori polclap vastagságát adjuk hozzá az alátétek vastagságához,aztán az akvárium magasságát+a kezelő nyílást.Így megkapjuk hol helyezkedhet el a következő polc alja...
Tapasztalatom szerint inkább legyen kissé "gebeszkedősebb"/nyújtózkodni kell a legfelsőhöz/az állvány,semmint a kezelő nyílásokat méretezzük alul.Felülre még tehetünk alacsonyabb medencéket-esetleg itt keltetünk stb-de a szűk nyílások miatt megkeseredik a szánk mire alul végzünk a halakkal.
Visszakanyarodván Atis 84állványához,én a következő méretekre csinálnám a síkba illeszkedő 40-es zártszelvényből:2x1010mm+3x40mm=2140mm.Ha ennél kevesebb a hely,akkor megérné a két 160 literes medencét egymás fölé helyezni,és esetleg a kisebb medencék méretezését átgondolni.
A polclapon belüli keresztmerevítők készülhetnek egy dimenzióval kisebb anyagból is, a 40-es szelvénynél pl. jónak tűnik a 30x40,esetleg a 20x40,vagy a 30x30 méret is!Rengetegféle megoldás létezik-lényeg hogy kész legyen már,és halazni lehessen rajta!
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
Atis84: a méretezésben amatőr vagyok, de hajlandó vagyok meghallgatni az okosabbakat A terveiddel kapcsolatban megkérdeztem egy tapasztalt "buszkészülék" hegesztőt, azonban a tervet rosszul vázoltam fel, 300-as szélességre emlékeztem és alulra 3 db 160-as akváriumra, így aztán nyilván a javaslatait sincs értelme leírnom, pedig elég sokat jegyzeteltem... Azok alapján, amit a nagyobb állványra mondott, közelítőleg jó lehet, amit felvázoltál, de pénteken jövök majd a friss eredményekkel!
Én annyit javasolnék, hogy amint meglesznek az anyagvastagságok, számold újra és rajzold fel újra a méreteket, mert egy 40*40-es zártszelvény azért vesz el a méretekből, és ne felejtsd, hogy arra még valamit rakni is fogsz feltételezem (pl bútorlap), amire rákerülhet az akvárium, ez megint pár centit elvesz magasságból! Bár a magasság a kevésbé kritikus, az még így is jónak tűnik, a szélesség már nem annyira. Alulra, ha 2 db 100*40*40-est tervezel, a 201 centi szűk lesz, mivel a középső láb akkor a legpraktikusabb és legesztétikusabb (feltéve, hogy ezek szempontok ), ha nem a hosszanti zártszelvények körül, az állvány síkjából kiemelkedve, hanem azon belül helyezkedik el (tehát két 100 centi körüli darab kerül kétoldalról hozzáhegesztésre, nem pedig egy 200 centis darab "mellé" hegeszted a lábat). Ez esetben 40*40-es zártszelvénnyel számolva 201 cm - 40 mm *3 = 199,8 cm, ahova még precíziós eszközzel sem fér be 2 db 100 centis akvárium . Szóval jó anyagszélességgel is számolni + kicsit ráhagyni.
A levegővel kapcsolatban: ha kettő között vacillálsz, szerintem a nagyobbat érdemes választani, különös tekintettel rá, hogyha duplájára bővítesz, akkor a mostani már biztosan kevés lesz.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Az igazság viszont az,hogy a varratok nem szépek-a flexem okozza hogy pofásak!;)Persze egyáltalán nem gyengék a varratok-de egy inverterrel,vagy igazi hegesztő trafóval lehetett volna olyanokat is csinálni,melyeknek semmiféle utómunkára nincs szükségük.Sajnos miután az én ipari gépemet el kellett adnom,nincs megfelelő trafóm.Egy Nordika 150-el szenvedek amikor hegesztenem kell...erre futotta a valamikori Hetra 200SVE maradékából:( A mostani trafóm sajátossága hogy későn gyújt,akkor viszont megszalad az amper-ennek okán hirtelen annyi ömledék képződik hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is néha "alászalad a salak"..nos ilyenkor a varratok kezdete nem szépen beégetett,hanem csak amolyan hidegfolyásos:(.Persze ez csak a szakértőknek árulja el magát-nekünk amatőröknek csak az látszik hogy a varrat egyenletes,szép sima-de hogy mennyit ér a kötés az elején?Nos ezért is kellett utómunkálnom-így viszont nekem is elcsúszik megfelelő szinten.Amit ti láttok a képen varratokat,az mind eltűnik a szem elől amikor belekerül a 18mm-es pozdorja lap,és arra a nikecell...A külső látszó varratok kritikán felüliek-azokat inkább visszaköszörültem,semmint nézhessem egész életemben!
Nos-azt hiszem az anyaghoz képest valóban sikerült kihoznom belőle amit egyszerű módszerekkel lehetett...meg amire módom nyílt.Nagyon szépen köszönöm a véleményezést,de ezt el kellet mondanom nektek-még hogy én profi? Bárcsak egyszer lenne még egy kis csinos 5.5kg-os inverterem..vagy egy jó 200A körüli CO gépem..na akkor!
Egyébként ez a megerősítési módszer akár kisebb-és gyengébb falú zártszelvények belső oldalán is hasznos lehet-ezért igyekeztem a kép feltöltésével,hátha a most állványt tervező Atis84 merít az ötletből.
Akvárium készítés?Nem!!!! Szénné nevetnétek magatokat rajtam...de egy más topicba most készítek egy postot-megértitek majd miért nem vállalom!
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
Mary
- roberto8802
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 97
Megkérnélek, hogy készíts képeket az akváriumok készítéséről, ha lehetséges. Tudom, tele van vele az internet, de mégis érdekel
- szotyika
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Tommy
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Íme az új állványom,amit mindenféle praktikával,az összes nálam eddig fellehető rozsdás vasakból dobtam össze:
Ha jobban megfigyelitek a lábak nem egyformák-a bal oldaliak 20x40x3 zártszelvényből,míg a jobb oldaliak 30x30x4-es szögvasból vannak.Hogy ennek mi a magyarázata?Irtózatosan centiznem kell a lakásban-ha mindkét oldali láb szögvas lenne,a polcokra nagy helyveszteség árán tudnám betolni a majdani akváriumokat.Így viszont betolom a szögvas láb mellé,és a zártszelvény mellett szépen beillesztem a másik akváriumot is:)...persze nem lesznek összetolva!
Még egy apró részlet:
Figyeljétek meg hogy tuningoltam a gyenge szögvasat:belehegesztettem egy 700x25xLv 4-es laposvasat....a polc így olyan merev lett,hogy saját súlyommal letesztelve egyetlen millimétert engedett.Megjegyzem,hogy a képen látható kereszttartó,és a tulajdonképpeni polc egyik élére álltam rá-az akváriumok nem itt fogják terhelni,így reményeim szerint az elhajlás nem lesz mérhető.Kénytelen voltam ügyeskedni-csak ilyen anyagok voltak elérhetőek számomra.
Amire figyelnem kellett:a szögvas megerősítésekor a betét behegesztése némi jártasságot követel a lakatos szakmában!Ha egyszerűen szépen sorban beszakaszolom a laposvasat a keletkező varratzsugorodás elhajlította volna azt..tehát a varratsorrend itt már szerepet kapott-de némi rutinnal megoldódott ez is.Rettentő munka volt amíg a rozsdás vasakból ez lett-de azt gondolom megérte.Már csak az akváriumok elkészítése van hátra-ez viszont egy másik történet.
Festését ismét a maradék vizes bázisú festékkel oldottam meg...legközelebb már alapozót is veszek,és meggyőződésem szerint szebb eredménnyel zárhatok majd.
Az állvány jellemző méretei:1630x875x625-négy polc,szerintem olyan 30 kg körüli önsúly.Természetesen saját gyártású szintező lábak kerültek alá....
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Szerettem volna a zártszelvényes kollégák adnak neked tanácsot-de ha jó az enyém is,én így csinálnám:a két 160 literes akvárium alá mindenképpen 40x40-est tennék,a többi helyre szó-szó jók a terveid!:)Ajánlom még figyelmedbe Lucius előző oldalon lévő Nr.66-68 sz. válaszait is!
A levegővel kapcsolatosan-én mindenképpen a nagyobbat venném!Úgy veszem észre,hogy terjeszkedni fogsz-így később jól jöhet a pluszlevegő-főleg hogy a szűrést is így gondolod.Nekem pontosan olyan van-de más a márka...ha kéred további segítségként megadom hol olvashatsz róla-bár lehet már megtaláltad.
Öhmm..nem hiszem el hogy megállsz 800 literes bővítésnél-ezért ajánlottam a nagyobb pumpát.De ha mégis,akkor a kicsi is bőséggel ellát téged-meglásd menyivel másabb a nyomásai is mint a játékpumpáknak!
Sok sikert neked-szívesen nyomon követném a munkádat ahogy haladsz a megvalósításban!
- Atis84
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 4
Tervezgetek egy akvárium állványt, melyre egyenlőre összesen 12 akváriumot szeretnék majd egyszer tenni, összesen 800 liter. Terv alul látható.
Két kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
Az egyik az, hogy milyen zártszelvény lenne megfelelő erre a célra. Kétfajtából gondoltam megépíteni, a vízszintes részeket 30x30x2 mm-esből és lábakat (oszlopokat) meg 40x40x3 mm-esből. Ez így elbírja-e a súlyt (később lehet, hogy majd az állvány tetejére is menne akvárium), lehet-e kisebb méretű zártszelvényeket használni, ha igen mekkorát és melyik részekre vagy esetleg nagyobb kellene?
A másik kérdésem az a levegőztető rendszernek a „szíve” lenne. A rendszert PVC-ből gondoltam összerakni, és azon 14 kivezetés preparálni. A 160 literesekhez 2-2 és a többihez meg 1-1 levegőztető kivezetés lenne, melyeknek végére jó nagy szivacsot raknék szűrőnek.
A gép -, amire én gondoltam - az az ATMAN HP-4000 (2.100 l/h) lenne. Ez elbírná-e a tervezett 14 kivezetést, és az esetleges későbbi bővítést (18-20 kivezetés) vagy kell a nagyobb az ATMAN HP-8000 (4.200 l/h)?
Na jó ez több lett mint két kérdés!
Várom segítő tanácsaitokat!
Előre is köszönettel és üdvözlettel: Atilla
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
Itt egy jó kis videó hogy amerikában hogy csinálnak fából állványt
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Viszont szerintem semmi akadálya annak hogy ha szeretnél beszélgetni a fa állványokról,akár tengeren túli linkek alapján is megtegyük azt...sőt kifejezetten jó volna átbeszélni az alkalmazott kötési módokat,a merevítések lehetőségét-aztán akár számításokat is végezhetnénk!Tanulságos lenne a kimutatás,hogy mennyi pénzből milyen állvány építhető a klf/különféle,bocs az állandó rövidítésekért/nyersanyagokból.....
Valahogy azt érzem,hogy én is idegenkedek már a vasas munkától-a fa barátságosabb-melegebb!Ma viszont nincs mese....készülnie kell az újabb állványnak,mert coryjaimat méltóbb körülmények között szeretném tudni-meg hát mire jó a szabadnap?
Az elkészült állványt majd bemutatom pár kép erejéig-reményeim szerint kiderül az is,hogy mégsem olyan rossz anyag a szögvas,és nem kell félni ha csak az van otthon-csak sok legyen!
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
Ami a posztom fő apropója volt, az a fa teherbíró képessége, mivel korábban az lett megkérdőjelezve. Ennek cáfolatára mutattam be a hazai példát. Megtehettem volna, hogy amerikai fotókat linkelek, ugyanis ott szinte kizárólag fából készülnek az állványok, sok ezer liter víz részére és eddig még nem olvastam olyat, hogy gond lett volna. Az igaz, hogy ott jellemzően vörös fenyőből vagy cédrusból készülnek. Magyarországon ilyen igényekkel nem nagyon lehet a kereskedésekben faanyagot vásárolni, itt jó ha lucfenyőből kap az ember harmad osztályút, amit extra minőségnek feltüntetve árulnak.
Úgy gondolom, hogy megfelelő anyagismeret és némi barkácskészség mellett igen jó és tartós állványt lehet fából is készíteni. Nekem jobban is tetszik mint a fém. Továbbá, ha megfelelő védelmet alkalmazunk, akkor igencsak hosszabbá tehetjük az életét.