- Köszönetek: 374
Díszhalak etetése
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
A hangyatojás nem az igazi. Ott vannak pl. a Nomorhaphusok, vagy bármely felső szájállású hal. Az hozza izgalomba őket, csalogatja elő vadászösztönüket, ha a víz felszínére pottyant valami mozog. Mint a pók: rá sem hederít a hálójára hullott madárpihére, de amint egy légy belerepül, vergődése adja a jelzést "spuri, kaja állt a házhoz".
Soha semmilyen negatív tapasztalatom nem volt - hála a Teremtőnek - a hangyákkal való etetés kapcsán. Nem tudom, emlytettem-e, de kerülni kell a sima vörös, az egyiptomi fáraóhangya, szárnyashangya, stb. etetését. Kizárólag a kerti hangyát javaslom.
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
"A felsorolt garázdálkodások — mert másképp ezt az eljárási
nevezni nem lehet — legsúlyosabb ja mindenesetre a „hangyatojás"
szedése. Tudjuk, hogy a bábokat (a köznyelven hangyatojásnak
nevezett; „árucikk" a hangyák bábja) halak és madarak etetése
céljából gyűjtik; ez a szükséglet már szinte külön kereseti forrást
jelent."
Nos hangyázásra fel..de előtte még annak is utánajárok,hogy nem védett faj került-e esetleg látómezőmbe-ez esetben megkapják a csalit "étkezési hozzájárulásként",a pipiknél lévő vonulási útvonalukat pedig elkerítem..hadd éljenek,sokasodjanak.
Jah..a link,ahol olvashatjátok:
erdeszetilapok.oszk.hu/00026/pdf/EL_1941_08_0449-0457.pdf
Megjegyzés:a Google-ba az alábbi keresési kérést írtam be,mely számos magyar találatot is ad-"halak etetése hangyákkal"
Sok sikert,jó tájékozódást nektek is!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Köszönöm szépen!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
sites.google.com/site/freshwaterfanatics/freefishfood
....lassan megdől az elméletem.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
thephilanthropicmuseum.org/portfolio/fis...96139430999755859375
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Most még valami eszembe jutott. Olyan helyről nem szabad gyűjteni, ahol valamilyen permetszert alkalmaztak a kertben, soha nem lehet tudni mennyire halmozódik fel a hangyákban vagy tojásaikban.
De míg érdemi infókat gyűjtök, addig itt egy kis videó:
Hangyatojást minden esetre árulnak:
www.clipsleypetshop.co.uk/supa-ant-eggs-12g
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Köszi Gyula...bár megjegyzem hogy anno egy igen ügyes kolléga a muslincákat is "eltemette etetés terén,mondván:"..ugyanúgy jön ki a halakból,ahogy belement!"Aztán nézd meg..még tenyésszük is őket.
Szerintem semmiféle gond nem lesz a hangyaetetéssel-de valóban csak kiegészítő eleségek.a természetben is mindent megesznek..de meglátjuk.
Hangyák:vonuljatok...ma még nem kerültök a fedőüveg alá!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Na hangyák..nektek annyi,mert ma bizony "beakvarizállak" benneteket!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
De nem kell átmenned ganajtúró bogárba, és tomporral az ég felé hajoldozni. Egy kis PET palacból olyasmit csináltam, mint anno a darázscsapdát. Beléje tettem egy kis porcukrot, és leraktam oda, ahol láttam, hogy sűrűn megfordulnak. Egy óra múltán már volt benne annyi, amit feletethettem.
Persze mielőtt etetésre került volna a sor, 5 percre a fagyasztóba tettem. Nem akartam, hogy a szobában világgá szaladjanak, ezért kicsit lehűtöttem őket, amíg olyan brékdences lett a mozgásuk.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Csak azért kérdezem,mert a kertünk ápolása során felfigyeltem pár helyen élénken sorakozó kis hangyácskákra..csak pár milliméteresek,így az ugróvillásokhoz hasonlatosan felhasználásra alkalmasnak ítélem őket.Már előre derülök magamban azon,ha elképzelem ahogy a szomszédaim nézik majd ténykedésem,miközben őket gyűjteném..a család már elfogadja a néha extrém viselkedésem-néha?
Tehát:te mely fajt tartod jónak,hogyan szeded őket?
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Az utóbbit, mint mi a spagettit, míg a grindált inkább majszolják. (A Guppyknál így figyeltem meg.) Az különösen szórakoztató, ha a mikró után egy grindállal találja szemben magát halacskánk: kicsit hezitál - "Hát ez meg hogyan nőtt ekkorára?" - aztán megcsippenti, majd elkezdi benyomni, mint ahogy a palacsintát esszük.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Nem csupán célszerű, de ésszerű is tiszta telepeket fenntartani, különösen, ha valaki sok, eltérő igényű halat tart, mint jómagam. Viszont, ha egy edényben már bekövetkezett a "tragédia", azt is bártan fel lehet használni, sőt - ha van kéznél mikroszkóp -, tanulságos is lehet.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
"Azok után, hogy olvastam a Walter múltjáról, nem tartom katasztrófának, ha egy grindál telep mikróval fertőződik. Elvégre így lett felfedezve a számunkra új élő eleségállatka."
Én kicsit árnyaltabban gondolom Mac...igazság szerint még a banán férgeket,waltereket is külön ecsettel szedegetem le az edénykéjük faláról,hiszen szeretném külön nevelni őket.Persze lehet hogy már réges-rég vegyes kultúrát gondozok-ha az eredeti helyükön vegyültek.
Grindál vs.mikró...tudom hogy Kapi nem idegenkedik a vegyes állománytól,én mégis célzottan tisztán szeretek etetni velük.Nézetem szerint különböző élettani hatásukat jó elválasztani,és kifejezetten,tudatosan alkalmazni..na persze a természetben nincsenek ilyen tiszta tenyészetek..elgondolkodtató a törekvésem.
Ergo nem is tudom van-e értelme a nagy szeparációmnak....mindenesetre a mikrók megjelenésével el lehet búcsúzni a nagy számban és tisztán tenyésző grindáloktól,onnan kezdve nagyban lecsökken a kultúra hozama.Tehát én továbbra is külön nevelgetem őket,és főleg a grindáloknál törekedek már az oltáskor is arra,hogy még véletlenül se "fertőzzem" mikróval.Ezt úgy oldom meg,hogy átoltáskor egy kis vízben fürdőt adok a grindáloknak-valaha Kapi ajánlotta nekem,és irtózatosan bevált.A vízben a mikrók hamar feladják..így tiszta grindállal telepítem be újabb edénykéimet.
A Walter-banán féreg tenyészetek szagára panaszkodott kissé előbb Mátéfikolléga...és ma hajnalban én is megértettem miről van szó!:(a fürdőszobába lépve még dohányos orromnak is érezhető volt az a penetráns bűz amit félretett,és lefedetten hagyott telepeim okoztak...a nyitott,tehát levegőt átengedő módon tartott állatkákkal semmi gond..sőt a tegnap esti élesztős etetés után valósággal tobzódnak!
A bűzös telepeket reflexből ki akartam dobni...de gondoltam most tesztelem ismét a Mac-nek adott javaslatom,mely szerint levegőt nekik...A "próbajárat"most fut,gyors javulást-és a szagok megszűnését-várok.A napokban visszajelzek a témával kapcsolatosan...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Grindáljaim etetése közben halovány reménysugár kezdett kibontakozni:pár kis fehér "hazai apró" szaladt egyik tenyészetem közegén.Most teljes gőzzel azon vagyok hogy őket szaporodásra bírjam-bár az etetésen kívül gőzöm nincs mit tehetnék még.Lehet hogy visszatérek pár edényke erejéig a kókuszrostra?Tapasztalataim szerint azon sokkal jobban szaporodnak,mintha a tőzeg savas volta nem jönne be nekik annyira...
Mac,Halivadék:bárcsak sikerülne őket megsokszoroznom...akkor tuti hogy ti igazi járdánházi ugróvillásokat gondozhatnátok később fővárosi lakásotokban!Meglátjuk..szorítsatok!
A trópusi változatnak pedig azonnal utána kell hogy nézzek..
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A hazai volt nálam természetesen..meg aztán úgy vagyok vele hogy megint azt szeretném-bár szivesen próbálkoznék a trópusival is,de fogalmam sincs honnan szerezhetnék.
Ugrósáska:köszönöm..legalább olvasgathatlak is!
- ugrosaska
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 28