Díszhalak etetése

Több
13 éve 10 hónapja #641 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
MAC:oks....bár van itthon közel kilónyi spirulinás tablettám-de sajnálom mindentől!:D Olyannyira spórolok vele,hogy halaim lassan már nem is ismerik-viszont most felmerült a használatának szükségessége már a black worm-al kapcsolatosan is-most pedig te jössz elő a collembolákkal!:)Oks..beadom a derekam:etetni fogom én őket minden földi jóval!:)
Kérdésedre a válaszom:nincs sejtésem ki volt aki egy magadfajta hölgynek mindenféle féreg-legyecske stb.otthoni tartását javasolta..de meghajolok előtte!
Bár nem kívánom futtatni magam,és nem is akarok én senkinek utat mutatni...csupán azt vallom:a természet már jó ideje felfedezte azt ami jó a halainknak-sőt ők erre specializálódtak.Én a magam részéről csupán időt-akaratot nem kímélve híven le szeretném követni a természethez legközelebbi etetési módokat-és az otthoni élőeleségekben,a fagyasztott-de természetben gyűjtött-"takarmányokban",és lehetőség esetén a planktonozás gyümölcseiben vélem megtalálni ezt.
Rettentő meló ez annak akinek szűkös a szabadideje-de hogy megéri ara példa saját állományom egészsége,vitalitása.Viszont én is etetek természetesen szárazzal..azonban egyes időszakokban akár hetekig sem használok mesterséges eleséget.Nem is azt kell nézni hogy mi éri meg,és mi nem...egyszerűen egy idő óta ez életforma a hobbimon belül-az otthon szaporítgatott eleségállatkákat ugyanúgy kell naponta gondozni mint halainkat-számomra kihívás jellegű a dolog!Kihívás,mert egy időben bizony nagyon megcsappant azon akvaristák száma akik valamiféle élő eleséggel is etetnek..sőt rengetegen a behurcolható betegségek,paraziták stb miatt végérvényesen ki is mondták az "élőzés" fölött az ítéletet:felesleges úri passzió,kivagyiság,ne adj isten extremitás ez..semmi több!:(Már kinőttem azt hogy bárkit is meg akarjak győzni a módszer legigazibb akvarisztikai lényegéről...csupán saját tapasztalataimat,sikereimet-kudarcaimat osztom meg abban a reményben,hogy lesz aki érdeklődik szerencsére jópárunk módszerei iránt.Szomjazom az élő eleségekkel kapcsolatos bárminemű infót...remélem egyszer még ismét reneszánszát fogja élni e módszer is!:)
Köztünk legyen szólva:hála a jó égnek hogy vannak akikhez hasonlóan gondolkodhatom...és bizony segítetek is nekem!:)Csak jelezném:több mint 20 év óta ma ismét boldog tulajdonosa lehettem E.albidus kultúrának...rendkívüli öröm hogy velük ismét bővíthetem az otthon szaporítható élőeleségeim számát!Hálásan köszönöm a feladónak..totálisan rákattantam a televényféreg "projektre" is!:D
Mátéfi:nem is te lennél ha nem járnál körbe egy kérdést minden lehetséges megközelítésben...a hangyákkal kapcsolatos figyelmeztetésedért köszönetem fejezem ki-és ha számít valamit,akkor példaként állítanálak sok felelőtlen hobbista elé!Ez igen...gratulálok!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 10 hónapja #642 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
A hangyákra visszatérve.... Vannak védett hangyafajok!

www.golyahir.hu/vedett/hangya.htm

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #643 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
Nálam a Collembolák a szobanövények földjében "teremnek". Tudni kell róluk, hogy a nyirkos közeget kedvelik, és rothadó növényi rostokat fogyasztanak.

Néhány fagyisdobozt feláldozhatsz értük, amiben külön őket tenyésztheted őket. Tapasztalatom, hogy a legjobban spirulinával, vagy egy-egy kertben leszedett fonnyadt levélkével (pl. tyúkhúr) lehet jóllakatni őket. A zabpelyhes dolog nálam egyáltalán nem vált be.

U. i.: HalőrXXL, nem emlékszel, hogy anno ki fertőzött meg engem az élő eleségállatokkal???? :whistle:

Mary
Last edit: 13 éve 10 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #644 Írta: halőrxxl
....és itt jövök a friss tapasztalataimmal!:)
Életemben először etettem ugróvillással,és mondhatom a hatás meggyőző:az endlerjeim szépen a felszínhez simulva szürcsölgették,az Oryziasok a felszínről beszürcsölve kb. 3-4 centis mélységben nyelték..de a leglenyűgözőbbek a kis P.furcatusok voltak!Szabályszerűen fel-fel raboltak a felszínre,aztán ha sikerült zsákmányolni,akkor mélyebbre merülve nyelték el.Amennyiben azonban nem esett zsákmány,egy pillanat alatt akár 2-3 alkalommal is felcsaptak értük..
Szóval most jól nézek ki..:(az összes ugróvillásom eltűnt,így már abban kell reménykednem hogy pár grindál tenyészeten csak megjelennek..akkor aztán indítok nekik pár edénykét.Szóval:keményen le lettem "fertőzve" a collembola etetéssel is-köszönöm Mac,és Mátéfi! :silly:
Last edit: 13 éve 10 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 10 hónapja #645 Írta: halőrxxl
Köszi Mac..igazán részletes,és számomra kedvező a válaszod!:)
Nálam a muslincák nedves vatta aljzaton vannak,összetekert kartonon bábozódhatnak.Etetni mindenféle erjedtebb gyümölccsel,vagy ennek híján körte-alma héjával szoktam..de akár a levük is ok!
Collemboláim "csak úgy" megjelentek grindáljaimon,valószínűsítjük többen is hogy a kókuszrost volt a tettes:(.Etetni őket is zabpehellyel szoktam-azt hittem így visszavághatok nekik a kéretlen vendégség miatt-de nem:(..Közegüket ugyanúgy nedvesítem mintha grindálok lennének-tapasztalataim szerint hatalmasan képesek elszaporodni.
Hála a jó égnek hogy főleg az ugróvillásokat fogyasztja a woworae..így az eddig ellenszenves fehér sereg előlépett élő eleség kultúrává!:)

Több
13 éve 10 hónapja #646 Írta: mmccannon
A muslicatenyészetemnek (amíg volt) tejbegrízt készítettem tenylészközegnek. Az egészet egy műanyag söröspohárba tettem, és - ahogy Pasától tanultam - néhány szál raffiát szúrtam bele, hogy kedvükre grasszálhassanak. A pohár alján olyan 1-1,5 centi vastagon terítettem a kaját. Miután készen volt, egy szivacsból vágott körrel ledugaszoltam.
A következő halakat etettem velük: Poecilia sphenops, Danio rerio, Xiphophorus helleri, Poecilia wingeii.

A collembolákat - amiket előzőleg - a szobai díszkukorica virágföldjéről szedegettem össze sima virágföldre helyeztem, és spricnivel megnedvesítettem. Erre helyeztem a kis ugróvillásokat, majd egy üveglapot tettem rájuk (ahogy a grindáloknál szokás). Etetni lemezes spirulinával szoktam.
Az alábbi halaim egyik kedvenc csemegéje: Oryzias woworae, Poecilia reticulata, Trichogaster trichopterus, Tanichtys albonubes, Danio rerio, Nomorhamphus liemi

Megjegyzem, azok a halak, amelyek a fenti eleségállatkákat megeszik, éppolyan jó étvággyal fogyasztják el a közönséges kerti hangyát is. Próbáljátok csak ki, hisz' most van a szezonjuk.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 10 hónapja #647 Írta: halőrxxl
Hoppá..ott a pont!Erre nem is gondoltam!Valóban igaz:a zölden szüretelt banánt spec. kezelésnek vetik alá a hajóút során,hogy mire kiköt már szép érett legyen a gyümölcs-amiről mi azt hisszük hogy az aminek látszik.Mellesleg meg egy génmanipulált valami a nagy többsége..hát ez jut nekünk.
Köszi hogy felhívtad a figyelmem-hasznos az együttgondolkodás!
De:vajon van még igazi papírunk?Amolyan régi sprőd merített papírra gondolok..de nem arra amit a hobbisták készítenek újságból!

Több
13 éve 10 hónapja #648 Írta: Mátéfi
A banános vagy hasonló kartonokat én nem használnám helyetted...Mindenféle vegyszerrel le vannak permetezve, és érdekes gázokban tárolva szállítják őket a hajók gyomrában.

Több
13 éve 10 hónapja #649 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalak etetése témában
simán pukk ra zabálnak belölűk az tuti, én endlereknek és oryziasoknak is adom és szeretik.

Tommy

Több
13 éve 10 hónapja #650 Írta: halőrxxl
Köszönöm a szelvényszámot..dehogyis darabolom majd őket ilyen apróra;)..bár a börzén jót nevettünk a mixelős verzión!:D
Azt gondolom hogy érdemes volna kipróbálni még valami első gyártású kartont,de még ütősebb volna a banános ládákban lévő erős vastag papír!Ez esetben nem preferálnám az újrapapírokat..ki tudja mennyi nehézfém,folyósodást elősegítő anyag,esetleg más vegyszer maradék van bennük...A WC papír végleg kimegy náluk a "divatból" amint megfelelőbb hordozót-közeget találok!Holnap a zöldségesnél azonnal be is támadom a hulladéktárolót..már megszokták:a legszottyadtabb banánt hozom mindig a muslincáimnak;)!
Hopp..mivel én is tájékozatlan vagyok még,kérném a segítségeteket:muslinca,és Collembola etetésről van szó..Vajon endlerjeim,Pseudomugil furcatusaim,és Oryziasaim mit szólnának hozzájuk?Vannak tapasztalataitok?

Több
13 éve 10 hónapja #651 Írta: szotyika
Ja majd el felejtettem , jelentem nálam is hasonlatos a helyzet mint Gábornál , azzal a kivétellel hogy nálam a tojástartó tálca még birja és ellenál a férgeknek, kicsit lassaban málik mint a wc papiros.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 10 hónapja #652 Írta: szotyika
Gábor én azt olvastam a neten hogy 8 szelvénynek meg kell maradnia hogy vissza tudjon rendesen fejlödni. De ezt ne vedd készpénznek.

Tommy

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #653 Írta: halőrxxl
Friss infóim black worm ügyben:ismételten "felnéztem" az állományt,és jelentem mára átalakult a közeg...a WC papíros hordozó tökéletesen szétmállott,már nem egyéb mint papírpép.A betett porlasztó alatt kisebb csoport L.variegatus csoportosult,már azt hittem ennyien maradtak:(
Azonban szerencsémre belecsippentettem a csendesebb áramlásban felgyülemlett papírpépbe,és mit tapasztalok?Az nem az uraim..hanem egy igen egészséges féregkultúra!Jó kis vaskos variegatusok siklottak ki ujjaim közül,és pontosan olyan érzés volt mint amikor egy jó csomó frissen szedett tubit fog az ember a kezébe.
Egészségesek,mozgékonyak...úgyhogy ma megetetem őket még vipannal,de holnap már papírcsere is lesz...Lehet "raggajtani" kell egy tenyésztő üvegcsét nekik,még szerencse hogy pontosan van is olyan 18centi magas 8-as üvegem itthon.Eddig nem tudtam mire lesz jó,de egy nagy alapterületű-80X50 centiben gondolkodom egyenlőre-kísérleti medencécskét csak kiad...Ha ez így folytatódik a pincénkben fogom berendezni nekik a pár post-al előbb tárgyalt zsákvásznas partszakaszos élőhelyet-ki tudja?
Még nem daraboltam őket-van valami tapasztalat valakinél ebben az ügyben?Mennyi idő alatt fejlődik vissza a farkuk..akarom mondani hogy gondoljátok:vajon hány szelvénynek kellene együtt maradnia ahhoz,hogy abból még újabb L.variegatus fejlődhessen ki?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #654 Írta: halőrxxl
Hihetetlen értékes infók kolléga..bár attól tartok a megkeresésükre-megtalálásukra nekünk amatőröknek annyi esélyünk lenne,mint tavaly nekem a Sajó felső folyásán az Aulophorus furcatus dolgában.Máig emlékszem..örömmel csalizgattam nekik,és ha alsóbb folyáson laknék bizonyára megismételném-sőt,most már az újabb férgecskéket is figyelembe véve tenném ezt!
Bár minden helyi vízfolyást ismerek,gyermekként is lábaltam már őket-sajnos elszegényedőben az itteni féregállomány:(.Szoros összefüggést vélek felfedezni a már tagadhatatlan globális felmelegedéssel kapcsolatosan,az aszályos időszakokkal összefüggésben is.Sajnos olyan kis patakok apadtak el hosszú évekre,melyekben már ötévesen is csontig fagyottan gázolhattam...és megvallom egyáltalán nem sajnálom az egészségemre gyakorolt következményeit!Abban a pillanatban hogy elkezdődött az olvadás nekem bele kellett mennem..ma is megteszem,igaz kissé távolabb a lakott helyektől/utálom ha a halántékukat fúrják az emberek ha meglátják mit össze"tapickolok"a legnagyobb örömmel a legkisebb vízben is!:D/
Aztán még az állattartás lassan feledésbe merülő romantikája is a ködbe vész e tájon..valaha nem volt megműveletlen terület,gondozatlan legelő...sőt a selymes fűben már névnapomkor a hegyben szaladoztunk ahogy itt mondják:"mezténláb"..azaz minden cipő,saru nélkül!Sajnálom a régi szép világot...de most felnőttként már tudom mit veszíthetünk ha nem becsüljük a természetet.Sose feledem a valamikori hatalmas tubimezőket...a cyclops felhőket,az édes nagymamám harisnyájából készített planktonozó hálómat!
Picit offba csúsztam..de el kellett mondanom hogy mi vezetett mára oda,hogy az élő eleségek feltétlen híve,és bárminemű élőlény tisztelője vagyok az ősi élőhelyén.Felmerült bennem a gondolat,hogy vajon e patakokat nem lehetne-e feltámasztani..és bennük segíteni a valaha honos élővilág megtelepedését?
A válasz:nem:(Sajnos törvényi tiltás,hatalmas bürokratizmus-de mondjuk ki:emberi nemtörődömség is korlátozza még a legjobb indulatú információgyűjtést is...
Tehát:sajnos valószínűsítem hogy a linkjeiden található hivatkozások mára legalább nagy részben már elavultak-bár frissnek hisszük.Viszont a legőszintébben szeretném ha valaki ismét megtalálná e fajokat nálunk...és nem érezném cikinek hogy tévedtem!:)Élhetőbb világot-azt kellene csinálnunk előbb!

Több
13 éve 10 hónapja #655 Írta: Mátéfi
Honos-e Magyarországon a deroworm illetve a blackworm?
A Tisza medence monográfiája I. kötet 14. oldalán lévő bejegyzés szerint igen:

"Dero digitata Müller, 1773 – Localities: II. Kisköre: retained water; Kisköre:
reservoir; Kisköre-reservoir: Tiszavalk-basin; Kisköre: reservoir; Kisköre-reservoir:
Poroszló-basin; Kisköre: reservoir; Kisköre-reservoir: Sarud-basin; Kisköre:
reservoir; Abádszalók-basin; Martfő; Martonos; III. Novi Becej; Titel: Tisza
backwater; Čurug-Biserno Ostrvo. Kisköre-reservoir: Tisza River, retained water. VII.
Bodrog River: mouth part.

Lumbriculus variegatus Müller, 1774 – Localities: R. I.: Tiszalök. II. Szolnok;
Martfő. Kisköre-reservoir: Kisköre-reservoir: Poroszló-basin: bank; Kisköre-reservoir:
Tisza River, retained water. III. Csongrád"

expbio.bio.u-szeged.hu/ecology/tiscia/mo...ISCIA-monograph7.pdf

Több
13 éve 10 hónapja #656 Írta: Mátéfi
Hogy kibírja-e a hazai teleket a Lumbricus variegatus? A bizonyítékot megtalálod a tanulmány 13. oldalán lévő 2. számú táblázatban.

www.ecology.kee.hu/pdf/0601_001028.pdf

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #657 Írta: mmccannon
Lehet, hgoy Rád vár a becses feladat, hogy e tekintetben felfedezd a Magyar Tengert.

Mary
Last edit: 13 éve 10 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 10 hónapja #658 Írta: halőrxxl
Spirulina tabletta?Van itthon természetesen,de nem fogok nekik adni..szemtelenségemben odáig megyek,hogy megkapják azt amit valószínűleg otthonukban is:jó kis folyóvízi iszap némi korhadékkal..vagy esetleg némi száraz tht-vízben áztatva.
Elképzelhető hogy mielőtt ehhez a drasztikus lépéshez folyamodnék,azért még egy effektíve nagy alapterületű medencében készítek nekik régi zsákvásznat visszahajtva-benne szigorúan tiszta kartonnnal töltve-nekik amolyan vízparti élőhelyet.Így gondolnám biztosítani azt,hogy maguknak olyan szinten-mélységben találjanak élőhelyet ahol jól éreznék magukat!:)
Természetesen tisztában vagyok vele hogy amit művelek az már kissé túlmegy a határon...ám nálam első körben ennek a kis féregnek a biztonságos megtelepedése a cél,aztán ráérek én még a szaporításukkal bíbelődni;)
Imádom a kihívásokat..tavaly még csak álom volt e féreg hazai megjelenése,ma pedig már nálam is tanyát verhetnének ha ügyes vagyok.Meglátjuk ők hogyan tolerálják a borsodi csapvizemet.Mert abban vannak:most 8nk,8ph-hát bizony eltér az élőhelyüktől,de ha kell kétféle lágyvízzel is kedveskedhetek nekik,bár célszerűségi okokból csak az esővizet szeretném bevetni ha szükséges..
Kollégák:ha esetleg rosszul gondolkodom szivesen veszem a kritikát..nem akarnám hogy kipusztuljanak rég vágyott vendégeim,szóljatok ha valami nem ok!

Több
13 éve 10 hónapja #659 Írta: Mátéfi
Egyenlőre lemezest kaptak, illetve némi instant burgonyát, meg zöldségfélét, de mindenből nagyon keveset. Megkínáltam őket azzal a mulmal is, ami a daphniák alatt keletkezett, de nem tudom megítélni abból mennyit fogyaszthattak. Lehet, hogy pár férget beteszek a daphniák alá.

Több
13 éve 10 hónapja - 13 éve 10 hónapja #660 Írta: szotyika
Nem azt mondtam hogy mindig ezzel kell etetni, csak azt hogy szeretik, egy két tabletától még nem dől össze a világ :)
Te amúgy mivel eteted őket Mátéfi

Tommy
Last edit: 13 éve 10 hónapja by szotyika.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.591 másodperc