- Köszönetek: 1688
Az akvárium szûrése
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Steril-hát nálam aztán elhiheted hogy nem az,a giliket azonmód bedobom ha arról van szó-már nem agyalok a béltartalmuk miatt,igaz ismerem a tartási körülményeiket.UV nálam sosem volt...
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- zilzol
- Látogató
-
halőrxxl beküldte: Visszautalnék az 561.sz. hozzászólásomra:soha többet ilyen kísérletet.:(A helyzet csak ma hajnalra stabilizálódott,most látom a klóros vízben kimosott mattennel szűrt akváriumban az első jó jeleket.Bár halaim ettek az említett időszakban,de bizony volt elhullás-szerencsére mindössze 2-3db halacska csak....
A belső szűrőimet én is simán csap alatt mostam ki. Szerintem ez a halak edzettségén múlik.
Te egy hirtelen változást okoztál amihez nem voltak hozzá szokva.
Ezért nem szeretem én a steril haltartást, mert a természetben se így élnek.
De lehet én gondolom rosszul.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
A NÖVÉNYEK NITROGÉN TÁPLÁLKOZÁSÁNAK GENETIKAI ALAPJAI
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/...nygenetika/ch03.html
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Soha többet ilyet-bár "csak" aeneusok" voltak a kísérlet alanyai,én azt hiszem effajta klóros vízben való szivacsmosást soha nem ejtek meg többé/most se kellett volna,még a kontra kísérlet kedvéért sem/.A ma hajnali etetéskor viszont már semmi baj...esznek mint rég,és az étkezés után láthatóan igen jól érzik magukat.
Egy kis klór-biológiai szűrés hiánya....nitrát feldúsulás,és még a nagy odafigyelés dacára is elhullás.Még ha csak 2-3 hal,de akkor is döglés.Ezt én nem szoktam meg..ezért ostorozom magam.A kísérletben résztvevő 30-40 aeneus cory az igénytelenebbek közül valók-vajon mi lett volna ha oxigén igényesebb,és érzékenyebb más halcsaládból származó egyedekkel történik ugyanez?A választ mindannyian tudjuk-és a pár halacskám halála szolgáljon mementóként:hiába a pár évtizedes tapasztalat,hiába a rendelkezésre álló mindenféle segédeszköz.Egyetlen rossz döntéssel veszélyeztethetjük halaink egészségét,sőt még halálba is sodorhatjuk őket.
Óvatosan tehát a szűrők tisztításakor..csak az akvárium saját vizében,vagy legalább egy másik cserevízben takarítsuk szűrőmédiáinkat-és persze nem kell sosem "fullra" kimosni!
Hm...mit érnénk biológiai szűrés nélkül?A víz kristálytiszta volt mindvégig,igaz a víz kémiája totálisan rossz értékeket mutatott.Mindezek dacára sem volt kellemetlen szaga a víznek,nitritet nem is mértem.Csak az a magas nitrát...hát az volt.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Akkor csak a dobozos szűrőkben (levegővel működnek) fogom használni a Cory óvodában. Ott nincs semmilyen növény.
Mary
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
a zeolit egyébként gyüjtőnév, több kőzet-szűrőanyag is zeolit.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Akkor az félúton van a macskaalom és a tavi közt?
Mary
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
Elméletileg az apróbb szemű jobb kémiainak,mert nagyobb felületen érintkezik vízzel. A tavi nagyobb szemcséjű kisebb felületen érintkezik, de biológiainak jobb. Most kinek a pap, kinek a papné?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Tegnap délutánra már voltak szép számmal coryk melyek a vízfelszínről vettek levegőt-sőt volt olyan is hogy ismételten feljött ugyanaz a hal.Nincs gáz,tudtam az okokat/miérteket.A klóros vízzel semmivel sem mostam ki jobban a szivacsot mint szoktam az akvárium saját vizében.Viszont az oldott gát rengeteg kárt tett az alatt a pár perc alatt a baktérium kultúráimban,ezért nem tudott megbirkózni a nagyobb nitrát adaggal.Folytattam a kísérletet:hiába kapcsoltam turbóra a levegőztetést,a halak ugyan úgy folytatták a levegő nyelését.
Még mindig nincs baj:mint tudjuk a coryk béllégzést is "tudnak",melynek során képesek a véráramba juttatni oxigént...igen ám,de a mért 50mg/l nitrát meggátolja hogy a hemoglobinjuk meg is kösse az oxigént,így folyamatosan oxigénhiányos állapotot érzékelve egyre nagyobb számban jártak fel levegőért szegények.
Itt megszakítottam a további kínzásukat,de nem a vízcsere mellett döntöttem.tudni akartam mennyire jó a nitrátszelektív gyantám,szerettem volna megbizonyosodni arról,hogy milyen hatékony többszöri regenerálás után.Betettem hát egy harisnyában laposra formálva a víz felszínéhez közel,alá pedig egy porlasztót bőséges levegő ellátással.Két óra múltán csökkent a feljövő halak száma..aztán már csak nagyritkán jött fel egy-egy hal.Végül minden hal nyugodtan ült a fenéken,sőt már keresgélni is kezdtek...estig várniuk kell:ma estére v.szúnyog lesz a menü.
A tanulságot ki-ki levonhatja...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Viszont a tavi kíváncsivá tett...
Mary
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
Amit olvastam ,a növényesbe nem jó, mert minden fontos elemet megköt.Ammónia, nitrit ,nitrát, vas, stb. Talán ,mint a sat gyanta. A sat az ammóniát nem tudja. Ezért is használják a zeolitot vízszűrésre. Elméletileg a kútvizet is ihatóvá teszi. Belinkelni azokat az oldalakt amiket olvastam lehetetlen, mert az több napi olvasmány. Valahol itt kérdeztem én is mi az , hogy kémiailag túlszűri a vizet?! A viz ph, kh, gh értékein nem változtat , ezeket mértem,de semmit mást nem hagy a vízben. Ezért nem jó a növényeknek. Ami itt nekem van azok a gyökereiken keresztül kapnak tápot, semmi hiánytünetet nem mutatnak. A vízikehely szaporodik , mint a dudva.
www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-ak...orozat-ph-magusoknak
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Ennek uszkve 2 hónapja, és még mindig nem gyógyultak meg a vízigazok.
Esetleg valamelyikőtök tudna segíteni az összefüggés (zeolit és gazkonyulás) megismerésében?
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ha nem bomlik valami nagyon intenzíven, akkor nem lehetne ammónia.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-