- Köszönetek: 1127
Az akvárium szûrése
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Remélem, hogy hamarosan lesz valakinek olyan eredeti csak magyarnak számító és forradalmasító ötlet és megoldás, ami érdemben változtat meg dolgokat. Olyan ami az alapötlettől magyar.
Ugyanakkor érdemes hálásnak lenni azon külföldi hobbitársainknak is, akik saját ötleteiket önzetlenül megosztják velünk is, hiszen tanulhatunk belőlük és alkalmazhatjuk őket. Bárcsak ők járnának a mi honlapjainkra új ötletekért és megoldásokért. Viszonozhatnánk azt amit eddig tőlük kaptunk. Sajnos akvárium szűrés tartományban egyetlen magyar találmányt sem ismerek, pedig mi is elég okosak vagyunk az alkotáshoz. Melyekről olvasni lehet különféle blogokban/cikkekben azok bizony mind másolások. Tele van velük az internet és aki jól keres az meg is találja ezeket. Sokan vannak olyan ravaszok is, hogy lefordítják/lemásolják, írnak róla egy cikket, majd saját találmányként terjesztik.
Ennél azért sokkal de sokkal kreatívabb a magyar! Lehet, hogy nem ártana egy versenyt meghirdetni az AM védnöksége alatt, amely különféle kategóriákban új ötletekről/alkotásokról szólna. Nem innen-onnan lekoppintott és esetleg kiegészített dolgokra gondolok, hanem teljesen eredeti ötletekre, olyanokra amelyek merőben újat nyújtanak, megváltoztatják az eddig megszokottakat, amelyekről eddig sehol máshol nem olvasható semmi, olyanok melyek eddig senkinek sem jutott eszébe. Mondjuk egy év múlva lehetne bemutatni a találmányokat és eredményt hirdetni. Elképzelhető, hogy egy ilyen verseny hozná ki a magyar virtust? Ha igen, ekkor már érdemes volt belevágni.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Én voltam a balga aki azt mondta hogy komoly biológiai szűrésre ne számítson a belső szűrőknél..részben a sebesség,részben pedig az ő "hatalmas" 2 deciliternyi médiájában.szánom-bánom..de tartom!Jah..motoros belsőről volt szó-hibáztam vajh?Mátéfi beküldte: Halőrxxl, ha annak a sajóbábonyi cégnél dolgozó üzletkötő hölgynek a címét szeretnéd megadni, akinek a címét korábban megadtam neked, akkor azt is közölni kellene, hogy legjobb esetben is fél táblát adnak el a szivacsból, de inkább egész táblát. (Esetleg ha nagyon jó viszony alakul ki, akkor lehet kunyizni hulladékdarabokat, de azt nem javaslom, mert a koldusokat nem szeretik a magáncégek.) Egy tábla több mint két négyzetméter. Ha csak időközben nem változott a helyzet.
Nem azt adtam meg-bocsánat.
Nem tudom ki adta azt a tájékoztatást, hogy a belső szűrőktől nem várj biológiai szűrést, de megnyugtatlak, hogy nem volt igaza. Sokféle belső és sokféle külső szűrő létezik. Mindkettő között van hatékonyabb és kevésbé az, függetlenül attól, hogy külső vagy belső. Nem azon múlik a mutatvány. A külső szűrés elsősorban esztétikai okok miatt, másodsorban azért, hogy ne foglaljon el helyet az akváriumban. A külső szűrőnek is vannak előnyei, de hátrányai is.
T.:Gábor
Ui.:nyomatod a cseh emelőkről a linkeket,közöttük olyat is ami szerintem nem a leghatékonyabb.Nem gáz,de én bizony nem borulok le akkor sem ha német vagy angol nyelvű honlapon találom.Magyaron szeretnék már találni valamit...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mikes
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 54
Az általad küldött oldalon olyan sarokmatten van, ami nem az aksi falára van ragasztva, hanem külön doboz. Csak sajna nem tudok ennyire németül, meg nem tudom, hol szerezhetnék a befogókhoz anyagot, sínt. Pedig ilyen megoldáson gondolkodom. A számításokat elvégeztem.
Köszönettel: Mikes
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Ha nem szeretnéd a sarok fix megoldást, akkor csinálhatsz egy ilyet cseh emelővel és meglesz az a biológiai szűrésed, csak a halak számának meghatározásánál legyél szigorú.
Vagy egy kis üveglapra vagy egy csempelapra ráragasztod a szivacsot (annak a súlya tartja lenn, illetve a ránehezedő aljzat), beledugod az emelőt és már kész is. ezt oda teheted ahová csak akarod, vagy tisztításkor simán kiemeled.
- mikes
-
- Nem elérhető
-
A belső szűrőről itt olvastam először, hogy nem csinál bio szűrést(illetve csak kicsit). Ezt még kb 200 egyéb netes oldal is megerősítette. Lehet, hogy túlspilázom a dolgokat, de inkább legyen túlszűrve az aksi.
Kedves Mátéfi! Érdekel a dolog, bár a 1.5 éves lányom mostanában elszívja a barkácsösztönömet. Kérhetek róla vmi leírást!
Mindenkinek köszönettel:
Mikes
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 76
Apropó cseh emelők. Milyen vastag szivacsot érdemes rá fabrikálni az emelőre?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
www.nigro.hu/2010/02/04/biologiai-szuroanyagok-elemzese/
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Kíváncsi lennék,hogy mondjuk 50-60 liternyi ilyen növényzettel milyen hatásfokú biológiai szűrést lehetne elérni egy másik kisebb ,halakkal benépesített medencében?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Abban az esetben ha nincs szükség olyan nagy mennyiségre, akkor jobban megéri kisebb darabot venni. Mikes ha gondolod privátban megadom annak a kereskedőnek az elérhetőségét, ahol többféle alakú és méretű kifejezetten szűrésre készült hasábokat, hengereket, lehet igen kedvező áron vásárolni. Ráadásul postaköltséggel együtt sem lesz drága.
Nem tudom ki adta azt a tájékoztatást, hogy a belső szűrőktől nem várj biológiai szűrést, de megnyugtatlak, hogy nem volt igaza. Sokféle belső és sokféle külső szűrő létezik. Mindkettő között van hatékonyabb és kevésbé az, függetlenül attól, hogy külső vagy belső. Nem azon múlik a mutatvány. A külső szűrés elsősorban esztétikai okok miatt, másodsorban azért, hogy ne foglaljon el helyet az akváriumban. A külső szűrőnek is vannak előnyei, de hátrányai is.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
amit alá akartam húzni az az, hogy legyen nyílt cellás, ez a lényeg. ezt írtam én is.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Mikes:éppen Miskolcon van a kedvenc beszerzési forrásom,hiszen Sajóbábonyban dolgozzák föl többek között a Tm sorozatú spec.szűrőszivacsokat is.Privátban tel.számot küldök neked..érdeklődj a havernál!
De:én nem javaslom neked a henger formát..a te akváriumodban egy ormótlan dolog lesz,és rengeteg helyet foglal.Amit viszont igen:szabj be egy TM 30-ast az egyok oldallap mellé-mögötte elegendő ha 3 centit hagysz.Ide befér egy cseh emelő..Ha viszont a szivattyúdat szeretnéd használni akkor kissé szélesebbre vágod a szivacsot,és középen nagyobb hasat adsz a betett szivacsnak..kész az "oldalmattened"!
Nebula:szereted kimondani a szentenciát..de figyelj már oda!:)Meg fognak cáfolni téged a kollégák pillanatokon belül,mert igen sokan használják a "matracszivacsot"...A dolog lényege hogy nyitott cellás legyen,mert ha zárt akkor valóban nem veszi föl a vizet.Ha a Mátéfi postjában megnézed a kis klasszikus szivacsszűrőt na akkor pontosan arról a fajtáról van szó.
Viszont ezeket oldalmattennek én nem gondolom jónak...sőt a cseh emelők is pár nap alatt "keményre szívják" őket.
Ha már cseh emelő:kérek majd visszajelzéseket a szivacsokkal kapcsolatos tapasztalatokról is,mert egyre többen használják a jelzett kis szerkezetet-és nemsokára még többen fogják!;)Nálam a TM sorozat van hadrendben..még a már említett Mátéfi postban mutatott szűrőkre is olyanokat használok,eleddig csak pozitív tapasztalataim vannak!
T.:Gábor
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
egyébként a kárpitosszivaccsal két baj lehet a mátéfi által említetten kívül: egyrészt nem vízbe tervezett, ezért szépen lassan szétmállik, másrészt nem nyílt cellás ezért vannak olyan részei, amit nem ér el a víz - extrém esetben nem megy rajta keresztül egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen/lassan.
Nedőzz!
- mikes
-
- Nem elérhető
-
84 literes aksit szeretnék szűrni. Meglévő 400 l/h névleges teljesítményű belső szűrő köré szeretnék egy szivacs hengert, mely így biológiai szűrőként is funkcionálhatna. (Ezen a fórumon világosítottak fel, hogy a belső szűrőtől ne várjak biológiai szűrést.)A számított felületem 500-1500 cm2 között (áramlási sebesség 5-15 cm/min)lenne, ezt ha egy 30 cm magas hengeren valósítom meg 5-15 cm átmérőjű alapkört jelent. Ha beleteszem a belső szűrőt csak remélni tudom, hogy nem fojtja le, ennek érdekében a szivacs és a szűrő tartály henger palástjai között hagyni szeretnék 1-2 cm-t. Ezért gondoltam tábla szivacsra, a gyári hengerekbe nem fér el a szűrőm. Tehetnék bele cseh emelőt, de ha megoldható lenne így, egyszerűbb lenne. Mivel már be van telepítve az aksi, sarokmattent nem tudok bele tenni.
2-3 cm vastag szivacs is használható szűrőnek? Ha vastagabb kell, a henger megoldás kapásból kilőve.
Üdvözlettel:
Mikes
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Mivel hengerhajlítást említesz: nem lenne egyszerűbb akkor egy szűrési célból hengerformára gyártott szivacsot venned? Viszonylag olcsón lehet megvásárolni.
De végül is nem a forma a lényeg, hanem a felület nagysága. Mekkora feladatot kell elvégezzen.....
- mikes
-
- Nem elérhető
-
Köszönöm a választ! Tehát: ha a víz átmegy rajta használható a sima szivacs is? Azért erősködök, mert kb 10-szeres a szűrőszivacs ára a kárpitoshoz képest. Ráadásul itt Miskolcon nem is nagyon látok díszhal kereskedésben. Sarokmatten helyett megoldás, ha hengert hajtok a szivacsból, természetesen az alját is bedugom, és ebbe a hengerbe teszem az emelőt?
Üdvözlettel: Mikes
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Ami viszont közös kell legyen ezekben a szűrőanyagokban, hogy a felületüket jól átjárhassa az akváriumvíz. Kifejezetten vízszűrésre gyártott szűrőszivacsot az akvarisztikai szaküzletekben tudsz vásárolni az általad óhajtott méretben. Egyik leggyakoribb szivacsszűrő a Mattenszűrő, amit az akvaristák építeni szoktak. Ezt meg szokták tervezni az adott akváriumhoz. Ehhez bőven találsz anyagot az interneten.