- Köszönetek: 124
Vízkémia
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
halőrxxl beküldte:
Utánaolvasni szükséges;).
Az a baj, minél többet olvasok róla, annál kevesebb az érdemi infó, és annál több a kérdés.
Most ott tartok, hogy a PPM-nek lényegében semmi köze az általános keménységhez, ha a Kalcium, és Magnézium sókon kívül van más is a vízben, márpedig van.
imperatore beküldte: vizlabor.shp.hu/hpc/web.php?azonosito=vi...__tds___fogalma_ddv4
Igen, végigolvastam ezt az oldalt is (többször), pont itt olvastam a PPM/GH közötti 10-es váltószámról (utolsó mondat az oldalon), máshol pedig 17-18 közötti értékek vannak...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- imperatore
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 75
Viktor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Utánaolvasni szükséges;).
A PPM koncentrációt "mér"-lehet hogy ha ebben számolsz a cukorra is jelez a műszered.Viszont a NaCl nem keményíti a vizet,hiába nő meg az oldott sók-mert ez is az ugye?-mennyisége.Mint vágod te is a víz állandó keménységét nem ez okozza-hanem mint le is írtad.
Miért ne jelezne magasabb oldott anyag koncentrációt a műszer ha valóban magasabb..és miért ne mutatna kevesebb keménységet,ha az nem változott?:)Javaslom hogy olvassunk utána valamennyien,és osszuk meg az információs linkeket.
T.:Gábor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
imperatore beküldte: www.inaqua.hu/Content/Vizkemia/hardness_units.htm
Köszi!
Akkor a 17,8-as szorzó nyert
Viszont a definícióknál itt nem látom, hogy befolyásolná-e a PPM-et a NaCl, csak a Kalcium, és Magnézium sókról ír. Sok helyen pedig azt írták, hogy a konyhasóval simán növekszik a PPM, az összkeménység pedig nem, akkor ez nem igaz?
- imperatore
-
- Nem elérhető
-
Az alábbi linken is érdemes olvasgatni, rengeteg hasznos információ van benne.
Viktor
- imperatore
-
- Nem elérhető
-
Viktor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Azt már sok helyen olvastam, hogy a só emeli a TDS szintet, de a keménységet nem, tehát sós vízben nem igazán lehet keménység mérésre alkalmazni, de ez engem nem zavar, elvileg nem sós a vizem.
Viszont a PPM/NK átváltásra is több (megbízhatónak tűnő) helyen olvastam más-más váltószámot, többek között 10, 17, 17,9 amikkel találkoztam, és azért a 10-17 között elég nagy a szórás ahhoz, hogy még saccolni se lehessen, nemhogy pontosan mérni...
Tehát ha tudtok valami 100%-os infót, az jól jönne...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Coryjaimnál igen sűrűn használom,hiszen ívatási kísérleteim során rendszeresen használok tebang leveleket,égertobozokat,mindenféle falevelet...nagyon jól megfigyelhető egyes természetes anyagok ph-ra gyakorolt hatását megfigyelni!
Amiről viszont még nem beszéltünk-de ha szeretnétek abba is belemehetünk:EC/TDS mérő-na érdeklődtök a téma iránt?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
imperatore beküldte: Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor minden egyes mérés előtt kalibrálnunk kellene a készüléket és mindezt egymás után kétszer is el kell végezni, hogy minél pontosabb eredményt kapjunk. A tejgyári laborgyakorlatom során például négy óránként végeztünk kalibrálást a készülékeken.
Hát, erre itt nem sok szükség van, de valószínűleg Te nem is egy ilyen kínai, 2e Ft-os műszert használtál
halőrxxl beküldte: Gábor:ez nem lesz ok....kevés a hely a kupakban.Mikor behelyezed a kalibrálandó műszert ugye kicsikét meg kell mozgatnod.Javaslom egy kissé nagyobb tégelyke használatát-nálam pl a Sera csepptesztek üvegecskéje van "hadrendben".Ha tizedes pontosság is elegendő-márpedig miért ne lenne?-akkor is tudnod kell hogy menyit csal használt folyadéknál-jól gondolkodsz!
Ok, akkor keresek valami edényt, mire ideér.
A cseppteszt üveg nálam nem jó, nem fér bele:
gabor77.uw.hu/001/hp_meter.jpg
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Gábor:ez nem lesz ok....kevés a hely a kupakban.Mikor behelyezed a kalibrálandó műszert ugye kicsikét meg kell mozgatnod.Javaslom egy kissé nagyobb tégelyke használatát-nálam pl a Sera csepptesztek üvegecskéje van "hadrendben".Ha tizedes pontosság is elegendő-márpedig miért ne lenne?-akkor is tudnod kell hogy menyit csal használt folyadéknál-jól gondolkodsz!
Imperatore:hát jah..na ezt felejtsük is el!
Egyébként meg higgadjunk le gyorsan....vessünk pár pillantást a mi saját műszerünk adatlapjára ha kérhetem:mit látunk a pontosságnál?Na ugye..a műszer is csalhat kicsikét,még ha alig értékelhetőt is.Ezek a kis kütyük-amikről most szó van-nem a professzionális felhasználóknak készültek-de nekünk bőséggel megfelelőek-persze csak szerintem.
Sokat számít a mérések gyakorisága,a tárolás is...
- imperatore
-
- Nem elérhető
-
Viktor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Akkor nekem külön edény sem kell, hiszen a műszer kupakja éppen olyan edény, amibe pont belefér, viszont folyadékból meg nem sok fér el már mellé, kipróbálom majd, hogy tudom-e így használni, vagy ilyenkor amikor beledugom a műszert, akkor kijön a folyadék
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
nebula beküldte: milyen fajta ez a kalibrálófolyadék?
Nem tudom, úgy kaptam egy kis üvegben egy ismerőstől, a munkahelyéről tudott hozni egy kis adagot. Azt mondta hoz majd savast is, de mondtam Neki, hogy már rendeltem, így mindegy, ezen az 1-2 héten nem múlik.
Mondjuk azt nem tudom, hogy használt-e, fel sem merült bennem ez a kérdés, remélem nem.
Az azért nem jó, mert ha tényleg változik a folyadék PH-ja kalibráláskor, akkor visszaöntés után legközelebb már más értékre fogja kalibrálni. Tehát én asszem megfogadom a tanácsot, és nem fogom visszaönteni amivel már kalibráltam, de szerintem félreteszem, részben a mérő tárolására, részben pedig kíváncsi vagyok, hogy mennyivel is módosul a PH-ja a kalibráló folyadéknak. Mert ha csak százados eltérés van, az nekem mindegy, hiszen ki sem tudja mutatni a műszer, csak tizedesjegyig mér...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Próbáljátok ki az ajánlott tesztet..ha ok,akkor ok!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ám ha végiggondoljátok,akkor bizony ki kellene önteni.Amikor ugye két pontra kalibrálunk még közben is öblíteni kell..na ennyire fontos az,hogy a folyadék-a kalibráló "lötyi"
Viszont én is takarékos magyar vagyok,és azt mondanám a spórolós kollégáknak:nem muszáj kiönteni.Nem kötelező,mert ha alaposan lerázogatod az öblítő folyadékot,akkor annyira kevéske juthat be ami kevésbé "hangolja el" a kalibrált oldatot.Ez viszont csak akkor érvényes,ha a műszeredet nem kívánod az elérhető legpontosabban belőni..mert már csalni fog!
De kérdem én:érdemes spórolni?Komolyan..ha a műszered tudja a tizedes-sőt a százados-pontosságot is,miért ne használnánk ki?Mennyivel másabb egy finomhangolt műszerrel mérni,mint egy "saccolóval"...ezt persze csak a magam ipari szemlélete miatt mondom,mert valójában nem hiszem hogy sokan halaznak századra lőtt vízzel!
Ám tegyetek próbát..javaslok egy kontratesztet:használd a műszeredet tetszés szerint,kalibráld,és a maradék folyadékot öntsd bele egy új kis tégelybe.Ne az eredeti kalibráló oldatba..az hiteles!
A legközelebbi kalibrálásnál használd a már egyszer használt folyadékot,és abban kalibrálj!Ha megvagy öblítsd le,és alaposan rázd le az elektródáról a vizet.Aztán már az eredeti-originál folyadékból kivett kalibráló folyadékra mérj rá...mennyi az eltérés?Ennyire egyszerű
Ha megítélésed szerint elegendő a pontosság neked,akkor lehet így is párszor..de az eredeti folyadékra vigyázz,abba sose önts vissza.
Párszáz forintos tétel....nem nagy durranás,mégis mi magyarok szeretjük az olcsóbbnál olcsóbb dolgokat-megoldásokat.Egy szint alá viszont hosszabb távon menni nem érdemes szvsz..
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Amiben kalibráltál azt már el kell "dobnod",hiszen felhígult az elektródán bevitt öblítő folyadékkal.
Köszi, ezek szerint az egészet kiboríthatom
Nem írja a használati, hogy bármibe is kellene tárolni, de akkor utánanézek, mert ezek szerint ha a Tiéd is ilyen kis üvegbúra, benne valami folyadékkal, akkor valószínűleg ezt is folyadékban kellene tárolni, még ha nem is írták...