- Köszönetek: 1688
Akvárium állványok készítése ki hogyan csinálja?
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nem gondolom hogy ilyen keresztmetszetnél fenyőből megoldható lenne az állvány.Viszont ha nagyobb dimenzióban gondolkodunk-keresztmetszetre utalok-akkor valóban lehet készíteni első osztályú fenyő fűrészárúból is megfelelő állványzatot.A fűrészelt anyagok minőségi jelöléseit gondolom ismeritek, de azárt egy a bánatom:minél jobb a minőség annál drágább,pedig örülnék a fordított arány/talanság/nak!
Nos..a Hollandiában fotózott állvány egészen biztos hogy valamilyen egzóta felhasználásával készült.Nem kívánnálak kiábrándítani benneteket,de ezek ára legalább olyan sokkoló,mint a rengeteg akvárium a képeken-én eltévedtem volna az tuti!És hogy esetleg mely fából gondolom hogy készülhetett?Csak erős tippek..de azt hiszem mahagóni,és cédrus szóba jöhetne.Meg ezer más is..hiszen ezek bírják a párás környezetet még kezeletlenül is-és itt aztán van ilyen!
Azért ne anyátlanodjon el az a hobbitárs sem aki nem kíván kisebb vagyont áldozni csak azért hogy fából készült állványa legyen.Vannak hazai fajok melyek megfelelnek-sőt pácolás után esetleg még a fenyő is jó nekünk!:)Maximum nem lesznek olyan vékonyka állványaink..na és?:)A minőségre-csomómentességre azonban erőteljesen felhívom a figyelmet!A faanyagok sajátossága,hogy már kis nedvesség hatására is veszítenek hajlító szilárdságukból...ezért jobb az alapos kezelés!
Egy példát is felhoznák hazai fára:az akác csúcs lenne nekünk...csodás a színe,irtózatosan erős-kemény!Viszont nedvesség hatására keményed dolgozik...ide-oda csavarodik.Tehát kezeletlenül ezt sem ajánlanám jó szível..akkor már inkább legyen egy csoda meleg színekkel pompázó tölgy állványunk!:)Viszont félek ezek elérhetősége is nehezített..így hát marad a fenyő-gondolatok az előzőekben.
Rengeteget lehetne erről még beszélni,és én szeretném is hallani hogy mi a véleményetek,esetleg akinek van fa állványa az mit tapasztal,milyen anyagból hogyan készítette?Gyerünk...elő a tudással kollégák!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211
Lehet fenyőből is, mert azokból is vannak masszívabb fajták mint pl. a borovi fenyő, amiből elvileg a távközlési vagy erősáramú oszlopoknak "kellene" lenniük.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Rendkívül tanulságosak a képek,rengeteg kiegészítést adhatnak a Halivadékkal tárgyalt témában!Éppen a fa állványoknál figyelhető meg legjobban az alátámasztás komoly kivitele..gyakorlatilag a levegőben lebegnek a medencék!:)Persze mint anno említettem az "old school" szerint a teljes alsó felületen való felfektetést javasoltam...de jeleztem hogy rengeteg helyen ez nem így van-és nagyon jó!:)Utolsó képeden felfedezhető az szemközti állványok felül való összekötése is...
Az összes képed igen tanulságos részleteket is tartalmaz-én biztosan vesézem őket egy darabig!
Szotyika kérdését nyitottan hagyom...ezzel mielőbbi újabb hozzászólásodat inspirálva!
Csoda helyeken jártál...isten hozott idehaza!
- szotyika
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
Pasa szerinted milyen fából volt?
Tommy
- Pasa
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 360
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A végleges tervben már számoltam az anyag vastagságával is, de a vázlatot nem akartam túlbonyolítani.
Szerencsére nem Nekem kell hegeszteni, hanem majd az ismerősöm Édesapaja fogja megcsinálni az állványt.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Hegeszteni szeretek...ez azonban még nem azt jelenti hogy tudok is! :)Azért az állványaim még tartanak,és készséggel segítek ha valahol elakadnátok..természetesen csak a saját tudásszintemen.Imádtam mindig is lakatoskodni,fémet-fát megmunkálni...erről szól az életem,hiszen első szakmám is a fémekhez kapcsolódik.Errefelé már egészen kisgyermek korban beleivódott a srácokba a vas szeretete,hiszen az Ózdi Kohászati Üzemek egészen a 90-es évekig itt szennyezte a környezetet.Ma már tiszták a patakok-folyók..de munka alig van:(
Hasznosnak,roppant jónak találom ezt a rovatot..ráadásul mérnök úr is van a beszélgető társaink között!
- szotyika
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 486
Tommy
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Toist:nagyapádnak legszívesebben még férfi létemre is kezet csókolnék,de kérlek add át a legjobb kívánságaimat a "Fiatalembernek":)Bizony a régi szakik szakértelme nem nélkülözhető....éppen ezért nem értem hogy az 50 év fölötti szakembereknek miért nincs felénk munkája,mindenhol a csak a huszonéves "csikókat" keresik.Persze tudom én..őket még ki lehet használni,meg lehet vezetni.Na ez volt a hatalmas off,egyben helyzetjelentés is innen tőlünk.
A postoddal egyetértek..rendkívüli módon számít a helyes méretezés!Senkinek nem kívánom hogy a kész állvány kicsinek bizonyuljon..Valóban a szelvények keresztmetszetét figyelembe véve kell méretezni-igaz a szögvas kevéske játékot is enged,de ez valóban kevés.
Említed a masszív pozdorjalapokat...nekem is ilyenek vannak kis állványaimon-de nem nevezném őket olyan masszívnak A pozdorja lapot főleg nem,hiszen a legkisebb víz hatására már duzzadnak,vetemednek.A magam részéről csupán amolyan lelkiismeret nyugtatónak gondolom őket,mert a középső részen kis nedvesség hatására már a nullához közelít az alátámasztó képességük.Viszont igazad van..nekünk hobbistáknak azt írja elő a bibliánk,hogy teljes felületen támasszuk alá az akváriumot-ezt meg is tesszük.Én viszont alánéztem egy pár éve készült állványom pozdorja lapjainak-és nem örültem :(A Sanyi által választott táblásított fa sokkal megfelelőbb-és oltári drága:(Megvallom továbbra is régi szekrények lapjait használom az állványaimon,de sokkal jobban figyelek a nedvességre!
Számomra átjött a konzolod alkalmazása,de ha megfelelő az állvány polcainak a merevsége akkor mellőzhető szerintem.Ja igen...ha egy polcra több nagy akváriumot is elhelyezünk,akkor sosem szabad "fullra"összetolni őket.Tudom hogy mindenki számára világos,mégsem haszontalan a figyelmeztetés:az összetolt akváriumok feltöltés után ha minimálisan is,de behajlítják a polcot....a medencék tetejénél pedig kisebb hely lesz ennek hatására,elrepedhetnek!Ajánlom a medencék közé is elhelyezni a nálad látott Polifoam lapocskákat,így a hőszigetelés mellett még a szomszédos akváriumokban mozgó halak sem zavarják egymást.Hacsak nem pontosan ez a cél mondjuk cory ívatáskor
A szögvasak,és mindenféle zárt szelvények derékszögű találkozásánál javaslom a gérbevágást-két db 45 fokos vég-illetve az eltérő dimenzióval rendelkező szelvényeknél a megfelelő szög alatti darabolást.Azt hiszem nálad a "flancsolást"látom kivitelezve a szögvasak találkozásánál...ez munkaigényesebb,és időigényesebb is mint a gérbevágás.Mindezek mellet több varratra is szükség van :(A hegesztés nem egy nagy "vaszizdasz"..gyakorolj csak türelmesen,én is autodidakta módon sajátítottam el.Talán CO-val könnyebben boldogulnál,hiszen ott nincs salak-a porbeles kivételével.Rengeteg házi barkácsolónál csupán a rutilos elektródák leolvasztására alkalmas váltóáramú "trafó" van,de ezekkel is csodás varratok érhetők el kis odafigyeléssel.Nagyon fontos a megfelelő pajzs,és a benne lévő fényvédő üveg erőssége.Ajánlom váltóáramú otthoni hegesztésre a 10-es "üveget",ezzel pl.én tisztán látom az ömledék,és a rajta lebegő salakképző anyagok elkülönülését.Rendkívül számít a salak távoltartása az ömledéktől,hiszen ha elészalad-szakkifejezés a hegesztőktől -akkor ott már nem is lesz fémes kötés-csupán hidegkötés.Ennek tartóképessége pedig nulla...Jujj de belemerültem...elnézést.Talán még nagyon kikívánkozik belőlem az amper nagysága:az általánosan használt 2.5mm-es elektródához 70-100A bőséggel elegendő.Tudom hogy ha több akkor könnyebben gyújtható,de a túl nagy amper szétfröcsköli az ömledéket,emellett túlhevíti az anyagot,és az elektróda bevonatát is károsítja.
Miután totálisan le is buktattam magam-hiszen a vasas meló a másik/sokadik/nagy szenvedélyem-úgy vélem bőséggel lesz miről beszélnünk a továbbiakban.Végezetül engedtessék meg egy poén amit anno a kollégáim gyakran elsütöttek nekem mikor tanulgattam a hegesztést:"Gabikám flexel mindenki tud szépen hegeszteni"!...Arra utaltak hogy miután a ravancsos tesznye varrataimat leköszörültem,már elfogadhatóak voltak.. Tehát Toist:nyugi...még a legprofibb hegesztő is tud hibázni,de állványainkhoz bőséggel elegendő lesz a mi tudásunk is.Nagyon szimpatikus az a vonásod hogy van önkritikád-nekem is gyakorolnom kellene többször!
Ha szeretnétek-és van rá igény-egy pár képen akár rettentő bőven is!/ /bemutatom a vasszerkezeti tudásom erre vonatkozó részét..de akkor át kel keresztelni a honlapot AM-Lakatos-ra! :)Nem mintha olyan nagy lenne a tudásom-viszont sokat tudok beszélni ...
Na ok..egyenlőre ennyi!
Ui.:megapost-omat még kiegészítem egy kis képecskével..szemléljétek csak meg amint darum villáját magamhoz édesgetem a melóhelyen!:)Oly sokszor kárhoztatom..pedig szeretem csinálni,igaz a pénzünk...hát szóval
Üdvözlet a "lemezbányából"....
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A csatolt képeken látható fekete vasállványt nagyapámmal hegesztettük tavaly, náluk padláson elfekvő "hulladék" vasakból... Mivel ő idén töltötte be 80. életévét, így aztán nem is csoda, hogy ennyi hegesztési hiba van az állványon! Folyamatosan próbáltam ugyanis ifjú titánként átvenni az irányítást, de rossz szemével és fájó, fogásra alig képes kezeivel mindig leiskolázott és az általam elkövetett rettenetes varratokat olyan rutinnal alakította optikailag is alig kifogásolhatóvá, hogy utólag sajnáltam, hogy nem vittem videót - mindig van mit tanulni az öregektől, de persze nem hátrány, ha >40 éven keresztül művezető hegesztőként dolgozott a "mester" az Ikarus kötelékében Elnézést az OFF-ért!
A számok:
- lábak 30x30x3-as szögvas
- polcok: 20x20-as zártszelvény, rajtuk 2 cm-es masszív pozdorjalap
- magasság 150 cm (felső szintet is lábról kezelhetőként akartam tartani), hossz 115 cm, mélység 51 cm
- az alsó polcon 3 db 75 literes akvárium látható, kissé elfordítva - hogy könnyebb legyen a méreteket elképzelnetek
A tapasztalatok:
- alsó polc 50 centinél kezdődik, a polc alatt túl nagy hely, a 40 cm magas akvárium fölött láthatjátok is, hogy túl kicsi a kezelőrés
- hiába a mérnök diploma, az ember elfelejthet számolni a terven a polc vastagságával és azt egy elhanyagolható vonalnak tekinteni (ugye Sanyi? Ahogy látom, Te is így tettél a tervrajzon, persze lehet azzal védekezni, hogy ez csak skicc! ), emiatt a középső polcom 150 cm magasság mellett csak 43,5 cm-es magassággal rendelkezik, ami csak azért nem komoly probléma, mert ide amúgy is békás terráriumot terveztem
- némileg az előző ponthoz kapcsolódik: magasságnál, hosszúságnál, szélességnél is úgy számoljunk, hogy tervezzük meg a hasznos térfogatot és ahhoz adjuk hozzá az anyagvastagságot!! Mérésnél és vágásnál kicsit jobban oda kell figyelni, de meg fogja hálálni magát, mert utána nem kell oldalra fordítva berakni az akváriumokat, hogy elférjenek a nekik szánt szinten...
- a teherbírása a célra bőven elegendő, most sajnos nincs feltöltve, így behajlást nem tudtam mérni
Egy másik ügy, amit még meg szeretnék említeni: személyes beszélgetésnél kiderült, hogy nem annyira ment át az "állvány rögzítése helyett tehermentesítő/léleknyugtató polctartó" javaslatom, ezért ezt is illusztrálom két képpel. Ez a barna, fa (hatású) asztal lapjának tartószerkezetéül szolgáló fehér derékszög. Gyengébb tartólapoknál is használható és a behajlás csökkentése mellett a lábakat is tehermentesíti, meg amiket már írtam.
- kapi
- Nem elérhető
- Növendék
- Köszönetek: 80
Lehet kapni nagyméretű 50-60 mm átmérőjű alátéteket is,én azt hegesztettem az állvány aljára erre hegesztettem az anyát.a csavar végére is hegesztettem alátétet ez fekszik fel a talajra.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Rajzolásban a gépen béna vagyok,de elmondom-meg fogod érteni!
A szögvas méretének megfelelő Lv.6-8 mm vastagságú lemezkét szabatsz.Tehát pl. a 40X40-es szögvashoz 40X40 mm méretűt.A közepén kifúrod a csavarnak megfelelően-M16-os csavarnál pl. 17mm átmérővel-és egyik felére ráhegeszted az egyik anyát.Ezután a kis lemezkét felhegeszted a láb végére,belehajtod a csavart melyen még egy anya van-kontrának.A csavar fejére hegessz egy szintén méretes talpat is-ahogy már javasolta egy másik kolléga.Miután felállítottad az állványt ezek segítségével a szintezés gyerekjáték...
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A szintező lábat kifejtenéd egy picit pontosabban, vagy egy rajz sokat segítene
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Felmerült még benned a kétség a 15cm vastag fallal kapcsolatosan...de panelban laksz!Tuti hogy vasbetonról van szó,jó sok vassal...ezért én jónak gondolnám ha fémdetektort is bevetnél majd a fúrások előtt,talán van is kölcsönözhető valakinél.A falhoz rögzítő csavarok száma...amennyit szeretnél,de 4db ajánlott!Elhelyezkedésük ne egyenletes legyen,hanem legfelül egy páros,és alatta a következő polcsornál a következő.Mint írtam is:ha kifelé szeretne dőlni,akkor a fal/padló találkozásánál lévő él mentén szeretne majd előlre dőlni-ergo forgató nyomaték keletkezik.Minél nagyobb erőkaron fékezed ezt meg,annál sikeresebb leszel-ezt azonban vágod!
De..és még mindig az a fránya de!Sanyikám...a padlód röhögve elviseli ezt a terhelést-hidd el,már más is mondta!:)Mérd csak meg a födémvastagságot....vagy ha liftezel akkor az emeletek közötti vastagságot!Baromi erős..és vasbeton szvsz.De tudod mit?Legyél nyugodt...rögzítsd ki a falhoz is az állványt,így aztán tuti 1000% hogy baj nem lehet!
/Ejj de szivesen segítenék.../
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A szintenkénti csökkenő megfordult a fejemben, de levetettem mert nem akartam túlbonyolítani a szerkezetet. Úgyis az lesz hogy amint bent lesz a helyén, újrarendezem a másik állványon is az akváriumokat, arra kerülnek a kisebb ivatók, erre meg a nagyobbak.
A 15 ös rést azt már a másik állványnál kitapasztaltam hogy éppen elég. A világítást meg megoldom mert erre az akváriumra is ki fogom terjeszteni a Led modulos ( leddiszkont.hu/termekek/led-modul-180-ft...-life-light-led.html )világítást. A trafót is anno úgy vettem hozzá hogy még néhány állványra való tartalék legyen benne.
A nem teljes felületet most elvettem, (bár Szankon nagyon a nagy akváriumok is így voltak elhelyezve)mert nem tudom még a rákerülő akváriumok méretét.
Lemértem a pincében a falat, hát nem valami vastag, mindössze 15 cm. Hány helyen fogassam fel, elég a 4 vagy inkább 6 legyen?
Előre is köszi a segítséget!
Fából is lehet szép állványokat készíteni. Egy nappaliba pl szebb és sokkal természetesebb mint a rideg vas.
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A szögvassal azért nem magyarázkodtam különösebben,mert így te is elgondolkodhattál vajon miért nyerő nálam -és pontosan bele is trafáltál!
Tulajdonképpen a szögvasakat a következőképpen használom-dolgozom föl:megfelelő méretű kereteket készítek a polclapoknak,aztán elkészítem a lábakat is.Bár eddig fixre hegesztett polcokkal dolgoztam,de a következőt szétszedhetőre készítem-illetve olyanra,amiben legalább pár polc magassága állítható.A szögvas polckeretekbe nálam 19mm-es bútorlapok,maradék pozdorja lapok kerülnek beültetésre,aztán ezekre kerül a 20mm-es nikecell.Eleddig még sosem volt gondom a nem megfelelő felfekvéssel...törés-repedés ismeretlen nálam.Mivel én eddig sok esetben a 40X40X4 mm-es szögvasat használtam,bátran ajánlom neked is....kissé masszív az hétszent..de erre számíthatsz ami a stabilitást illeti.A rajzodon tökéletesen el lehet igazodni,ám mivel az első lábtól nem 45 fokban tervezed vezetni a "konzolt",így azt a keletkező kis háromszöget javaslom kitölteni 3mm vastag csomólemezzel,és azt 30mm hosszú szakaszos varrattal rögzíteni.Ez a lemez hivatott felvenni azt a terhelést ami majd az elülső lábak tehermentesítésekor keletkezik-ha lesz ilyen!
Természetesen maradjanak az első lábak is..meglátod az ég világon semmi gond nem lesz!
De tovább gondoltam a dolgot.:)Mi lenne,ha gondolnál a jövőre,és alulra már most 60cm széles polcot készítenél?Szaporítani szeretsz..és akár keresztben is elhelyezheted a medencéket,sőt felfelé csökkenő szélességű polcokat alkalmazva a kezelhetőséget is nagyban javíthatod.Ívatásra a felső sorban lévő 30 centi széles polcot használnád,aztán ahogy nőnek a kicsik úgy kerülnének szintenként lejjebb..értelem szerűen egyre nagyobb medencékbe.Gondolkodj csak...de a helyet mindenhol lopni kell ahol csak lehetséges,hiszen mint tudjuk a jó akvarista akváriumainak számát is növeli-míg teheti!
A 15 centis kezelő rés magassága megfelelő...szükséges lesz majd mobil világításokat is készítened,hiszen "lehalászáskor" bontani fogod az egész medencét hozzám hasonlóan.ez későbbi téma...
Vannak még gondolataim,de várok az elképzelésed konkretizálódására-aztán abban az irányban ötletelünk tovább,ok?
Köszi hogy szürke hétköznapjaimba színt csempészel azzal,hogy hasznos dolgokon filózhatok...bárcsak a szomszédotokban laknék hogy együtt valósíthassuk meg!
Mindezen dolgoktól függetlenül még halk megjegyzésem is van:aki azt hiszi hogy az akváriumokat csak és kizárólag a teljes alsó felületükön alátámasztva lehet elhelyezni,az csalódna...rengeteg helyen láttam már mindössze pár centi szélesen felfekvő medencéket...sőt nekem is van ilyen állványom.Azonban most az "Old school" szerinti megvalósításról beszélünk-talán később tenyésztőink is bemutatnának pár állványukat mely a fent említett módon szolgál.Tanulságos...
Ui.:ne menjünk el a fa mint alapanyag mellett sem...Mac hasznosan említi meg ennek lehetőségét.
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
A dübeleknél inkább a legrosszabb esetre méreteztem mint a legjobbra, sajnos ez szakmai ártalom. A fal az beton közfal, majd lemegyek a pincébe és ott letudom mérni hogy milyen széles.
Eddig halőrnek az alsó lábakhoz tett 45fokos konzolosítása tetszik a legjobban, de úgy hogy az alsó lábak is megmaradjanak. Azt még nem döntöttem el hogy a rövidebbik oldali lábakat is összekössem-e mint Toist írta vagy sem, de a hátsó hosszú oldalait lehet össze kéne, ha már oda fog esni a teher egy része. A lábak megléte az esetleges eldőlés ellen véd, valamint mobilabbá teszi az egészet, ha esetleg később máshol szeretném használni.
A rákerülő akváriumokkal úgy kalkuláltam hogy egy 40 cm magasba is betudjak még nyúlni ha muszáj, de természetesen a magasságok is képlékenyek. Aki volt már nálam az tudja hogy az eddigiek között se nagyon van 2-nél több egyen magasságú.
Egyre inkább arra hajlok hogy az egészet szögvasból kéne csinálni, mert azzal centiket lehet nyerni a használhatóság javára.
A polcokra ilyesmi www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=206191 18 mm vastag polclapokat gondoltam, de lehet ez is túlzás. A polclapokat a szögvas keretre rá akarom tenni és nem bele.
- mmccannon
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 374
Mary
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Beszélgessünk a lehetséges megoldásokról,hadd válogasson a kolléga-ráadásképpen mi is gondolkodóba esünk.
Eddig nem mertem írni de van még egy bivalyerős megoldás is,anno segédkeztem ilyen építésében.A feladat az volt,hogy a padlóra semmiféle terhelés ne essen,csupán a falhoz legközelebb eső élen amennyire lehetséges.A néhai ismerősömnél még korszerűtlen-ún "horcsik"-födém volt..és ő sem akart a földszintre kilyukadni! Volt még egy nehezítő körülmény,ami szinte reménytelenné tette a kivitelezést:mivel eredetileg padlástéri beépítésről volt szó,körben csak 12cm vastag falak voltak,azok is kívülről hőszigetelve..
A Sanyinak javasolt állványokat készítettük el lakatos barátommal-de mindez kevés lett volna.Az oldalfalakra egyáltalán nem számíthattunk,mert mint a gazda mondta igen gyenge szerkezet...ő pedig csak itt kapott lehetőséget a hobbira.Sügérezett a kolléga...elképzelhető hogy a rendelkezésére álló teret körbe szerette volna rakni medencékkel,ráadásul nem is kicsikkel.Bármennyi idom a rendelkezésünkre állt-óh boldog békeidők!-ezért a szemben lévő falak mellett sorakozó állványait felül pár fordított rácsos tartóval összekötöttük.A kolléga hangosan nevetett örömében...én meg már szerettem volna látni a feltöltött medencékkel terhelt állványok elmozdulását.Mindent bevetettünk hogy a feltöltés közben mérni tudjuk az elmozdulásokat...akkor még nem volt segédvonalat adó lézerünk.Viszont elegendő volt a vízszintmérő,a függőón..és a mérőszalag.Mikor minden medence vízzel tele volt,az addig a födémre támaszkodó elülső lábakat a bátrabbik barkácsoló hobbista feltekerte...mert mondanom sem kell:természetesen a szintezéshez magunknak gyártottunk csavaros lábakat.Már nem emlékszem a mért eredményekre-de évekkel később is állt a "művünk".Sajnos az akkori kolléga már nem volt közöttünk...jó szívvel emlékezem viszont arra az örömre amit hobbi szobájában a rengeteg vízzel művelt.Volt is tőle halam...de akkor még én is az amcsi sügerek világába voltam szerelmes.
Hát..ennyi a kis kitérő.Jól esett elmondanom,és talán ebből is levonhatjuk a tanulságot:minden kivitelezhető....
Sanyinak az ég világon semmi extra dolga nincs azzal a kis állvánnyal-de ha kéri interaktív módon akár az egész szobájukat "bevasaljuk"!
De...amennyiben közfalhoz kell rögzíteni azt a bizonyos későbbi akváriumfalat,más a szitu!Kérem hogy szemléljétek meg,mert valóban nem mindegy a dolog...ráadásul rémlik mintha az a szomszéddal közös fal is lenne,ugye?