Díszhalak etetése

Több
13 éve 8 hónapja #561 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Úgyigaz, akár a dekornak szánt fát, a hangyákat is bio helyről kell begyűjtei.

A hangyatojás nem az igazi. Ott vannak pl. a Nomorhaphusok, vagy bármely felső szájállású hal. Az hozza izgalomba őket, csalogatja elő vadászösztönüket, ha a víz felszínére pottyant valami mozog. Mint a pók: rá sem hederít a hálójára hullott madárpihére, de amint egy légy belerepül, vergődése adja a jelzést "spuri, kaja állt a házhoz".

Soha semmilyen negatív tapasztalatom nem volt - hála a Teremtőnek - a hangyákkal való etetés kapcsán. Nem tudom, emlytettem-e, de kerülni kell a sima vörös, az egyiptomi fáraóhangya, szárnyashangya, stb. etetését. Kizárólag a kerti hangyát javaslom.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #562 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Egy érdekességet találtam a Google segedelmével..régies nyelvezete,pdf alapú formázása-és szabadon való mentési lehetősége talán számotokra is érdekes...Az alábbi idézet is ebből származik,és úgy néz ki nem is kellett volna olyan messzire mennünk a válaszért-de felettébb hasznos volt!:)
"A felsorolt garázdálkodások — mert másképp ezt az eljárási
nevezni nem lehet — legsúlyosabb ja mindenesetre a „hangyatojás"
szedése. Tudjuk, hogy a bábokat (a köznyelven hangyatojásnak
nevezett; „árucikk" a hangyák bábja) halak és madarak etetése
céljából gyűjtik; ez a szükséglet már szinte külön kereseti forrást
jelent."
Nos hangyázásra fel..de előtte még annak is utánajárok,hogy nem védett faj került-e esetleg látómezőmbe-ez esetben megkapják a csalit "étkezési hozzájárulásként",a pipiknél lévő vonulási útvonalukat pedig elkerítem..hadd éljenek,sokasodjanak.
Jah..a link,ahol olvashatjátok:
erdeszetilapok.oszk.hu/00026/pdf/EL_1941_08_0449-0457.pdf
Megjegyzés:a Google-ba az alábbi keresési kérést írtam be,mely számos magyar találatot is ad-"halak etetése hangyákkal"
Sok sikert,jó tájékozódást nektek is!:)
T.:Gábor
Last edit: 13 éve 8 hónapja by halőrxxl.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja #563 Írta: halőrxxl
Azonnal rávetetted magad a témára-mi pedig profitálunk a szuper linkjeidből!:)
Köszönöm szépen!

Több
13 éve 8 hónapja #564 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Hangyafarmok működtetéséről fórum:

antfarm.yuku.com/directory#.UB4fHfbN-W6
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 8 hónapja #565 Írta: Mátéfi
Ennek a cikknek írója, Mac-hez hasonlóan ajánlja a hangyákkal való etetést:

sites.google.com/site/freshwaterfanatics/freefishfood

....lassan megdől az elméletem.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #566 Írta: Mátéfi
Találtam itt egy közmondást, mely szerint amikor a vízszint emelkedik, a halak megeszik a hangyákat, mikor csökken a vízszint, akkor a hangyák eszik meg a halakat.:laugh:

thephilanthropicmuseum.org/portfolio/fis...96139430999755859375
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Mátéfi.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #567 Írta: Mátéfi
Én nem mondtam azt, hogy ne, inkább a saját gondolataimat osztottam meg. Azokat melyek elsőre eszembe jutottak. Ettől függetlenül még lehet etetésre alkalmas. Feladat: körüljárom a témát kicsit részletesebben.

Most még valami eszembe jutott. Olyan helyről nem szabad gyűjteni, ahol valamilyen permetszert alkalmaztak a kertben, soha nem lehet tudni mennyire halmozódik fel a hangyákban vagy tojásaikban.

De míg érdemi infókat gyűjtök, addig itt egy kis videó:

Hangyatojást minden esetre árulnak:

www.clipsleypetshop.co.uk/supa-ant-eggs-12g
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 8 hónapja #568 Írta: halőrxxl
Óhh..akkor ne etessünk vele?:( Pár pillanaton múlt csak hogy azonnal ne vessem magam a kertbe jópár csalis edénykével....Ok!Olvassunk utána,vessük össze a tanultakat!
Köszi Gyula...bár megjegyzem hogy anno egy igen ügyes kolléga a muslincákat is "eltemette etetés terén,mondván:"..ugyanúgy jön ki a halakból,ahogy belement!"Aztán nézd meg..még tenyésszük is őket.
Szerintem semmiféle gond nem lesz a hangyaetetéssel-de valóban csak kiegészítő eleségek.a természetben is mindent megesznek..de meglátjuk.
Hangyák:vonuljatok...ma még nem kerültök a fedőüveg alá!:D

Több
13 éve 8 hónapja #569 Írta: halőrxxl
Áhh..ez eszembe sem jutott,pedig hányszor mérgelődtem a munkában ottfeledett kávés poharat betámadó hangyák miatt!Mondom hogy vénülök..már el is csakliztam a párom szemöldökszedő csipeszét e célra-de most óvatosan visszahelyezem;)!
Na hangyák..nektek annyi,mert ma bizony "beakvarizállak" benneteket!:D

Több
13 éve 8 hónapja #570 Írta: Mátéfi
Én nem igazán értem ezt a hangyával való etetést. Véleményem szerint nem igazán halaknak való eledel. Egyrészt az erős páncélzata miatt amely akár bélelzáródást okozhat, másrészt általában minden hangyafaj rendelkezik valamilyen erősségű kémiai fegyverrel, amit hangyasavnak nevezünk. Nem vagyok arról meggyőzve, hogy együtt ez a két dolog alkalmassá teszi-e a halak táplálására. Még akkor sem, ha a halak ténylegesen hajlandók megenni. A méretén kívül szerintem semmi nem szól mellette.

Több
13 éve 8 hónapja #571 Írta: mmccannon
A nagy faluban nincs akkora hangya választék, így azt kapom el, amelyik épp szembe jön. :laugh:

De nem kell átmenned ganajtúró bogárba, és tomporral az ég felé hajoldozni. Egy kis PET palacból olyasmit csináltam, mint anno a darázscsapdát. Beléje tettem egy kis porcukrot, és leraktam oda, ahol láttam, hogy sűrűn megfordulnak. Egy óra múltán már volt benne annyi, amit feletethettem.

Persze mielőtt etetésre került volna a sor, 5 percre a fagyasztóba tettem. Nem akartam, hogy a szobában világgá szaladjanak, ezért kicsit lehűtöttem őket, amíg olyan brékdences lett a mozgásuk.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #572 Írta: halőrxxl
Mac: említetted valahol a hangyákkal való etetés lehetőségét is,mint kiegészítő eleséget..hogy csinálod,milyen fajt találsz alkalmasnak.
Csak azért kérdezem,mert a kertünk ápolása során felfigyeltem pár helyen élénken sorakozó kis hangyácskákra..csak pár milliméteresek,így az ugróvillásokhoz hasonlatosan felhasználásra alkalmasnak ítélem őket.Már előre derülök magamban azon,ha elképzelem ahogy a szomszédaim nézik majd ténykedésem,miközben őket gyűjteném..a család már elfogadja a néha extrém viselkedésem-néha?:D-,bár mint tudjuk gyógyírként is hat az idegekre a hangyaszedés..főleg ha sikeres!
Tehát:te mely fajt tartod jónak,hogyan szeded őket?

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #573 Írta: mmccannon
Van egy (csak egy???) aqua-perverzióm: órás lupéval figyelem, ahogy esznek. Bizony e téren is van különbség a grindál és a mikró között.

Az utóbbit, mint mi a spagettit, míg a grindált inkább majszolják. (A Guppyknál így figyeltem meg.) Az különösen szórakoztató, ha a mikró után egy grindállal találja szemben magát halacskánk: kicsit hezitál - "Hát ez meg hogyan nőtt ekkorára?" - aztán megcsippenti, majd elkezdi benyomni, mint ahogy a palacsintát esszük.

Mary
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Pasa.

Több
13 éve 8 hónapja #574 Írta: halőrxxl
Ott a pont...a mikroszkóp világa különösen tanulságos lehet valamennyiünk számára.A TPG-n is megbűvölten néztem a tárgylemezen mozgó eleségállatkákat...

Több
13 éve 8 hónapja #575 Írta: mmccannon
Tökéletesen egyetértek Veled, Gábor. Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy gyakran ott követünk el hibát, hogy bolhából elefántot csinálunk.

Nem csupán célszerű, de ésszerű is tiszta telepeket fenntartani, különösen, ha valaki sok, eltérő igényű halat tart, mint jómagam. Viszont, ha egy edényben már bekövetkezett a "tragédia", azt is bártan fel lehet használni, sőt - ha van kéznél mikroszkóp -, tanulságos is lehet.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 8 hónapja #576 Írta: halőrxxl
A topic 204-es Mac általi postjának egy mondatára reflektálnék...

"Azok után, hogy olvastam a Walter múltjáról, nem tartom katasztrófának, ha egy grindál telep mikróval fertőződik. Elvégre így lett felfedezve a számunkra új élő eleségállatka."

Én kicsit árnyaltabban gondolom Mac...igazság szerint még a banán férgeket,waltereket is külön ecsettel szedegetem le az edénykéjük faláról,hiszen szeretném külön nevelni őket.Persze lehet hogy már réges-rég vegyes kultúrát gondozok-ha az eredeti helyükön vegyültek.
Grindál vs.mikró...tudom hogy Kapi nem idegenkedik a vegyes állománytól,én mégis célzottan tisztán szeretek etetni velük.Nézetem szerint különböző élettani hatásukat jó elválasztani,és kifejezetten,tudatosan alkalmazni..na persze a természetben nincsenek ilyen tiszta tenyészetek..elgondolkodtató a törekvésem.
Ergo nem is tudom van-e értelme a nagy szeparációmnak....mindenesetre a mikrók megjelenésével el lehet búcsúzni a nagy számban és tisztán tenyésző grindáloktól,onnan kezdve nagyban lecsökken a kultúra hozama.Tehát én továbbra is külön nevelgetem őket,és főleg a grindáloknál törekedek már az oltáskor is arra,hogy még véletlenül se "fertőzzem" mikróval.Ezt úgy oldom meg,hogy átoltáskor egy kis vízben fürdőt adok a grindáloknak-valaha Kapi ajánlotta nekem,és irtózatosan bevált.A vízben a mikrók hamar feladják..így tiszta grindállal telepítem be újabb edénykéimet.
A Walter-banán féreg tenyészetek szagára panaszkodott kissé előbb Mátéfikolléga...és ma hajnalban én is megértettem miről van szó!:(a fürdőszobába lépve még dohányos orromnak is érezhető volt az a penetráns bűz amit félretett,és lefedetten hagyott telepeim okoztak...a nyitott,tehát levegőt átengedő módon tartott állatkákkal semmi gond..sőt a tegnap esti élesztős etetés után valósággal tobzódnak!:)
A bűzös telepeket reflexből ki akartam dobni...de gondoltam most tesztelem ismét a Mac-nek adott javaslatom,mely szerint levegőt nekik...A "próbajárat"most fut,gyors javulást-és a szagok megszűnését-várok.A napokban visszajelzek a témával kapcsolatosan...

Több
13 éve 8 hónapja #577 Írta: halőrxxl
Éjjeli forgolódásom közben collembolákkal álmodtam....nem hagy nyugodni a dolog!Trópusi,meg hazai apróbb változat?Mindkettő kell nekünk!:)
Grindáljaim etetése közben halovány reménysugár kezdett kibontakozni:pár kis fehér "hazai apró" szaladt egyik tenyészetem közegén.Most teljes gőzzel azon vagyok hogy őket szaporodásra bírjam-bár az etetésen kívül gőzöm nincs mit tehetnék még.Lehet hogy visszatérek pár edényke erejéig a kókuszrostra?Tapasztalataim szerint azon sokkal jobban szaporodnak,mintha a tőzeg savas volta nem jönne be nekik annyira...
Mac,Halivadék:bárcsak sikerülne őket megsokszoroznom...akkor tuti hogy ti igazi járdánházi ugróvillásokat gondozhatnátok később fővárosi lakásotokban!Meglátjuk..szorítsatok!:)
A trópusi változatnak pedig azonnal utána kell hogy nézzek..

Több
13 éve 9 hónapja #578 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Ha beindulnak nálam akkor nem lesz gondod rá hogy honann szerezd be őket :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 9 hónapja #579 Írta: halőrxxl
Halivadék:én a nickjét ismerem..Sajómenő.:)
A hazai volt nálam természetesen..meg aztán úgy vagyok vele hogy megint azt szeretném-bár szivesen próbálkoznék a trópusival is,de fogalmam sincs honnan szerezhetnék.
Ugrósáska:köszönöm..legalább olvasgathatlak is!:)

Több
13 éve 9 hónapja #580 Írta: ugrosaska
ugrosaska válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.336 másodperc