Az akvárium szûrése

Több
13 éve 2 hónapja #421 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szeretném elküldeni ezt a furcsa nádat, le is fotóztam, több rizómából indított hajtást, és a levélkék legnagyobbja már veszti a vörös színét és kb 100 forintosnyi, a gyökerek meg több mint 10 centisek egy hét alatt. De most nem lehet képet küldeni megint. A sors játszik ezzel a növénnyel.
Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #422 Írta: Moderátor
Moderátor válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Nincs szükség új témára, a kis méretű levegő szűrés maradhat itt, a nagyobb rendszer pedig mehet a "Díszhal tenyésztőrendszerek" topikba.

AM moderátor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #423 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
ahá!
hát ez érdekel:)

Nedőzz!

Több
13 éve 2 hónapja #424 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Kicsike türelmedet kérném..javaslom a téma nagyszerűsége,és a bizonyára sok beérkező post miatt egy újabb topic létrehozását,mely a levegő rendszerekkel,sőt egyáltalán a levegős szűrésről szólna.Akár önálló rovat is lehetne...
Robi estefelé eldől a dolog-addig gyűjtögessük a gondolatainkat,ok?:)A téma e hétvégére ezennel kijelöltetett...köszi,én imádni fogom!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 2 hónapja #425 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Gábor tőled kimerítő választ várok,már csak azért is mert neked van ilyen rendszered.
Nebula: nem voltam egyértelmű bocs amire én gondolok az egy halodát bekígyózó csővezeték amit egy kompresszorral megtáplálok levegővel és csak az akiknál állok le a 6mm-es szilikoncsővel.Így kiváltom a sok kicsi légpumpát praktikusabb kevesebb energia fogyasztás stb...Terveim szerint 2m magasan körbeviszem a helyiségben a gerincet a kiinduló és a végpont összekötve egy zárt rendszert képez biztonsági okokból pedig két kompresszorral táplálom meg a rendszert,ha az egyik bekrepál még nincs tragédia.
Vélemény?

Több
13 éve 2 hónapja #426 Írta: halőrxxl
Háá..hááá!
Az én mailemet tudod....jöhetne!:)

Több
13 éve 2 hónapja #427 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Én nemrég építettem meg a levegő rendszeremet, elkezdtem már írni róla egy blogot, de valahogy nem jutok a végére. Tauben, ha dobsz egy mailcímet elküdöm a nyers szöveget.

Több
13 éve 2 hónapja #428 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
biztosan mindenki tudja rajtam kívül, milyen egy ilyen levegős szűrő, de leírnád az alapokat, ha megkérlek? hogyan működik ez, és miért jó?

köszi

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802, tauben1, metzgerbalazs

Több
13 éve 2 hónapja #429 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szerintem fontos, hogy meglegyen a rendszer rácszerkezete. Én biztosan úgy csinálnám.

Több
13 éve 2 hónapja #430 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziastok
Lassan összeálnak az anyagiak egy levegős szűrő rendszer kialakításához a mini halodámban.Várnék minden építő jellegű ötletet amire szerintetek oda kell figyeljek egy ilyen rendszer megtervezésénél,és kivitelezésénél.Amilyen működő rendszert láttam az 25 mm-es víznyomó csőből(PVC) készült és állítólag jól működik 20 éve,ez a kiinduló pontom.Várnám a ti tapasztalataitokat is.
Köszönettel Robi

Több
13 éve 2 hónapja #431 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

Több
13 éve 2 hónapja #432 Írta: Mátéfi

halőrxxl beküldte: Bombasztikus link..a honlapon számos más írást is találni,amire később érdemes visszatérnem.Köszönöm!

Valóban érdemes visszatérni és alaposan elemezni a kísérletet, ugyanis nekem elsőre az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen ez a megszámlálhatatlan mesterséges szűrőközeg valójában sokszor csak a helyet foglalja a bacik elől és túl sok benne a passzív anyag. Ha erre a képre tekintesz érted mire is gondolok. Micsoda szűrőbaci tömeg!

Több
13 éve 2 hónapja #433 Írta: metzgerbalazs
Gyula, ez a szénszálas izé akkor nagyjából véget is vethet a mi kis akvaponiánknak, legalábbis hatékonyság, meg egyszerűség szempontjából. Persze azért nem hagyjuk abba.

A náddal igazad lehet, hogy a gyöktörzs saját erejéből fut így meg, és amikor a vízből kéne kinyerni a tápanyagot leáll. De egyelőre nem áll le, a kis gyökérszálak napi egy centit nőnek.

Ez a nád kis házi akvaponiánál amúgy se nagyon menne, mert nagyra nő. Viszont ott, ahol sok aksi van, ha van egy kis hely, akkor sok haszna lehet.

Meg ez játék is, találunk-e nitrogénszívó növényeket.

Betettem egy másik nádat is, ami most nagy divat, mindenhol ültetik, tarackoló ez is. Egy hét alatt most mozdul valamit, mintha egyik rügye duzzadna. A másikhoz képest csiga.

Több
13 éve 2 hónapja #434 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

mmccannon beküldte: Használok ilyet, és kitűnő. Jelenleg pl. a Corydoras oviban üzemel egy, ahol max. 1 centis babák vannak.

Jó, mert olyan szűrőközeggel töltöm meg, amivel akarom, esztétikus, a levegőrendszerre simán rácsatlakoztatom, és ami a legfontosabb, hogy olcsó. Nincs mozgó alkatrész, nincs, ami meghibásodjon.

Attól függően, hogy milyen halak mellett használom, az alábbi szűrőanyagokat szoktam használni/variálni:
- kerámiagyűrű,
- lávakő,
- zeolit,
- Sera pellett (nyúlbogyó),
- TM 30-as vagdalék,
- perlon.

Ma ráértem, és kipróbáltam ezt a kis sarokszűrőt is, szerintem a gyári szűrőanyagok nem túl jó sorrendben vannak, először a vatta, utána a sűrű szivacs, majd a ritka szivacs, és a legvégén a kerámia gyűrűk. A vattát/szivacsokat én megfordítottam, így a legritkább van elöl, a legsűrűbb hátul, a kerámiagyűrűk maradtak leghátul, azokat nem lehet máshova tenni, a rekesz helye fix.
Egyébként egész jó, viszonylag halk is, de a kis szűrőkapacitás miatt inkább 10-20 literig érdemes használni, szerintem...

Több
13 éve 2 hónapja #435 Írta: halőrxxl
Bombasztikus link..a honlapon számos más írást is találni,amire később érdemes visszatérnem.Köszönöm!

Több
13 éve 2 hónapja #436 Írta: Mátéfi
Egy ilyen túlzsúfolt akiban ment a kísérlet:

Több
13 éve 2 hónapja #437 Írta: Mátéfi
Balázs, csak egy gondolat. Az, hogy egy gumó gyorsan nagy gyökeret ereszt az annak is betudható, hogy a gumóban elegendő tápanyag van ehhez hihetetlen gyors növekedéshez felhalmozva, de nem feltétlenül jelent mást is. Aztán még ott van az a dolog is, hogy a növénynek milyen hőmérséklet, fény, pihenőidőszak, stb. igényei vannak. Akvarisztikai szűréshez én mindenképpen jobbnak tartom a trópusi erdők mélyéről, árnyékos - majdnem sötét - helyekről származó kúszónövényféléket. Több okból is. A vizes expozíciót jobban tolerálják, a kevés fény, a kevés hely, és a növekedési erényük mind mellettük szól. Természetesen nem árt kísérletezgetni bármivel. Van egy érdekes japán kísérlet az akvárium szűréséről amit érdemes elolvasni. Én is Google translate segítségével tettem, de elég jól megértettem.

translate.google.com/translate?hl=hu&ie=...oo.spokon.net/guppy/
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: metzgerbalazs

Több
13 éve 2 hónapja #438 Írta: metzgerbalazs
Pár nap, és küldök képet! Ez a növény péntek óta 5 cm-es gyökereket eresztett a vízbe, és az egyik rügyből már kis leveles tönzsi szárat növeszt. Mindezt úgy, hogy két gumival belógattam az aksi vizébe, hogy félig fedje. A kis levelek még vörösek. Most vettem egy armatúrát, amit ma rögzítek, így az akvapónia alapjai is megvannak.

Azért nem tudom jól leírni a növényt, mert gyermekkoromban játszottam vele, azóta nem is nagyon láttam. Kép meg nincs, ha lenne, rég rájöttünk volna.

Gyerekkoromban még kis háztetőt is csináltam belőle, mert ha a szárát felvágtam zölden, akkor a félköröket egymásra lehetett hajtani.

Több
13 éve 2 hónapja #439 Írta: Mátéfi
Ha fotó nincs, akkor legalább valami jobb leírás kellene: virág méret, forma, virágzás ideje, levél,forma, méret, szár leírás, fás vagy puha, magassága, stb. mert a fenti elírás alapján még csak barkópázni sem lehet. Kerti vagy szoba növényként díszít, stb.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, metzgerbalazs

Több
13 éve 2 hónapja #440 Írta: halőrxxl
Én is gondoltam a Mátéfi féle verzióra,de elvetettem ahogy írtad a virágzatát...mondjuk nekem a chates infók okán könnyű dolgom volt.
Bármilyen is a növényed,már igen kíváncsi vagyok rá-és szeretnék is!:)Ha ide nem tudsz képet illeszteni csinálj saját Picasa fiókot,linkelj,vagy "mittomén" :D...már oltári kíváncsian várnám-persze türelmem az van!
Szerintem többen a homlokunkra fogunk csapni,mert azonnal beugrik...
De Balázs:rizómás növény,fehér elég nagy virággal rendelkezik,üreges szárú-pukkan ha eltöröd,és kb nád magasságú?A levelei oválisak,és egyesével állnak-de nem átellenben?Trópusi-szubtrópusi növény,de nálunk is áttelel a rizómája..na ez mi lehet? :D
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: metzgerbalazs

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.376 másodperc