- Köszönetek: 105
Az akvárium szûrése
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1127
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
Azért kíváncsi vagyok.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Nem Kanna növény, egész más. Ez belül nagyon üreges szár, és habitra tényleg nádszerű, a levele tér el.
Viszont tényleg 3 nap, és 4 cm gyökér, aztám már a rizóma is nyílik, ezt lefotózom, de nem tipikus.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Namost 3 nap alatt kb 3-4 cm-es szívógyökereket eresztett, ezt a futó filo 3 hét alatt tudta. És ez a növény a rizómákból már nőni is kezdett!!! 3 nap alatt... Én félek, hogy megvan a nagy tisztítónövényünk!!!
- baluanyu
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Tudtok ajánlani valakit Budapesten,aki Tetra szűrők javításával foglalkozik?
Előre is köszönöm!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Az alján végig vízben lenne, és az elülső rész lenne tó, de a víz a talajban ugyanaddig tartana, mint a tó vízszintje.
A tóban menne buborékoltató, és egy matten a legelején, utána lenne visszaemelve.
Persze, lehet, hogy nem tökéletes, de ezt metszve, karban tartva úgy lenne szép, hogy közben szűrne is.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
Mondjuk egy viszonylag mély, keskeny felület, azaz egy átlagaksi oldalt fordítva.. És ebben felülről lefelé egy lejtős talajon folyna a víz, azaz szembe velünk, hátulról előre, bele végül egy sekélyebb tóba, melyben "emers" növények vannak? Ha ez a lejtő egy gyökerekkel átszőtt szűrő, és a lefolyó víz részben a talajon át szivárogna a "tóba", részben kis patakként "kanyarogva" jutna le, növények gyöktörzsei között? Az aksinak lenne egy vertikális felépítése, azaz a tetejétől az aljáig látványaksi is lenne? Nyilván itt a tisztítást végző növények is gondozottak lennének, és ráadásul kicsik, kis fajták, ill. metszéssel lennének kordában tartva...
El tudjátok képzelni??
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Itt sem restellem,sőt ismét megköszönöm hogy a Te linked alapján Killer megvalósította,így én is tudomást szerezhettem róla.Az alapötlet nem a miénk...kimondottan köszönném ha tudnám annak,aki kitalálta a működését.Nekem borzalom hogy mennyire tetszik!:)Sőt:alkalmatlannak érzem magam önálló "találmányokra",csupán utángyártok valamilyen szinten-még pár darabot aztán annyi is.
Mindezen dolgok mellett használom a cseh emelőket....és van véleményem amit nem rejtek véka alá ha úgy hozza a sors.Bizony vannak a neten szép számmal olyan cseh emelőre épülő szűrők,melyek nem hasznosítják a benne lévő lehetőségeket-vagy egyenesen a felületes technikai megvalósítás miatt nem használják ki.Elment a kedvem a dologtól...pedig kitettem a szívem az emelőkért,a blogokért.Sőt mint társamnak neked be is vallom:vágytam a Te elismerésedre,biztatásodra.Ám csak sorozatban kapom a degradáló-szurkáló megjegyzéseket...Persze hogy másoltam,és a cseh emelők működési elvét hasznosító műanyagdarabokat kreáltam-erről szóltak blogjaim-hozzászólásaim.Tudod én nem titkolom ha valaminek őszintén örülök-és nem az önmagam sztárolása,hanem a széles körben való megismertetésük volt mindig is a célom.Azért beszéltem mindig róluk,mert nagyon hasznosnak találtam őket-és vannak tapasztalataim mind a megépítést,mind a használatot illetően.Ettől még természetesen a Te linked szolgált alapul-sajnálnám ha úgy éreznéd el akarom venni az érdemedet!Erről olyannyira nincs szó,hogy a magam részéről be is fejeztem a vesszőfutást amit számomra a cseh emelőkről szóló téma immáron második éve okoz.
Azt szeretném ha nem éreznéd sem Te,sem senki más személyesnek e postomat-nem arról szól hogy bajom van veled!Egyszerűen elegem van abból hogy sorozatosan magyarázkodnom kell miattuk.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
Szerintem HalőrXXL is erre célzott mikor neked tanácsot adott és nem arra, hogy a belsőnek egyáltalán nincs biológiai szűrése. A szűrőfelület mérete az amely a hatékony biológiai szűrést biztosítani tudja. A gyári külső szűrők általában azért tekinthetők hatékonyabbnak mint a gyári belsők, mert a szűrőfelületük lényegesen nagyobb és nem azért mert külsőleg működnek. Ha egy akváriumban belső szűrőt építenél hasonló nagyságú szűrőfelülettel mint amilyen a külső szűrőkben van, az ugyanolyan hatékonyan működne.
Ha eleve úgy terveznék meg az akváriumokat, hogy a hátsó vagy oldal felőli rész megfelelő méretben le lenne választva a halas résztől szűrő rekesz kialakítása céljából, akkor abban igen hatékony szűrés valósulna meg sokkal olcsóbban mint amennyibe egy külső gyári szűrő ára. (Az elárasztás veszélye nélkül)
Ha egyszer valaki kiszámolná magának, hogy egy külső szűrő mennyibe kerül, és ezzel szemben mennyibe kerülne egy belső azáltal, hogy már eleve a szűrésre szánt térfogattal nagyobbra tervezi az akvárium méretét és hozzászámolja az abba való szűrőanyagot és szivattyút, rádöbbenne, hogy mekkora az árkülönbség azonos hatékonyság mellett. Természetesen a legkényelmesebb megoldás a külső gyári szűrő, továbbá sok esetben így használják ki az akvárium alatti szabad helyet. Bár egy tenyésztői állványos rendszer esetén ez sem teljesen igaz.
Tehát mindegy mely megoldást választja valaki, a lényeg, hogy az akvárium biológiai terheltségéhez viszonyított biológiai szűrőt kell üzemeltetni. Mindegy hogy gyári, vagy barkács, belső vagy külső, csak birkózzon meg a feladattal. Erre a célra azok a kis olcsó belső motorosszűrők csak akkor lehetnek alkalmasak, amennyiben a gyári szűrőfelületüket a többszörösére növeljük. Egyébként igen csekély mértékű biológiai szűrés mellett csupán a vizet kavargatják.
- mikes
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 54
Miután felhívtátok rá a figyelmem, magam is utána olvastam a biológiai szűrésnek. A két alapfeltételt mindenhol említik: nagy szűrőfelület, kis áramlási sebesség. Ez azt hiszem nem vitatható. Bár nagyra becsülöm a hozzászólásaitokat, nem megyek vakon utánuk. De ha a két alapfeltételt elfogadjuk, az állításotok abszolút helytálló volt! Kár azon vitatkozni, hogy a belső motoros szűrés az kevés, vagy elég-e. Ha kevésnek érzem, megpróbálok tenni ellene.
Azt már látom, az akvarisztika nem egy egzakt tudomány. Többféle követhető út van, ki ebben hisz, ki abban. A tények makacsak, a vélemény szabad! Én meg éhes vagyok, jó étvágyat kollégák!
Üdvözlettel: Mikes
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
Mátéfi beküldte: Nem tudom ki adta azt a tájékoztatást, hogy a belső szűrőktől nem várj biológiai szűrést, de megnyugtatlak, hogy nem volt igaza. Sokféle belső és sokféle külső szűrő létezik. Mindkettő között van hatékonyabb és kevésbé az, függetlenül attól, hogy külső vagy belső. Nem azon múlik a mutatvány. A külső szűrés elsősorban esztétikai okok miatt, másodsorban azért, hogy ne foglaljon el helyet az akváriumban. A külső szűrőnek is vannak előnyei, de hátrányai is.
Mi beszéltünk itt néhányan erről, de természetesen mindenki csak a saját szűrőjét vette alapul, én is a saját 320 L/h-s sebességű, olyan 1-2 dl közötti méretű szűrésemről állapítottam meg, hogy olyan sokat nem szűrhet biológiailag, hiszen a nagyon kis felülethez nagyon nagy sebesség társul.
Szerintem ezt érthette úgy, hogy belső szűrő biológiailag nem szűr, ez persze így nem igaz, hiszen vannak olyanok is, bár ahogy néztem ezek elsősorban a házi építésű, levegőmeghajtással működő szűrők (persze biztos van gyáriban is ilyen sok pénzért), a boltban kapható, alig néhány ezer forintos szűrőktől nem is szabad csodát várni...