Díszhalak etetése

Több
13 éve 1 hónapja #461 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Sziasztok! Nem érzékeny gyomrú halaknak, nem növényevőknek milyen sűrűn ajánlatos fagyasztott vörös szúnyoglárvát adni? Hetente egyszer, többször? Gondolom nem mindennap. Túl sok fehérje sem lehet olyan nagyon jó.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #462 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Sziasztok

Köszönöm a válaszokat és a tippeket valóban volt talány számomra mikor csináltam a banános keveréket hogy mennyit is tegyek az egyikből és a másikból is bele :D
Aztán most úgy néz ki lassan kezd beindulni talán
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy ha elkezd fogyni a kajájuk hogyan a legjobb rájuk etetni?
ha rászórom az újabb adagot ami alákerül az elpusztul?
vagy kimászik alóla?
ki hogy szokta?
megpróbálok életet lehelni ebbe a tenyészetbe amelyik ezeket produkálja
a filmréteg valóban lehet hogy a sok nedvesség miatt volt mert van olyan tenyészet ami azóta már nem mutatja ezt
sajnos azt kell tapasztalnom amilyen kis picúr lények annyira kell azért érteni hozzájuk :D
reméljük azért annyira nem rontok el semmit, hogy ne lehessen újrakezdeni velük :D

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #463 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Ha hozzám hasonlóan banános zabpelyhet használsz akkor elképzelhető hogy túllőttél az ideális arányon.Én kb 500gr.zabpehelyhez kettő közepes banánt mixelek hozzá-így még sosem volt buborékos tünetem!Viszont az erjedés illata az természetesen jelen van...
Mostani átoltáskor visszatértem a "régi iskolához" egy edényke erejéig..ebbe natúr zabpehely került némi akváriumvízzel.Szerettem volna levonni valami okos következtetést a banános javára-;)-de igazság szerint mindkét módon oltott kultúra turbó módban üzemel..nem lettem okosabb,de ha legközelebb nem lesz banánom nyugodt szívvel oltok sima áztatott zabpehelyre.Én nem is forráztam..semmi extra,ezen is "rezsegnek" mint a régi televíziók adásszünet idején/ez volt az oly népszerű "Hangyaháború"c. film a 70'-es években! :D/
De hogy ne hagyjak már ki egy infót sem:ezen átoltás során kísérleteztem a hozzáadott víz mennyiségével is!Gondoltam ne legyek tanácstalan ha egyszer valaki erről kérdezne-no meg a saját állandó tudásvágyam is hajtott.A következőt tapasztaltam:A kissé nedvesebbre készített közegen bizony kialakulhat olyasmi hártya amit emlegettél talán már-ezért azt gondolom hogy ameddig nem hatalmas számban nyüzsögnek,én a biztonság kedvéért kissé szárazabbra készítem nekik elő a közeget.Ez a szárazabb jelző nem helytálló-az állaga olyan mint a párom galuska tésztája kifőzés előtt..nem csorog a kanálról,de leválik ha kissé megrázogatom.Igaz hogy így hamarabb kell utánnedvesítenem majd,de nincs lepedék...
Egy ötlet még a frissen-tapasztalatlanul banán,vagy Walter féreg tenyésztésbe fogó kollégáknak:a zabpehely csalafinta anyag ám...miután megnedvesítetted,várj pár percet-ekkor az állaga még keményedni fog.Csak akkor adagold ki a tégelyekbe amikor már megfelelőnek tartod,ekkor viszont azonnal oltsd is be.:)Nekem mindkét féregkultúra nagyon bejött!
Kicsikét szembemegyek Mac-el...minden további nélkül olthatsz a tenyészetekből,ha megbizonyosodtál arról,hogy élnek a férgek!Erősebb nagyításban még a gyengébb szeműek is láthatják a nyüzsgést..ez jó jel!Ha a tenyészet felszíne szinte csak nyirkos már,és semmi mozgást nem érzékelünk akkor adjunk rá pár csepp vizet...ha így sincs mozgás,akkor game over.:( Ameddig azonban van mocorgás van remény is:meg kell fürdetni a kis férgeket-de hiszen erről már írtam!
Pana légyszives tegyél próbát,lássuk sikerül e indítanod újabb tenyészeteket a módszerrel,ok?:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 1 hónapja #464 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Nem, viszont amondó vagyok, hogy mihamarabb végy érzékeny búcsút a tenyészettől. Ne is próbálj újat indítani belőle, mert a bubik az erejedést jelzik.

Ha tudsz, szerezz be új oltást, és készíts új telepeket. Én általában min. 3-5 edénykében nyüzsögtetem az aprónépet.

Mary

Több
13 éve 1 hónapja #465 Írta: Pana28
Nekem egyébként az ilyen fehér tetejű tenyészeteknek egy rész tele van buborékokkal is
ilyen volt nálad is?

Több
13 éve 1 hónapja #466 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A Harcsa utca levegője is sokat számít.

Különben, nálam is volt olyan tenyészet, melyen filmréteg képződött. Lekapartam a réteget, tettem rá forrázott zabpelyhet, és azóta is remek hozama van az adott tenyészetnek (5 dobozt futtatok egyidejűleg).

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Pana28

Több
13 éve 2 hónapja #467 Írta: halőrxxl
A spórákra gondolsz?Mindenhol ott vannak,csak arra várnak hogy megfelelő körülmények közé kerülve kifejlődhessenek.
Halvány sejtem nincs hogy a mester milyen közegen tenyészt,de bizonyára az is számít-sőt véleményem szerint egy "nagy hozamú" közeg amilyen gyorsan felfut,olyan gyorsan le is csenghet.Ha olvastad témát láthatod hogy ahányan vagyunk szinte annyiféle módszerrel próbálkozunk.Ha egy adott tenyészetet hirtelen más közegre oltasz,lehet hogy nem fog sikerülni..vagy hatalmas sikered lesz.
Talán egy osztott tégelykében kellene elvégeznünk a kísérleteinket-úgy értem egy olyanban amivel két közeg van.Hamar kiderülne hogy melyik az eredményesebb,hacsak össze nem keverik hamar,és mindenhol nyüzsögni nem kezdenek!:)Ekkor elmondhatjuk hogy nem csináltunk semmit-illetve az új közeg is alkalmas...
Én szeretek kísérletezni,de arra biztatlak téged is ami nálam gyakorlat:mindig hagyj az eredeti tenyészetből..sosem tudni milyen sikeres lesz az újabb.Amikor már megindult az újabb kultúra,a régit totálisan le lehet "szüretelni":én pár milliliter vízzel a teljes felületet lemosom,így a legtöbb féreg leszedhető,és tetszés szerint felhasználható.

Több
13 éve 2 hónapja #468 Írta: Pana28
Értem köszönöm a gyors választ
És azt én tettem esetleg bele valahogy vagy mondjuk ez a levegőből is belekerülhet?
Illetve az mitől van, hogy amit Pasa küldött oltást még megvan egy kis külön edénykében és annak még szinte semmi baja már ami még megmaradt belőle
míg ezeken az újakon jelentkezett ez a gond?

Több
13 éve 2 hónapja #469 Írta: halőrxxl
Még nem rontottad el-de oltsd újra őket a lehető legsürgősebben!Az a film elzárja őket a levegőtől,elképzelhető hogy egy penészgomba szertefutó micéliumai keltik..tönkre fog menni.A kis férgek alapos lemosása után olts be az új tenyészeteket...
Sok sikert!

Több
13 éve 2 hónapja #470 Írta: Pana28
Üdv mindenki megint én :)

A walterek eddig szuperül elvoltak szaporodtak mint az őrül kenyéren, sütőtökön és egyéb dolgokon :D
Azonban ma reggel egy páron észrevettem, hogy fehér filmréteg lett rajtuk az egész kaján és nem is nagyon volt az edény szélén belőlük etetni való.
Mi lehet a gond?
Én rontottam el valamit?

Több
13 éve 2 hónapja #471 Írta: Pana28
Érdekel a téma azért kérdezgetek :D
Olvasnék én blogot is szívesen csak nem találtam olyat ami a kérdésemre válaszolna most meg még tart a vizsgaidőszak és a héten még 3 megmérettetésem lesz emiatt böngészgetni sincs most időm :S
Köszi a válaszokat! :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 2 hónapja #472 Írta: halőrxxl
:woohoo:
Vannak kérdéseid hallod!:)
Nem lenne kedved a blogok között olvasgatni kicsikét-és a válaszokat is végigböngészni?Direkt a Walterrel foglalkozó cikk is van...
Lemosás:miután egy kis lombikba mostam őket,váltott vízzel többször is hagyom leülepedni őket-aztán ezzel etetek.Nem a mennyiség miatt állnak csomóba ha figyeltél,hanem amiatt hogy már nem élnek.

Több
13 éve 2 hónapja #473 Írta: Pana28
Értem :)
A többszöri lemosást azt hogyan kell érteni?
Hogy kell őket többször lemosni? Mármint a lemosottat mosod le valahogy?
Vagy a kajáról mosod le többször?
Illetve nekem nem tudom miért de annyira sok azért nincs hogy a nekik adott mennyiség csomókban állhatna.
Azért mert még nem indult be rendesen vagy mert kevés nekik a táptalaj?
Az egész edény alja tele legyen kajával?
Illetve ma észrevettem hogy a kenyéren amik vannak elkezdett penészedni. Én rontottam el valamit? Túl vizes vagy pont túl száraz azért penészedik?
Miért mondja mindenki, hogy élesztőt ne sokat? És mennyi az a nem sok? Egy pici darabkát tettem a kenyérre lehet amiatt penészedik?
De a penészest kiszedtem gyorsan remélem nem terjed át a többire :S

Több
13 éve 2 hónapja #474 Írta: halőrxxl
Ahá..már értelek hogy gondoltad a "rajtuk álló folyadékot"!:)Így ok..nekem is ilyen.
Mivel többször leöblítem őket,így nem..esetleg az a kevés ami velük együtt leülepszik-de az semmi,baj még nem volt!
Mátéfi és a mesterünk is említi:
"Walter féreg minden méretű halnak adható, ami látja és megeszi. Ha megmarad és elpusztul, az rontja a vízminőséget, így csak annyit adj, ami rövid idő alatt elfogy. "
Pontosan erről van szó-de van javaslatom!Mindkét férgecske akár napokig is életben marad a vízben-nálam két napig tuti!-ezért ha mégis sokat etettél volna egy alkalmas eszközzel kissé keverd meg a vizet a következő etetéskor főleg az aljzat közelében!Ha így sikerül felkeverned a leülepedett férgeket,azt látni fogod a halaid reakciójából-ha te nem is,de ők érzékelni fogják hogy eleség van a közelben,és szedegetni kezdenek.
Egyébként ha csupasz,aljzat nélküli medencében etetnél a következőt látnád nagy mennyiségű féreg etetésekor:az el nem fogyasztott,de még élő férgecskék a sodrástól leginkább mentes részen mint egy szőnyeg,szépen kiterülnek,izegnek-mozognak.Amikor viszont ez a vékony szőnyegecske már elkezd csomósodni akkor elérkezett a kiszivornyázása-sajnos elpusztultak.:(
Két nagyszerű igen apró élőeleség ez halainknak...coryjaim, a guppik,az O.wowora-ek mind megtalálják,és hálásan szedegetik.Éppen elúszott kicsinyeimnek is előszeretettel adom...nekem sajna drága a sórák.Igaz ugyan hogy tápláló értékben némileg alatta marad/?/,de eleddig még nem volt problémám velük-viszont egyre több kell!:)
Sok sikert hozzájuk,váljanak halaid egészségére!

Több
13 éve 2 hónapja #475 Írta: Pana28
Hát egy adag még azon van amit pasától kaptam.
Egyet tettem sütőtökre mert olvastam, hogy azt is szeretik és valóban ott nyüzsögnek rajta
Egy pedig vizezett kenyérre lett téve mert azt is olvastam hogy jó nekik.
Majd megpróbálom lefényképezni mikor lesz rá időm. nem annyira sok az a folyadék. Margarinos dobozban vannak és mikor megkaptam őket akkor is volt alattuk egy kis lötyi mikor kiöntöttem az odacsurgott a doboz széléhez a mélyedésbe körbe a pereménél és az kezdett később besűrűsödni.
Azóta nedvesítettem pár csepp vizet csöpögtettem rájuk azóta megint izgágábbak lettek :)
És a bemosásos módszernél nem megy bele az ő kajájuk is vízbe?

Több
13 éve 2 hónapja #476 Írta: halőrxxl
..csapvízzel is lehet,de a hőmérsékleti egyezés miatt én rendszeresen akváriumból kivett pár milliliterrel szoktam.Sőt úgy emlékszem a "bemosásos" gyűjtést is említettem már amennyiben hirtelen nagyobb mennyiség kellene,és nincsenek a doboz oldalán....ebben az esetben nincs szükség további nedvesítésre.
Valóban:az élesztő hatására hamarabb másznak ki az edényke oldalára-de túlzásba vinni nem lenne jó.
Nálad milyen közegen vannak Pana,és mivel etetsz?
Van viszont egy kifejezésed,idézem:"A kis walterek kajája kezd besűrűsödni a rajta álló folyadék is."Áll rajtuk a folyadék?Nem lesz ok.....
Válaszodat várom:Gábor

Több
13 éve 2 hónapja #477 Írta: S.Péter
S.Péter válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Szia Pana!
Én a banánférgeket és a waltereket meg szoktam nedvesíteni. Semmi bajuk nem lesz tőle. Csak porlasztóval adagold a vizet, ja és én lágy vizzel csinálom.
Üdv Peti

Több
13 éve 2 hónapja #478 Írta: Pana28
A kis walterek kajája kezd besűrűsödni a rajta álló folyadék is.
Mit tegyek velük?
Valahol azt olvastam nem szabad rájuk vizet önteni
egy pár cseppet sem?
Akkor hogy hígítsam fel őket? Mert szemmel láthatóan nehezebben mozognak :S

Több
13 éve 2 hónapja #479 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Az akvarista legfőbb ismérve a türelem. Légy te is türelmes. Ha elszaporodik az állományod, másznak majd azok ezerrel meglátod. Pár nap csupán.

Több
13 éve 2 hónapja #480 Írta: Pana28
Üdv

Tegnap kaptam Pasától walter és grindál oltást amit még egyszer köszönök!
A kis walterek ficeregnek folyton jól elvannak de nem igazán látom őket úgy felfelé mászni a doboz szélén mint néhány képen ahogy láttam.
Mi lehet ennek az oka? Még kevés van?
Adjak nekik élesztőt? A zabliszt is jó nekik? Ha a halaknak belemosom őket a lisztet nem mosom a vizükbe velük?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.319 másodperc