Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?

Több
11 éve 6 órája #81 Írta: mcll
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. A fórumot átolvasva nem egyértelmű a kérdésemre a válasz. Adott egy akvárium, mely 120cm hosszú, 60cm mély és 60 cm magas (6-os üvegből van!), tehát kb 430liter űrtartalmú. Annak idején ehhez csináltunk házilag egy szekrényt bútorlapból. Az akvárium műsziklás, eredetileg ékszerteknősöknek készült, tehát kicsivel félmagasság felett (kb 35cm magasságban) van a tekiknek kialakítva a "napozójuk". Így a víz is eddig volt feltöltve, tehát max 35cm magas vízoszlop volt benne. A szerkezet kb 7-8 éves lehet.

A szekrény (ami itt most a lényeg) 18-as bútorlapból készült, középen osztott, szintén kb 60cm magas és az akvárium méretével egyező (szélesség, mélység), így az akvárium teljes felületén felfekszik rajta (de sehol nem lóg túl). Tehát függőlegesen 3db (két szélén és középen) kb 60x60-as bútorlap "viszi" a teljes súlyt, a tetején (és az alján is) egy-egy 120x60-as fedlap van, a felsőn (filclap közbeiktatásával) fekszik az akvárium. A hátlap pozdorja, bútorlap megerősítéssel. A 3db függőleges lapot minden saroknál belülről, a fedlaphoz és az alul levő vízszintes laphoz összesen 16db fém L profilú, kb 10-12cm hosszú polctartó fogja össze. Tehát felül 8 és alul 8 darab fogja össze a 3 függőleges és a két vízszintes lapokat. Nem tudom mennyire érthető ez. :)

Szóval bár a tekiknél az akvárium csak félig volt töltve, így durván 200 liter víz volt benne. Ok, valamivel kevesebb a műszikla miatt, legyen mondjuk 170 liter. Ez 170kg. Maga az akvárium nem tudom hány kiló lehet, azt tudom hogy 3-an cipeltük be és majd megszakadtunk. 6-os üvegből készült, sacc per kábé üresen lehet 200kg (?). Tehát durván ez 370 kg-ot nyomott (vagy többet?).

És most jön a kérdés. A rendszer 5 évet állt, sose volt se előtte se most vele bajom. Most (még halak, növényzet, aljzathomok nélkül) kb 40-42cm-nyi vízoszlop van benne lassan egy hete, de nem látok elváltozást sehol. Így most kb az akvárium súlyát olyan 500kg-ra saccolom. A kérdés, hogy merjem-e teljesen feltölteni, bírni fogja-e az említett bútorszerkezet? Ha feltöltöm teljesen akkor kb. 600-700kg súlyra számolhatok (vagy több, kevesebb?). Kb. mennyit bírna ez a szerkezet? Félek, mert ha elszabadul kb 400 liter víz, akkor vége mindennek, és persze szegény halaknak is.

Ti mit javasoltok? Inkább jobb a békesség és ne tegyek több vizet bele, vagy nyugodtan mehet fel a vízszint?

Köszi,
Üdv
Laci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja #82 Írta: halőrxxl
Félelmetes!
Takarékoskodott az anyaggal-de nem tudta hogy mit szabad és mit nem.Megjegyzem hogy az én 30-as szögvas állványom a behegesztett merevítőkkel olyan stabil mint az atom,pedig csak víz van rajta 550 kiló;)
Az én szememnek olyan mintha ez egy elválasztott akvárium lenne..de az szinte lehetetlen!Valószínű három külön akvárium,ekkor meg nagyon kell figyelni a medencék összetolására-felül összeérhetnek,és bumm-repedés indul!
T.:Gábor
Ui.:én azonnal kimerevíteném....

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 1 hónapja #83 Írta: Mátéfi
Britt akvarista állványa szépen felveszi a gravitációs formát.

Több
11 éve 5 hónapja #84 Írta: Atis84
Ő a NAGYIM! Tolmácsolom részére és édesapám részére üdvözleted, elismerésed. :)
Azért látszik magasnak a szerkezet, mert mamám nem mondhatni túl magasnak, kb. 150 cm, de valószínűbb, hogy már annyi sincs…

A szerkezet legmagasabb pontja 2 méter, de oda nem lesz téve akvárium, csak egy-két szekrény tetejére való kevésbé használt dolog…, ja és a rendszer szíve, egy ATMAN HP-8000-es légpumpa, amit páromtól kaptam még karácsonyra!

Igen, ezen én is gondolkodtam, hogy kell-e oda esetleg keresztmerevítő vagy vigyem-e közelebb a két hosszmerevítőt, polcrészt (piros), de arra jutottam, hogy a 10 mm-es üvegből tervezet aksik azt elbírják!

Köszönöm figyelmeztetésed és a jókívánságokat!

Üdv.: Atilla
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
11 éve 5 hónapja #85 Írta: halőrxxl
Csak nem hagy nyugodni egy pár dolog..és el is kell mondanom.:S
Visszaolvaslak Atilla,és tudatosul bennem hogy alulra két darab 200 literes medencét helyezel majd be..nézem a polcot,és látom hogy csak a két hosszanti oldal/elő,és hátlap/fog majd részt venni a teherviselésben.Hhhhhh....nem is tudom hogy mondjam:talán legközelebb a két alátámasztást/piros konzolok ugye/ ennél a dimenziónál én úgy helyezném el,hogy a középvonalhoz közelíteném.Tehát ha 400mm széles a medence,az alsó lapját elölről-hátulról számítva 80mm-el beljebb tenném.Ilyenképpen a fenéklap nyomását eloszlatnám..Sőt,lehet hogy az egész konzolt úgy oldanám meg hogy valami hasonló létravázat kreálnék mint a lábak,csak ugye ez vízszintesen fekszik majd a medencék alatt.Mindenképpen több alátámasztást adnék a fenéklapnak..de láttam már pontosan ilyen állványt is évtizedekig üzemelni mint a tiéd-csak lelkiismeretem megnyugtatására írtam soraimat.A jelenlegi kiépítésben a medencék sarkait fogja legjobban igénybe venni a konstrukció-bízom benne gond nélkül!Így legyen..eredményes halazást rajta,használd örömmel!

Több
11 éve 5 hónapja #86 Írta: halőrxxl
Sziasztok!
Igen,az andrást pontosan így gondoltam!Egyébként egyetértünk az előttem szólóval:ha a falhoz kirögzíted a hátsó sor létralábait akkor elhagyható a merevítés..Mint írtam is előző postomban a csavarokkal kapcsolatosan-a furatok helyzetével is egyetértünk..jó lesz így!
Nagyon köszönöm a két saját fotódat..a képen látható hölgynek add át kézcsókom,apukádnak pedig elismerésemet!
Te..milyen magas ez a szerkezet?Létráról kell majdan halaznod?

Több
11 éve 5 hónapja #87 Írta: Mátéfi
Jó lesz ez.

Egy megjegyzés: az ilyen típusú állványokat (kis mélység és nagy magasság) illik a felső részen minden lábnál a falhoz rögzíteni, hogy az előre borulást megelőzd. A borulást sok minden előidézheti, ezért jobb ez esetben 3 csavarral a falhoz rögzíteni legfelül. Ha ezt a falhoz rögzítést megcsinálod, akkor felesleges lehet az andrás merevítés, az akkor kell ha szabadon-álló és csavarozott rögzítésű a polc. Az a három fenti csavar többet segít mint gondolnád, persze tehetsz többet is, mondjuk a harmadik polc szintjére.

Több
11 éve 5 hónapja #88 Írta: Atis84
Rendben Gáborom!:)

Közben édesapám szorgalmas volt és a létra, lábrészeket össze is hegesztette, majd egymásra pakolta, a vasakat, szóval így fog kinézni élőben, de még lesz munka vele. (fúrás, alapozás, festés, stb.)

Igen, célom a szétszedhetőséggel a könnyebb pakolás, szállítás és az, hogy a folyosón és a bejárati ajtón gond nélkül beférjen a tervezett helyére!

Az „andrást”, amit írtál, azt nem tudom, hogy jól értettem-e, de remélem így gondoltad, ahogy alul a képeken látszik!? Remélem jól értettem a leírásodat.

Az az igazság a kilengést, oldalirányú elmozdulást teljesen kizártam, hogy ilyen előfordulhatna, mivel a szintenkénti 6, azaz összesen 24 csavar kellően megoldja ezt a problémát, valamint az, hogy az állványnak nem csak a két végén van lába, hanem középen is, bár lehet, ha összesen 4 létrarész lenne biztosabban néznek ki, de így is bombabiztosnak tartom. Az állvány talprészére nagy teherbírású szintezőlábak kerülnek, így szintben lesz az egész. A gravitáció meg nem oldalra húzza az akváriumok, állvány súlyát, hanem lefelé, így elképzelhetetlennek tartom, hogy az oldalirányba kimozdulna, akár egy kicsit is!

Az biztos, hogy az általad elmondott módszerrel az oldalirányú kilengés 1000 %-osan meg lenne gátolva, de szerintem a nélkül is 100 % biztos, de ezen még agyalok egy kicsit…

Csavarozás: Mátéfi kolléga megoldása számomra célszerű (vízszintes furatok, csavarozás), mert az akváriumok alá csak polifoam csíkok mennek, ami ugye nem vastag és így el fog férni a kilógó csavarvég is. A terhelést a létra fokainak merevítői (kék) tartják, de így némi terhet a lábak (szürke) is átvehet, átvesz.

Alátéteket vonatkozásában viszont ugyanazt gondoltunk, azokat terveztem is mindenféleképpen!

Köszönöm a segítő válaszokat, tanácsokat!

Több
11 éve 5 hónapja #89 Írta: halőrxxl

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Sokkal jobb az ötleted a színekkel mint az én betűs variációm-így élvezetesebb is a szép rajzod.Lássuk hát akkor azt a dolgot amit én a helyedben mindenképpen beépítenék.Csavarozós lesz tehát az állvány,ez jó megoldás akkor ha szűkösebb helyen kell vele manőverezni,netán a szétszedhetőség is cél.Szállításkor,a lakásban való mozgáskor mindenesetre nagyon megkönnyíti a dolgokat.Én azonban ha szemből nézzük az állványt ajánlom hogy építs be egy "andrást",mégpedig úgy,hogy a két szélső lábnál alulról induljanak,és a középső létraváz lehető legmagasabb pontjánál találkozzanak.A szürke színnel jelölt lábak síkjába besüllyeszthető,szintén csavaros megoldással megvalósítandó dolog ez.Célja az állvány oldalirányú "elnyaklásának" kiküszöbölése...
Jól tudom hogy a választott csavarméret irtózatos erőket tud megfogni,de a zártszelvényed falvastagsága ad némi esélyt a megingásnak.Hidd el nem nagy meló,és nagyon megnyugtató a végeredmény!A kivitelezést úgy csináld,hogy a zártszelvények végét ugye szögbe vágod..de van egyszerűbb is!;) Ha egyenes vágással készül az "andrás" mindössze be kell fenekelned,és egy megfelelően erős laposvassal kiegészítened amit rá is hegesztesz a zártszelvényre.A laposvasnál megfelelő dimenziónak gondolom a 40X5 mm-es kivitelt-a hosszára viszont ügyelj!Célszerűségi okokból úgy szoktuk ezt csinálni,hogy leszabjuk a megfelelő hosszúságú szelvényt,befenekeljük,majd odafogjuk egy -egy patentfogóval/asztalos szorító stb is megfelel!/a helyére,majd a laposvasat a megfelelő szögben meghajlítjuk...elegendő ha 40mm-t rálóg a zártszelvényre,két oldalsó varrattal szépen és atombiztosan rögzíthető is majdan.A szabadon álló-és immár szögben meghajlított rész hosszára azért kell ügyelni,hogy a szűkösebb helyen is majd szerelhető legyen a csavar.Elmondani bonyolultabb mint megcsinálni!Itt is megfelelnek azok a csavarok melyekről beszéltetek..
Nos,nézzük akkor az ominózus csavarok helyeit.Ahogy Mátéfi kollégánk mondja célszerű az elhelyezés-ha jól értem vízszintesen,ugye?Ha ezt választod akkor a polcokon nem lesz kilógó csavarfej,viszont a frontoldalon látható lesz a csavarok feje.Nem nagy gáz,ha nem lesz semmi a piros színű szelvényen a medencék alatt akkor így kell csinálnod.Ha viszont lesz az akváriumok alatt valamiféle falemez,vagy akár csak 20mm vastag nikecell akkor én a függőleges furatokat pártolnám.Minek kíméljük a kék színű tartókat,ha már ott vannak,nem igaz?Ez esetben csupán az akváriumok alatti betéteknél kell kimunkálnod a csavarfejek helyét,és kész...semmi nem látható,és valahogy így érzem jobbnak.Persze nem szakmai szemmel,hanem józan paraszti ésszel is...Az egész lelke amúgy is az andrás-azt ajánlom!
A csavarkötéseknél ilyen vékony falvastagságnál szoktuk azt csinálni,hogy /ennél a dimenziónál maradva/40X40x4-es kis lemezkéket pöttyintünk rá a szelvényre.Így mikor meghúzod a csavarokat nem a 3mm-es falvastagság ellenében dolgozik a csavar,hanem a kis lemezkével megtoldott vastagabb lemez az ellenfél.Ráadásul a kis lemez jobban kivezeti az erőhatást a szelvény széleire-magyarán nem fog berogyni a furatnál.Ez azonban egy kicsit időrabló dolog,ha gondolod van ennél egyszerűbb is.A barkácsboltban vásárolj a csavarodnak megfelelő ún.fakötésű alátéteket mind az anya,mind a csavar saját feje alá...olcsó,megéri ezzel is megerősíteni.Ez az alátét sokkal nagyobb átmérővel készül mint a gépészeti "sima" alátét..jó lesz!;)
Egyenlőre ennyi-egyébként emlékeztem a szép rajzaidra!
Ha valamit félreértettem szóljatok bátran-a munkához sok sikert!

Több
11 éve 5 hónapja #90 Írta: karancsalja66
Nekem is van pont ugyanilyen állványom és ugyan így szétszedhető
Attila

Több
11 éve 5 hónapja #91 Írta: Atis84
Még mielőtt mindenki marhának néz, hogy még a saját nevemet sem tudom leírni, a nevemet 1 T-vel és 2 L-lel írom. :)

Gábor: Igen, az összes polctartó (piros) csavarozva és a létrafokok (kék) hegesztve lesznek.
A számozás helyett én a színeket választottam.
Tehát a kék a szürkéhez hegesztve, míg a piros a szürkéhez csavarozva lesz.

Esetleg ha van valami ötlet, gondolat hozzá, azt szívesen fogadom!!!

Több
11 éve 5 hónapja #92 Írta: roberto8802
Értem mire gondolsz. Ezen el se gondolkoztam, mivel az enyém amúgy is egy keskeny változat, spóroltam a helyel. Nem hittem volna, hogy számít.

De az ötletadón is van merevítés :) egy jó merevítés sose árt :D

Több
11 éve 5 hónapja #93 Írta: Mátéfi
Robertó, a kiengedés oldalirányba valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a vízszintes elemek egy síkba kerültek a lábakkal és nem a lábon belül a létrafokra. Nézd meg figyelmesen az ötletadó fotót és a tied. De végül is jó, hogy sikerült megoldanod.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
11 éve 5 hónapja - 11 éve 5 hónapja #94 Írta: roberto8802
Sziasztok.

Én a közelmúltban fából készítettem állványt 4 db 50 literes akváriumnak.

Azt mindenképpen szeretném hozzáfűzni, hogy összecsavarozás után is még eléggé kilengett minden oldalra, így muszáj volt merevítést berakni. Én mind a három oldalára tettem egy keresztmerevítést, így már szinte elpusztíthatatlan lett :) A merevítést csak javasolni tudom!

lh5.googleusercontent.com/-jpEEnkUo0To/U...649-h865-no/IMAG0358

Nem mellesleg az ötletet tőletek merítettem:

lh6.googleusercontent.com/-A44ORC-f1zM/U...153-h865-no/akva.JPG

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Last edit: 11 éve 5 hónapja by roberto8802.

Több
11 éve 5 hónapja - 11 éve 5 hónapja #95 Írta: roberto8802
Sziasztok.

Én a közelmúltban fából készítettem állványt 4 db 50 literes akváriumnak.

Azt mindenképpen szeretném hozzáfűzni, hogy összecsavarozás után is még eléggé kilengett minden oldalra, így muszáj volt merevítést berakni. Én mind a három oldalára tettem egy keresztmerevítést, így már szinte elpusztíthatatlan lett :) A merevítést csak javasolni tudom!

Nem mellesleg az ötletet tőletek merítettem:

Mellékletek:
Last edit: 11 éve 5 hónapja by roberto8802.

Több
11 éve 5 hónapja #96 Írta: halőrxxl
Tehát a vízszintes elhelyezésű furatra esik a választás?Erről is beszéljünk még ha belefér az idődbe Attila!
De egy nagyon fontos-szintén egyenlőre csak kérdés:az összes "polctartó" csavarozva lesz?Úgy értem a létra lábak kivételével az összes vízszintes elem amin majd az akváriumok lesznek..Kérlek ne kapkodj most-amúgy is beszélni kell még erről,talán ráér holnap estig.
M.Gyula:bocs hogy belevakogtam,de igen fontos elemet is kihagy a kolléga ha ebben a formában építi meg.Ha egyetértesz beszéljünk még vele erről,nehogy egy instabil állványon halazzon aztán!
Attila:kérlek készíts egy olyan rajzot amin minden egyforma elemnek betűjelet adsz,hogy egyértelmű legyen miről beszélünk,rendi?Nem időhúzás,vagy beleagyalás részemről...segíteni szeretnék ha kell!Több szem többet lát,több ember sokkal jobb eredményre jut közösen szvsz.
Alig várom a holnap estét...érdekel a téma!

Több
11 éve 5 hónapja #97 Írta: Atis84
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom!!!

Több
11 éve 5 hónapja #98 Írta: Mátéfi
Én a lábhoz csavaroznám és nem a létrafokhoz, az ugyanis teherviselő és nem gyengíteném a furattal ha nem feltétlenül szükséges. De a 8-as bőven elegendő lesz amennyiben a súlyt a létrafok tartja. Viszont vigyázz a köszörüléssel, nehogy túlságosan elgyengítsd a hegesztési varratot.

Több
11 éve 5 hónapja #99 Írta: Atis84
A lábrészek hegesztve lesznek és a hosszanti merevítőket csavarozni szeretném mindenféleképpen. Akkor ezek szerint az utolsó képen a 2. verziót mondod jobbnak és ahhoz elég lenne Ø8 mm-es csavar.

Köszönöm a gyors választ!!!

Több
11 éve 5 hónapja #100 Írta: Mátéfi
Amennyiben a lábrészeket hegeszted és a hosszanti konzolokat csavarozni szeretnéd a láblétrához, úgy nem nagy terhelésnek lenne kitéve a csavar, mivel a létra összefogó viselné a súly legnagyobb részét. Oldalirányú erő pedig nem jelentős, ahhoz pedig bőven elegendő lehet a Ø6mm esetleg Ø8mm. De ha a hosszirányú konzolra hegesztenél minden létrafokhoz egy méretes u profilt, akkor akár csavar nélkül is stabil lehet. Csak rápattintod a létrafokokra.

Oldalmegjelenítési idő: 0.408 másodperc

Naptár

December 2024
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Bejelentkezés