- Köszönetek: 486
Díszhalak etetése
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
És jelenleg látványos a szaporodásuk
Tommy
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
A tegnap hajnali horgászat során semmi hajlandóság nem volt a halakban kapásra-így egy jó nagy maréknyi földigilisztám/Lumbriculus terrestris-vagy valami hasonló
Sokan akkor veszítik el a kedvüket e fajjal való etetés okán,hogy daraboláskor igen habos,földdel szennyezett-meg némi nyálka is van-elegyet kapunk,hiszen hiába a több mint 24-órás mászatás,még mindig van béltraktusukban föld.Talán egy pár napos nedves fű közötti tárolás során jobban kiürülnek...Mindezen dolgok ne vegyék el kedveteket a felhasználástól:jópár bő vizes öblítés,és leszűrés után már csak a darabolt giliszta marad fenn a szűrőn!Ezt még esetleg tovább is mixelhetjük,ha apróbb halainknak is szánnánk belőle.Nos..nálam az összes hal érdeklődött irántuk!
L.variegatus:köszönik jól vannak,viszont lassan költöznének-ha jól sejtem;)Ezért ma rendbe tettem egy valahai ajándék teknőstartó medencémet,bízom benne hogy black worm-jeim egy része a nettó 74X34 centin,12 centis vízborítás alatt tovább fognak fejlődni.E kis élőhelyen azonban más viszonyokat tervezek létesíteni:leviszem a pincénkbe őket!Itt állandó 15-16Co van,-és bár át kell fúrnom a mennyezetet némi levegőcső átvezetés céljából- tudásom mai állása szerint ez elegendő szaporodásukhoz is.A közeg,a szűrés,sőt még az etetésük is meg fog változni,azonban előbb egy részükkel teszek csak kísérletet!Egyenlőre vízpróba alatt van a kis medencécske,így továbbiakról korai lenne még beszélni.
E.albidusaim sajnos már biztosan nem lesznek:(...azt gondolom valamit vagy én rontottam el,vagy nem volt kellő ellenálló képességük az akklimatizálódáshoz.De nem adom föl..kell nekem ilyen állatka is!:)Ezért ha véletlenül tudtok valakinek működő tenyészetet,vagy akár csak sejtitek hol kellene keresnem őket-ne habozzatok!Hálásan köszönném az infókat,a szállításért-oltóanyagért természetesen fizetek is!
Többi eleségállatommal semmi különös nincs..bár a grindálokat már hetekkel ezelőtt át kellett volna oltanom,ma már csak etetésükre tudok időt szakítani..a banánok-Walterek továbbra is felpörögnek ha élesztőt kapnak,így jól tudom szabályozni a kellő mennyiséget.Erre szükségem is lesz remélhetőleg,mert olyan corykkal szeretnék nyáron bíbelődni melyeket ilyenkor is szaporodásra lehet bírni..
Egyenlőre hát ennyi,tapasztalatokat-észrevételeket nagyon szivesen fogadok!
Kellemes napot,tisztelettel:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Keltessetek otthon fekete szúnyoglárvát-most!Ha bármilyen vízzel teli nagyobb edénybe egy marék száraz füvet tesztek,azt pár napon belül megtalálják a szúnyogok..azok,melyek éjjel a szobában őrjítő módon tudnak hangoskodni,és álmunkban csípésükkel emlékeztetnek minket:prédák vagyunk!
Nos:ha figyelmesen végignézegetitek a kis csaliedény felszínét,valószínű hogy ott egy idő múlva meglelitek a szúnyog petéit..mint kis csónakocskák,kis csomagokként ott ringanak azok a víz felszínén,sokszor az edényhez vagy a benne lévő fűszálakhoz tapadva.Semmi dolgotok vele...várjatok!
Amint azonban kikeltek a kis lárvák,már lehet is szüretelni:alkalmas szűrőcskével meregessétek ki a picinyke lényeket,és a'la natur-már ehetik is őket halaink!Ha már láttatok halsereget vadászni...
Azonban megtehetitek azt is,hogy a kis petecsomagocskákat magatok keltetitek ki a lakásban...egy kis vízzel együtt egyszerűen egy bármilyen üvegbe teszitek a kis csomagot,és vártok-figyeltek.Ha kellően apró fekete szúnyoglárvával etettek akváriumaitokban sosem lesz veszély hogy ott kikelnének-a halak hamar megtalálják még a legrafináltabban bújó lárvát is,és akkor pedig:hamm!
Ergo nincs kiút..tessenek "aktívkodni" kicsit ha tudni akarjátok milyen eleségek azok melyeket halaink zsigerből ismernek-fogyasztanak..amelyekkel ösztönösen is tudják mi a dolguk.
Remélem ezzel a legegyszerűbben előállítható táplálékkal kellően inspiráltalak benneteket arra,hogy a későbbiekben a több munkával járó,nagyobb odafigyelést igénylő otthoni eleségkultúrákra is kedvet kapjatok...
Kellemes vadászatot nektek,és halaitoknak is:)!
T.:Gábor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Poénosra véve a figurát:kezdeti lépés a tájékozódás,tehát beütöd a "gugliba" a címszót.Én ezt már megtettem,íme:https://www.google.hu/search?q=telev%C3%A9nyf%C3%A9reg+teny%C3%A9szt%C3%A9se&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
...na persze nem ilyen egyszerű a dolog,mert vannak olyan infók is amelyek egymásnak ellentmondanak-tehát észnél kell lennie a hobbistának.A magam részéről a H-ZS.bibliánkat használtam,tehát tőzeg és komposztföld 1:1 arányú keverékébe helyeztem őket.Figyelni kell annak nedvességére is,ha esetleg túlvizeznénk még mindig beállíthatjuk a megfelelő nyirkosságot tőzeg hozzáadásával.
Mint írtam is sós vízben érkeztek...így első lépésként bő vízben többször is leöblítettem őket,megvallom még ekkor is voltak kétségeim hogy vajon élnek-e?Azonban mire a közeget előkészítettem nekik már egyértelművé vált hogy mocorognak,és bizony így "kinyújtóztatva" magukat meggyőző a méretük is:)!Kis etetőgödörbe helyeztem őket a közegben-ez egy pár centis mélyedés-majd kevéske zabpehellyel kívántam kedveskedni a "zacsilakóknak".Ők azonban csak csöndesen belevetették magukat a közegbe,és igazság szerint a pár pillanattal ezelőtti ellenőrzéskor sem látom hírüket-hamvukat...na ez érdekesen alakul:D! Megjegyzendő hogy a telepítés után természetesen lefedtem az etetőgödröt egy üveglappal,aztán az egész tenyészetet egy szövettel gumiztam le..tehát mindenben hasonlóan jártam el,mint a grindáloknál.
Egy apró figyelmeztetés:e faj egyedei mint tudjuk a mi éghajlati zónánk lakói.Tehát természetbe kerülve bizonyosan "túlélnének"-ezért ha nem kívánjuk őket meghonosítani,ne dobjuk ki majd egyszerűen elhasználódott közegüket a komposztunkra...habár.....
Még egy csavar amit már most szeretném ha tudnátok,hiszen sejtem hogy kevés a szabadidőtök:e gyűrűsféreggel való etetés körültekintést igényel..a magam részéről heti egy alkalommal tervezem majd bevezetni őket halaim étlapjára,különösen azon halaimnál melyek ikrázáskor jól "leharcolták" fölös energiáikat.Semmiképpen sem ajánlanám a heti két alkalomnál több főétkezést velük megoldani.Múltbéli tapasztalataim ugyanis mindenben a már említett bibliát támasztják alá:halaink szinte dagadtra falják magukat vele,és beltartalmi összetevői miatt hamar elhízásra válnak hajlamossá-ekkor pedig megette a fene.:(Tehát óvatosan csak...egy eleségként kezeljétek,amivel változatosabbá tehetjük halaink étlapját.
Ide kívánkozik,hogy ezt az eleséget már igen rég nem tartottam...tehát elképzelhető hogy vannak új módszerek,eljárások melyekkel hatékonyabban,gyorsabban lehet őket tenyészteni-egyenlőre magam is tájékozódom.Ezért hát a bevezetőben írt humornak szánt kis link..magam is azt az utat járom.Nem minden célzatosság nélkül tettem azonban a televényférgekre való utalást....azt is szeretném ha ismét "bevezetnénk a köztudatba",hogy nem csak száraz tápok léteznek.
Nos meglátjuk...én mindenesetre még ezen a hétvégén kiteszem a nem használt nagyobb medencéimet az udvarunk nyugodtabb félárnyékos helyére,és bennük megpróbálok valamiféle planktont tenyészteni-de ez már egy másik történet!
Sok sikert azoknak akik "élőzni" szeretnének és tesznek is érte...
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Pontosan olyan gondolataim voltak mint neked...kicsomagolás,és új helyükre való betelepítésükkor bizonyára valami giga stresszes állapotba kerülhettek,hiszen mind a víz,mind pedig a közeg totálisan más lehetett mint az eredeti élőhelyükön.Ennek dacára élnek-virulnak..pedig én sem ügyeltem olyannyira a kezdeti hőmérsékletre,annyira szerettem volna már őket szabadon engedni a kis edénykéjükbe.Bár úsztattam egy órácskát a tasakjukat a későbbi vízben-de nem gondolom hogy változtatás nélküli volt sem a hőmérséklet,sem pedig a többi paraméter-úgyhogy ki kell mondanunk esetedben a sajnálatos dolgot:a papír volt a problémás:(Hihetetlen..az élelmiszer csomagolására használt papírból olyan anyag oldódott ki ami megölte őket...akkor nekünk az jó???
Egy másik eleségnek való ami kedden érkezett hozzám postai úton,és hasonló érdekes folyadékban volt:a televényféreg.Rokona a mi grindálunknak,pontosabban ez honos a mérsékelt égövben is..így tenyésztése nem különösebben nehéz dolog,hiszen a hőmérséklet már megfelelő is nekik..sőt,inkább a 20Co alatti tartást preferálja..etetése nem lehet probléma..
Ezzel kapcsolatosan:sós vízben,pontosan olyan 90ml-es zsákocskákban voltak mint a Black worm-ok..meg ha jól emlékszem az üvegálcán át a grindálok,a vörös szúnyoglárvák,a cyclopsok..meg még ki tudja mik a börzén!Mikroszkóp alatt lehetett őket tanulmányozni,totál profi módon egy laptop képernyőjére kivetítve..legközelebb akik a börzén járnak,figyeljenek jobban az AME standra;)Kolleginánk gyönyörű anyaggal is készült az élőeleségek ismertetése céljából-nem is tudom mennyi érdeklődés kísérte.Talán itt egy blog formában,vagy más módon elérhetővé kellene tennie a kis képekkel illusztrált brossúrát;)!
Tehát:örömmel tölt el hogy páran igazán mélyen beleássuk,és nem adjuk fel az élőeleséges céljainkat.Egyáltalán nem kedveskedésből vagy más célból-de meghajolok az előtt a kollégánk előtt aki saját keresztjeként a mai napig is elkötelezett híve az ilyen oltóanyagok rendelkezésre állásának,az ismeretek terjesztésének.Csak az tudja hogy micsoda nagy dolog ez,aki hozzám hasonlóan akvarisztikai szempontból egy eldugott helyen él-és mégis megszerezhet számos oltást,rengeteg élőeleség indításához nélkülözhetetlen dolgot.Az akvarisztikában ez nyilván a régi idők zenéje...de a magam részéről vallom:a hozzám hasonlóan gondolkozó társainknak igenis szükséges az élőzés!:)Ergo mást már nem is mondhatok:köszönöm Pasa...továbbvisszük,megőrizzük a módszert!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Az én bénázásom, valószínűséggel más okból kifolyólag történt, hiszen ezek a feltételek adottak voltak. Én változatlanul arra tippelek, hogy nem a hirtelen környezetváltozás (előtte ugyanezt a vízkombinációt használtam) hanem a papírban található valamilyen vegyület okozhatta. Elképzelhető, hogy reciklált papír volt, és a technológia során használtak valamilyen fertőtlenítő szert, vagy esetleg nyomdai festék maradványok, talán a kasírozás során került bele valami ami a bőrön keresztül felszívódott a férgekbe. Másra nem tudok gondolni.
El vagyok kissé kenődve ez miatt, de tudom, hogy kudarcok előfordulnak velem is mással is. Van aki ezeket megosztja másokkal és van aki nem. Én azért tettem, hogy tanulságul szolgáljon másoknak.
Mindenesetre most WANTED oltóanyag!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Többek között azt is,hogy a chaten miért emlegettétek nekem olyan előszeretettel a 23 centis vízoszlopot..holott nálam 3-4 centiben vannak.Már éppen aggódni kezdtem hogy rosszul emlékszem a dologra,de nem..egy másik linken kifejezetten ezt ajánlja nekik-na ez roppant érdekes!
Így azt gondolom:badarság annyira ragaszkodnunk a tökéletes vízszint beállításához,hiszen valószínűleg a természetben sem méricskéli senki.Viszont még mindig azon hezitálok,hogy olyan akváriumban kellene próbálkozni amiben esélye lenne saját magának kiválasztani a vízborítottság mértékét-magyarán:ahol van lehetősége magasabbra is mászni,és ott megtelepedni!Persze lehet hogy a mi levegőztetésünk old be annyi oxigént,hogy nincs szüksége a felszíni vizek oxigéndúsabb közelségére...
Nos ilyen gondolataim vannak velük kapcsolatosan így kora este.
Még egy másik:Mac linkjének olvasása közben döbbentem rá,hogy a Google fordító megint kibabrált velem:(Az eredeti szövegben 23 inchről beszél a fordító pedig minden további nélkül azonnal "átváltja" nekünk centire..De nincs gáz:mint tudjuk mindannyian más vízmagasságot adtunk nekik-és e miatt nem volt gáz még hála istennek:)!
Van még egy másik igen lényeges mondandója is a cikknek,és ez pedig a fragmentáció.Nem okoskodok,utánaolvastam:ez bizony szintén a férgek széttöredezése,darabokra szakadása útján való létszámnövekedésről szól!Elgondolkoztató hogy Szotyikánál is,és gyakorlatilag nálam is mintha ivarosan szaporodtak volna-de az is lehet,hogy csak "benézzük" az eredményt-bár esküszöm mintha többen lennének.
Ismét meg kell állapítani:az út kezdetén járunk,ezért igen fontos az ilyen infók megosztása,és egymás segítése...ahogy Mac is mondta:előre hát!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szotyika:amennyire gáz volt a legelső tojástartós dolog,ezek szerint végül bejött!Gratula,ezt is kipróbálom majd!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- vásárlástól számított 4-6 napig mást sem tesz, mint átmossa őket (ahogy a tubikat szokás),
- a papír mellett lemezes halkaját is ad, annyit amennyit el tudnak fogyazstani,
- levegőztetést használ,
- nem cseréli le a parpírt, csakk öblítés után néhány fecnivel pótolja az elfogyasztottat,éli a vizet
- 2 hetente cseréli a vizet.
Remélem tudtam segíteni.
Majd egyszer saját tapasztalatokról is beszámolok, amint a kukcik birtikában leszek.
Addigis hajrá fiúk!
Mary
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
A pasas 1968 (igen, nem elírás) óta tenyészti a kis férgeket.
Black Worms . . . keeping and breeding
Mary
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
tartósabb mint a wc papir és egyébb paprircsikok kb egy hete benn van a balackeknél és semmi szétesés a blackek csak anyira furják szét amennyi hely kell nekik, 2 két kis csokorbol amit kaptam jelenleg 4 re fejlödött
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Én is "arra vetek"-gondolok-hogy a papír volt a ludas,hiszen vized mondhatni ideális kellett hogy legyen nekik-főleg ha ez a cserevíz megegyezett,vagy csak nagyon kis mértékben tért el eddigi vizüktől.Tudom hogy semmi szükség arra hogy pontosan neked mondogassam a dolgokat,hiszen ismerem tudásod felszínét...amiért mégis megteszem,annak az az oka hogy hátha valaki olyan is próbálkozik azzal hogy őket szaporodásra bírja,és talál hasznosat a post-omban.
Tehát:irtózatosan számít a víz paramétereinek változatlansága,de esetleg nagyon lassú változásokkal beleszoktathatóak totál más paraméterekkel rendelkező közegbe is..Közeget írok,hiszen mint írod változtattál a papíron-sőt itt az ideje hogy én megosszam az én közegem "márkáját,hiszen ezen nálam eleddig jó egészségnek örvendenek,és mintha nagyon lassan,de gyarapodna számuk is!:)Tehát:én Tesco gazdaságos WC papírban tartom őket..nevetséges,de ezt találtam a legfapadosabbnak,ami talán semmiféle bőrápolót,szinezéket stb. nem tartalmaz-hiszen olyan olcsó!
Egyébként aranyat ér a hozzászólásod...épen a mostani kényszerpihimen kívánok nekik más közeget is felkínálni!Tehát ma este a tenyészetük mellé helyezem a majdani vizüket-hőmérsékleti azonosság-holnap pedig pár egyed új akváriumba kerül.Csak pár darab...nagyon féltem őket.
Köszönöm szépen hogy te a kudarcodat is megosztván nekünk hasznos tanulsággal szolgáltál!
Ui.:leellenőriztem őket most...az állapotuk rendkívül meggyőző,ujjaimon éreztem a kép készítése közben,hogy mint igyekeznek vissza az éltető elemükbe!:)Ha legközelebb folytatnád:hasonló örömet kívánok neked,és minden e "projekten" dolgozó kollégámnak!A kép pedig:
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Úgy gondolom, hogy a "teljes papírcsere" is közrejátszhatott a dologban. Paraszti agyammal úgy gondolom, hogy az legalább akkora "sokk" a férgeknek, mint halaknak egy 100%-os vízcsere.
Mit gondoltok erről?
Mary
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
Sikerült kinyírnom a blackworm állományomat...
Tegnap délután kicseréltem a már szétesett papírközeget újra. A felhasznált új barna papír élelmiszer csomagolásra készült papírzacskó felcsíkozva. A felhasznált víz: friss esővíz 50% (0,01 mS. 6,5 Ph) 50% akváriumvíz (470mS, 7,4 Ph), járó szivacsszűrő és levegőporlasztó.
Művelet:
A régi papírfoszlányokat úgy szeparáltam el a blacwomoktól, hogy a tartóakvárium alját egy keskeny üvegcsíkkal elválasztottam középen amivel a férges papírt áthúztam az egyik oldalra. A tisztán maradt oldalrészre helyeztem a férgek részére a csalit, amire lassan átmásztak. Onnan simán kiszippantottam. Az akváriumot kimostam, azt követően beleraktam az új papírcsíkokat és a kevert vizet. Ma reggelre kampec volt az egész állomány és bűzlött.
Óvatos következtetés:
A papír tartalmazhatott valamilyen mérgező anyagot. Az esővizet nem a tetőről lefolyót használtam, hanem a frissen esőből gyűjtöttem tegnap egy kifeszített fólia segítségével, ezért arra nem is gyanakszom. Más ötletem nincs.
Késő bánat: terveztem, hogy megosztom a férgeket. Egy részüket egy működő akvárium Manados aljzatába kívántam betelepíteni, azzal a céllal, hogy ott majd a halak végzik el a darabolást a szaporításhoz. Egy részt papíros közegben tartom, és egy részt pedig sóder + száraz falevél aljzaton. Sajnos a baleset megelőzött.
Remélem mással nem történik ez meg. Javaslom, hogy változtatás esetén, előbb néhány példánnyal végezzetek tesztet mielőtt az egész állományt alávetnétek.
Most aztán törhetem a fejem a hogyan továbbon...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Ha szép halakat akarsz, akkor bizony áldoznod kell a spirulinából. Még szerencse, hogy nem utasítanak vissza mást. Mint írtam, a kertben szoktam szedni nekik gazokat, amiket a napon kicsit megfonnyaszotk (télen az ablakpárkányon). Velük is bátran kísérletezz, és kérlek, hogy időnként referálj tapasztalataidról.
Mátéfi
Amelyik hangya - legyen védett, vagy sem - betéved a kertembe, életével fizet!
Mary