Díszhalak etetése

Több
13 éve 7 hónapja #541 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Már annyit beszéltünk az élő eleségekről...mit szólnátok ha meginterjúvolnálak benneteket száraz táp ügyben?
Tehát:ki milyen szárazzal eteti halait,miben látja azok előnyeit-hátrányait?Honnan szerzed be őket,esetleg ismersz olyan lehetőséget ahol nagy kiszerelésben gazdaságosan tudod megvenni az eleséget?
Kérdésem nem céltalan..itt az idő hogy pár héten belül ismét beszerezzek némi száraz eleséget,és megvallom semmi kedvem pár grammért arannyal fizetni:evil: !Akik nem két akváriummal foglalkoznak bizonyára megértik törekvésem...ha megfelelő csoportot tudnánk alakítani akár közösen is rendelhetnénk.
Kíváncsian várom a hozzászólásaitokat...
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 7 hónapja #542 Írta: Rozoga
Rozoga válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Sziasztok!
Most vannak először halaim, Guppijaim és mollijaim. Milyen növényi eredetű kajákat adhatok nekik?:) Ilyenekre gondolok hogy uborka, saláta, stb. Viszont nem tudom hogy mi az amit mindketten megesznek.
Légyszíves aki tudja írja le nekem.:pinch:

Ui,: Attól félek hogy ha mondjuk salátát adok nekik akkor összekeverik a vizinövényemmel ( ami szokta a levelét hullajtani ) és ezért nem eszik meg:S

Légyszíves segítségetek.
A VÁLASZOKÉRT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
:woohoo:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 7 hónapja #543 Írta: halőrxxl
Remek hozzászólások uraim!:)Egy ilyen nap után mint a mai, felüdülés számomra a két post-köszönöm szépen!
Halivadék:köszönöm....türelmem végtelen ha tudom hogy lesz válasz!Számomra szimpatikusak az ugróvillásaid,és azok tartási-elkülönítési módszerei is!Én-csak hogy jót nevessünk-megvallom,hogy már bevetettem anno a porszívót is a mérsékelt övi rokonság ellen....sikerrel!:D Persze ez a szitálós módszer rendkívül bejön...és azt hiszem Balázs említette anno a szivacsos módszert is.Mindkettőt bevetem majdan!
Mátéfi:ez nagyon szuper!A kenyeres módszeredet ki fogom próbálni,és semmi kétségem nincs a sikert illetően-köszönöm szépen!
A katicákkal kapcsolatosan:az életben eszembe nem jutott volna!A képeiden csodás "bödék" vannak...én imádom őket,még fotózni is!A "klasszikusnak" számító hétpettyes tavaly az év rovara volt,és nem véletlen hogy kisgyermekeink ruházatától kezdve a műkörömépítésig mindenhol megtalálhatóak.Azt szerettem volna megnézni a linken,hogy esetleg a hétpettyest nem nyilvánították-e még védetté..de szerencsére nem,így az állománya stabilnak mondható-ez külön öröm!:)A link az év rovaráról,és más érdekességek is az MRT honlapján:
www.magyarrovartanitarsasag.hu/az_ev_rovara.html
Bár magam semmi okosat hozzáfűzni nem tudok,csupán ígérhetem hogy amint ismét megjelennének valamiféle atkák a grindáloknál,bevetésre kerülnek.Ez esetben okvetlenül elmondom a tapasztalataimat!
Búcsúzásképpen pár saját nyár eleji felvételem..mert említettem hogy a bödékért odavagyok..és látható ahogy a lárva épen falatozza a levéltetvet a csalánosban:

És a csalánosban való csatangolásom ékszerei:

Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 7 hónapja - 13 éve 7 hónapja #544 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A 191 számú posztomban említettem, hogy kenyér közegben elkezdtem egy walter férges kísérleti projectet. Nos, az azzal egy időben indított zabpehely alapú tenyészetet már két vagy három alakalommal kellett felújítanom az egyre fokozódó bűze miatt. Viszont a kenyeres kultúra mai napig működik és ráadásul szagtalanul! Ez idő alatt két alkalommal etettem rá kenyérrel, ugyanis az előző már teljesen elfolyósodott. A ráetetett kenyeret már nem áztattam be előzetesen, csak úgy rámorzsoltam a kultúrára. Talán kisebb a hozama valamivel mint a zabpelyhes változatnak, azonban ezért messzemenően kárpótol a szagtalansága. Legfeljebb szükség esetén egy két dobozzal többet tartok. Bár az is lehet, hogy az élesztővel való etetés az oka a kissé lassabb szaporodásnak. Egyenlőre mindkét közeges formát művelem, de ha a továbbiakban is jól fog teljesíteni a kenyeres változat, akkor a zabpelyhesnek búcsút mondok. Akinek nincs külön pincéje vagy szeparált halodája a férgek neveléséhez, és kénytelen a lakásában nevelni a férgeit, azoknak érdemes kipróbálni, mert garantáltan szagmentes lesz a lakása.

Más: sokan panaszkodtak már itt-ott, hogy a grindál tenyészetüket ellepték az atkák. Elkezdtem egy kísérletet, amolyan bio védekezést. Telepítettem néhány katicabogarat az egyik atkás tenyészetembe és pár nap után azt vettem észre, hogy elég rendesen belekezdtek az atkák mészárlásába. Rendesen megfogyatkoztak. Azt nem tudom megítélni, hogy a grindálra jelentenek-e valamilyen veszélyt a katicabogarak, de az atkákra biztosan. További megfigyelés szükséges! Ha eltűntek az atkák, legfeljebb ki kell venni a katicákat, hogy nehogy grindálra fanyalodjanak.

A katicabogarakról tudni lehet, hogy a levéltetvek legnagyobb ellensége, úgy lárva mint kifejlett rovarformában. Pl. én a kertemben nem szoktam soha semmivel lepermetezni az uborkát, pedig ha az időjárási viszonyok kedvezőek, akkor időnként megjelennek a levéltetvek. Hosszú évek során megfigyeltem, hogy a levéltetvek ahogy elkezdenek szaporodni, néhány napon belül megjelennek a katicabogarak is akik terített asztalra lelve nemcsak esznek, de rendesen elkezdenek petézni is, így aztán 10-15 nap elteltével már minden levéltetűvel fertőzött levélen nyüzsögnek a sárga petékből kikelt katicabogárlárvák, melyek éjjel-nappal eszik a levéltetveket amíg van. Ha nincs már több, akkor akár egymást is felfalják. Tehát a levéltetvesedés csupán egy átmeneti állapot, mert a katicabogaraknak köszönhetően helyreáll a természet rendje és eltűnnek a tetvek. Ha permeteznék, akkor azzal kinyírnám a katicabogarakat is, amit nagyon nem szeretnék, hiszen ők a legjobb barátaim és kemikáliát sem nagyon szeretek fogyasztani.

Az grindáltenyészet megvédése érdekében úgy jött a katicabogaras ötletem, hogy eszembe jutott mikor még fóliasátorban is gazdálkodtam, akkor ott szinte mindig volt valamennyi takácsatka. Állományukat ott is a katicabogarak tartották kordában és nem a vegyszerek.

Ha valakinek van kedve, próbálja ki. Megfigyelésnek sem utolsó dolog.
Last edit: 13 éve 7 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 7 hónapja #545 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Spáros vödörben tartom őket aprított kartonon. Az etetésük porrá őrölt macskakajával történik. A trópusi ugróvillás tenyészetet naponta nedvesítem.

A szürtelésük szitával tőrténik, az ugróvillások lepottyannak a karton meg fennmarad.

Íme az eredmény:

Sajnos nem a halak hanem a brekik kapták őket, mert a kis piszkok képesek éhen halni ha nem élőt kapnak. :S
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 7 hónapja #546 Írta: halivadek
Halőr, nem feszítem tovább az idegeidet, készítettem képet az ugrovillásokról. :)

Több
13 éve 7 hónapja #547 Írta: halőrxxl
Black worm-el kapcsolatosan szabályosan álmodni is szoktam..ne tessenek nevetni! :D
Nem elég hogy magyar akvaristáknak már hozzá lehetett jutni,de nekem is vannak..értitek,nekem!Mikor a télen még csak a neten olvasgattam róluk,én meg voltam győződve róla hogy vágyálom marad számomra e féreg.Aztán a legnagyobb meglepetésemre mégis szerencsém volt....
Egyáltalán nem dramatizálási célzattal,de aki hozzám hasonlóan egy kissé izoláltan él bizonyára megérti:áhítattal viseltetek irántuk,hiszen ha sikerülne megoldani a szaporításukat,egy újabb élő eleséggel gazdagodhatna a halaim étlapja.És hogy mit álmodok..ugye ez érdekel néhányótokat?;)
Nos...már volt olyan hogy a pincémben szabályos L.variegatus mező fogadott a számtalan edénykében....vagy azt is említhetném amikor-persze csak álmomban-a mai napig egyetlen kis medencécskéjükbe pillantva hatalmas gombócokká egyesült állományukat pillantottam meg.
Ugye mikor álmodunk,akkor agyunk megpróbálja feldolgozni mindazt amire nem volt ideje..vagy csupán valóban álmodozunk.
Nézzétek...bárhogy is lesz én nagyon féltem őket.Mikor betelepítettem őket az első tálkába,és a WC papírt betettem nekik,kényszeresen ellenőrizgettem őket szinte félóránként.Mikor kollégám említette hogy neki az élelmiszeripari tisztaságú papíron tönkrementek..én vidékiesen szólva "berezeltem".Bizakodtam azonban..és megmaradtak,sőt mint anno írtam is még szaporodtak is a meleg fürdőszobai körülmények között.hogy most mi van velük azt már írtam..de manapság már nem hezitálok annyit ha etetnem kell őket!:)Lazán belemosok egy darab élesztőt nekik,vagy éppen a kezem ügyébe kerülő száraz eleséget szórom be.Esetleg ahhoz mit szólnátok ami ma műszak közben jutott eszembe:halszeletkét tennék be hozzájuk...
Szépen elvannak a zsákdarabon..kicsiket is látok szép számban...imádják a lassan áramló vizet.Időközben már kizárólag esővízzel cserélek nekik,és ők egészségben elvannak.De...irtózatosan lassú a szaporodás,bár nem zárom ki azt hogy a zsákvászon redőiben az eredeti mennyiség 8-10 szerese bujkál.
Még egy dolgot meg fogok csinálni nekik:a medencéjük mérete lehetővé teszi,hogy kis "partszakaszt" alakítsak ki-tudom írtam már,de még nem tettem semmit ennek érdekében.Lila gőzöm nincs hogy maguktól melyik szintet választanák..eben fog segíteni a leírt ötletem,miután végre megvalósítom.Jelzek majdan...ki sem bírnám,főleg ha valami sikerülne.:)
Szenvedély..vagy csak egy felnőtt játéka,emlékezve a gyerekkorra?Én azt gondolom mindkettő-érzékenyen érintene ha elvennék tőlem!:)

Több
13 éve 7 hónapja #548 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Az oxigén szegény környezet megteremtésével maradéktalanul kimásznak.

Több
13 éve 7 hónapja #549 Írta: halivadek
Szerinten nem másznak ki a szivacsból attól hogy nincs áramlás, mert akkor a többi nem "áramló" közegben sem telepdnének le (tojástartó, háló stb.), de ez csak elmélet. Ki kell próbálni és meglátjuk :)

Több
13 éve 7 hónapja #550 Írta: halőrxxl
Jogos...a coryk tutira a legkomolyabb melót végeznék!:)Lehet hogy nem is baj ha befészkelik magukat..már gondoltam arra is,hogy a szivacsot csak "kilögybölöm",mert nem akarom összenyomorgatni őket.De még az is lehet,hogy a tisztítás után egyszerűen visszateszem a medencéjükbe a szivacsot,de nem biztosítok azon keresztül áramló vizet..magyarán csak bedobom.A szűrőre újabb szivacsot teszek.
Aztán gondolom-de lehet hogy tévedek!-az áramlás hiánya miatt egy nap alatt kimásznak az eredeti szivacsból,én pedig azt rendesen kinyomkodhatom.Tehát rotációban két készlet szivacsot használnék....
Olyannyira új még számomra ez a férgecske,hogy minden információt örömmel fogadnék...

Több
13 éve 7 hónapja #551 Írta: halivadek
Porrá örölt macsektáppal etetem őket.
Egyenlőre elférnek a szivacsban, ha takarítani szeretném, majd berakom a corykhoz, azok meg majd kiszedegetik őket.

Több
13 éve 7 hónapja #552 Írta: halőrxxl
Látod az öregségem eljövetelének egyik előjele ez is..tutira kiment a fejemből!:blush:
Ezt ki fogom próbálni....gondolom bármilyen só megfelelő,nem kel mindenféle firlefrancos jódozott tengeri.
Ám látok az edénykédben szúnyoglárvákat is..ők is jelen vannak a blackeknél?Nálam a pincében igen...sőt azt hiszem most döbbentem rá,hogy honnan kerülnek a lakásba ezek a vérszomjas lányok.

Több
13 éve 7 hónapja - 13 éve 7 hónapja #553 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
enyhe sós víz, annó belinkeltem egy videót , amin tanakodtunk is hogy vajon mitöl pattannak ki a szivacsból, Hát a sós víztöl, de mondom enyhén sós legyen mert kb fél másodperc alatt kilehet nyirni őket. én egy liter vízhez egy csapott kávéskanál sót teszek, majd mikor feloldodott rendesen a só , akkor jól megkeverem és belemártom a szivacsot,Na azt látni kéne :cheer: szabályosan mint a rúgók kipatannak a szivacsból. De a keverés az fontos, mert anélkül valamiért nem megy.

Tommy
Mellékletek:
Last edit: 13 éve 7 hónapja by szotyika.

Több
13 éve 7 hónapja #554 Írta: halőrxxl
Tominál a pont...Te pedig ne aggódj a képek miatt,tudod hogy a türelmem néha határtalan,és csak ritkán robbanok-de akkor szégyenlem is magam rendesen.
Collembola:nálam mintha történne valami az őshonos változattal...mintha határozottan többen lennének!A hétvégén most már tényleg külön edénykéket rendezek be számukra,de még várok:a munkatársaimat "tuningoltam" egy pár margarinos tégely reményében;).
Elfeledted írni,hogy te mit etetsz a blackekkel...
Nálam természetesen egy micro méretű cseh emelő dolgozik a 12 centis vízben,és úgy állítottam be az áramlást,hogy az 1-2cm/s legyen...így egy igen lassan andalgó folyócska képzetét keltse "hobbitársaimban".Az áramlás sebességét tudom variálni,de ahogy látom bejövős nekik...viszont a szivacsaimban tényleg kolóniát hoztak létre.
Szotyika:te hogyan "szüretelsz"?Fogalmam nincs róla hogyan csalogathatnám majd ki őket...bár anno a tubiknál sikeresen alkalmaztam a szikkasztásos módszert-lehet itt is bejönne?:)

Több
13 éve 7 hónapja #555 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Azért majd a szivacsszűrődbe kukants bele egy kicsit jobban mert tuti tömve van :lol:
én ilyen szivacsot használok a begyűjtésre.
Ha éri közvetlenül a szivacsszűrő a láda alját akkor tuti hogy befészkelték magukat a szivacsba.

Tommy

Több
13 éve 7 hónapja - 13 éve 7 hónapja #556 Írta: halivadek
Nálam így néznek ki a kis black worm-ök a húsos ládában. Egyelőre még nem aprítottam őket, de mintha egy kicsit már szaporodtak volna. A képeken nem látszik, de a láda túlsó (sötétebb) felében nyüzsögnek inkább.

Halőrnek még adós vagyok a collembolás képekkel, de sajnos pénteken amikor szitáltam őket nem volt kéznél fényképezőgép.
Mellékletek:
Last edit: 13 éve 7 hónapja by halivadek.

Több
13 éve 7 hónapja - 13 éve 7 hónapja #557 Írta: halőrxxl
Van itt még valami....ha jól emlékszem ketten is vagytok a fórumon akik kaptak tőlem "Original ancibrikettetR"..és máig nincs visszajelzésem.
Egy kis ízelítő meg figyelemfelkeltő kettőtöknek..ez történik nálam,ha "véletlenül" beleejtek egy darabkát az egyik nevelőmbe:

Nem mondom hogy ekkora kavarodást csinálnak,de az RC-k is kirajzanak rá..:)

Csak mondom a többieknek:még nem késő betárazni csalánból...én már készítem a fagyasztóba a téli mixet,hiszen akkor fogjuk csak igazán becsülni!
Sok sikert ha elkészítenétek...jó szívvel ajánlom!
Mellékletek:
Last edit: 13 éve 7 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #558 Írta: halőrxxl
Ne feledjük a blackjeinket...a minapi vízcserekor készítettem pár fotót,az értékelhetőeket mutatom is:

Mint látjátok nálam zsákszöveten vannak..de nem hiszem hogy egyszerű dolgom lesz az eltávolításukkor.Lapos medencéjük nem a legkedvezőbb helyen,a most is hűvös pincében van-nem a legjobb hely nekik,szerintem igenis kívánnák a melegebb vizet.Talán ha majdan elkészül az újabb állványom....
Jellemző rájuk a minél rejtettebb elhelyezkedés:

A zsákszövet legkisebb redőjében is otthonra találnak,a lágy vizet-esővíz-pontozzák.Próbálkoztam az élesztős víz etetésével,a spirulina tablettával,és egy magas fehérje tartalmú száraz táppal is.Azon kívül hogy rettentően jó kondiban vannak,mostanában érdemi szaporodást nem tapasztalok.Nem vagdalom őket...inkább a spontán fragmentálódásban bízva időzavaromban most inkább a megőrzésükre apellálok.Bízom benne hogy a későbbiekben lesz elegendő időm-addig pedig ők akklimatizálódnak a nálam lévő körülményekhez/itt nem a hőmérsékletre gondolok!/.
Lehet hogy már linkelte valamelyikünk,de itt olvashattok a Lumbricius variegatus-Black Worm-darabolása során tapasztaltakról.Különösen ajánlom figyelmesen olvasni a különböző testrészek regenerálódásáról készült képeket,a diagramot,és a magyarázó szövegben rejlő érdekességeket!/Na ezt jól "megaszondtam"-az egész érdekes na! :D/
translate.google.com/translate?u=http%3A...to|hu&tbb=1&ie=UTF-8
Kellemes hosszú hétvégét:Gábor
Mellékletek:
Last edit: 13 éve 8 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 8 hónapja #559 Írta: halivadek
Én múlt héten indítottam a balckwormöket egy húsos ládában, szűrőnek egy szvacsszűrőt tettem be. Közegnek pedig sok rétegben hajtogatott dryvit hálót. Etteni porrá örölt kutyakajával etetem őket :) A hálóból csak inbolygó a végük látszódik ki :)

Több
13 éve 8 hónapja #560 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Szotyikám!

Utalva a #126 bejegyzésedre, érdeklődöm, hogy mibe helyezted a szűrőt?

Ma kaptam blackwormöket, és már vízben vannak tojástartóval, levegőztetővel.

Van egy pinduri motoros szűrőm - nagyon úgy tűnik, hogy a Tiéddel megegyező - amit tudnék hasznosítani e tenyészetnél. A másik: milyen szivacsot tettél bele TM-hanyas?

Mary

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.300 másodperc