Az akvárium szûrése

Több
12 éve 10 hónapja #321 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ezt úgy szokták csinálni,hogy a hordót lesüllyesztik a tó mellé lehetőleg.Így esztétikusabb,és kisebb szivattyú igénye is van.Anno én javasoltam egy kollégának hogy két rekeszest csináljon ...az első a durva szennyeződéseket megfogja-ezt gyakrabban kell takarítani-,a következő pedig ennek a tiszta vizét kapja meg..tisztán csak biológiai.Ekkora tóhoz nem nagy pukkanás a dolog,sikerülni fog.
A tájolás, az esetlegesen behulló szennyező anyagok sokat számítanak..és még valami:ha úgy gondolod úszó növényzetet mindenképpen telepíts,rengeteget segít.
Sok sikert!
lmgtfy.com/?q=pond+filter+diy
;)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Pana28

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 10 hónapja #322 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Lenne egy nagy nagy kérdésem:
Pár hete kipattant a fejemből, hogy csinálok egy kis kerti medencét a halaknak, mert ott mégiscsak jobban érezhetik magukat a napon és a szabad természetben :D
Találtam is boltban egy 2300 litereset amiben már van is 30-40 hal próbaképp jól érzik-e magukat.
Olyan boldogan szedegetik a szúnyoglárvákat, hogy szerintem igen
Nem tűző napon vannak reggel este éri őket egy kicsit a nap de mégis zavaros lett a víz pár napja szerintem a melegben az alga kezdett el felszaporodni.
Emiatt is és amúgy is kellene szűrés elgondolkoztam, mit lehetne összebarkácsolni hozzá?
Egy küldő szűrőre gondoltam, ami mondjuk egy műanyag hordó amit telerakok szivaccsal és ez elég nagy felület lehetne biológiai szűrésnek.
Bele két cső egyiken belemegy a piszkos víz a másikon kijönne a tisztított
viszont valahogyan ezt a vizet keringetni kellene és visszaszivattyúzni a medencébe
Ezt hogyan lenne érdemes megcsinálni? Ha költségtakarékos az sem baj természetesen :)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 11 hónapja #323 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Az akváriumból a víz lefolyik egy külső szűrőbe, ami visszanyomja a vizet az akváriumba. A visszamenő ágra van beiktatva a "fluid bed" szűrő ami ugyanazon az elven működik, mint a homokszűrők, csupán könnyebb és porózusabb anyag a szűrőközeg. Több baci, hatékonyabb biológiai szűrés.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
12 éve 11 hónapja #324 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Lehet tudni hogy miből avnnak azok a golyócskák? a barnát agyagarnulátumra tippelném. Milyen szűrő hátásfoka mondjuk egy sima szivacszsűrőhöz képest?

Több
12 éve 11 hónapja #325 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
A cső ahogy nézem az akváriumból szállítja a vizet a szűrőbe. Gondolom a csövön valahol van egy külső pumpa ami szívja az akváriumból a vizet, és nyomja át a szűrőn...

Több
12 éve 11 hónapja #326 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Mátéfi, a cső hová vezet? Pl. egy alsó akváriumba vagy egy motor nyomja vissza az akváriumba?

Több
12 éve 11 hónapja #327 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Imádom ezeket a szűrőket:

Több
13 éve 2 hete #328 Írta: halőrxxl
Még annyit:egy igazán jó fórumon nem az igazunkért harcolunk-pedig van erre is precedens.A jó hangulat,a segíteni akarás,és ha belefér még a barátkozás is célja kell hogy legyen egy ilyen közösségnek.
Nagyon köszönöm hogy meghallgattál,és tudom:a továbbiakban veled tovább bővül azoknak a köre akik a hobbiért megteszik ami annak jár!Tanulj sokat,olvass mindenhol-ha olyan segítség kell amire nem találsz hirtelen választ akkor pedig itt a fórum!Esténként te is csatlakozz a chatelők társaságába ha gyors megoldás kellene...
Tipp:mivel elevenszülőkkel kapcsolatosan kérdeztél azonnal adok is egy linket-sőt többet is neked...a moderátoroktól pedig elnézést kérek az "off hadjáratért"-a dolgot így volt célszerű lerendezni szvsz.
Tehát a linkek:
www.ame-poecilia.akvariummagazin.hu/
akvakultura.blogspot.hu/

Hirtelen ennyi...
Jó szórakozást,és sikereket a hobbiban Krisz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: krisz

Több
13 éve 2 hete #329 Írta: halőrxxl
Az is könnyen elképzelhető hogy Diana Walstad ejtette jótékony révületbe...ez azonban amilyen egyszerűnek tűnik,annyira "mélyvizes"! Én jószerével még középhaladóknak sem javasolnám...bizony hogy kell az a szűrés!
www.theaquariumwiki.com/Walstad_method

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #330 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Mary ! Ez a növényes szűrés kategória lenne, de az azért nem ilyen egyszerű!!! Szerintem ilyenre gondolt.
Last edit: 13 éve 2 hete by Robi0108.

Több
13 éve 2 hete #331 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
És mégis, HOL olvastál ilyen bölcsességet?!?
Konkrét linket kérek, mert hullik a hajam a blődségektől!

Mary

Több
13 éve 2 hete #332 Írta: Robi0108
Szia! A sok növény, rendszeres vízcsere nem helyettesítheti a szűrést. Ez hogy így működjön nagyon el kell találni az arányokat.

Láttam kicsi akváriumot két tő növénnyel, és kép guppival szűrő nélkül. Ott naponta volt vízcsere pihentetett vízzel. Szerintem kell a szűrő.

Több
13 éve 2 hete #333 Írta: krisz
krisz válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok!!
Azt olvastam , hogy a guppiknak sok növény és hetenkénti vízcsere mellett nincs szükségük szűrő, vagy levegőztető technikára.Ez igaz??????
Előre is köszönöm!!

Több
13 éve 4 hete #334 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ez a keserűfű, amiről annyit írtam, szépen beállt, nem nő most sem felül, sem pedig a gyökere. Jó így. Ajánlom erősen.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, saluosi, nebula, Robi0108

Több
13 éve 4 hete #335 Írta: Robi0108
Viszont nem is bonyolult.Az lenne el sem kezdtem volna. Havonta cserélem, akkor kémiailag szűröm. Benne hagyom, és bioszűrő lesz belőle. Nem kell nagyon túlmisztifikálni. Csak egy szűrőmédium. Ezt is 3-4 havonta átmosom akvárium vízben , és mehet vissza.

Több
13 éve 4 hete #336 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Nagyon köszönöm a részletes leírást. Úgy döntöttem, hogy még egy ideig tűrtőztetem magam és nem vetem be ezt a csodafegyvert. Nehogy óvatlanul likvidáljam a kedvenc baktériumaimat is. Ugyanis nem nagyon tudom megkülönböztetni melyik az ellenséges és melyik barátságos. Ráadásul ammónia szintet se nagyon tudok mérni, meg indítóbacijaim sincsenek kéznél. Gondolhattam volna, hogy ez nem olyan egyszerű menet, mint ahogy elsőre tűnt. Mindenesetre köszönöm a szakszerű eligazítást.
Üdv: halas

Több
13 éve 1 hónapja #337 Írta: Robi0108
Szia! Macskaalmot amire rá van írva, hogy akvarista célra is alkalmas valószínűleg nem találsz. Sőt biztos nem. :) Olyat halas boltba tudsz venni . Amit mi használunk, használtunk azt úgy hívják, hogy "Biolux" Lehet másik fajta is jó, de nem tudom. A macskaalmot nagyon át kell mosni!! Rengeteg víz kell hozzá.Károsnak nem káros, de amire az letisztul az akváriumba megőszülsz.:laugh: A szemcsenagysága is 0,5 cm. Amit jó ki kell mosni az kvarchomok szemcsenagyság. Mosás után a legfelső rekeszbe érdemes tenni. Alá perlont, vagy szivacsot.Csak tiszta vízzel érintkezzen, mert ha berakodik , eltömődik sokat nem ér. Gyakorlatilag ,mint az aktívszenet. Szűrő elindításakor valami ködszerű anyagot tol be az akváriumba. Nekem ez egy nap alatt tisztult le. Nem káros, csak nem szép.Két-három nap után fogod látni a különbséget. Amire nagyon kell figyelni, hogy a biológiai szűrést hazavágja.Minden tápanyagot ,amit a hasznos baciknak kell megköt.Érdemes lenne két- három hét után ammónia szintet mérni.Mert mire a zeolit telítődik , a bacikultúra éhen hal. Személy szerint egy hónap után tettem a szűrőbe indító bacikat.Mivel bioszűrésre is kiváló.Kémiai szűrés lenne a lényeg, akkor havonta cseréled, indítóbaci nem kell.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 1 hónapja #338 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Akkor most lassan írom le, hogy én is megértsem.
Ha zeolitot szeretnék szerezni, akkor átvizsgálom a macska-almok választékát, megnézem melyikre van ráírva, hogy akvarisztikai célokra is alkalmas. Tegyük fel, hogy találok ilyet. Ekkor boldogan hazaviszem, belehelyezek egy kisebb adagot egy nejlon harisnyába, majd azt belerakom a külső szűrőm egyik fiókjába (mondjuk az aktív szén részére fenntartott fiókba a szén helyett) Megjegyzem a fiókokban lévő szivacsokat, kerámia gyűrüket, műanyag golyókat, stb. mindig folyó csapvízben szoktam kimosni.
Miután összeraktam és újra üzembe helyeztem a szűrőt, izgatottan várom, hogy a halaim jobb kedvűek lesznek-e, avagy elkomorodnak. Sajnos napközben dolgozom, így nem tudok kellő mennyiségű időt fordítani a vizsgálatukra.
Nagyjából ennyi lenne a teendő, vagy kihagytam valami fontosat?
Üdv: halas

Több
13 éve 1 hónapja #339 Írta: halőrxxl
Igen..az aljzatban ha megfelelő a közeg igen tetemes szűrőbaktérium telepek alakulnak ki.Én is meglepődtem anno,hiszen volt az évek alatt meghibásodó szűrőm is...ekkor egyszerűen csak porlasztót tudtam betenni arra a pár napra.Szentül meg voltam győződve hogy most aztán lesz olyan vizem hogy bele sem látok-aztán nem így lett!
Igaz hogy az áramlás kisebb volta,meg a szűrő szívóhatásának hiánya miatt az "ancihurkák" csak feküdtek a talajon....aztán meg eltűntek szép lassan.Porszívózgattam én,de egy idő után azt mondtam:történjem aminek történnie kell-én bennhagyom!Csupán esztétikai kifogásolnivalót okozott a mulm-a víz mindvégig megfelelő paraméterek között maradt.Aztán már megvolt az új szűrő-én meg hónapokig nem tettem be!Valahogy hasonlított ez az "El Natural" low tech vonulatához....csak némi áramlást keltő levegő beporlasztás volt,és mégis!Végül akkor szakítottam meg a folyamatot amikor barátaim már szóltak hogy kellene kis ancika-ekkor beüzemeltem/beoltottam az új szűrőt.Ennek 7.éve-az akvárium amiben ez megtörtént semmiféle átalakításon nem esett át,csupán közben elfogyasztott egy belső szűrőt,és már nem is kap újabbat.mostanában már igazán ideje volna kiépítenem saját csak levegőre épülő rendszeremet-de mint tudjuk suszternek cipője,akvaristának meg saját akváriuma nem az igazi. :D.Mikor a mester nálam járt ezt az akváriumot fényképezte...pedig van némi ecset benne,némi növényburjánzás is leledzik,sőt a fény sem az igazi.Benne a halak mégis mennyeien érezték magukat akkor is-talán erre figyelt fel a kedves vendégünk?:)
Megvallom ismét:engem nem a high tech legújabb vonulatának követése vonz,bár igen csodálatos az általa megvalósítható akváriumi világ.Itt másról van szó...a szűrésem biológiai oldala bivaly legyen,cserébe megalkuszom némi levélmaradékkal,vagy a másnapra rendszerint eltűnő kakikkal is.Megy ez így is kérem...Megjegyzem azért hogy ez a fajta akvárium fenntartás legalább annyi odafigyelést igényel mint más módszerek-és persze hogy legalább nagy vonalakban ismerni kell a történések miértjét.Én is folyamatosan tanulok-és megosztom a tapasztalataimat.
A csupasz akváriumok világa egy valódi mélyvíz-bár azt hihetnénk ott sokkal egyszerűbb halazni.Ez is csupán részben igaz...sokkal sérülékenyebb az ilyen medencék szűrése,amint azt taglaltam is nektek az előző postjaimban.Akkor hogy miért alkalmazzuk mégis,ugye?Nos ennek kitárgyalása már más topicba illő téma-de itt köszönöm meg hogy felvetődő gondolataid segítségével én is részletesebben kifejthettem saját,e témába vágó mondandómat!:)

• zilzol
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja #340 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

halőrxxl beküldte: Részben lehet hogy van benne valami..de neked abban van aljzatod.Nos ebben nincs,ezért reagált ennyire kedvezőtlenül.
Steril-hát nálam aztán elhiheted hogy nem az,a giliket azonmód bedobom ha arról van szó-már nem agyalok a béltartalmuk miatt,igaz ismerem a tartási körülményeiket.UV nálam sosem volt...

Na igen nekem van aljzat. Ezek szerint ez ennyit számít.
Lehet több levél kellene bele és megoldódna az aljzat és búvóhely gond egyből. :)

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.375 másodperc