- Köszönetek: 211
Díszhalak etetése
- halivadek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
A hazai ugróvillást úgy is lehet gyűjteni, hogy egy kivágott aljú flakont megtöltesz frissen vágott fűvel, szénával. A szájával lefelé beleállítód egy üvegbe. Felülről megvilágítod egy izzóval. A kis lurkók nem szertik a meleget ezért lefelé menekülnek és az üvegben kötnek ki.
A mikor ugróvillásos lett a grindálom, a kinyitott dobozukat az akvárium fölé tartottam ferdén, és nemes egyszerűséggel belefújtam őket a vízbe. Néhány fújástól szép szürke lett a víz teteje az ugróvillásoktól. Az elevenszülők nagyon komálták
Mi is azureusokat szeretnénk:) írj mail ide: .
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Csak a Pasa-féle módszert ismerem, és az annyiból áll, hogy dobozban tenyészközeg, közepén pici gödröcske, bele Collembola-hami, és üveglapot rárakok.
Az üveget pedig egyszerűen beleomosom a medencébe.
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
www.phyllobates.blogspot.hu/search/label...s%C3%A9g%C3%A1llatok
Amit Halivadék linkjén olvasok az ugróvillásokról az nem teljesen áll egy tekintetben:nevezetesen nálam a hűvös-15 fokos-pincében is vígan nyomatták magukat...
Kíváncsian várom összegyűjtési ötleteiteket,aztán én is elmesélem hogyan csináltam én anno..na akkor lesz nagy röhögés,ezt garantálom!
T.:Gábor
/Sose hittem volna hogy valaha direkt szeretnék majd ilyen kis ugrálósokat tenyészteni..most már tudom is!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Mivel most mint írtam is szerencsétlen vagyok az ugróvillásokkal,kérlek oldjátok már meg egymás között..bár már valószínűsítem hogy ezt le is egyeztettétek.
Valóban szerették a halaim,már amelyek a felszínről is táplálkoznak..éppen ezért szerettem volna indítani ilyet is.Ti hogyan etettek vele,illetve hogyan gyűjtitek össze őket a tenyészedényből?Tapasztaltam hogy amint friss levegő vagy fény éri őket azonnal belemásznak a közegbe..
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
De, hogy ne legyen teljesen off topic, ezért a kajáról is néhány szót. A Collembolás tenyésztést érdemes lehet a békásoktól átvenni, mert ha valaki, akkor ők tutira tudják, hogy kell legjobban csinálni. És ugye a halaink sem nagyon panaszkodnak, ha néha elkaphatnak néhányat a víz felszínéről.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Az ugróvillások csak nedves közegben szaporodnak. Az "etetésük" történhet, zabpehellyel, halkajával, zöldségekkel, esetleg kutya-, macska kajával. Az előzőek csak közvetítők, mert a Collembolák a rajtuk képződő penésszel táplálkoznak. A grindálban nálam akkor jelentek meg mikor véletlenül többet etettem és egy picit bepenészedett a cucc.
A tenyésztésükről és a szüretelésükről itt lehet olvasni, illetve van videó is: www.dendrobase.hu/elesegallatok/ugrovillas-2
Én tegnap kaptam egy oltásnyit belőlük, egy vödröt feltöltöttem nedves kartonpapír fecnikkel, megetettem őket az exoticán kapott macskakaja termékmintával.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
De hogy lásd is miről beszélek,íme:
Szóval no para...semmi dolgod mint egy adagnyi kókuszrostot benedvesíteni,és szerintem megjelennek azok..csak győzd etetni:)!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Úgy vélem,a bakit ott követted el, hogy zabpehellyel etetted azpkat. A Collembola amúgy nem idegen "társlény" a szobanövények virágföldjében. Különösen öntözés után kezd életre kelni a cserépben lévő talaj. Ezek a kis lények a növények elhalt rostjaival táplálkoznak, ezért inkább lemezes spirulinával kell etetni őket.
Sajnos, nálam kimúlt a tenyészállomány, így nem tudok ugróvilásokkal kedveskedni Nomorhaphus liemi liemi-jeimnek, pedig igazán nagy szükség lenne.
Azok után, hogy olvastam a Walter múltjáról, nem tartom katasztrófának, ha egy grindál telep mikróval fertőződik. Elvégre így lett felfedezve a számunkra új élő eleségállatka.
Itt megragadnám az alkalmat, és kérem, hogy akinek van Collembola tenyészete, legyen kedves adni egy oltásnyit. Ugyanígy Drosophilát is nagyon nagy örömmel fogadnék új elevenszülőim számára. Mindezt azért, mert a kerti hangyával és tubival való etetést túlontúl egysíkúnak találom.
Segítségeteket előre is hálásan köszönöm.
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Itt például sikeresen és akarattal rontottam el a grindál kultúrámat-csak azért hogy megmutathassam ebből is lehet még valami!Íme:
Aztán még szivesen megmutatnám azt is ahol ellepték a collembolák,vagy ahol direkt túlvizeztem egy edénykét hogy megmutassam:ilyenkor egy idő múlva bűzös masszává alakulnak..De akár a mikrókkal szennyezett telepről is van kép,sőt sikeres volt a hangyákkal való fertőzés is...szóval nekem ez is siker..elérem amit akarok!
De ha már grindál..akkor egy érdekes tapasztalatom,ami azt hiszem egyedülálló-legalábbis nem olvastam hasonlót még.A fenn vázolt akaratlagos tenyészkultúra elrontása olyan sikeres volt,hogy néhány edénykében a legjobb akarattal sem tudtam rendbe tenni a dolgokat.Például azt az edényt amit elleptek az ugróvillások..nos ezt egyszerűen félretettem a pince egyik polcára,tovább nem etettem,nem nedvesítettem.Körülbelül egy hónapja mikor felfigyeltem rá hogy az új halaim imádják az ugróvillásokat is,azt gondoltam ezt a közeget még felhasználhatom!
Levettem hát a borító textilt,és a porszárazra összetömörödött kókusz rostot elmorzsolgattam a kezemmel,erőteljesen benedvesítettem,és ráfújtam párszáz collembolát.Enni zabpelyhet kaptak..és egyáltalán nem történt semmi!
Ahelyett hogy feldúsult volna az állomány,semmi nem mozdult-egészen addig míg meg nem láttam az első kis férgecskét,amit megdöbbenten azonosítottam E.buchholzi-ként!Gondolkodjunk csak:mivel megszűntek az életfeltételek nyilván túlélő kokonokba zárkóztak,vagy utolsó erejükkel még betokozódtak vagy mi..:DEsetleg a kokonjaik túlélik a szárazságot is.
Ez hát óriási baki számomra...a collembola abszolút nem sikerült-viszont ezt a tenyészetet használom újabb grindáltelepjeim oltására-hiszen ez a legjobban futó jelenleg!
Tehát:az éremnek is két oldala van...ha annyira cikinek éreznék bármit is a hobbiban nem nyilatkoznék meg-főleg nem több helyen is arcképpel.De ezt hagyjuk..mint ahogy azt is ki mit gondolt,mit érzett.Ha gondoljátok:halazzunk!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
No, azt nem vállalom, hogy akár a Waltereket, vagy bármely más férgecskével felröppenjek a csillagos égig.
De ki tudja, hogy mire vezet majd e kísérlet. Ha belegondolok, NASA kávét iszom...
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
index.hu/tudomany/2012/07/16/a_fonalfere...urben_mint_a_foldon/
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
De igaza Gyulának, mert ha visszagondolok, hányszor előfordult, hogy hibáztam. Az azokból szerzett tapasztalat maradandó, mintha kőbe vésték volna, és nem az elmémbe.
Erre is van egy ötletem: ha nagyon cikinek érzed, írjad kódolva, úgy, hogy csak a regelt tagok láthassák.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Valóban lehet abban valami hogy az illatok nem mindenkinek egyformák-bár a feleségem a nyüzsgő banántelepek láttán a múltkoriban azt találta mondani:"Milyen aranyosak..."Alig hiszem el a szerencsémet,ugyanakkor becsülöm az igyekezetet hogy nem kívánsz konfrontálódni a családdal!Sok sikert..valami nagyon enyhe kis náthavírust javasolnék bevetni!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Ma egy kicsit ráetettem száraz kenyérrel, mivel a cucc szépen elfolyósodott és felhígult.
A szagokról: én még feláldozom magam a tudomány oltárán, de a lányom és a feleségem orra igen kényes és mindent kiszimatolnak.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Félre a tréfával, nagyon tetszik a gondolatjárásod, Gyula.
Nem írtad, hogy milyen alapanyaggal dolgoztál, de gondolom szokásodhoz híven körültekintéssel jártál el. Miért írom ezt? Mert nagyon fontos elkerülni a vegyi anyagokból készültet, és jófajta pékségből valót használni.
Kíváncsian várom a folytatásos beszámolódat, hogy miként viseli magát Kenyeres Walter.
Egyébiránt, tökéletesen működik nálam az Általad javasolt módszer (mikrózott vizes). Nagyon köszönöm, hogy megosztottal!
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Az elgondolásom szerint ha a Walterek imádják valamiért az élesztős közeget, akkor az valamilyen összefüggésben lehet az élesztő gombákkal vagy valamilyen baktériummal amely abban a közegben feldúsul. Meg aztán a kovászos uborka is beindul valamitől ami a kenyérben van.
Ebből kiindulva arra gondoltam, hogy teszek egy próbát és olyan tenyésztőközeget alkalmazok, amelyben elvileg benne vannak ezek az összetevők, csak életre kell őket kelteni. Tehát zabpehely helyett száraz kenyeret áztattam be csapvízbe és egy éjszakát állni hagytam. Másnapra enyhén kovászos szaga lett a beáztatott kenyérnek. Az átázott kenyérdarabokat jól kinyomkodtam a víztől és egy kicsit összetépkedtem, ami könnyen ment, hiszen teljesen szétázott. Ezt terítettem egy műanyag edény aljára és oltottam rá a Waltereket.
Kicsit mintha nehezebben indult volna a szaporodásuk, de így egy hét után már bőséges az állomány, lehet szüretelni dögivel az edény faláról. Remélem, hogy hosszú ideig működik majd szagmentesen az új közeg.
Hogy mennyi idő alatt fog kimerülni azt nem tudom még, azt viszont igen, hogy egyáltalán nincs olyan förtelmesen penetráns szaga mint az élesztős zabpelyhes közegben. És ez nekem nagyon fontos, mivel a fürdőszoba egy eldugott részében tartom a férgeimet. Ha nincs szag a család semmit sem sejt, vagy ha mégis, akkor könnyebben megbarátkoznak a tekergőző bérlők gondolatával.
Végül is a szag elűzése miatt kísérletezgetek különféle közegekben. Más terveim is vannak, de azokról majd később.
Fotókat nem csatoltam, mert változatlanul nehézkesnek és bonyolultnak tartom a közzétételüket. Nem kínlódok vele.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Jah....imádom az "egereket"!Ha véletlenül valami csúcs linkre bukkansz ne habozz;)!