Az akvárium szûrése

Több
13 éve 1 hónapja #341 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Részben lehet hogy van benne valami..de neked abban van aljzatod.Nos ebben nincs,ezért reagált ennyire kedvezőtlenül.
Steril-hát nálam aztán elhiheted hogy nem az,a giliket azonmód bedobom ha arról van szó-már nem agyalok a béltartalmuk miatt,igaz ismerem a tartási körülményeiket.UV nálam sosem volt...
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

• zilzol
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja #342 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

halőrxxl beküldte: Visszautalnék az 561.sz. hozzászólásomra:soha többet ilyen kísérletet.:(A helyzet csak ma hajnalra stabilizálódott,most látom a klóros vízben kimosott mattennel szűrt akváriumban az első jó jeleket.Bár halaim ettek az említett időszakban,de bizony volt elhullás-szerencsére mindössze 2-3db halacska csak....

A belső szűrőimet én is simán csap alatt mostam ki. Szerintem ez a halak edzettségén múlik.
Te egy hirtelen változást okoztál amihez nem voltak hozzá szokva.
Ezért nem szeretem én a steril haltartást, mert a természetben se így élnek.
De lehet én gondolom rosszul.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #343 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Volt itt korábban szó a növényes szűrésről ami a nitrogénszármazékokat illeti. Érdemes elolvasni hogyan is működik ez növényéknél:

A NÖVÉNYEK NITROGÉN TÁPLÁLKOZÁSÁNAK GENETIKAI ALAPJAI

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/...nygenetika/ch03.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, nebula, metzgerbalazs

Több
13 éve 1 hónapja #344 Írta: halőrxxl
Visszautalnék az 561.sz. hozzászólásomra:soha többet ilyen kísérletet.:(A helyzet csak ma hajnalra stabilizálódott,most látom a klóros vízben kimosott mattennel szűrt akváriumban az első jó jeleket.Bár halaim ettek az említett időszakban,de bizony volt elhullás-szerencsére mindössze 2-3db halacska csak.Azt gondolom hogy a nehezített oxigénfelvételt megsínylette az emésztésük is-erre enged következtetni a felpuffadt hassal való elhullás...megették,de emésztési nehézségek miatt csak gázok képződtek a pangó eleségből-ez okozta az említett pár halacskám halálát.
Soha többet ilyet-bár "csak" aeneusok" voltak a kísérlet alanyai,én azt hiszem effajta klóros vízben való szivacsmosást soha nem ejtek meg többé/most se kellett volna,még a kontra kísérlet kedvéért sem/.A ma hajnali etetéskor viszont már semmi baj...esznek mint rég,és az étkezés után láthatóan igen jól érzik magukat.:)
Egy kis klór-biológiai szűrés hiánya....nitrát feldúsulás,és még a nagy odafigyelés dacára is elhullás.Még ha csak 2-3 hal,de akkor is döglés.Ezt én nem szoktam meg..ezért ostorozom magam.A kísérletben résztvevő 30-40 aeneus cory az igénytelenebbek közül valók-vajon mi lett volna ha oxigén igényesebb,és érzékenyebb más halcsaládból származó egyedekkel történik ugyanez?A választ mindannyian tudjuk-és a pár halacskám halála szolgáljon mementóként:hiába a pár évtizedes tapasztalat,hiába a rendelkezésre álló mindenféle segédeszköz.Egyetlen rossz döntéssel veszélyeztethetjük halaink egészségét,sőt még halálba is sodorhatjuk őket.
Óvatosan tehát a szűrők tisztításakor..csak az akvárium saját vizében,vagy legalább egy másik cserevízben takarítsuk szűrőmédiáinkat-és persze nem kell sosem "fullra" kimosni!
Hm...mit érnénk biológiai szűrés nélkül?A víz kristálytiszta volt mindvégig,igaz a víz kémiája totálisan rossz értékeket mutatott.Mindezek dacára sem volt kellemetlen szaga a víznek,nitritet nem is mértem.Csak az a magas nitrát...hát az volt.:(

Több
13 éve 1 hónapja #345 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Nagyon szépen köszönöm az információkat!

Akkor csak a dobozos szűrőkben (levegővel működnek) fogom használni a Cory óvodában. Ott nincs semmilyen növény.

Mary

Több
13 éve 1 hónapja #346 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
na, ha tovább olvastam volna :) látom robi megelőzött.

a zeolit egyébként gyüjtőnév, több kőzet-szűrőanyag is zeolit.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 1 hónapja #347 Írta: nebula
@mary a zeolit nemcsak az ammóniát de mást is megköt a vízből, alapvetően a nitrátot de más növénytáp-összetevőket is [bár nincs pontos infóm róla, hogy egészen pontosan mit]. nem ajánlják növényesbe emiatt.

Nedőzz!

Több
13 éve 1 hónapja #348 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ami nekem van most az olyan 0,5-től 1 cm-ig. Előtte viszont 0,5 cm volt. Csak kémiai szűrésre teljesen mindegy a méret. Úgyis havonta kell cserélni.

Több
13 éve 1 hónapja #349 Írta: mmccannon
Most megnéztem, és ami nekem van, az kb. 0,5 cm darabkákból áll.
Akkor az félúton van a macskaalom és a tavi közt?

Mary

Több
13 éve 1 hónapja - 13 éve 1 hónapja #350 Írta: Robi0108
Mary az ugyan az ,mint az akvarisztikai. Nekem is tavi-szűrőbe való van. Előtte macskaalom volt.Minden amire az van írva, hogy akvarisztikai célra való az drágább. Nos amit sikerült megtudnom, egy bizonyos macskaalom , és a tavi-szűrőbe való zeolit egy és ugyan az. A macskaalmot apróbbra őrlik. Ezt nagy kerülővel sikerült megtudni a gyártótól. Egy márkás közeg a S. Matrix is egy fajta zeolit.
Elméletileg az apróbb szemű jobb kémiainak,mert nagyobb felületen érintkezik vízzel. A tavi nagyobb szemcséjű kisebb felületen érintkezik, de biológiainak jobb. Most kinek a pap, kinek a papné? :)
Last edit: 13 éve 1 hónapja by Robi0108.

Több
13 éve 1 hónapja #351 Írta: halőrxxl
Én pedig lefuttattam egy kísérletet...annyit beszéltünk a klóros víz "áldásos" hatásáról,hogy elhatároztam:amint ismét lesz ilyen a vizemben,én ebben mosom ki az egyik oldalmattenemet.Ezt meg is tettem két napja...a szivacs visszakerült,az akváriumban lévő halakat pedig száraz táppal megetettem.
Tegnap délutánra már voltak szép számmal coryk melyek a vízfelszínről vettek levegőt-sőt volt olyan is hogy ismételten feljött ugyanaz a hal.Nincs gáz,tudtam az okokat/miérteket.A klóros vízzel semmivel sem mostam ki jobban a szivacsot mint szoktam az akvárium saját vizében.Viszont az oldott gát rengeteg kárt tett az alatt a pár perc alatt a baktérium kultúráimban,ezért nem tudott megbirkózni a nagyobb nitrát adaggal.Folytattam a kísérletet:hiába kapcsoltam turbóra a levegőztetést,a halak ugyan úgy folytatták a levegő nyelését.
Még mindig nincs baj:mint tudjuk a coryk béllégzést is "tudnak",melynek során képesek a véráramba juttatni oxigént...igen ám,de a mért 50mg/l nitrát meggátolja hogy a hemoglobinjuk meg is kösse az oxigént,így folyamatosan oxigénhiányos állapotot érzékelve egyre nagyobb számban jártak fel levegőért szegények.
Itt megszakítottam a további kínzásukat,de nem a vízcsere mellett döntöttem.tudni akartam mennyire jó a nitrátszelektív gyantám,szerettem volna megbizonyosodni arról,hogy milyen hatékony többszöri regenerálás után.Betettem hát egy harisnyában laposra formálva a víz felszínéhez közel,alá pedig egy porlasztót bőséges levegő ellátással.Két óra múltán csökkent a feljövő halak száma..aztán már csak nagyritkán jött fel egy-egy hal.Végül minden hal nyugodtan ült a fenéken,sőt már keresgélni is kezdtek...estig várniuk kell:ma estére v.szúnyog lesz a menü.:)
A tanulságot ki-ki levonhatja...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Robi0108

Több
13 éve 1 hónapja #352 Írta: mmccannon
Annyit elfelejtettem megemlíteni, hogy a Harcsa utcában "kukázott" Hydor zeolittal kapcsolatos a tapasztalatom.

Viszont a tavi kíváncsivá tett...

Mary

Több
13 éve 1 hónapja #353 Írta: Robi0108
Az ammónia jelenlétét a biológiai szűrés hiánya okozta. Visszagondolva csak mechanikai szűrésem volt. Mielőtt ezt a szűrőközeget választottam volna elég sokat olvastam róla, és érdeklődtem olyanoktól akik használják, vagy használták.Óvva intettek a növényes akváriumokba való alkalmazásától. A regisztrációm után itt is kérdeztem. :) Amit írtam a szagról az régebben volt. Most nem érzem. Azért érdekel mitől lehet?
Amit olvastam ,a növényesbe nem jó, mert minden fontos elemet megköt.Ammónia, nitrit ,nitrát, vas, stb. Talán ,mint a sat gyanta. A sat az ammóniát nem tudja. Ezért is használják a zeolitot vízszűrésre. Elméletileg a kútvizet is ihatóvá teszi. Belinkelni azokat az oldalakt amiket olvastam lehetetlen, mert az több napi olvasmány. Valahol itt kérdeztem én is mi az , hogy kémiailag túlszűri a vizet?! A viz ph, kh, gh értékein nem változtat , ezeket mértem,de semmit mást nem hagy a vízben. Ezért nem jó a növényeknek. Ami itt nekem van azok a gyökereiken keresztül kapnak tápot, semmi hiánytünetet nem mutatnak. A vízikehely szaporodik , mint a dudva. :-) Az a fekete, vörös szutyok meg ahol letépem, ott nem nő újra, de megmarad a nyoma. Valahol kopik a hátteremről.Ide belinkelek egy oldalt.Az utolsó hozzászólóval váltottam pár levelet.Ő győzött meg a hatékonyságáról.
www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-ak...orozat-ph-magusoknak

Több
13 éve 1 hónapja #354 Írta: mmccannon
Zeolit nálam kristálytiszta vizet, és rohamosan satnyuló növényzetet (Bacopa monieri és 3 különböző Crypto) eredményezett.
Ennek uszkve 2 hónapja, és még mindig nem gyógyultak meg a vízigazok.

Esetleg valamelyikőtök tudna segíteni az összefüggés (zeolit és gazkonyulás) megismerésében?

Mary

Több
13 éve 1 hónapja #355 Írta: halőrxxl
Lehet hogy talán valami hatékonyabb médiát kellene választanod Robi...aggaszt az az ammónia.Gondolkodj el ezen,biztosan jobb lenne a helyzet.

Több
13 éve 1 hónapja #356 Írta: nebula
viszont valami ott tényleg nem stimmel. nálam a kezdetektől esőztető van. és ugyan van néha surface scum, de semmiféle ammóniaszag nincs - sőt, igazából szaga sincs a víznek.
ha nem bomlik valami nagyon intenzíven, akkor nem lehetne ammónia.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 1 hónapja #357 Írta: halőrxxl
Ok,értelek-akkor képben vagy szerencsére!:)

Több
13 éve 1 hónapja #358 Írta: Robi0108
Havonta cserélem.Van annyi, hogy regenerálni is tudom. Egy akvarista biológiainak használja. Miután telítődött, kapott indító baci kultúrát. Neki bevált. A hypós kezelést a legvégén vetném be.

Több
13 éve 1 hónapja #359 Írta: halőrxxl
Némi javulás kolléga?Az kevés...egy akváriumnak sosem szabad ammónia szagot árasztania,még nyomokban sem.Én igen megerősíteném a biológiai szűrésemet..a zeolit lehet hogy kevés.Ráadásul ha telítődik még rosszabb lesz a helyzet-baktériumkultúra gyenge,ez meg többet már nem köt meg.:( Vagy cseréld.....

Több
13 éve 1 hónapja #360 Írta: Robi0108
Annyit még hozzáfűznék, hogy egyszer esőztetőt szerettem volna a külső szűrőre szerelni. Ez azért lefojtotta kicsit. Ami ammónia szag lett ott, az valami hihetetlen. A szobába alig lehetett megmaradni. Elég izmos vízcsere után szűnt meg. Ezért tértem át valamire ami az ammóniát megköti. Azóta van némi javulás.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.369 másodperc