- Köszönetek: 192
Díszhalak etetése
- nebula
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
ráadásul ez sem szorosan kémia.
veszed a szárazanyagok %-összegét, szúnyognál az 6.9. ez a 100%, ennek kell megnézni a 4.8 hány százaléka. 4.8/6.9*100 = 69.5
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Érdekelne hogyan számoltad ki a fehérjetartalmat-kérlek vezesd le,ok?
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
mikróban 68.75, cyclopsban ugyanennyi.
viszont a fent leírt mennyiségek nem 100%ot adnak ki összesen, jó lenne tudni, mi is van a hiányzó anyagban
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Megjegyzem valószínűleg alkalmi vakságban szenvedek,mert bár rég használom ezeket a kiszereléseket mégsem olvastam el a címkéjüket!Össze-vissza kutattam a neten a beltartalom iránt,ehelyett ott van leírva világosan..csak látnom kelne! !
Nos,hogy nektek könnyebb dolgotok legyen íme pár ma felbontott tábla adatai:
-Fagyasztott v.szúnyoglárva /vitaminokkal/:nyers protein 4.8%,nyers zsír 0.7%,nyers rost 0.4%,nedvesség 91.1%,hamu 1.00%
-Fagyasztott mikrobolha /vitaminokkal/:nyers protein 4.4%,nyers zsír 1.3%,nyers rost 0.3%,nedvesség 93.6%,hamu 0.4%
-Fagyasztott cyclops /vitaminokkal/:a "sima",és az "intenzív vörös" beltartalma megegyezik! Nyers protein 4.4%,nyers zsír 1.3%,nyers rost 0.3%,nedvesség 91.6%,hamu0.4%
Tettem e bejegyzést az okból,mert anno beszélgettünk a klf.eleségek beltartalmáról..hátha valakit érdekel ez is!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A vörös szúnyoglárvával kapcsolatosan persze hogy egy a gondolatunk-szintén óvatoskodni szükséges vele.
Cyclops...hmm.Hogy is mondjam csak:ha már a csomagolásban kezd zöldes színű lenni a külseje szintén necces.Ahogy észreveszem szeretik a halaim,de nincs fogalmam arról hogy miből mennyit tartalmaz...ezt vesézhetnénk ha van kedvetek.A mikrobolha nevű fagyi viszont jó...a coryk már kis korban is eszik szépen-én mégis azt hiszem jobb az igazi élő nekik...ezért is tuningolásba fogok élőeleségeim terén a hosszú hétvégén.
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Csak arra tudok gondolni, hogy a mitológiában szereplő küklopszra gondolhatott, de olyat még nem láttam fagyasztva...nebula beküldte: fagyasztottban nincs artemia naupliusz, azt mondják, pedig próbáltam szerezni:) csak kifejlett. azok hatalmasak, az amandák is hosszú másodpercekig csócsálták, mire eltűnt 1-1.
erre mondta azt egy itteni halas boltos, ahol kérdeztem, hogy a cyclopsz még nagyobb ennél is. leellenőrizni ezt nem tudtam, mert emiatt nem vettem belőle, de simán lehet, hogy nem jót mondott, inkább nektek hiszek, mint nekik:)
Gábor
A vörösszúnyog kapcsán teljesen igaz, amit írsz, bele lehet futni rossz minőségű fagyasztottba, de sajnos rossz minőségű etetőszúnyogba is (a tűzőt nem tudtam, drágább és nekem túl nagy)... Amellett, hogy kilója most már lassan 4000 Ft felé kacsintgat az általam ismert horgászboltokban (és csak rendelésre hoznak), azért ezt mégiscsak beetetésre szánják, a tisztaság gyakran nem elsődleges cél, plusz ilyen áron jó esetben már állatkereskedésben is kapsz élő szúnyogot. Én egyszer nagyon megjártam vele, szóval ezzel kapcsolatban azért óvatosságra inteném azt, aki szeretné kipróbálni, először érdemes kisebb mennyiséget vásárolni!
Mátéfi
A kis csótányokat szerintem gond nélkül lehet etetni, nálam a hasonló felépítésű közönséges víziászkák szaporodtak el, a kisebbeket az endlerek rendszeresen összeszedik. Onnan tudom, hogy amikor kicsit nagyobbat vadásznak le, sokáig tart a "nyelés" és egy darabig kandikálnak a kis lábak, majd a farok a szájukból
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Igazság szerint nem tudom ez miféle rovar,de ha a csótány szóbakerül feláll rajtam a három szál szőröm is!Pfujj..bár tudom sokan etetnek vele,de nekem nagyon rossz pesti tapasztalataim vannak vele,még a munkásszállós korszakból.Nem-én ilyet sosem fogok tartani az hétszent-inkább mindenféle kis férgecske,de ilyen ocsmány nagy elevenszülő rovar....grrrr!
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Itt csatolnék vissza Nebula a te hozzászólásodra:nem hiszem hogy a szárazakban ennyi lenne a fehérje...én olyat is használok melyben mindössze 35% a fehérje,a zsír pedig további 7%.Egyáltalán nem mondanám hogy a halak nem fejlődnek tőle,de tény hogy az élők/fagyasztottak mellé direkt "lassítóként" alkalmazom.Gondoltam ne annyira nőjenek gyorsan a halaim-inkább vontatottabban fejlődjenek,de szervezetük-vitalitásuk a lehető legjobb legyen.A keltetett artémiától köztudottan szépen fejlődik minden ivadék...annak fehérje tartalma egyes források szerint 54%,a zsír pedig 7.9%.Az általam használt nevelő eleségek közül eddig egy bizonyos spec.tápnak volt a legmagasabb a fehérje tartalma,de az sem haladta meg a 62%-ot.Egyébként a régebbi AM-ben rendkívül jó cikkek voltak a halak táplálásával kapcsolatosan-érdemes lenne elolvasni!
A szárazakat én mindig beáztatom,aztán pár perc múlva etetek velük.Tudom könnyen beszélek,mert szinte kizárólag fenéklakó halaim vannak-ezért jó ez a módszer.A granulált tápok közül sok kissé meg is duzzad,de tény hogy a halak szívesebben fogadják a lágy állagú eleséget.Akinek felszíni,vagy vízközt táplálkozó halai vannak az ezt a módszert nem követheti értelemszerűen,de ott az inkább kis adagokban történő etetést javaslom-mint mindenhol olvasható is.A felesleget mindig el kell távolítani-kivéve ha éjszaka táplálkozó állataink is vannak.Viszont az erős túletetés sosem jó...szinte percek alatt tönkreteheti némely táp a vizünket-akkor viszont lehet kapaszkodni!A kevesebb néha több..igaz ez itt is.Inkább legyenek kissé filigránabb testalkatú halaink,semmint hogy egy elzsírosodott,koravén populációt nevelgessünk.A természet megmutatja hogyan is kellene ezt tennünk-vajon ott mindig bőségesen van a lehető legjobb eleség?
Gyakorlatban ez úgy néz ki,hogy egységes mérőeszközt használj..legyen az kiskanál,vagy egy csipet,vagy akár darabra is adagolható chips.Így legközelebb tudni lehet hogy mennyit kell adnod ahhoz,hogy halaid el legyenek látva.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
erre mondta azt egy itteni halas boltos, ahol kérdeztem, hogy a cyclopsz még nagyobb ennél is. leellenőrizni ezt nem tudtam, mert emiatt nem vettem belőle, de simán lehet, hogy nem jót mondott, inkább nektek hiszek, mint nekik:)
a vörösszúnyog, ami nekem van, mindig kis tálkában olvad fel felhasználás előtt. nem jön le róla sose pirosas lé, csak víztiszta, a szálak is szép élénk pirosak [és persze elfogynak, mielőtt talajt érnének:)]. még nem vettem észre se feketébbeket, se fehér hulladékot. igaz, ez még nekem mindenből az első csomag, a vörösszúnyog fog elsőre elfogyni, de még az is félig van.
hát a fagyasztott tubival az én halaimnak nem volt baja, kicsivel lassabban fogyott csak el, mint a vörösszúnyog. de az igaz, hogy elég világos színűek, mint a fehérszúnyog, olyanok. mindenesetre nálam felzabálják. nekem inkább a száraz táp az, amit nem tudok eltalálni, mennyit adjak, abból mindig bazisok megy, akárhogy próbálok keveset...
Nedőzz!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A frissen keltetett artemia kisebb mint a cyclops...a fagyasztva kapható eleségek közül ajánlom még kipróbálásra a "mikrobolhát" is-nálam szeretik a halak.
A fagyasztott artemia valóban már kifejlett vagyis nagyobb rákok tömegét tartalmazza-még nem hallottam frissen keltetett artemia fagyiról a kereskedelemben..nyilván erre érti a kolléga hogy kisebb a cyclops.Vágom én
A v.szúnyoggal-pontosabban a lárvával- kapcsolatosan:ha felveszed a kapcsolatot olyan horgászbolttal amely erre kicsike elhivatottságot érez,akár élve is beszerezheted..nedves újságpapírba csomagolva,hűtve érkezik,és két méret is létezik belőle.Az etetőszúnyogot olcsóbban adják mint az ún.tűzőszúnyogot,merthogy az etető az jóval apróbb is-úgyhogy nekünk ez kellene!Azonban mivel mi akvarisztikai felhasználásra szánjuk őket szükséges párszor óvatosan átmosni-és mindenképpen a hűtőben kell tárolni nedves papírok között.Amint nagyobb számban kezdenek pusztulni alapos átmosás után le is fagyaszthatjuk..még mindig jobb,mint a bolti árú!Na ezért meg fognak kövezni,de szkeptikus vagyok ám...Találkoztam már olyan nagy kiszerelésű-fél kilós/kilós-v. szúnyoggal is,mely leginkább a kukába való volt-ott is végezte!Felengedés után rengeteg kifehéredett "bőrt" tartalmazott,ez bennem azt a képzetet keltette hogy bizony nem friss szúnyog került lefagyasztásra.Én mindig egy pohárkában kiengedem a fagyasztott szúnyogot,aztán lemosom-sok vörös vizet mosok le róluk-nem szeretném ha ez a lé bekerülne medencéimbe.
A fagyi szúnyogot meg kell nézni mikor veszi az akvarista:ha már inkább feketés színűek az azt jelenti,hogy a tárolás során hosszabb ideig a szükségesnél magasabb hőmérsékleten tartották,vagy szállítás közben kezdett "visszamelegedni"-ha lehet az igazi vöröset vegyük!
Na még valami amit valóban ocsmánynak gondolok,és soha többé nem használom:fagyasztott tubifex-pfujj!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 124
Robi0108 beküldte: A szúnyog lárvákért a coryk meg vannak őrülve!
Az enyémek nem igazán, mondjuk megeszik, ha nem kapnak mást, de a tubiért (élő) vannak nagyon megőrülve, meg a Sera (remélem nem vaj a márkanév) egyik tablettás tápjáért, a többi száraz/fagyasztott kaját megeszik ugyan, de messze nem az a hatás, mint a fenti kettőnél...
- Robi0108
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
de mostanra - ha nem is csak vörösszúnyogot - de szinte majdnem kizárólag fagyival etetek. kerekesféreg, vörösszúnyog, fehérszúnyog, artemia, tubi, ezek váltják egymást, a maradék 1-2 nap pedig a szárított mix.
az artemiát és a vörösszúnyogot is összedarabolom egy kicsit egy pengével, de még a brigittae-k is elvannak vele.
amennyire én tudom, a halainknak alapvetően fehérjére van szüksége, mindenek felett. nézd meg a szárított tápok összetételét: nagyságrendileg 80% feletti fehérje van bennük [sőt, talán 90 is, de most csak emlékezetből írom, régen néztem].
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nálam a coryk hetente kétszer kapnak belőle főétkezést...Oryziasaim ilyenkor mint a táltosok úgy falják-gondolom nekik elmenne naponta is.De tisztában kell lennünk azzal,hogy a természetben mihez juthatnak hozzá halaink-és ami ennél is fontosabb:mekkora mennyiségben,és mennyire kell érte megdolgozniuk.Igaz ugyan hogy vannak fajok melyeknek napi fő eleségük származási helyükön,de lehet hogy nem napi szinten ehetik belőle degeszre magukat stb..A kitin réteg ami aggasztó még érzékenyebb halaknál,és ennek emészthetősége-ezért is szokták azt ajánlani hogy annyit sose adjunk hogy jóllakjanak tőle.
Véleményem szerint a fajok ismeretében kell döntened-de heti kettő étkezésre simán adhatod szvsz.