Díszhalak etetése

Több
13 éve 2 hónapja #481 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Pana28, sajnos már nem tudom, hogy hol olvastam, de tudományosan igazolt, hogy a frissen kikelt nauplia tápértéke jóval felülmúlja a kifejlett sórák tápértékét.

Nem szükséges a zöldséget hőkezeléssel lágyítani. Vágj ügyes kis katonát és szűrd fel egy hurkapálcára és úgy dugd az akvárium aljára. Amit nem esznek meg azt egyszerűen kihúzod a pálcával. Én két napnál nem hagynám benn tovább, inkább kicserélném frissre.

Waltert adhatsz a kisebb testű mindenevő vagy ragadozó halaknak. De arra vigyázz, hogy a felnőtt halak mást is kapjanak, mert walterrel nem tudnak jól lakni. A vitorlásnak kissé nagyobb eleségre van szüksége, de az ivadékainak jó. Ha több férget szórsz be, akkor gondolni kell arra, hogy a férgek nem sokáig lebegnek a vízben, hanem leszállnak. Ha ott a halak számára elérhetetlen helyre, kavicsok közé kerülnek, akkor a pusztulásuk után bekövetkező bomlás, jelentősen ronthatja a vízminőséget.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #482 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Igaz még az előzőekre sem jött válasz de azért megint csak felteszek egy újat :D
Van pár cikk arról, hogy az artemia felnevelhető. Kérdésem az, hogy így is olyan jó a tápértéke?
Mert ugye ahogy kikel az első pár nap csak a szikzacskójából táplálkozik. Ha ez felszívódott nem romlik nagy mértékben a tápértéke?
Illetve az mitől lehet, hogy van olyan hozzászólás ami nekem üres hsz-nek tűnik mások viszont válaszolnak rá...
regisztrálva is vagyok és be vagyok jelentkezve mikor olvasom.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hónapja #483 Írta: Mátéfi
Korábban (a 149 posztom) említettem, hogy kinyírtam a black worm állományomat. Történt mindez még az előtt, hogy a velük való etetésig eljutottam volna. Később több siker jelentést is olvastam tőletek, mely szerint nagyon jól vannak és szaporodnak. Most így hosszabb idő után érdeklődnék, hogy milyen tapasztalataitok vannak a férgek tenyésztésével kapcsolatosan. Sikerült-e már olyan állomány létrehozása melynek szaporulatából rendszeresen tudtok etetni? Érdemes-e egyáltalán pepecselni velük? Gondolkozzam-e újabb beszerzésen vagy felejtsem el kategória....

Több
13 éve 2 hónapja #484 Írta: Pana28
Még egy kérdés :laugh:
Van itthon pár algaevőm.
Mostanában szoktam nekik adni spirulina tablettát mert állítólag attól gyorsabban és jobban nőnek ezek meg még elég fiatalok.
Láttam pár helyen hogy saláta meg spenót volt betéve nekik a vízbe
Ezt csak simán nyersen vagy előtte forrázni kell? Ha igen mennyi ideig?
Forrázva nem romlik meg a vízben?

Több
13 éve 2 hónapja #485 Írta: Pana28
Értem :)
Tehát akkor még várnom kellett volna az etetéssel míg a maradék is kikel?
Illetve volt a flakon alján is homokszerű valami az is ki még ki nem kelt artemia volt akkor?
Melyik a jobb a habkővel való porlasztás vagy ha csak a sima csövet teszem a vízbe? Vagy ez nem befolyásolja a kelést?
Tehát akkor ha jól sejtem waltert csak ivadékhalnak lehet adni igaz?
Esetleg neon méretű halaknak?
Mert a nagy közösben vannak pl algaevők, vitorlások, xifók, sávos márnék, dániók és vörösszemű pontylazacok ezek akkor már nem is látják őket?

Több
13 éve 2 hónapja #486 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A levegőztető leállítása után, kb. 10 perc kell, hogy szétváljon a kikelt (üres) burok, a kikelt Artemia és a még teli burok. Ami a kikeltek között mozog, az az éppen kelésben lévő, de még ki nem bújt (ejtőernyős) Artemia. Akkor jó a kelés, ha ez utóbbiból már nincs benne. (A kikeltek szépen összegyűlnek a keltető alján, azok között kevés félig kibújt egyed lehet.)

Walter féreg minden méretű halnak adható, ami látja és megeszi. Ha megmarad és elpusztul, az rontja a vízminőséget, így csak annyit adj, ami rövid idő alatt elfogy.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika, Pana28, Gabor77

Több
13 éve 2 hónapja #487 Írta: Pana28
Üdv mindenkinek!

A kérdésem a következő: a héten keltettem sórákot. Tűrhető volt a kelés literenként 40g sót tettem bele és 25 fokos volt a víz.
Egész sok peteburok lebegett a tetején és elég sok kis rák is úszkált benne.
Elvileg ugye pár perc levegőztetés nélkül és a sórák könnyen leszűrhető vízközt. Legalábbis mindenütt ezt írják...
Nekem azonban volt elég sok aranysárga kis gömböcske ami továbbra se ment a víz tetejére vagy aljára hanem libegtek össze vissza és a kis rákokat mikor leszűrtem ők is jöttek velük szép számmal.
A kishalak többsége mikor bekapta ezeket ki is köpte de volt olyan amelyik lenyelte és azt olvastam hogy a peteburok káros rájuk.
Mit lehet ezzel tenni vagy mi lehet az oka? Mit rontottam el?
A másik hogy banán és walterférget meddig lehet adni a halaknak?
Csak kicsik ehetik vagy a nagyobbak is szeretik?
Előre is köszi a válaszokat! :)
Kezdő vagyok e téren úgyhogy bármi infó jöhet ;)

Üdv.: Feri

Több
13 éve 3 hónapja #488 Írta: Omen
Omen válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Szeretnék találni sok érdekességet , viszont az a gond hogy ami nagyon jó lenne az angol vagy esetleg más idegen nyelvű :(
Sajnos az angolnak az alap elején járok és elég sok minden érdekel , hogy ne legyen sok időm semmire :)))
Ígérem ha látok valamit szólni fogok .

Üdv Misi

Több
13 éve 3 hónapja #489 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Ettől nyugodtan szólhatsz ha bármit találsz ami ellentmond-magam is tanulok folyamatosan!:)Egyáltalán ne tévesszen meg senkit az aktivitásom,vagy a hobbi régi kezdete-csak nyugodtan,emberi hangon!Professzorok nem vagyunk....de tanulhatunk bárkitől;).
Főleg hogy most intenzíven keresed az infókat beletalálhatsz érdekes leírásokba is..ne habozz kérlek megosztani!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Omen

Több
13 éve 3 hónapja #490 Írta: Omen
Igazából én még nagyon messze vagyok az ilyen - olyan helyesbítgetésektől :)
Még alig egy éve kezdtem el akváriumozni arról nem is beszélve , hogy pár hónapja kezdtem el csak komolyabban olvasgatni a dolgok után .
Ha már lesz egy kis idő és tapasztalat a hátam mögött majd akkor szólogatok csak :)))
Addig figyelek és tanulok a nagyoktól :P és kérdezek ha valamit nem értek .

De itt vagyok :)

Üdv Misi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 3 hónapja #491 Írta: halőrxxl
Házi feladat?:)
Nagyszerű ha így éled meg..te már tudod azt hogy önállóan utánajárni azért is hasznos,mert számtalan dolgot megtanulhatsz amellett is amiről itt csak pár szót ejtünk.Én pontosan így gondolom,ezért vagyok hálás minden érdekes témáért,minden gondolatébresztő hozzászólásért.
Tájékozódj csak..és "kitanulva a dolgokat" kérlek bátran helyesbíts te is ha dőreséget írok-mondok bárminemű témában!:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Omen

Több
13 éve 3 hónapja #492 Írta: Omen
Nahát-nahát :)
Nagyon hasznos kis link el is fogom menteni !
Ezeket a rákocskákat nagyobb halaknak már adhatom és ha sok van akkor fagyasztani is tudom :)
Na azt hiszem neki is látok holnap egy ilyen kis kísérleti telep létrehozásának csak meg kell tudnom hol kaphatok ilyen tablettát amit írt , valamint még holnap utána nézek , hogyan is kell szétválasztani a ki nem kelteket és a peteburkokat az élőktől .
Ha nem találok választ a kérdésre akkor majd felteszem itt :)

:)
Addig nem kérek választ amíg nem kérdezek rá , mert ez a mai házi :P

Üdv Misi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 3 hónapja #493 Írta: halőrxxl
Örömmel osztom meg veled Killer barátom nagyszerű írását a garnélás fórumról:
garnelaforum.hu/viewtopic.php?f=27&t=555
Nyilván rengeteg más leírás is van-de személyes ismeretségünk okán ajánlom most az informálásodra ezt a dolgot!:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Omen

Több
13 éve 3 hónapja #494 Írta: Omen
Na akkor ide is egy kérdés .
Sajna még a topickotnem tudtam végig olvasni még van 10 oldalhátra ezért elnézést ha ismétlek .

Olvastam , hogy algás vízben az artemiák felnevelhetők .
Elvileg lehetséges akkor is ha most készítek egy olyat kis akiba engedek vizet dobok be pár algakockát és azon is el vegetálhatnak amíg nem kezd el bealgásodni vagy ezt úgy ahogy van el se kezdjem ?

Ez merő kíváncsiság csak , mivel artemiát sem keltettem még így sem kicsit sem nagyot nem láttam élőben .
Bár még van mit olvasnom róluk is ha lesz kis időm ezt is megejtem .

Előre is köszönöm a válaszokat !

Üdv Misi

Több
13 éve 4 hónapja #495 Írta: halőrxxl
Jogos,sőt amikor legelőször osztottad meg velem ezt a videót,én nagyon el is filóztam rajta..hogy a fenében telepedhettek meg ott?
Szerintem még az is lehet hogy valahonnan bekerültek a lefolyóba,és ott nem volt olyan toxikus a környezet-így hát tanyát vertek.Nem olvastam el a videó hozzászólásait,sem a válaszokat-mégis azt gondolom nem őshonos állományról készült,hiszen a vízborítás is csak alkalmi-szerintem amolyan túlélők lehetnek.
Már rengeteget agyaltam azon hogy itthon hogy tudnám őket megtelepíteni-gondolkodtam lassú áramlású kis házi patakocskán is,de nálunk a föld elnyeli a vizet...a fóliás megoldás meg nem jó.Gondolkodtam helyi kis patakokba való telepítésről is-de ahol tudom hogy biztonságban lenének,ott csak időszakos sajnos már a vízfolyás.Régebben minden helyi kis patakocskában is fellehetőek voltak-néhol olyan 15-20 centis foltokban is.Akkoriban volt állattartás mindenfelé,ma meg már alig lát az ember vidéken is nagyobb háziállatokat.
Egy kis nosztalgia,hogy lássátok nem legenda amit a gyermekkorombéli Sajóról mondtam:talán tavaly télen Egerben beszélgettem egy halassal-valaha az övék volt a Vár alatti kis pincebolt-és ő is emlegette milyen minőségű tubit szedtek anno a Sajóban.Ahogy ő mondta verhetetlen volt az állóképessége..mikor összekapaszkodtak,szinte egy egész vödörnyit ki lehetett emelni anélkül hogy szétoszlott volna a tömegük.Jó volt vele beszélgetni....az akkori lelőhelyeket mind ismertem-sőt magam is szedegettem onnan anyukám finom tésztaszűrőjével.:)
Igazság szerint ahogy egy régebbi AM-ben is olvastam a mesterünket a témáról:lehet nélküle szép és egészséges halakat nevelni...de valahogy még ma is rengetegen szeretjük-használjuk.Csak manapság már errefelé nehezített a hozzájutás-nos ezért gondolkodom annyit hogy hogyan tudnám,és hová betelepíteni őket.
Tudom rengeteget kutattok a neten...ne kíméljetek a témával kapcsolatosan sem...én imádnék megint saját gyűjtésű tubival etetni!:)

Több
13 éve 4 hónapja #496 Írta: Mátéfi
Nem tartom valószínűnek, hogy az ilyen környezetben gyűjtött tubi jót tesz a halaknak. A sok méreganyag felhalmozódik.

Több
13 éve 4 hónapja #497 Írta: halőrxxl
Esetleg egy kontra kísérletet levideózni hogy mi történik akkor mikor a csapból egyenesen a tubikra engeded a frankó klóros vizet?Én nem fogom ezt sem elkészíteni...
Egyébként ha nem gond a klór,akkor minek vacilláljunk vele ennyit?:D
Valaha a Sajó fekete vizében is nyüzsögtek-mióta iható is akár,felénk egyetlen szál sincs-de még az emléke él néhányunkban.Valóban érdekes az ismerős videód-na ebből a törzsből kellene nekünk..ami még ezt is túléli,sőt még szépen tenyészik is az talán a mi szaporítási kísérleteinket is élvezné.

Több
13 éve 4 hónapja #498 Írta: Mátéfi
Már csak azt kellene kideríteni, hogy a szennyvízcsatornákban tenyésző tubik, miért viselik el azt a sok vegyszert ami a háztartásokból kikerül a lefolyón keresztül. Van abban minden elég nagy koncentrációban, klór, mosószer, sav, stb.

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Gabor77

Több
13 éve 4 hónapja #499 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Azt nem tudom, még nem értek hozzá, honnan lehet látni, azt kivéve, hogy nagy a hasuk? :)

Igen, azt már olvastam, az akváriumba szánt vizet én is pihentetem 1-2 napot használat előtt, de abba nem gondoltam bele, hogy a tubiknak is árthat, vagy azon keresztül a halaknak is akár, de akkor rászokok ott is a pihentetett vízre...

Több
13 éve 4 hónapja #500 Írta: halőrxxl
Esetleg be vannak telve ikrával?;)
A klórmentesítésről-vízelőkészítésről van egy remek blog is a honlapon..megtaláltad már?
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...9&id=7690&Itemid=322
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.777 másodperc