Díszhalak etetése

Több
12 éve 11 hónapja #341 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Tegyél be néhány példányt egy borítékba és retúrral küld el Csernobilba. Ha visszajön, akkor óriási lesz és talán még világítani is fog az éjszakában.:laugh:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 11 hónapja #342 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Az az érdekes,hogy itthon is többen jelzik:szivacson csinálják.Mikor én próbáltam egy hatalmas nagy bűzbomba lett az egész...nyilván nem megfelelően tettem a dolgot.
Igazság szerint eddig a legsikeresebb voltam tőzegeken,de szépen ment mohán,és aprított fakérgen is.És itt álljunk meg egy szóra-tudjátok hogy lenulláztam-pontosabban egy agresszív penész tette-a grindál állományomat,így totálisan újra kel kezdenem az egészet.Akit csak megkérdeztem,mind másképpen csinálja,és jó pár klf.közegen.A mesternél jártamban ő adott olyan tőzeget amin ő csinálja-és kaptam gyönyörű tenyészetet is.Aggályom csak azzal van hogy ő elmondta:azt a tőzeget ő akár több hétig/egy hónapig is áztatja,és ezt ajánlotta a Novobaltra is.Nos anno én is megpróbálkoztam a Novobalt áztatással-a levet is felhasználtam medencéimben.Azt tapasztaltam,hogy az összes áztatott tőzegen lévő kultúrámat belepte egy pókhálószerű penész,és nem tudtam mit tenni..:( Viszont a natúr-csak megnedvesített-tőzegen minden ment mint a karikacsapás...míg vége nem lett a sok éves grindál "vérvonalamnak".
Gondolataim:nem mindegy hogy milyen körülmények között,milyen hőmérsékleten tartjuk őket...ugyanilyen markáns az etetésük is:mit,mennyiszer,és mennyire nedvesen?
Rendkívül örülök annak hogy ismét van grindálom....mindent el is fogok követni eztán hogy megőrizzem őket,mert tapasztaltam mennyire hiányzik nekem és halaimnak!:) Tavaly még volt módom ezzel kényeztetni blackjeimet..most se grindál még,sem pedig ezzel a coryval nem vagyok sikeres..de azért egy vigasztaló képem az van:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5876661843696749090
Sosem adom föl..a grindáloknak "kötelező" sikerülni,a blackeknek szintúgy..szóval halazok!:)
T.:Gábor
Ui.:van még valami..lehet hogy nem is ugyanazt a férget tartjuk?Ember legyen a talpán aki egy 5-10 mm körüli fehéres féregről megmondja hogy az pontosan mi?Szintén tavaly volt még atomerős televényférgem is!Amikor őket szétoltottam volt hogy nem akartak megnőni..rettenet sok 1 centi körüli féreg lett.Lehet hogy a környezeti változások egy másik fajt csaltak elő a kultúrából?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 11 hónapja - 12 éve 11 hónapja #343 Írta: Mátéfi
Grindál tenyészet:

!

Last edit: 12 éve 11 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 11 hónapja #344 Írta: Mátéfi
Szerintem adni adható, de azt tudni kell, hogy a fagyasztás során képződő jégkristályok nagy mértékben roncsolják a növényi szöveteket, ezért felolvadás után igencsak instabil lehet a vízben. Félő, hogy könnyen szétmállik és jelentősen szennyezi a vizet. De hát próbáld ki. Tartalmát tekintve, a fagyasztás elég jól megőrzi a tápanyagokat.

Más.

Van itt egy táblázat, melyben a hőkezelés vitaminokra gyakorolt hatását foglalja össze:

www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Robi0108, mikes

Több
12 éve 11 hónapja #345 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Sziasztok!

Főzőtököt fagyasztás-felolvasztás után lehet adni plattinak, ancinak?

Köszönettel :

Mikes

Több
13 éve 2 napja - 13 éve 2 napja #346 Írta: Mátéfi
Tudtátok, hogy a spirulina latin neve: Spirulina platensis
...és nem is alga, hanem fotoszintetizáló fonalas cianobaktérium?

ejbiotechnology.info/content/vol5/issue3/full/8/index.html
Last edit: 13 éve 2 napja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Több
13 éve 4 napja #347 Írta: Mátéfi

Több
13 éve 4 napja #348 Írta: Mátéfi
Ugróvillás tenyésztés:

Több
13 éve 4 napja #349 Írta: halőrxxl
Hejj micsoda linkeket nyomattál be Mátéfi!!!!!Csúcs,nagyon köszi!:)

Több
13 éve 4 napja #350 Írta: Mátéfi
...és milyen változatos kis fickók:

www.collembola.org/

Több
13 éve 4 napja #351 Írta: Mátéfi
Itt van még egy klassz leírás az ugróvillások tenyésztéséről:

www.froschkeller.de/spr_schu.htm

Több
13 éve 4 napja #352 Írta: Mátéfi
Sok halfaj, főleg a felszínről táplálkozók, biztosan szívesen belakmároznának az ugróvillás pecsenyéből. Nem tudom milyen tápértéket képviselhet a halak számára, de úgy gondolom, hogy jól beilleszthető az étrendjükbe és egy héten egy két alkalommal etethető. Meggyőződésem, hogy a díszhalaink eredeti élőhelyén is esznek ilyen kis ugróvillásokat, amit az esők bemoshatnak a folyókba vagy áradáskor részei a terülj-terülj asztalkámnak. Azért jutott eszembe erről írni, mivel most kaptam ajándékba egy kedves AME tag házaspártól (ezúton is hálásan köszönöm!) pár ezer darabot a saját tenyészet indításához. Én meg elkezdtem sokat gondolkodni e témában és kutakodni a hálón. Íme egy kis ugróvillás mustra:

www.nhm.ac.uk/resources-rx/files/35feat_...st_abundent-3056.pdf

Több
13 éve 4 napja #353 Írta: Mátéfi
Létezik egy nagyszerű haleledel a Moina. Tulajdonképpen egy vízibolhaféle trópusi változatban. Nekem volt és rendkívül könnyen tenyészthető még ki edényekben is. Sokkal táplálóbb mint a hazai magna vagy pulex és lényegesen egyszerűbb a tenyésztése is házilagosan. Nagyon szeretnék megint hozzájutni, mert ismét csinálnám a halaimnak. Kérlek benneteket, hogy próbálkozzatok a beszerzésével ti is, és ajándékozzuk meg egymást oltó anyaggal. Itt van egy kis leírás a tenyésztésükről:

edis.ifas.ufl.edu/fa024

Több
13 éve 4 napja #354 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A neten láttam anno, hogy vattakoronggal szűrik, mint házilagos megoldás, mert az megfogja a kis rákokat, de a sós vízből nem sok marad benne. Én a helyedben kipróbálnám, nem egy nagy befektetés némi vatta korong, a szivacson szerintem simán átmennek a kis rákok. (bár lehet van olyan sűrű szivacs is amin nem, de én még nem találkoztam olyannal)
Emellett ha tényleg megfogja az artemiákat, akkor nyugodtan átmoshatod klór mentes édesvízzel egy kicsit, és akkor már a sós víz sem gond.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 4 napja #355 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Üdv, mindenkinek.

A Cory paleatus ivadékoknak a Seta Artemia-Mix nemű termékét adom jelenleg,de az ugye sózott. Nem lesz bajuk a kicsiknek, ha mindig egy kis sós víz jut a medencéjükbe? Szűrni csak sűrű szivaccsal tudnám... Szűrjem? Mik a tapasztalatok?

Több
13 éve 6 napja - 13 éve 6 napja #356 Írta: halőrxxl
Igaz..hajnali munkám utáni fáradtságomban elfeledtem nyilvánossá tenni.Már megtekinthető!:)
Ui.:"Fájdalomdíjként" egy kis corys képet még beszúrok...
Last edit: 13 éve 6 napja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 6 napja #357 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában

picasaweb.google.com/116433162749944378009/Microworm
Ha magyarázat kell kérlek szólj!

Engem érdekelne a dolog, de sajnos nem lehet megnyitni:

Sorry, that page was not found.

Több
13 éve 6 napja #358 Írta: halőrxxl
Videót nem sikerült készítenem...de vannak képek.
picasaweb.google.com/116433162749944378009/Microworm
Ha magyarázat kell kérlek szólj!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28

Több
13 éve 1 hete #359 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Azt el is felejtettem mondani, hogy újabban a plangtonozásnak hódolok bár mostanában nem akar összejönni :S
Felmelegedett a víz emiatt főleg csak vizibolha van illetve a kis tó kiöntött és most kb 10x akkor lett a vízfelület és szétszóródott a maradék cyclops ami nekem kellene :S

Több
13 éve 1 hete #360 Írta: halőrxxl
:silly: Ez megint tetszik..hogyne tetszene,mikor pontosan azon az úton menetelsz ami halaid természetközeli etetéséhez vezet-meglásd kis idő múlva neked is külön "bolondériád" lesz az élőeleségekkel való etetés,meg az otthoni tenyésztés!
Igen,igaz hogy a halak ettől valamiképpen élénkebbek lesznek,és nem is kell nagyon belemerülni a miértekbe-vadásznak a kajára mint a természetben.Lehet hogy pontosan nem ezekre-nagyon valószínű-de hogy "elszalad előlük" az eleség az tuti..menni kell,el kell kapni,aztán lenyelni mielőtt egy fajtárs szemet nem vet rá!Ez az igazi...de persze emellett valamennyien etetünk szárazakkal,fagyasztottakkal,sőt magunk kreálta kajának valóval is..akvarizálunk!:) Biztosan észrevetted hogy postjaimban mindig igyekszem meghúzni a határvonalat saját magam számára:nem szeretném ha ez a nagy "élőzés" olyan hangsúlyt kapna mintha nem sokba nézném a bolti kajákat.Erről szó nincs..sőt,azokkal is folytonosan próbálkozom-szerencsém is van,mert coryseregem jelzi ha valami tetszik..de azt is ha nem!Hogy e hozzászólásommal új kifejezést kényszerítek a helyesírás ellenőrzőre/élőzés/ azt is jelenti:elkötelezettje vagyok,és elfogultságom révén néha bizony magyarázkodnom is kell.Röviden:a szárazakban is otthon vagyok-több kiló most is szeretne kijönni a fagyasztóból-,de a szárazaknak komoly gyári reklámja van..az élőknek nincs!Ráadásul az élők sokkal több munkával és ismeretanyag megszerzésével járnak-akiktől én tanultam anno/és most is/ azok az élőzők táborábatartoztak...és engem nem kellett győzködni!;)
Némi munkádba kerül hát ha ezt az utat is választod-de biztos lehetsz benne hogy bárminemű segítséget megkapsz a kollégáktól,és persze tőlem is!Ebből kifolyóan mondom:bátran kérdezz bármiről,nincs buta kérdés-sőt tőled is fogunk tanulni!Eleségoltásokat könnyedén szerezhetsz vagy börzéken,vagy személyes kontaktusok útján...páran a postát is vállalják.Mégis legjobb ha magad veszed át...tessék hát felkutatni a lehetőségeket,ha fővárosi lennél már meg is van a lelőhely!
Mesélj csak erről a filmrétegről-sőt külső hivatkozás útján mutathatnál nekünk képet is!
Jól érzed:a lemosásos eljáráshoz keményebb közeg kell..viszont ha átlátszó edénykébe teszed őket világos helyre akkor nagyobb eséllyel másznak fel a doboz oldalán!;) Sőt...azt mondják külhoni kollégáink,hogy az oxigénszint csökkenése is elősegíti a felkapaszkodást.Fedd hát le légmentesen-és kérlek jelezz itt vissza hogy mik a tapasztalatok rendben?
Nem sokat számít ugyan az én véleményem,de nagyon pozitívan értékelem azt ahogy az illatukról beszélsz!Adja az ég hogy sose ismerd meg a másik végletet,mert elmondom hogy még az én dohányos orrom is ellenkezett mikor elbénáztam valamit..de még inkább akkor ha trehányságból hagytam besűrűsödni a tenyészeteim egy részét./Vagy az inkább kísérlet volt?Nem merem leírni,mert hátha olvassa a párom..ne tudja milyen dolgok futnak éppen :D/
Ígérem hogy a hétvégén megmutatom neked mit jelent a lemosás...még egy rossz minőségű videót csak elbír a YT!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.348 másodperc