- Köszönetek: 47
Az akvárium szûrése
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Az F102 helyett javaslom pl az AT202-t, ebből én kettőt is használok jelenleg, gondom még nem volt velük, 112 l-eseket szűrök velük, mindkettőben van hal jócskán. Fogyasztásban ugyanott vannak, árban is, annyi hátránya van az AT202-nek, hogy el kell látni egy nagy szivaccsal (vagy matten mögé tenni), de ha a kiömlőt megfelelően állítod be (mozgassa rendesen a felszínt) nem lesz szükséged extra levegőbeporlasztásra sem - feltéve, hogy nincs nagyon túltelepítve az akvárium, amiben használnád.
A többi felmerült gondolatba nem kapcsolódnék be, mert túl hosszúra nyúlna
("Túlszűrt akvárium nincs", ilyet szerintem csak az mond, aki még nem próbált gurámit szaporítani
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Van egy 8.éve üzemelő akváriumom-112l,benne egy elátkozott Aquael Fan2 dolgozik.Röhej a szivacsmérete...nevetséges az a "bubiztatás" amit tudna ha hagynám.Szinte csak moverként használom,és megvallom van hogy három hetente takarítom..mikor víz már nem is jön szinte belőle.A medencében hatalmas Ancistrusok-12-13cm-és 15-20 cory van...meg néhány guppi is.A víz minden paramétere első osztályú-ma mértem,mert egy kísérlet fut éppen.Lebegő anyagnak nyoma sincs,az "ancihurkák" két nap alatt tűnnek el nyomtalanul.Anciék két cserép alatt is rendszeresen ikráznak-már nem is foglalkozom velük-a coryk a legelső tubis etetés után teleszórják ikrával a nem kevés növényt.A víz felszínéről hetente távolítom el a békalencsét,és ebből az akváriumból kapott egy csokorra való Anubiast egy társunk...Egy nevetséges kis szivacsszűrő viszont benn van évek óta-porlasztás megy,az aljzatban szerintem olyan baktériumkultúra vert tanyát hogy ritka.A víz erős túletetés hatására-száraz eleség- egy napra bemattul kissé,de két nap múlva kristály!Semmiféle gyógyszer,táp,algairtó..semmi vegyszer nem használatos ebben évek óta...sőt talán még sosem ha visszagondolok.
Mondjak másik példát?A P.vittata-k egy 45 literes kis "szégyenakváriumban" vannak -mert még nincs kész a helyük:(-benne egyetlen cseh emelő üzemel kb100L/h vízforgatással...két darab 5x5x17cm-es szivacs a szűrőmédia.A víz egyáltalán nem kedvez a szűrőbaktériumoknak-lágy,savas-mégis inni lehetne belőle.Aki ismeri ezeket a halakat tudja hogy kevés faj űbereli mulm terén.Le szoktam szívni a sarokba gyűlt rettenet mennyiségű kakit,meg a fantasztikus mennyiségű fa reszeléket..tényleg halomban áll!Mérem a vizüket szintén sűrűn....nitrit mindig nulla,persze némi nitrát azért akad.A pH viszont igen stabil...hihetetlenül beállt medence ez is.
Ok uraim..persze hogy kell a külső ha azt szeretnél.De vannak más utak is a sikerhez,és nem mindenki hajlandó tízezreket áldozni egy akvárium szűrésére.Olvastam már olyat is hogy a matten az egy nitrátgyár..na hagyjuk:D!A szivacsok mint média alkalmatlanok....meg ilyenek.azt gondolom mindegy mivel szűrünk-ha megfelelő,ha visszaigazolást kapunk róla hogy megfelel,akkor meg kell hogy feleljen nem?
Tudom hogy elég excentrikus gondolatok voltak ezek..csak gondolatébresztőnek szántam.
T.:Gábor
Ui.:"..a medence vizét minimum 6-8-szor kell hogy megforgassa a szivattyú....a hússzoros sem túlzás.Túlszűrt medence nincs..." Jaa..nincs hát.De minek szűrjek ennyire ha így is szuper?Valaha azt hiszem még ennél is sokkalta gyengébben szűrtünk.....a vattás üvegpipa vajon mennyi vizet forgatott Ciklonnal hajtva?
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 47
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
A szűrés esetén külön kell választani két dolgot: a fizikailag kiszűrt részek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem azok a kémiai vízszennyezés elsődleges forrásai is. Tehát egy jó szűrő előbb kiszűri a fizikai részeket majd a már fizikailag megtisztított vizet biológiai szűrésnek veti alá, hogy kémiailag is tisztuljon. Ezt az akvarista legjobb barátai a baktériumok végzik el, melyek a szűrőközegen élnek telepekben. Tulajdonképpen nagyon kell vigyázzunk ezekre a telepekre és addig kell őket jó kondiban tartanunk ameddig csak lehetséges. Ha a fizikai előszűrés nem történne meg, akkor túl gyakran kellene a tisztítás miatt megbolygatni a telepeiket és így állandóan csökkentenénk a számukat.
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 27
Igen én is ettől tartok, hogy keverni keveri a vizet, de ahogy néztem elég vékonyka a tartálya ahol a szivacs van így gondolom csak egy minimális fizikai szűrésre lehet nála számítani nem?
Egyébként ha nagyon erős a fizikai szűrés akkor a biológiai szennyeződések lassabban gyűlnek fel vagy ez nem befolyásolja a dolgot?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Visszatérve a 800 liter/ óra teljesítményre, azt hiszem, hogy azt a levegőmennyiséget több akváriumnál is használhatod.
Ami pedig az Atman AT F-102 készüléket illeti, az véleményem szerint belső szűrő amely némi levegőt tud bekeverni a kiömlőnyíláson távozó vízbe. Azaz nem levegőpumpa! Ez a mennyiségű levegő, csak egy alacsony terheltségű és kisebb oxigénigényű halfajok esetén lehet elegendő. Ami a szűrő hatékonyságát illeti: nekem inkább az akvárium űrtartalmához viszonyított kevés szűrőfelülettel van bajom mintsem a 800 liter/órával.
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
Érdeklődnék egy márka iránt:
Atman levegőztetők milyenek szerintetek?
Van egy tipus Atman AT F-102 azt írja 800 liter óránként mégis max 160 literes akváriumhoz ajánlják.
Az azért már elég nagy vízkeverés egy olyan kicsiben nem?
És még 3000 ft sincs így nekem elég olcsónak tűnik és félek, hogy valami nem stimmel vele.
van valakinek vele valamilyen tapasztalata?
Az Aqua-el-ekhez képest jóval nagyobb teljesítmény jóval kisebb akváriumba ezt nem értem.
- kapi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 80
A két kicsi 1.5 méter átmérőjü,a két közepes 2x2 m-es négyszőg,a nagyobb 4x4 m-es.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 97
- kapi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 80
Nálam a következő vált be a tavakban nincsen szűrés,sok tavirózsa aminek a levele kb a tó felét árnyékolja,sok hínár kb. a tó harmad része.
Nyáron sok úszó növény: úszó májmoha,békalencse,kagylótutaj.
Vizcsere nincs,2-3 évente nagytakaritás.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
Pana28 beküldte: Csak azért gondolom hogy amit írtak ugye a 350 liter óránként ugye egy hatalmas szivacsrétegen megy keresztül
Pont emiatt gondoltam, hogy esetleg kevés lehet, mert ahhoz azért némi teljesítmény is kell, hogy a sok szivacson átnyomja a vizet, de majd hátha ír olyan is, akinek van gyakorlati tapasztalata...
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
egy belső szűrő ugye főleg fizikai szűrést végez
nem okoskodni akarok csak én így értelmeztem, de ha nem így van javítsatok ki
én is alulról akarom bevezetni a piszkosat és felül tudna kicsorogni egy csövön magától.
vagy ha felülre rakom a szivattyút és kifelé szívom a tisztított vizet belőle az hülyeség?
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
Pana28 beküldte: Láttam olyat amibe alul ment be a piszkos és felül csorgott ki a tiszta víz
És ennek az ellenkezőjét is van valami érdemi különbség a kettő között vagy ki milyet csinál?
Ha nem szeretnéd hetente üríteni, akkor mindenképpen az alul be, felül ki verziót javaslom, és az alsó részen illik hagyni néhány cm helyet az esetleges nagyobb dolgok ülepítésére. A 350 l/h szerintem nagyon kevés, az 50 literes akváriumomban van ekkora, szerintem egy 1000 l/h-s teljesítményű minimum kelleni fog külső szűréshez, de majd hátha a tapasztaltabbak is hozzászólnak...
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
És ennek az ellenkezőjét is van valami érdemi különbség a kettő között vagy ki milyet csinál?
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
vagy fog elég gyorsan folyni a víz a szivacson keresztül ahhoz, hogy ne szívja ki belőle az összes vizet?
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
Azt írja a víz 2-4%-a legyen a térfogata és max 6 óra alatt forgassa át az egész medencét
erről ki mit gondol?
ez azt jelentené a 2000 literes medencébe egy kb 40-80 literes szűrő edény (hordó) kellene és egy vízpumpa ami óránként kb 350 liter teljesítményű
ez a valóságban is működne?
és hogyan tudnék egy hordót kétfelé osztani úgy hogy könnyen tudjam majd takarítani a durva részét?
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
A szivannyú teljesítménye a medence méretétől függ. Azt szokták mondani, hogy óránkénk legalább háromszor (ha nem többször) kell, hogy megforgassa a medence vizét. Ez egy 100 literes akvárium esetében 300-400 liter/óra.
Nálam a durvább szűrőanyag kontrétan krumpliszsák.
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
Reméljük tényleg így lesz
Mekkora teljesítményű, típusú szivattyút ajánlasz?
Ha túl kicsi akkor ugye nagy nagy szennyeződések lenn maradnak ha nagy akkor esetleg a halat is beszippantja illetve akarok majd tenni bele nekik plangtont meg van benn szúnyoglárva is azokat is kiszívja majd?
A durvább szűrőanyag mi szokott lenni?
Mert a finomra sima szivacsra gondoltam
A növény az algásodás ellen is segít vagy a biológiai szűrésre értetted?
A szívás egy csővel menne aminek a végén van egy háló hogy a halakat ne szívja be hogy hogy kellene?