Az akvárium szûrése

Több
13 éve 1 hónapja #381 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Nem biztos, hogy olyan sokan elsápadnak, és bárkinek is ökölbe szorulna a talpa!:) Sokan nem mérünk különböző, és anyagi okokból. Régen mértem kh-t, gh-t. Sok jelentősége nem volt. A halak fejlődtek, szaporodtak. Nitritet, nitrátot sosem mértem. Jó szűrés, rendszeres vízcsere,erős levegőztetés, és rendben volt minden. Most megint ezzel jövök, de a régi öreg akvaristák sem mérték, nem is volt mivel.(Gondolom én.) Sera, Tetra előtt is volt élet. A legtöbb halnak a csapvíz megfelelő.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #382 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Köszönöm az értékes hozzászólásokat.
Szeretném megjegyezni, hogy az aktív szén használata nem saját perverz ötletem volt.
Egy Tetra EX700 tipusú külső szűrőt vettem,melynek gyári tartozéka az aktív szenes szűrő.
Úgy ítéltem meg, hogy ha a Tetra szakemberei szerint ez szükséges tartozék akkor nem piszkálok bele az eredetileg összeállított rendszerbe.
Egyébként az akvárium mérete bruttó 190 nettó 150 l.
A szűrő teljesítménye 700l/h. Az akvárium kissé túlzsúfolt, így sok piszok keletkezik, hogy ebből mit szűr ki az aktív szén és mennyit arról nincs tudomásom. A vízkémia nem túl erős oldalam. Sem ph-ról, sem nk fokról sem nitrát/nitrit tartalomról nem tudok adatokkal szolgálni, mert nem tudom mérni ezeket. (tudom, hogy most minden szakértő akvarista elsápadt és ökölbe szorult a talpa)Igyekszem majd némi jártasságra szert tenni ezen a téren, de ezt nem ígérhetem biztosra.
Mindenesetre ha véleményetek szerint nem sok értelme van a szénnek, akkor nem töröm magam, hogy gyorsan kicseréljem.

Üdv: halas

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #383 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Egyetlen vasat sem adok én ezért...rakok a kertben egy tüzet,szalonnát sütünk,és a végén letakarom földdel:D.De fával-persze keményfával-tüzelünk..a múltkor elzártam a félautomata szekunder levegőt rajta,és hajnalban nagyot néztem hogy gyakorlatilag lett benne vagy 5 kiló faszenem..ezt persze begyújtottam,szóval már megmelegedtünk tőle-de mi lenne ha?:)
Csak jelzem hogy néha vannak botorságnak tűnő dolgaim,de az idők során belém ivódott kísérletező kedv a magyarázatom.A teljes igazsághoz tartozik hogy már sok éve használom alkalmanként ezt a fajta faszenet...gond eddig nem volt-persze ügyelni kel hogy idegen anyag ne kerülhessen bele.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

• zilzol
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hónapja #384 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Én meg ezt olvastam : A faszén beszerzésére jó lehetőségnek tűnhet a grillfaszén. Benzinkutakon, hipermarketekben tonnaszám árulják. Egyrészt keményfából készülnek, másrészt nagyon magas hőfokon égetik ki, és ezzel elégetik a fában lévő természetes csersavat, illó olajokat. Gyakorlatilag tiszta elemi szén marad csak.

Több
13 éve 1 hónapja #385 Írta: halőrxxl
Azért egy villámhír a memóriám rejtett fiókjából:ha jól emlékszem már giga rég olvastam e témában.Mintha úgy emlékeznék hogy a foszfát tartalmat az aktív szénnel hozták volna kapcsolatba..vagyis a gyártása során használják-komolyan mondom nem tuti a dolog,lehet rosszul emlékszem:utánanézni szükséges,de talán e fonálon elindulhatnánk.

Több
13 éve 1 hónapja #386 Írta: halőrxxl
Megvallom halvány lila gőzöm nincs róla...ha van valami infó linked ahol magam is utánaolvashatnék hálásan megköszönném.

Több
13 éve 1 hónapja #387 Írta: Robi0108
Ebben igazad van! Minél többet olvasol, annál jobban összezavarodsz. :) A faszénnel való szűrésről én is keresgéltem, de sehol semmi. Olyat kerestem, ami olcsóbb, mint a gyári aktív szén. Egy valaki csak elkezdett vele gondolatban foglalkozni, de gyakorlatba nem lett átültetve. Ami az én véleményem, kérdésem, nem lehet benne túl sok foszfát?

Több
13 éve 1 hónapja #388 Írta: halőrxxl
Ez érdekes téma...hozzászólok,aztán cserébe majd ti is válaszoljatok nekem ok?:)
Nos Halas a kérdésedre nem lehet egyértelmű választ adni..mekkora medencében,milyen átfolyás mellett használod,segítségével mit szűrsz ki a vízből,illetve mit kötsz meg vele-és mennyit? :blink: :laugh: Látod csak hirtelenjében ennyi az ami kérdésként felmerül bennem-viszont van alternatív megoldást rejtő válaszom.Valóban a legtöbbször gyógyszermaradványok eltávolítására használják..tehát állandó jelenlétét semmi nem indokolja egy hétköznapi akváriumban.
Cserére akkor érett amikor kimerült/na ez nagyon jó válasz :( /,de neked kell tapasztalnod ez mikor következett be.Ha alkalomszerűen használod egyértelmű hogy pár nap után cseréled-bár olvastam már izzítással való regenerálásról,de olyanról is hogy túl soká nem szabad benntartani mert visszaengedi a dolgokat és még károsabb lesz.Aztán ennek éppen az ellenkezőjét is olvastam-sőt egy tenyésztőnél anno láttam is:hónapokig benn volt-mégsem lett sosem baj.
Mint látod nem jó tanácsadó a túl sok infó sem-ezért azt javaslom ne használd állandóan.
Érdekes dolog ez kérem..van aki pl. az UV-re hagy mindent,és állandóan használja-és van aki ezzel szöges ellentétben sosem használja/nincs is neki.Valahol az arany középút lesz a jó szerintem-és a biológiai lebontást is hagyjuk meg ennél alkalmasabb szűrőmédiáknak.
Most jön az amiben a véleményeteket kérném:mint természetjáró,és az abszolút natúr dolgokat kedvelő akvarista tenném fel kérdésem.Szerintetek a házilag készített,vagy csak egyszerűen a fatüzelés maradékaként keletkező faszén alkalmas lehet akvarisztikai célokra?Persze megfelelően portalanítva stb...
Másik kérdésem ezzel kapcsolatosan egy más topicban-kérném ott is a véleményeteket!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Robi0108

Több
13 éve 1 hónapja #389 Írta: Robi0108
Sziasztok! Személy szerint folyamatosan használok sügeres akváriumba. Amióta használom azóta kevesebb a harcom az algákkal. Növényesbe nem ajánlják , mert a növényeknek adagolt tápok nagy részét megköti. Ezért az előírtnál többet adagolnak.Ahogy olvastam 6-8 hét alatt telítődik. Telítődés után , mint biológiai szűrőanyagnak sem utolsó. Amit pedig visszaenged, azt egyes tapasztaltabb akvaristák szerint nem is mérhető.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 1 hónapja #390 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Jómagam aktívszenet csak gyógyszeres kezelést követően használok 1 hétig.
Alapjáratban egyáltalán nem, mert teljesen feleslegesnek tartom.

Azért kíváncsian várom az avatottabb hobbitársak véleményét e tekintetben.

Mary

Több
13 éve 1 hónapja #391 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a külső szűrőbe való aktív szén mennyi idő alatt merül ki, ill. milyen idő közönként kell cserélni.

Üdv. Halas

Több
13 éve 1 hónapja #392 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Itt meg egy nagyon érdekes könyv a szennyezett víz regenációjáról.

www.scribd.com/doc/51369272/130/REFERENCES

Több
13 éve 1 hónapja #393 Írta: Mátéfi

Több
13 éve 1 hónapja #394 Írta: Mátéfi

halőrxxl beküldte: ...................
Mátéfi egy érdekes kis növényt emlegetett valahol-talán a Wolffia volt?-,mehetnénk azon a szálon is..

A Wolffia arrhiza -zt elsősorban a magas fehérjetartalma miatt keresem guppi házikajába. Annyi benne a fehérje akárcsak a szójában.

cfb.unh.edu/phycokey/Choices/Anomalous_I...FIA/Wolffia_key.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 1 hónapja #395 Írta: Mátéfi
Az egész vállalkozásnak az alfája és ómegája a rendelkezésre álló fénymennyiség. Ha abból van bőven, akkor az aquapóniás növények széles spektruma használható. A gyorsan nagy zöld tömeget fejlesztő növények fogyasztják el a legtöbb nitrogént. A fénymennyiség csökkenésének arányában csökkennek a növényféleségek is. Nem nagy ördöngösség az egésznek a megvalósítása, csupán a rendelkezésre álló viszonyokat (fény, hely) kell szem előtt tartani és ahhoz alkalmazkodni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, metzgerbalazs

Több
13 éve 1 hónapja #396 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Gáborom! "Gigantikus" érdeklődésem azért kordába terelődik e novény esetén... Ismerem ezt, amit leírtál a növekedési erélyről... jó mondatok. Bonsainál is kifejezett technika ez, a fő rügy lecsípése után a z oldalhajtások növekedése csökken... A növekedésért felelős fermentumok mindig a csúcshajtásban vannak legnagyobb mennyiségben.
Ennél a növénynél a vízbe helyezés ideiglenes állapot. Már ott látható a képen a virágláda, melyet agyaggranulátummal töltök, ebbe kerül. Lesz még benne valami más, meg paradicsm, és az aksivíz fog áramlani...
Arra számítok, hogy a fő hajtás rövidebbre csípése után a többi is elkezd hajtani, s valóban, beáll egy sötétebb, keményebb lombú statikusabb álomány, mely már nem hajt annyira, viszont nagy felületen fotoszintetizál. Azt tényleg nem tudom, hogy mi lesz egy év múlva... Eredeti élőhelyén nem biztos, hogy fagy, vagy jelentősen hűvösebb évszak van... majd meglátjuk...

Minden esetre ebben a minibb akvaponiában egyelőre helye van.

Több
13 éve 1 hónapja #397 Írta: halőrxxl
:)
Ez igaz.."a vízbül vonja ki....",mint minden növény.Ez a tiéd azonban gigantikus iramban nő,így totálisan érthető hogy miért fogyaszt ennyit a vízben lévő elemekből.Kíváncsi vagyok meddig tudod kordában tartani anélkül hogy maga a növény megsínylené...
Azonban ez egy évelő lágyszárú,mely nem folyamatos növekedésre van "programozva":megfigyelheted majd hogy előbb-utóbb feladja,sőt azt gondolom nem fog egész évben ilyen szépen muzsikálni-kívánni fogja a nyugalmi időszakot,azt pedig nehezen éli túl majd.A gyöktörzsben felhalmozott tartalékokból szeretne megújulni-ehhez pedig kellene a nagyobb lombfelület is neki.A kezdeti erős növekedésben nyilván segített neki a gyöktörzs jó ellátottsága is,pont ahogy Mátéfi mondja-de ismered ugye a jácinthagymákat,és azok hajtatását?Ott is kizsarolásra kerül a hagyma..pont mint majd a te növényednél.Persze addig még sok idő van,és korlátlanul találhatsz az eredeti lelőhelyen még belőlük..hajrá Balázs!:)
Vajon mi az oka hogy nem szeretnétek párotoknak egy kis "beetetés jellegű" növénygyökereztetést?Jön a tavasz,a virágcserepekben a pletykák,és a zöldikék-Chlorophytum-alig várják hogy sarjaikat,vagy lecsípett száraikat meggyökereztessük.....sőt akár egész évben is bírnák a vízben.:)Vizipalkából erdőt is növeszthetünk a fal mellé a jó akváriumvízzel-ráadásul metszeni sosem kell,a rengeteg növényből ajándékozni viszont igen;)...Kultiváljuk jobban a mocsári és az eredendően vízi növényeket szerintem,szem előtt tartva a gondozásukhoz szükséges időt is.Persze nekem igen tetszene egy a'la natur vízbe tett fűz gyökér is amint kihajt a medencéből-szóval vannak gondolataink!:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, metzgerbalazs

Több
13 éve 1 hónapja #398 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
No itt van az új kép két hét után a keserűfűről. A kb 20 centis gyökérből kb 8 kis növény sarjadt, ez a legmagasabb. Jövő héten vágom, hadd nőljön a többi. A gyökere nagy, fehér, és nagyon finoman elágazik, majd erről is lesz kép.

Én nem mondom, hogy ezt ültessétek, de hogy hatékony, az biztos. A nagy növekedés utal a lebontóképességre is, hiszen miből építené magát??
Mellékletek:

Több
13 éve 1 hónapja #399 Írta: halőrxxl
Igen-végül is ha nem értjük a nyelvet lehet hogy csak egy poén áldozatai vagyunk!:)
Amikor a növényes rásegítésről beszélünk rengeteg szempontot kellene figyelembe vennünk...hiszen még a submers növényeinket is jórészt emers módon nevelik a jobb növekedés miatt/már amelyik erre alkalmas/,és magunk is tapasztalhatjuk mekkora terhelés medencéinknek a levélváltás,a víz alatti életmódra való átállás.
Ezért is értek veled egyet kolléga-lehet hogy ez egy baleset csupán,de hogy nem követendő az szinte biztosnak látszik részemről.Még mindig ott tartunk,hogy megfelelő növényeket keresgélünk melyek hely-fény-ellenálló képesség tekintetében nekünk jók lennének.Bár megvallom Balázs gigantikus lendülete elragad néha engem is,de véleményem szerint valami helytakarékosabb növényt kellene választanunk.:)
Felvetődött anno az úszónövények gondolata is....aztán a vízből feltörekvő hajtásokkal is díszíteni képes Anubiasok például.Nem lenne egyszerűbb előbb körbetekintenünk medencéinkben hogy mi az amit már ott megtalálunk?
Mátéfi egy érdekes kis növényt emlegetett valahol-talán a Wolffia volt?-,mehetnénk azon a szálon is..

Több
13 éve 1 hónapja #400 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Lehet,hogy beleesett egy rosszul rögzített fali virágtartóból!!Vagy bemutató arról,hogy hogyan ,és milyen növényeket ne tegyünk az akváriumunkba!

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.323 másodperc