- Köszönetek: 124
Beszéljünk róla!
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
Mátéfi beküldte: Ők amennyiben a feltételek ideálisak, akkor szaporodni fognak akár úgy is, hogy nem akarjuk. Szerintetek nem lenne célszerű ezen elgondolkodni? Nem lenne helyesebb úgy eljárni, hogy csak akkor törekedjünk utódlásra, ha azokról előre tudjuk, hogy gondoskodni is fogunk tudni róluk? Miért csak akkor kezd el fájni a fejünk, mikor már az akvárium úgy néz ki mint egy szardíniás doboz? Szerintem fontos kérdések ezek....talán érdemes lenne gondolatokat cserélni. Ti hogy gondoljátok? A nem kívánt utódok nem érdemelnék meg a halaknak való jó életet? Vagy ha ez nem biztosított, akkor nem lenne jobb ha meg sem születnének?
Úgy érzem, én is meg lettem szólítva, csak eddig nem értem rá reagálni (az a munkahelyem, ahonnan eddig szinte naponta fent voltam, megszűnt ).
De akkor térjünk a lényegre, és mielőtt elindítottam az akváriumomat, direkt körülnéztem, hogy mely halakat lehet jól együtt tartani, és melyek azok, akik nem szaporodnak közös akváriumban, így esett a neonhalakra, és a panda corykra a választás. A neonhal eddig betartotta a dolgot, nem próbált meg szaporodni (vagy ha igen, nem vettem észre), de a pandák nem. A pandákról mindenhol azt lehet olvasni a mai napig, hogy nehezen szaporítható, és akkor is külön kell őket tenni, lehetőleg enyhén savas vízbe, és nyakon kell őket önteni egy kis adag hidegebb vízzel, ha maguktól nem állnak neki. Na nálam eddig a legalacsonyabb PH is 7 körül volt, nem tettem őket soha sehova, az akvárium víz is 25 C fok felett van általában, és a cserevíz is ugyanannyi, hiszen napokig pihen az akvárium mellett csere előtt. Már a savazásról is leszoktam, hátha akkor nem ikráznak, de ma reggelre is megjelent 6-8 ikra az üvegen, amit éppen most etetek fel a neonhalakkal.
Az első ~20 darabot azért tettem külön, mert néhányat meg szerettem volna tartani, és miután nem volt élő indítóeleségem, csak száraz, így arra gondoltam, hogy a fele sem fogja túlélni az első néhány hetet, hát nem így lett, mind túlélte. Szerencsére sikerült egyben elajándékozni mindet egy itteni kollégának, de ha nem sikerül, én sem tudtam volna, hogy mit kezdjek annyi kis pandával.
Azóta nem teszem külön őket, ha ikrát látok azt feletetem a halakkal, mégis előfordul, hogy heti 1-2 új kishal jelenik meg (gondolom jól eldugott ikrából), ez ellen eddig semmit nem tudtam kitalálni, viszont ha van ötletetek, azt szívesen venném, mert tényleg nem célom a szaporítás...
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- saluosi
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 205
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
- COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1688
Csak gondolataim vannak,de bárhogy is csűrtem-csavartam ma délután a gondolataimat egyre jutottam:mindenképpen meg fogok sérteni valakiket,ha csak a leghaloványabb véleményt is mondok.
Ezért a te kérdéseidet megkerülve kifejtem véleményemet a következő kérdésben:aki állatait szaporítja vajon etikusan jár el ha specifikusan nem az ivadékoknak való eleséget alkalmaz nevelésre? Sőt továbbmennék:mi a véleményem arról ha nem is rendelkezik időben ivadéktáppal?
Engem elborzaszt..felidegesít,megbotránkoztat a dolog!Nem igaz hogy az utolsó másodpercben kell rohangálni eleségért,és nonszensz hogy sokszor még azt sem tudja a "szaporító" hogy egyáltalán mit kellene felszolgálnia az ivadékoknak?
Ok-ok..van véletlen szaporulat is,de kérdem én:nem látjuk előre annak bekövetkeztét?Kérdem:egy akvaristának nem legszentebb kötelessége hogy élőlényeit a megfelelő táplálékkal ellássa-és időben??Célszerűnek gondolom ezért ha mindenki utána olvas saját halainak,csigáinak,békáinak stb...tudjuk már hogy mi lesz akkor ha kicsik születnek/kelnek!
Igen,autóztam már 40km-t ivadéktápért én is,mert nem is gondoltam volna..vagy mert nem reménykedtem hogy lesznek ivadékok.Lettek..kikeltek,de tudtam hogy az elúszásig van négy napom,viszont ennyi idő kell ahhoz,hogy az eleségkultúrám "felfusson".Én élőzök,rendi..de mi a pálya azokkal akik szárazzal indítanak-biztos hogy a legelső boltban még hétvégén is lesz megfelelő ivadék eleség?Biztos hogy ha megrendelem hozzák is időre a kért dolgot?Mi lesz ha nem....és mi lesz ha egyáltalán semmi nem lesz sosem?
Elmondom:az ivadékok nagy számban elhullanak.Mardosó éhségükben megpróbálkoznak elfogyasztani mindent amit csak találnak..még elhullott,vagy kelésgyenge társaikat is.Megennék azt a kevés ürüléket ami a szikanyagokból származik...és meg is eszik sajnos.Az akvarista meg csak néz bárgyú szemekkel hogy potyognak a halai...betegek,vagy mi?
Szégyellje magát az a hobbista aki nem tesz ez ellen....aki nem becsüli még a legkisebb szikráját is az életnek,akinek az elhullott ivadékok tömege csak eltávolítandó mulm.A halál ebben a méretben még nem szembetűnő...pár milliméteres kis életek ezek,bennük még csak szikrája van szüleik szépségének,vitalitásának.De élni ugyan úgy akarnak-a mi dolgunk az hogy ezt körömszakadtáig elősegítsük.Az ő életük pontosan olyan drága nekik,mint nekünk a sajátunk-ugye ez nem kérdés?
Felvetődik hát a jogos kérdés,hogy mit tegyen az akinek mégis ivadékai lesznek...kolléga,ha nem rendelkezel megfelelő technikai háttérrel,ha nincs számukra elegendő helyed-és ha nem tudsz megfelelő eleséget adni neki a legelső pillanattól kezdve kérve kérlek:ne vedd ki őket a közös akváriumból!Ott esetleg még találhatnak annyi "morzsát" amin így-úgy elvegetálnak, a nagyobb halak netán felkavarnak annyi aprócska eleségszemcsét minek segítségével néhányan felcseperedhetnek.Borzalom hogy ilyet kellett megfogalmaznom.....
Nos Gyulánk a labda nálad pattog ha akarod...How are you? I'm alive/ippeghogy/
T.:Gábor
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Igaz...ám az amerikaik köszönésében azonnal el is hangzik a válasz/vagy egyáltalán nem is kíváncsiak a válaszunkra,csak eldarálják "oszt kész"/.
Én viszont valóban szeretném hallani a Te véleményedet-számít!Igazság szerint e témában megvan a saját kialakult nézetem,de megvárnám milyen mélységben szeretnéd te kifejteni sajátodat-idomulnék,vágod?
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Meddővé tétel halaknál sem gond-link is jöhetne ha kedved van!
Ui.:és vajon az mennyire etikus hogy egyazon fajból/változatból csak egyneműeket hoznak forgalomba..na ez is megérne egy "misét" szvsz.
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Azon tűnődtem, hogy tulajdonképpen a díszhalaink épp olyan házi kedvenceknek számítanak mint a kutya, a macska stb. Azt hiszem ebben többen egyetértenek velem. Tehát tőletek kérdezem: Ha az egyéb kedvencek tekintetében az ember már eljutott arra a szintre hogy tudatos és felelősségteljes tenyésztést folytat, akkor a díszhalak esetében ezt miért nem teszi? Népiesen szólva orrba-szájba tenyészti a legtöbb akvarista valódi cél nélkül a díszhalait, majd helyhiány miatt nem képes őket megfelelően tartani. Mivel a díszhalpiacon nem könnyű az értékesítésük, ezért aztán vagy túlzsúfoltan tartja őket vagy rátukmálja valakire. Az éjszaka azon gondolkodtam, hogy ez a magatartás mennyire emberi, mennyire állatkínzás és mennyire etikus. Ugye a kutyák és macskák esetén ma már szokás a meddővé operálás...ugyanakkor a halak esetén nem járható út. Ők amennyiben a feltételek ideálisak, akkor szaporodni fognak akár úgy is, hogy nem akarjuk. Szerintetek nem lenne célszerű ezen elgondolkodni? Nem lenne helyesebb úgy eljárni, hogy csak akkor törekedjünk utódlásra, ha azokról előre tudjuk, hogy gondoskodni is fogunk tudni róluk? Miért csak akkor kezd el fájni a fejünk, mikor már az akvárium úgy néz ki mint egy szardíniás doboz? Szerintem fontos kérdések ezek....talán érdemes lenne gondolatokat cserélni. Ti hogy gondoljátok? A nem kívánt utódok nem érdemelnék meg a halaknak való jó életet? Vagy ha ez nem biztosított, akkor nem lenne jobb ha meg sem születnének?
- roberto8802
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 97
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Örülök, hogy te is így látod Toist. Véleményem szerint ez a "modern" világ az ami személytelenné teszi a kapcsolatokat és mindezt hajlamosak vagyunk rákenni a technikára. Pedig nem a technikán, hanem rajtunk felhasználókon múlik minden. Nagyszerű segítség, de élni és nem visszaélni kell vele.
- toist
- Nem elérhető
- Adminisztrátor
- Köszönetek: 363
A profilképek használata kapcsán: elég régen egy egész más témájú fórumon felmerült már, hogy használja mindenki saját képét, ott ez azzal lett elvetve, hogy "nem társkereső" az oldal. Akkor ezzel egyet is értettem, de most és itt tetszik ez az irány, amit Mátéfi propagál, néha a képre tekintve szinte a hozzászóló hangján hallatszik a hozzászólás olvasáskor a fejemben
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- saluosi
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
roberto8802 beküldte: Őszintén megvallva, bennem fel se merült, hogy valakinek ez problémát jelent, szerencsére van olyan topic a fórumon, ahol fel lehet hívni erre is a figyelmet Általában a kedvenc halamat tettem meg profilképnek, de mivel nincs rejtegetni valóm és ez nektek sokat jelent, kicserélem kedvenc ancim képét és magamat rakom a helyére
Ebből is láthatod, hogy ez a fórum más akar lenni. Családiasabb és barátibb. Semmi szükség arra, hogy a magukat nem vállaló fórumozók, esetlegesen vagy rosszindulatból rontsák a színvonalat vagy a ködből elkezdjenek személyeskedni.
Hogy néz ez ki:
"Csá, Anonymus vagyok, most rittyentettem tele egy akit amit a szomszéd sózott rám, dobáltam bele aranyhalat, harcsát, diszkoszt, guppit. Mivel etessek? Milyen halat rakjak még bele?...dobj egy privit."
Nem szeretném, hogy ide jussunk. Legyen egy minimum tisztelet a fórumot üzemeltető és a fórumtagok iránt egyaránt.
A cél, hogy a tagok által vállalható társalgás és jó színvonalú fórum bontakozzék ki és nem utolsó sorban, hogy adott esetben felismerhessük egymást egy börzén vagy az utcán. Számtalan fórumon a tagok néha azért nem tudnak viselkedni, mert az inkognitó által nyújtott biztonsági illúzióban bíznak. Persze kötelezővé is lehetne tenni a regisztrációnál az arckép alkalmazását, de a kötelező szó is visszatetsző, másrészt pedig bárki csinálhat magából Brad Pittet is. Az lenne jó és helyes, ha mindenki aki ide regisztrál és fórumozni szeretne, vállalja önmagát, a megnyilvánulásait. Nem kötelezni, hanem meggyőzni kell.
Nem tudom ki hogy van vele, de én máris közelebb érzek magamhoz minden tagot, aki saját fotót kezdett el alkalmazni. Remélem veletek sincs ez másként.
- saluosi
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- halőrxxl
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
Nagyon köszönöm a fotóitokat!
Nem is tudom hogy mondjam:tényleg jobb emberekkel beszélgetni.Bár az avatart pontosan azért találták ki hogy megőrizhessük az inkognitónkat ha szeretnénk,vagy egy adott képről azonnal egy felhasználó ugorjon be-én azt gondolom ez a kezdeményezés,majd a ti hozzáállásotok példaértékű.Valóban elgondolkoztató hogy aki nem jelenik meg arcképpel azzal beszélgessek-e...nem a tudásom,vagy a kivagyiságom okán,hanem egyszerűen én is szeretem látni akihez szólok.Micsoda élmény lesz úgy találkozni egyszer veletek hogy már ismerlek benneteket....
Egy kicsit még adok infót azért:ha kíváncsiak vagytok hogy kik mutatkoztak már be-és még nem ismernétek e rovatot-íme a honlap kissé személyesebb információkat adó rovata:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...4&id=8628&Itemid=322
Van egy megérzésem is...egyre többen és többen leszünk.Csak egy user vagyok,de már most szeretnélek kérni benneteket akik jelenleg itt vagytok:bármit is hozzon a jövő ne feledjük hogy milyen jó érzés van bennünk ezekben az időkben..kovácsolódik egy csapat.A fotóitokról látom hogy mindannyian túl vagytok már a gyermekkoron-rövidrezárva:felnőttként fórumozzunk,és jottányit se engedjünk abból hogy ide a legkedvesebb időtöltésünk kiegészítésére járunk.Sokunknak a hobbi része az interaktív halazás is....viszont tiszteljük azon társainkat akik minket is tisztelnek-és ne foglalkozzunk a ne adj isten megjelenő bomlasztó hozzászólásokkal,vagy kimondva a troll támadásokkal.Mi csak halazzunk..békázzunk,növényezzünk vagy bármi-csak ne feledjük:a képernyő másik oldalán is ember ül...a hobbitársunk/reményeim szerint;)/
Barátsággal.:Gábor
- Gabor77
- Nem elérhető
- ŐshalAM
- Köszönetek: 124
Szerk: a hiba nálam volt, töröltem az előzményeket, már itt is frissült az avatar...
- gyovai68
- Nem elérhető
- Ikra
- Köszönetek: 14
- Mátéfi
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- halivadek
- Nem elérhető
- Mindenhat(L)ó
- Köszönetek: 211