- Köszönetek: 1688
Vízkémia
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Nem lesz ideje megromlani-meg sejtelmem sincs hogy ezt mennyi idő után tenné meg aha egyáltalán megtenné- mert elhasználod!
Amiben kalibráltál azt már el kell "dobnod",hiszen felhígult az elektródán bevitt öblítő folyadékkal.Legalábbis szerintem így van-mint látod csak ötletelek.
A készüléked előírja a nedvesen tárolást?Ha igen a savas kalibráló folyadék maradéka tökéletes lesz-legalábbis a mi teszterünk használati utasítása szerint.
Sok örömet hozzá-és köszi hogy visszajeleztél a régebbi beszélgetésünkre!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 124
Mátéfi beküldte: Nem lenne szerencsésebb kalibráló folyadékot venni?
Sikerült szerezzek egy kis adag 7-es kalibráló folyadékot, igazatok volt, az ioncserélt víz nem 100%-os a műszer kalibrálására, most kalibrálás után megmértem, 6,8-as a PH-ja a víznek amit vettem. Bár kiindulási alapnak ilyen egyszerűbb műszerhez, mint az enyém, teljesen jó volt, az a 2 tized esetemben semmit nem számított, viszont így már tényleg pontosan van a 7-es PH-m kalibrálva. Időközben megrendeltem a savas/lúgos kalibráló folyadékot is, arról majd akkor tudok beszámolni, ha ideér kínából
Viszont egy kérdésem lenne ezzel a folyadékkal kapcsolatban, ez simán tárolható lezárt üvegben, és többször is használható, akár évekig, vagy csak egy darabig tartja a PH-t, utána ki kell önteni?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Gáborom ezt lepasszolom....én mindig az akváriumból veszek vizet!
Köszi!, csak azért kérdeztem, mert azt is a víz felső rétegéből szoktam venni, ahol van mozgás, és oxigén utánpótlás is folyamatosan, de akkor elvileg mindenhol kell lennie...
Nem, 7-es PH-m van, és ahogy nézem, savazás, vagy CO2 hozzáadása nélkül nem is akar lejjebb menni, szépen beállt erre az értékre. Miután a mohák így is nőnek, a halak meg látszólag jól érzik magukat (szaporodni elvileg közös akváriumba nem nagyon fognak egyébként sem), így egyelőre marad a 7-es...
nebula beküldte: @gabor77: ha valahol pangó víz alakul ki, mert ott nincs megfelelő áramlás, oda bekeveredni se fog a bomló anyag elvileg. ahol meg van rendes áramlás, ott meg elvileg mindenhol egyformának kéne lennie.
ha jól gondolom...
Azért annyira ebben ne bízz, miután felette megy el a víz, a víznél nehezebb szennyeződések egy rész nem megy át a sodrással, hanem szépen leül oda...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Igaz kolléga,igaz!Csak segítenék-de a technika valóban közbeszólhat!
A Gábor77-nek küldött válaszodban kicsit módosítanálak:ahol nincs áramlás,oda rakja ki sok esetben a mulmot a víz sodra..erre helyesen belőtt áramlatoknál kevés az esély,de ki tudja?
Sokat tartózkodom folyóparton..de még így sem eleget-ezért módosítottalak!:)Tavakban is megfigyelhető azért némi áramlás.....ugyan ez a szitu ott is.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ha jól gondolom...
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Gáborom ezt lepasszolom....én mindig az akváriumból veszek vizet!
Az ebéd melletti poén végeztével viszont kicsit komolyabban:elvileg ezt tudnom illene-és megpróbálom átadni neked ami Dr.Szita Géza tanításából megmaradt bennem.E szerint az oxigéngazdagabb részben a nitrát,míg a pangó részeken inkább ammóniában gazdag....A medencéinkben viszont az áramlás hatására nemcsak a hőmérsékletnek,hanem az összetevőknek is homogénnek kellene lennie..ezért hát tanácsot adni neked most nem tudok.Viszont te kevered a vizedet ugye lágy vízzel?Nos a kémhatásra ügyelj,mert azt bevéstem a fejembe hogy egy szint alatt/5.5ph/a nitrifikáció leáll-főleg hűvösebb vizekben.Nem kifejezetten akvárium körülmények ezek tudom,de másik hobbimból-elfoglaltságomból adódóan a szabad vizek "működése" is érdekel.
Rendkívül melegen ajánlom figyelmetekbe a fent említett úr írásait,és viccesen-barátilag adnék is egy kis "házit" nektek ha szabad:)...Keresgessétek ki a cikkeknél az úr írásait-garantálom hogy egyáltalán nem unalmas szakmaisággal,hanem igen képletesen,élvezetesen írja le mindazt amit tudnunk kell/ene!/a vizeinkről.Nem lehetünk elég hálásak neki...
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Gábor77:nem ok a módszered sajna...a ph mérőnek nem azért van szüksége az áramlásra hogy pontosan mérjen,hanem hogy az elektródára,a burkolatába ragadt esetleges szennyeződésektől-levegőtől megszabadítsd...
Erről jut eszembe, ha nitritet, nitrátot, vagy ammóniát szeretnék mérni, honnan érdemes a vizet szedni, hogy a legmagasabb értéket tudjam mérni? Szűrő bemenete, szűrő kimenete, vagy olyan helyről ahol nem nagyon mozog a víz. Akvárium teteje, közepe, alja? Hol szokott előfordulni a legmagasabb szint ezekből?
- nebula
-
- Nem elérhető
-
mivel már hónapok óta nyüglődök ezzel, tegnap - gabor77 hatására - megrendeltem az ebayről egy digi phmérőt. kalibráló folyadékot lehet itthon is kapni, de mivel még sose használtam ilyesmit, utána kell néznem az alapoktól kezdve... mindig van mint tanulni.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Adja a magasságos hogy mielőbb te is boldog tulajdonosa légy egy ilyen kis ékszer-műszernek!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
- JBL tesztcsík
- brómtimolkék
Az utóbiakkal nagyjából tisztázódik bennem a valóság, de ettől függetlenül szeretnék egy ADWA pH mérőt.
A JBL cseppekkel én úgy jártam el, hogy a 7,5 és 8,0 közötti színt "megfeleztem". Vizuálisan könnyű kiszaszolni, ha már túlléptük a 7,5-öt. Aműgy hangsúlyozom, hogy természetes fénynél kell leolvasni az értéket. Már jártam úgy, hogy lámpafénynél tettem, és bizony pofára estem...
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Hát tudod igen...éppen ez a gáz a csepegtetős tesztekkel,pontosabban a széles mezőben alkalmas eszközökkel.Végül az én szememnek is igen hasonló a két tartomány színe!De a 8.5 mezőt az előbb tévesen írtam:helyesen a 8.0-ra értettem hogy nekem kékes benyomást kelt a meglévő természetesen zöld színe mellett.A nevét nem tudom,de ha bárkinek kedve van itt még a színkódját is megtekintheti-meg persze a nevét:)Én elpiszmogtam vele kicsit,de hát még hajnal volt akkor...
web.t-online.hu/paulina/wwwww/htmlszin.html
Aztán megint belecsöppenünk abba a témába,hogy mennyivel kényelmesebb és egyszerűbb egy műszer kijelzőjét leolvasni,mint egy színskálát "skubizni"...ez igaz!Bevallottan e dolog,és a szaporítási próbálkozásaim voltak az okai annak hogy magam is az elektronikus műszerekre vágytam.Itt már részben el is mondtam gondolataimat azzal kapcsolatosan hogy kiknek gondolnám ajánlatosnak a műszereket..Persze ha valaki tényleg olyan elhivatott akvarista/pl.Gábor77/hogy a tartó vizét is szereti mérni,akkor hajrá-a műszerek hasznosak,szépek,egyszersmind előre vetíthetik a hobbi komolyabban való művelésének kívánalmát.Én valóban becsülöm azokat akik nem csak sóhajtozni,hanem tenni is akarnak a jobbításért....mindezek mellett eleddig jó pár éven keresztül nem voltak műszereim.
Hoppá.....ha nem szaladnék annyira eszembe juthatott volna hogy van már használható képem a szerveren..nézd csak meg a JBL teszt képét e blogban:
halorxxl.blogspot.hu/2012/07/blogarchivum-amhu_9009.html
Akkoriban nem sikerültek ide tennem a képeimet...ezért is a "külső" hivatkozás.A JBL tesztről vannak ott képek-talán neked is hasznos!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
de a fő probléma a 7-7.5-8. utóbbi kettő kb. tökéletesen egyforma.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ez a jbl teszt valahova 7 és 8 közé teszi a vizet, de megállapíthatatlan. megpróbálom mindjárt lefotózni a skálát, akkor érthető lesz, mi a bajom vele.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nebula: az üzletben műszerrel 7.15-öt mértek,a cseppteszt pedig 8 fölé taksálta vizedet?Szerinted ezt mi okozhatta-végeztél kontrollt másik csepegtetőssel?
Jbl "elszitázva?"Hmm...ehhez már kevés vagyok,de szeretném ha kifejtenéd hogy pontosan hogy érted ezt.Esetleg ki lehetne próbálni hogy eltolod a víz kémhatását és mérsz..műszerrel,másik csepegtetőssel is.Érdekes téma-köszi hogy felvetetted!
Gábor77: ok-ok..persze ha jól mér akkor gáz nem lehet!Viszont akár a csavarhúzós kalibrálást is használhatod a kalibráló folyadékokban...Javaslok még neked egy kis kísérletet,ha majd lesz ilyen folyadékod-és persze ha van kedved:állítsd be a műszeredet előbb úgy,ahogy legelőször vázoltad...ioncserélt vízben.Ha ezzel megvagy,akkor a mérő/kalibráló/folyadékokban is mérj vele!Ha a helyes értéket mutatja mindegyikben-tiéd a pálya,jó kis módszer ez!Megjegyzem hogy nem csak e kétfajta folyadékot lehet kapni-esetleg ha lúgos irányban szeretnéd hogy jobban mérjen megnézheted 10.0-val is!Ez szintén érdekes téma..neked is köszönöm,megvallom délutáni munkám során gondolkodtam a dolgon!
A vízcserékre való utalást természetesen csak amolyan "gyorsolvasóknak" szánt kiegészítésként írtam-hogy ne téves végkövetkeztetést vonjanak le.Tudod ha nem olvas végig valaki esetleg még azt hiheti hogy nitrátszelektív gyanta= nulla vízcsere.Többünk szerint e nézet helytelen.. és olyannyira az,hogy mindig hangoztatnom kell/úgy érzem/amikor e gyantáról van szó.Persze kitolható vele a vízcserék közötti idő-én ezt használom ki nagyon alkalmanként.Ismerős mikor hullaként térsz haza munkából,és napokig be vagy táblázva más fontos dolgokkal?Én néha járok így...
Nos mindkettőtöknek köszönöm hogy beszélgettünk e témákról is...
- nebula
-
- Nem elérhető
-
a neptunos pl csak 7.5ig mér - és olyan szín nincs, amit nekem a digitálissal [kereskedésben] mért vizem produkál vele, bőven 8 felett kéne legyen - ehhez képest a műszer 7.15öt mutatott.
aztán pont ez okból van itt egy jbl teszt is, 3.0-10.0 közt mér. viszont felesével. ráadásul a színskálája egyszerűen el van szitázva, ez egészen biztos, mert a 7.0hoz sötétebb szín tartozik, mint a 7.5höz [bár éppen csak árnyalatnyival, akár egyformának is mondhatnám]. tehát használhatatlan...
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Tökéletesen értem a műszered működését,de kérdés hogy így menyit érsz vele-meg ne haragudj!Saccolni magad is tudsz a halaid viselkedéséből,ahogy szintén beszéltük már.Végül azért bennem bújik a remény hogy nem is olyan butácska az a műszer...ha már összetéveszthető egy márkással nem lehet hogy abban van a legnagyobb különbség?
De meglátásom szerint a vízcserék pótolhatatlanok-nem vagyunk mi nagy haltenyészet ahol igen számottevő lenne a víz költsége!:
Nem haragszom, előre tudtam, hogy ennyi pénzért mit fogok kapni, sőt még az is benne volt, hogy esetleg nem működik. Ahhoz képest addig cseppekkel összehasonlítva 100%-os.
Az, hogy mennyit érek vele, majd kiderül, ha más PH-n is tudom tesztelni, ha ott pontos, akkor olyan mintha teljes értékű PH mérőm lenne fillérekért, ha nem, akkor még mindig marad az, hogy szerzek többféle PH folyadékot, és a mért értékek között már ki tudom számolni, hogy mennyit csalhat akár tizedes pontossággal is, de egyelőre bízom benne, hogy jól mér. A cseppeknél mindenesetre már 1 év alatt bőven olcsóbbra jövök ki.
Persze, a heti 10, vagy 20 százalékos vízcsere az mindig is meglesz, nem is azért tettem be a gyantát, hogy ezt megspóroljam, vagy elhúzzam. Egy 50 literes akváriumnál ez nem egy hatalmas tétel, még így sem, hogy javarészt ioncserélt vizet használok, hogy ne legyenek vízkövesek a halaim a 40-es összkeménységű vízben...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Tökéletesen értem a műszered működését,de kérdés hogy így menyit érsz vele-meg ne haragudj!Saccolni magad is tudsz a halaid viselkedéséből,ahogy szintén beszéltük már.Végül azért bennem bújik a remény hogy nem is olyan butácska az a műszer...ha már összetéveszthető egy márkással nem lehet hogy abban van a legnagyobb különbség?
Mikor már esik a ph a gyantával is szűrt vízben akkor elhanyagoltad..mint én anno direkt!Más fórumtársunk hívta fel erre először a figyelmem,mert nála bizony néha csúnyákat mutatott a mérője-aztán a gyanta kimerülése volt az ok.Szkeptikus voltam....és rákényszerítettem az én egyik kis csomagocskámat hogy totál telítődjön.Hát megtette...én pedig azonnal konstatáltam is halaimon a bajt.Ezzel vigyázni kell..én corykat tartok!Lehet hogy más fajok nem apatikus viselkedéssel,és az eleség visszautasításával reagálnak,hanem a "háton úszás" nevű sajnálatos eseménnyel.A gyantát regenerálni időben..inkább hamarabb mint később,hiszen mint mondják is több ezer ciklust elvisel.De meglátásom szerint a vízcserék pótolhatatlanok-nem vagyunk mi nagy haltenyészet ahol igen számottevő lenne a víz költsége!:)Mindezek mellett a gyantát szeretem,használom,sőt még további mennyiséget tervezek beszerezni!
Nos ennyi volt a válaszom neked..következő postomban a hétvégén valóban megosztom veletek gondolataimat a műszerekről.Kell,nem kell..kinek gondolnám hogy nélkülözhetetlen,és ki az aki nem fogja használni?De addig is várnám a ti gondolataitokat ha szabadna kérnem..