- Köszönetek: 47
Az akvárium szûrése
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halas100
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 2
Szeretném megjegyezni, hogy az aktív szén használata nem saját perverz ötletem volt.
Egy Tetra EX700 tipusú külső szűrőt vettem,melynek gyári tartozéka az aktív szenes szűrő.
Úgy ítéltem meg, hogy ha a Tetra szakemberei szerint ez szükséges tartozék akkor nem piszkálok bele az eredetileg összeállított rendszerbe.
Egyébként az akvárium mérete bruttó 190 nettó 150 l.
A szűrő teljesítménye 700l/h. Az akvárium kissé túlzsúfolt, így sok piszok keletkezik, hogy ebből mit szűr ki az aktív szén és mennyit arról nincs tudomásom. A vízkémia nem túl erős oldalam. Sem ph-ról, sem nk fokról sem nitrát/nitrit tartalomról nem tudok adatokkal szolgálni, mert nem tudom mérni ezeket. (tudom, hogy most minden szakértő akvarista elsápadt és ökölbe szorult a talpa)Igyekszem majd némi jártasságra szert tenni ezen a téren, de ezt nem ígérhetem biztosra.
Mindenesetre ha véleményetek szerint nem sok értelme van a szénnek, akkor nem töröm magam, hogy gyorsan kicseréljem.
Üdv: halas
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Csak jelzem hogy néha vannak botorságnak tűnő dolgaim,de az idők során belém ivódott kísérletező kedv a magyarázatom.A teljes igazsághoz tartozik hogy már sok éve használom alkalmanként ezt a fajta faszenet...gond eddig nem volt-persze ügyelni kel hogy idegen anyag ne kerülhessen bele.
T.:Gábor
- zilzol
- Látogató
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nos Halas a kérdésedre nem lehet egyértelmű választ adni..mekkora medencében,milyen átfolyás mellett használod,segítségével mit szűrsz ki a vízből,illetve mit kötsz meg vele-és mennyit?
Cserére akkor érett amikor kimerült/na ez nagyon jó válasz
Mint látod nem jó tanácsadó a túl sok infó sem-ezért azt javaslom ne használd állandóan.
Érdekes dolog ez kérem..van aki pl. az UV-re hagy mindent,és állandóan használja-és van aki ezzel szöges ellentétben sosem használja/nincs is neki.Valahol az arany középút lesz a jó szerintem-és a biológiai lebontást is hagyjuk meg ennél alkalmasabb szűrőmédiáknak.
Most jön az amiben a véleményeteket kérném:mint természetjáró,és az abszolút natúr dolgokat kedvelő akvarista tenném fel kérdésem.Szerintetek a házilag készített,vagy csak egyszerűen a fatüzelés maradékaként keletkező faszén alkalmas lehet akvarisztikai célokra?Persze megfelelően portalanítva stb...
Másik kérdésem ezzel kapcsolatosan egy más topicban-kérném ott is a véleményeteket!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Alapjáratban egyáltalán nem, mert teljesen feleslegesnek tartom.
Azért kíváncsian várom az avatottabb hobbitársak véleményét e tekintetben.
Mary
- halas100
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 2
Üdv. Halas
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
www.scribd.com/doc/51369272/130/REFERENCES
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: ...................
Mátéfi egy érdekes kis növényt emlegetett valahol-talán a Wolffia volt?-,mehetnénk azon a szálon is..
A Wolffia arrhiza -zt elsősorban a magas fehérjetartalma miatt keresem guppi házikajába. Annyi benne a fehérje akárcsak a szójában.
cfb.unh.edu/phycokey/Choices/Anomalous_I...FIA/Wolffia_key.html
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 105
Ennél a növénynél a vízbe helyezés ideiglenes állapot. Már ott látható a képen a virágláda, melyet agyaggranulátummal töltök, ebbe kerül. Lesz még benne valami más, meg paradicsm, és az aksivíz fog áramlani...
Arra számítok, hogy a fő hajtás rövidebbre csípése után a többi is elkezd hajtani, s valóban, beáll egy sötétebb, keményebb lombú statikusabb álomány, mely már nem hajt annyira, viszont nagy felületen fotoszintetizál. Azt tényleg nem tudom, hogy mi lesz egy év múlva... Eredeti élőhelyén nem biztos, hogy fagy, vagy jelentősen hűvösebb évszak van... majd meglátjuk...
Minden esetre ebben a minibb akvaponiában egyelőre helye van.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ez igaz.."a vízbül vonja ki....",mint minden növény.Ez a tiéd azonban gigantikus iramban nő,így totálisan érthető hogy miért fogyaszt ennyit a vízben lévő elemekből.Kíváncsi vagyok meddig tudod kordában tartani anélkül hogy maga a növény megsínylené...
Azonban ez egy évelő lágyszárú,mely nem folyamatos növekedésre van "programozva":megfigyelheted majd hogy előbb-utóbb feladja,sőt azt gondolom nem fog egész évben ilyen szépen muzsikálni-kívánni fogja a nyugalmi időszakot,azt pedig nehezen éli túl majd.A gyöktörzsben felhalmozott tartalékokból szeretne megújulni-ehhez pedig kellene a nagyobb lombfelület is neki.A kezdeti erős növekedésben nyilván segített neki a gyöktörzs jó ellátottsága is,pont ahogy Mátéfi mondja-de ismered ugye a jácinthagymákat,és azok hajtatását?Ott is kizsarolásra kerül a hagyma..pont mint majd a te növényednél.Persze addig még sok idő van,és korlátlanul találhatsz az eredeti lelőhelyen még belőlük..hajrá Balázs!
Vajon mi az oka hogy nem szeretnétek párotoknak egy kis "beetetés jellegű" növénygyökereztetést?Jön a tavasz,a virágcserepekben a pletykák,és a zöldikék-Chlorophytum-alig várják hogy sarjaikat,vagy lecsípett száraikat meggyökereztessük.....sőt akár egész évben is bírnák a vízben.:)Vizipalkából erdőt is növeszthetünk a fal mellé a jó akváriumvízzel-ráadásul metszeni sosem kell,a rengeteg növényből ajándékozni viszont igen;)...Kultiváljuk jobban a mocsári és az eredendően vízi növényeket szerintem,szem előtt tartva a gondozásukhoz szükséges időt is.Persze nekem igen tetszene egy a'la natur vízbe tett fűz gyökér is amint kihajt a medencéből-szóval vannak gondolataink!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105
Én nem mondom, hogy ezt ültessétek, de hogy hatékony, az biztos. A nagy növekedés utal a lebontóképességre is, hiszen miből építené magát??
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Amikor a növényes rásegítésről beszélünk rengeteg szempontot kellene figyelembe vennünk...hiszen még a submers növényeinket is jórészt emers módon nevelik a jobb növekedés miatt/már amelyik erre alkalmas/,és magunk is tapasztalhatjuk mekkora terhelés medencéinknek a levélváltás,a víz alatti életmódra való átállás.
Ezért is értek veled egyet kolléga-lehet hogy ez egy baleset csupán,de hogy nem követendő az szinte biztosnak látszik részemről.Még mindig ott tartunk,hogy megfelelő növényeket keresgélünk melyek hely-fény-ellenálló képesség tekintetében nekünk jók lennének.Bár megvallom Balázs gigantikus lendülete elragad néha engem is,de véleményem szerint valami helytakarékosabb növényt kellene választanunk.
Felvetődött anno az úszónövények gondolata is....aztán a vízből feltörekvő hajtásokkal is díszíteni képes Anubiasok például.Nem lenne egyszerűbb előbb körbetekintenünk medencéinkben hogy mi az amit már ott megtalálunk?
Mátéfi egy érdekes kis növényt emlegetett valahol-talán a Wolffia volt?-,mehetnénk azon a szálon is..
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205