Díszhalak etetése

Több
13 éve 3 hete - 13 éve 3 hete #421 Írta: gyovai68
gyovai68 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Pár éve kezdtem el komolyabban etetni tubival,mostanra még a kis guppik is eszik,az L144-sek némelyike etetésnél szájjal felfelé őrjáratozik,hogy jusson neki is.(persze vett halaknál óvatosan sosem lehet tudni ettek-e már és akkor jöhet immunprobléma esetleg)Sose volt tubira fogható gondom nekem sem.
Last edit: 13 éve 3 hete by gyovai68. Indoklás: helyesírás

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hete #422 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Tubi...élek-halok érte halaim nevében persze.Kínszenvedés az amikor nem tudok szerezni,vagy nem elegendő mennyiséget.Mikor van ugyan tubifexem,de be kell osztani akkor mindig sajnálom azokat a halakat melyeket ki kell hagynom az aktuális etetésből...mintha őket akkor nem nézném annyiba mint társaikat.
Hát persze hogy nem tartanak-vagy alig-tubit már a boltokban...azzal foglalkozni kell,azt gondozni kell kérem..ahhoz érteni kell,nemcsak levenni a polcról egy zacsit.Élőeleségek-sokan lenézik,semmirevalónak tartják,meg azt mondják majd a szárazat mozgatja nekik a víz,és olyan mintha élne.:( Herótom van minden egyes etetéskor amikor csak szárazat adok nekik-mert adok én is persze!-és ismeretlen/tesztelendő eleséggel etetek.Bomba biológiai szűrésem van azt gondolom,de mégis-mégis kicsikét félve nézem meg hajnalban halaimat..hátha gond lett.Mert volt már rá példa hogy a "két napig sem szennyező" hajnalra oxigénhiányt okozott,vagy éppen egy másik kaja még az én sokat megélt halaimnak sem kellett!
Nem kívánom én fétisként beállítani az élőket/fagyasztottakat...meg jók is a szárazak többé kevésbé.Mégis valahogy jobban szeretem az élőt etetni,nem tehetek erről.
Tubi..megint a tubi!Miért éppen ez,hiszen azt viszont ezer %-ra tudjuk hogy pl. a vörös szúnyoglárva némelyeknél heveny bőrpírt,netán allergiás tüneteket okoz?De hallgassátok csak mit mondok az "elátkozott" tubiról:volt hogy kényszerűségből muszáj volt ezt etetnem-pedig a minősége kukába valónak mutatta.Az is volt..ismerős ugye nektek is a félig kifehéredett tubi,az amelyiknek csak az egyik vége él már?Ilyenem volt már csak..és semmi más kaja akkor!Nagyon-nagyon ismételten kimostam-a boltban azt mondák ingyen odaadják,mert nem kell senkinek,de más kaja az nem volt,semmi száraz sem.Feletettem...és bocsánatot kértem halaimtól-szó szerint!No nem kellett volna-két nap múlva még olyan coryjaim is ikrát "vertek"akiket akkoriban még meg sem mertem próbálni.Persze ivadék nem lett a kemény tartóvízben..
Azt gondolom hogy a régi vágású halazók akik a tubin nőttek fel úgymond sosem fogják feladni..mindig kell nekik az adag.Én is híve vagyok,nagyon-nagyon...ha mindent tudunk róla,megfelelően kezeljük,gond nem lehet-maximum halainknak tényleg kicsi lesz az akvárium!Isteni kaja nekik...de a klóros víz kinyírja őket.Mindent elkövetek hogy ebből a fajta eleségből mindig rendelkezésemre álljon annyi,hogy ha ezzel akarok etetni minden halam kaphasson.Ja,persze nálam nem Tropheusok úsznak..de tény hogy az ancik is meghalnak érte!/Algázók..na jah!:)/
T.:Gábor
Ui.:már ez is külföldi...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hete - 13 éve 3 hete #423 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Véleményem szerint a vadon fogott élő táplálék esetén nem a különféle baktériumok jelenthetik a veszélyt (az a föld minden pontján jelen van, sőt, trópuson még hangsúlyosabban) hanem a különféle vegyi anyagok, nehézfémek, melyek egy idő után akkumulálódhatnak és okozhatnak gondokat. Baktériumoknak és vírusoknak az eredeti élőhelyükön is ki vannak téve a halak. Persze ha sterilen, gyakorlatilag ozmo vízben tartanak halgenerációkat minden expozíció nélkül, akkor jó esély van arra, hogy az immunrendszer nem vagy csak részben tud kialakulni ivadékkorban. Ha a megfelelő impulzusokat és stimulációt időben megkapja a hal, akkor kellő ellenálló képessége lehet mire felnő. Melynek a szervezete nem tud megbirkózni a kihívásokkal azokért nem kár, azokat egyébként is illene kiszelektálni. Ha 100 utódból 100 utódot felnevelünk, azok közül kb. 15-20% jó eséllyel gyenge immunitást és egyéb hibákat fognak továbbörökíteni. A természetben azok kiválasztódnak, vagy elpusztulnak, vagy eleségállatok lesznek.
Last edit: 13 éve 3 hete by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 3 hete #424 Írta: halőrxxl
Szia Ferikém!:)
Nagyon jól értelmezel engem,köszönöm a 359.sz. válaszodat!Hogy mely topicban....nos azt gondolom hogy a "Beszéljünk róla",vagy a "Kávézó" megfelelő lehetne,és nagyon szeretnénk is többen folytatni a beszélgetést-legalábbis remélem.
Előre jelzem:akkor látom értelmét ha mindannyian kimondjuk a frankót,de ezzel nem vétünk semmi ellen.Erre én vagyok a leghajlamosabb-mea culpa-,ti sokkal higgadtabban tudtok fórumozni!Majd gondolkodom mielőtt szokás szerint "televágom" mindenféle gondolatommal azt a topicot amit szeretnél használni,oksa? :D
Valamerre haladnunk kell-jó alapnak gondolom azt ha mindkét oldal részt vesz a beszélgetésben,ezért szeretnék pontosan itt beszélgetni veletek erről is.Várom a postokat hatalmas érdeklődéssel!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 3 hete #425 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A tagállamok között a 92/65/EGK tanácsi irányelv szerinti állategészségügyi bizonyítvány
+ útlevél szükséges. Úgy tudom, hogy TRACES küldése is szükséges. Az egyes tagállamok állat-egészségügyi előírásai eltérhetnek egymásétól, ezért mindig a célország követelményeit kell alapul venni. Az más kérdés, hogy az állatorvos milyen felelősen nyomja rá a pöcsétet.

Több
13 éve 3 hete #426 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
És valóban. Ez az állatorvos egyetemi tanár pontosan a tubifexet ajánlja betegségek gyógyításakor, még a diszkoszhalaknál is. Szerintem is szükséges lehet egy tenyészetben.
A plázás boltokban viszont -úgy gondolom- higiéniai okokból tilos az élő eleségek forgalmazása annak ellenére, hogy a határon -többek között- csak bakteriológiai vizsgálati papírral jöhet be. Hogy ezt a tilalmat az eladó hogyan magyarázza meg a vevőnek, rajta múlik.
40 éve etetek vele, és még nem volt semmilyen probléma.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 3 hete #427 Írta: lucius
lucius válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Szia!
Anno sokat beszélgettem erről a témáról egy állatorvos egyetemi tanárral. Ő mesélte, hogy figyelmet szenteltek a témának kellően megvizsgálták, körbejárták, és semmiféle bizonyítékot nem találtak ami a félelmek létalapját szolgálhatnák.
Inkább adok egy szakember véleményére mint egy tapasztalatlan okoskodóéra.
Azon kívül én is kb 30éve használom 0-gond nélkül
A másik fele: ha x terméket akarsz helyettesíteni(nagyobb haszon, kényelem vagy bármiért) akkor sikeresebb leszel ha elhiteted, hogy x termék veszélyes. Majd itt jönnek be a képbe a lelkes tudatlanok, ők örömmel hirdetik az igét.
Mint azt látjuk is.
Üdv:Feri

Több
13 éve 3 hete #428 Írta: kapi
kapi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
szia
Így van sokan sokszor teljesen alaptalanul szidják a tubit 0-lla tapasztalattal csak mert olvasták valahol hogy az rossz.
A diszkoszt meg teljesen csoda halnak állítják be,na annak aztán nem szabad adni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 3 hete #429 Írta: lucius
A tubi tenyleg okozhat gondot. Pl: ha 1-2 kilót megeszel belőle akkor megfekszi a gyomrod :)
A többi meg urban legend
Tubi nélkül sok halat nem tudnánk tenyészteni
A diszkoszaim folyamatosan tubit esznek!
Ha ezt máshol megemlítem akkor rögtön vért hánynak rám, ha mindenről igazat beszélnének, akkor sok mindent nem lehetne eladni!
Ez egy ilyen világ
üdv:Feri

Több
13 éve 3 hete #430 Írta: lucius
Gábor!
Érdemes lenne beszélgetni a gondolataidról, elég sok tapasztalatot tudnék megosztani a témához.
Melyik topicban?

Több
13 éve 3 hete #431 Írta: kapi
kapi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
szia
Több mint 30 éve halazok és a tubi mindig is alap kaja volt nálam,sosem volt gond belölle.
Tényleg Romániából viszik egész Európába egyszerűen azért mert máshol már nincs annyi hogy ellássa a kontinenst.
Én is olvastam hogy mindenféle betegséget terjeszthet,de arról még sosem hallottam hogy valaki megbetegedett volna a tubitól.

Több
13 éve 3 hete #432 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Sziasztok!
Az egyik Auchan áruházban új halas nyílt. Az eladók még újak és lelkesek sokat magyaráznak. Többek között rákérdeztem, tartanak-e tubit. Közölték,hogy eszük ágában sincs. A tubi már rég nem olyan mint amire még én emlékszem. Valamilyen baktériummal van megfertőzve többé kevésbé minden lelőhely. Ez állítólag néha még emberre is veszélyes lehet. Szerintük a tubit már szerte a világban kivonták a forgalomból, már csak Magyarországon kapható, de itt is csak kisebb "útszéli" boltokban. Az eladó említette, hogy már volt náluk állategészségügyi ellenőrzés, s az ellenőr első kérdése az volt, tartanak-e tubit. Bár azt nem fejtette ki, mivel járt volna, ha igen. Majd több esetet ismertetett, mikor egész állományok pusztultak ki fertőzött tubi miatt. Ráadásul mivel ez bakteriális természetű, semmire sem megyünk az alapos mosással. Utólag belegondolva tényleg egy nagyobb üzletben sem láttam, hogy árusították volna.Németországban pedig, ottani ismerőseim szerint általános a közvélekedés, hogy ártalmas a halak számára, ezért nem is árusítják sehol.
Ahol én szoktam vásárolni (kisüzletben)ott az eladó szerint Romániából hozzák.
Hallottatok valamit ezekről a dolgokról?
Milyen eleségre érdemes áttérni?

Üdv: halas

Több
13 éve 3 hete - 13 éve 3 hete #433 Írta: halőrxxl
Néha van időm...az ilyenkor talált honlapokat rendszerint könyvjelzőzöm,aztán később vissza-vissza térek olvasgatni.Ilyen az alábbi két hivatkozás is-persze hogy idevág,hiszem artemiáról is szó van benne!

www.artemiaworld.com/home/
www.artemia-international.com/default.asp?contentID=576
Az első linken olyan fotóval indul a cikk,mely megdobogtatja szívünket,ugyanakkor szerintem az egyik legjobb fénykép is a témában..
A második linken érdemes rányitogatni a fejléc tartalmaira...kitárul előttünk egy nagyon érdekes világ az etetés terén.
Last edit: 13 éve 3 hete by halőrxxl.

Több
13 éve 3 hete #434 Írta: halőrxxl
:woohoo: :silly:
Igazad van!
Évtizedek óta szinte mindenhol olvashatunk a sórák bevált etetéséről,szinte minden halat ezzel kezdenek nevelni amint a nagyságuk ezt lehetővé teszi.Nyilván rendkívül jó beltartalmi értékei,és a betegségek behurcolásának legkisebb veszélye nélküli alkalmazhatósága is magyarázat erre-és igen:valamikori kedvező ára is!
Egyetértünk...mai világunkban nagyon meg kell fontolnia a tenyésztőknek azt hogy mivel etessenek.Alig ismerem a világotokat,sőt egyre kevesebb rálátásom van arra hogy mi-hogy történik a magyar tenyésztők köreiben.Csak azt látom ahogy egyre több tenyészet szűnik meg,adják föl,illetve azt azért el kell ismerni hogy hallani újabb próbálkozókról is.Az anyagiak manapság rendkívül szigorúak-ráadásul tápjaink döntő többsége külföldről jön,azok árai is egyre növekednek.Sajnos ilyen a sórák is,de számos fagyi kaját is említhetnék...minta ebben az országban már mást nem is lehetne csinálni,mint kereskedni-továbbadni.Majdhogynem azt gondolom,hogy szinte alig csinál valamit a hazai tenyésztők köre-mintha kényszerhelyzetben lennének.Így járunk a halakkal is..van még magyar hal egyáltalán?Hopp,kezdek offolásba csúszni,meg ezt ki is tárgyaltuk már.Annyit még:lehet hogy a mai akvaristák állandó újdonságra áhítozó többsége nem is érdekelt a hazai halak továbbtartásában,vagy csak alig érdeklődik iránta?Hmm..és a sok panasz a lepusztuló halakra,a szülni képtelen guppikra-na hagyjuk itt ezt:(.
Ferikém nem tudom hogy mi lenne a jó...ha sok és effektíve drága sórákot használ a tenyésztő,akkor a halai árán is meg fog látszódni.Ha e nélkül nevelne akkor a halak esetleg egyhangú etetése okozhat galibát...Az ár pedig döntő tényező-még én is hallok néha olyan párbeszédeket amikben pár forint a döntő.Nem a hal vitalitása,nem a hal szépsége...nem,az a pár nevetséges forint,az dönt.Persze vice versa lehet hogy én is hasonlóan gondolkodnék...a fene sem tudja.Nehéz-értem én.ezért szólnak postjaim csak és kizárólag a hobbistáknak,bár kétségtelen tény hogy nagyon hálás vagyok ha ti is tesztek hozzá!:) Nyesegessétek bátran az elkalandozó gondolatainkat,mert bizony igaz az hogy a hobbi csak a pult innenső oldalát ismeri...
Az a fene nagy eszem mindig azt kérdi:miben jobbak vajon a külföldiek..lassan már mindenben? :(.Nem-mi magyarok sírás rívásban vagyunk verhetetlenek-ideértve magamat is!Valahogy legyünk már magyarabbak...ne hagyjuk már mindenben magunkat na!
Bocs...szöveg van,tehetségem nincs-ez tény.Kissé szégyenlem is magam az állandó offokért..na lépjünk.
Ui.:sórák meg microworm....hogy fenti postomnak ehhez mi köze magam sem tudom.Csak "kijött":D.

Több
13 éve 3 hete #435 Írta: lucius
Miközben a könnycseppeket morzsoljuk a szemünk sarkából(a nélkülözött sórák miatt), azért ne felejtsük, hogy az artemia sem természetes eledele a halainknak. Már ő is helyettesítő élőlény, viszont nagyon jó és kényelmes, ez tény.
Üdv:Feri

Több
13 éve 4 hete #436 Írta: halőrxxl
Egyértelmű-hát persze!
És ez a bajunk is egyébként,ezért keresgélünk helyettesítő eleségeket,vagy amivel kiválthatnánk.Persze ez így nagyon gyengécske próbálkozás,mert vajon mivel tudnánk helyettesíteni azt amivel oly sok éve eredményesek a tenyésztőink,sőt a hobbisták is?
Véleményem szerint el kell "regélnem" azt hogy ma már miért gondolkodom így..lássuk hát!Anno mikor mesterünktől megkaptam a legelső banánféreg oltásomat még bőszen keltettem az artemiát,mindig rotyogott pár PET palackos keltető.Aztán beindultak nálam is a microworm kultúrák,és szétkürtöltem netszerte hogy milyen jó,és csodás eledel ez...2011-ben rengeteg társamnak ajándékoztam belőlük,egy időben még a térképen is megnéztem hová nem küldtem még?Feltett szándékom volt,hogy bárki elérhesse földrajzilag viszonylag közelben,mert jól tudom saját példámból tanulva hogy nem mindenki tud utazni messzire.Azt sem hallgathatom el hogy tudtam:vannak olyan társaink is akik bizony nem nagyon segítőkészek...ez be is igazolódott.:( Volt olyan város ahová 7 különböző címre ment banánféreg,mire kaptam olyan visszajelzést hogy valaki már kapott egyiküktől oltást!:) Viszont volt hogy letagadták..vagy meg sem köszönték,pedig szigorúan hobbitársi segítségként,totálisan ingyen végeztem a "terítést".Olyan egyértelműnek vélték sokan hogy csak egy privát és Gábor már nyomja is a postán.....de hogy visszajelezzen,erre sok kollégának már nem volt ideje.De hagyjuk..emberek vagyunk.Mégis elértem részben a célom...mára sok helyen legalább ismerik,vagy a haveri körben van valaki aki ismer olyat aki ismer valakit aki aztán ad szívesen.Biztos vagyok benne hogy nem vagyok egyedül az országban aki segít ha tud...sőt,magam is a jó példa hatására "ragadtattam magam" e postázós korszakra.
E rövidke/:blush: / bevezető után már láthatjátok:imádom a két kis férgecskét,szeretek velük etetni,sőt eztán már elkísérnek hobbim során mindig.De...ez így nem jól van.Hiányzik nekem az artemia keltetés izgalma,és az öröm amikor látom hogy kis halaim milyen narancssárgán áttetsző pocakot eresztenek tőle.Isteni kaja az artemia...és én ezt vonom meg tőlük.Nem,nem idealizálni szeretném a dolgot,sőt nem is afféle romantikába hajló édesded visszaemlékezés céljából írom e sorokat!Be kel látnunk,hogy ha kizárólag a microwormokkal etetünk-pontosabban ezzel indítunk-akkor kizárunk egy igen értékes,és roppant tápláló eleséget ivadékaink menüjéből.Egyértelműen rengetegféle ivadék indítható a kis férgecskékkel,tudjuk hogy az első oltások után szinte elpusztíthatatlan telepeink lesznek-meg szinte ingyen is van.Mégis áldoznunk kellene artemiára...ne feledjük a változatos etetés igen-igen jótékony hatását halainkra/meg esetemben magamra sem! :D/.Nem akarok én allegóriákat beilleszteni-de roppantul unnám én is az egyféle kosztot!
Magamat már meggyőztem-és kicsikét féltérdre is szeretnék ereszkedni a hazai hobbi előtt amikor elmondom:felelősnek érzem magam a kialakult helyzet miatt.Talán jó pár hobbista kizárólag a kétféle microwormmal eteti már elúszó ivadékait,és azok mást sem kapnak....azért mert én bizony az egekbe emeltem ezeket több társammal karöltve.Nem jól csináltuk...pedig az eszköz a kezünkben volt hogy ne helyettesítőként,hanem a sórák mellett ajánljuk ezeket!Tegyük változatossá már egészen kis korban is halaink étkezését,én ezer százalékosan biztos vagyok benne hogy ők ezt meghálálják!
Hmm..ellent mondtam magamnak?Bizonyára-de ahogy a hobbi változik,vele változnak gondolataink is,ráadásul a tapasztalataink is folytonosan "frissülnek"!Tehát mára már azt gondolom:igazán jól,és szépen fejlődő ivadékainknak is szüksége van a változatos étrendre-tegyük hát meg a lépéseket!Rendkívül jónak gondolom Mátéfi társunk gondolatmenetét amikor a saját féregtenyészeteiben már klf. alkotókkal kiegészített közegen neveli a rengeteg férget.Tessenek csak a blogok között olvasgatni,és cselekedni!
Fenti soraimat természetesen nem a professzionális/hivatásos tenyésztőknek szántam-ők amúgy is úgy csinálnak mindent ahogy ők jónak látják!:) Viszont igenis nagyon melegen ajánlom átgondolásra a hozzám hasonlatosan szaporítgatni szerető kollégáim számára...

Több
13 éve 4 hete #437 Írta: lucius
Szia!
Artemiából kétféle létezik: jó, és olcsó. csak az elmúlt pár évre visszatekintve kb duplázódott az ára.
Van olcsó,akár szinte ezrelékben mérhető keléssel, és van a jó azt viszont nem mondanám olcsónak.
Persze csodák azért vannak, de a stabil, kiszámítható minőségnek megvan az ára.

Több
13 éve 4 hete #438 Írta: halőrxxl
Sziaaaaa!:)
Úgy igaz....bár meg kell vallani hogy saját tapasztalatom szerint artemia naupliusszal bármeddig etethetőek,mindig van érdeklődés iránta.Azt vettem észre,hogy a microwormok etetésekor van hogy kissé elkedvetlenedve nézegetik csak-persze reggelre tükörsimára eszik az aljzatot,de artémiánál azonnal "falnak".
Ám nincs vész....amikor már ebbe a stádiumba jutnak coryjaim,rendszerint már a grindált is ismerik,sőt a nagyon finomra mixelt tubifexet is.Tehát ha artemia nélkül nevelem őket akkor sincs gáz..igen kissé zsebbenyúlós a dolog,bár megvallom én mindig szerettem keltetni,és etetni is.Talán valami jó árú artemia konzervet kellene már felkutatnunk,ami megfelelő százalékban kel is.

Több
13 éve 4 hete #439 Írta: lucius
Érdekes álláspontot olvastam egy angol kollégától. Konkrétan ő a microwormokra mondta az artemiával szemben, de sztem bármire alkalmazható.
Ahogy nő az artemia világpiaci ára úgy növekedik a microwormok tápértéke. :)

Több
13 éve 4 hete #440 Írta: halőrxxl
Értelek,és ok a számítás..de akkor az hogyan van,hogy a bibliánk erre a fajta eleségre 53%-ot hoz?
Egyébként nem te számoltál rosszul,hanem ismét egy dolog amit szeretnék taglalni-nevezetesen hogy melyik eleség milyen beltartalommal bír,belőle mi az ami hasznosul...ilyenek!:)
Bemelegítésként nem is kell idéznem a bibliánkból,hiszen egy az egyben megteszi ezt egy kis cikk,íme:
diszhal.info/cikkek/etetes.php
Aztán még jelzem:az AM-ben igen-igen mélyreható cikksorozat is volt erről kissé régebben.Biztos vagyok benne hogy van még a témában annyi hogy beszélgessünk róla-végül magunk is készíthetnénk egy összefoglaló táblázatot,hogy milyen élő eleségben milyen tartalomra számíthat a halazó.Ez lenne a végső cél,mert annyiféle mindent olvashat a kutakodó hobbista,hogy végül elbizonytalanodik.
Ha szeretnétek folytatni,akkor ide jöhetnek az információkat tartalmazó linkek,de a könyvekre is hivatkozhatok bátran-netán mint én,egy eleséges címke is mérvadó lehet!
Nem ártana az sem ha az etetésekkel kapcsolatos megfigyeléseinket is taglalnánk..mikor adtok pl. cyclopsot,mi a célja a nagy fehérje bevitelnek,mit gondoltok a koplaló időszakokról-és végül:megfigyeltetek valami károsat ha sokáig egyféle eleséggel etettek?Jelzem:nem a gyári eleségekről szeretnék egy szubtopicot kezdeményezni,hanem az élő vagy a fagyasztott kajákat szeretném kitárgyalni veletek.:)

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.301 másodperc